Forum medical - întrebări și răspunsuri medicale
Vizitarea site-ului implică acceptarea cookies-urilor. Citește mai multe
Forum medical Regulament Colaborare - răspunsuri

Fosfataza alcalina marita

20-07-2009, ora 15:03
Autor: gabriela_c
Copilului meu in varsta de 10 ani, la efectuarea unui set de analize medicale, i-au iesit urmatoarele valori modificate: Fosfataza alcalina = 613,20 (U/I); Giardia IgG = 5,41; Leucocite = 2,80 (10*3/ul); Neutrofile % = 35,70; Limfocite % = 52,20; Neutrofile (NEU) = 1(10*3/mm*3).
Doctorul de familie a prescris copilului Zentel timp de 5 zile pentru giardia si Liv 52. Este suficient?
Va rog sa-mi spuneti parerea Dvs. : daca aceasta combinatie de modificari are o semnificatie patologica, tinand cont ca dinainte cu 2 zile copilul urma un tratament cu un medicament antialergic (nu mi-l amintesc in acest moment), pentru niste bubite usor rosii de pe corp.
Marirea fosfatazei alcaline, in timp ce calciul total este 10,10 (mg/dl) si calciul ionic = 4,39 (mg/dl), iar celelalte enzime sunt in limite normale este ingrijoratoare?
As mai dori sa stiu daca modificarile din hemoleucograma reprezinta o infectie sau pot fi date de giardia? Aceasta giardia este notata in rezultatul analizelor numai atunci cand depaseste o anumita concentratie si devine patologica sau in orice conditii ? Precizez ca examenul coproparazitologic (1 proba) a iesit negativ. Care ar fi explicatia ?
Ar trebui efectuate investigatii aprofundate ?

Va multumesc anticipat.
Astept raspunsul Dvs cu ingrijorare si nerabdare.
Gabriela
3 comentarii
23-07-2009, ora 12:34
Autor: Dr.Genoveva Hiastru | Dr. Genoveva Hiastru - Pediatrie, Bucuresti
Fosfataza alcalina poate creste in urmatoarele situatii:
- sindroame de colestaza (obstructie a fluxului biliar ,pe caile biliare intra si extra-hepatice)- in acest caz trebuie investigate TGP, TGO, GGT, BILIRUBINA , si trebuie efectuata o echografie abdominala, care sa vizualizeze ficatul si splina in principal,
- in boli osoase benigne sau maligne, cum sunt osteomielita, rahitismul ,osteomalacie, osteogeneza imperfecta, respectiv in metastazele osoase,
- in afectiuni intestinale, cum sunt malabsobtia, ulcerele intestinale, infarctele intestinale
-in afectiuni endocrine-ca hiperparatiroidismul sau hipertiroidia,
- in cadrul tratamentelor cu diverse medicamente, in general antibiotice, chiar si antiparazitare, etc.

Am remarcat de asemeni, la analizele copilului tau, o leucopenie cu neutropenie adica scaderea leucocitelor totale si a neutrofilelor, de aceea iti sugerez sa-i repeti o hemoleucograma peste 7 zile, alaturi de TGP, TGO, GGT, Fosfataza alcalina, o echografie abdominala, si de reevaluat.

Te intreb daca copilul are vreo modificare osoasa, din nastere sau dobandita pe parcursul vietii.

Tratamentul cu Zentel poti sa il faci, asociat cu Liv 52.

Astept detalii aici pe forum sau pe blogul meu http://pediatru.wordpress.com/ .

Cu bine,
dr. Hiastru
23-07-2009, ora 13:37
Autor: gabriela_c
Va multumesc d-na doctor pentru raspunsul Dvs.

Copilul meu a fost diagnosticat cu platfus spre varsta de 3 ani. De curand, adica spre varsta de 10 ani, chiar anul acesta, in urma cu cateva luni s-a plans de dureri in zona osului rotund din interiorul labei piciorului (imi scapa denumirea) si mi s-a parut ca acesta a devenit mai proeminent din cauza mersului un pic deformat, spre interior. Am consultat un specialist in laba piciorului (dr. Marius Uscatu), care, la un examen vizual ne-a spus cu certitudine ca nu sunt probleme cu laba piciorului, iar bolta nu este prabusita, ceea ce se si vede cu ochiul liber. Problema ar fi din solduri si ne-a spus ca nu este cazul de invetigatii aprofundate care ar putea diagnostica o problema fara o rezolvare simpla, fara interventie chirurgicala.
Cu alte cuvinte ne-a sfatuit sa asteptam, spunand ca daca problema se va agrava in timp, o vom rezolva atunci. Dar nu ne-a indicat sa investigam cauza.

Vreau sa va mai precizez ca la momentul recoltarii analizelor baietelul urma doar de 2 zile un tratament cu un antialergic. Antiparazitare sau antibiotice nu. De asemenea, va mai spun ca restul enzimelor au iesit in valori normale. Giardia poate sa dea modificari ale hemocucogramei la acest mod?

Inteleg ca la 5 zile dupa terminarea tratamentului cu antiparazitare trebuie sa repet hemoleucograma.
Dar alte investigatii, pentru determinarea unor probleme osoase, ce s-ar putea face?

In asteptarea raspunsului Dvs,
Cu respect,
Gabriela
21-03-2014, ora 15:03
Autor: florinelb
Buna ziua,
Am facut la Medcenter analize de sange pt fetita mea de 9ani11luni, la recomandarea medicului ortoped, deoarece acuza dureri la un genunchi, in special la efort, cam de 1 luna zile.
Hemoleucograma completa are urmatoarele valori care nu se incadreaza in limite, restul fiind ok:
Neutrofile:71.8% (40.0-59.0%)
Limfocitq: 19.8%(33.0 - 48.0%)
Monocite: 6.1%(0-5.9%)
Valorile numarate au iesit in limite normale.
Alte analize care au iesit in afara limitelor normale:
VSH1h: 18mm (0-10)
Fosfataza alcalina: 390U/L (51-332U/L)
In rest au valori normale: Fibrinogen(plasma):310 mg/dL (180-393), Creatinkinaza (ser): 47 U/L (30-135), Lactatdehidrogenaza (ser): 538 U/L (313-618), Proteina C reactiva (CRP) (ser) ˂6.0 mg/L (˂6.0)
A facut si 2 radiografii la genunchiul care o doare: una la Marie Curie si una la Grigore Alexandrescu.
Prima a fost vazuta de un medic rezident care a spus la observatie: Pensarea cartiljului de crestere medial, femur distal cu scaderea densitatii osoase local (nu stiu daca asta se poate numi dignostic). A doua radiografie a fost facuta la G.Alexandrescu si vazuta de un medic primar care a spus ca nu vede nimic deosebit pe radiografie si ca s-ar putea sa fie putin afectat meniscul, care bineinteles nu se vede la radiografie. Mi-a recomandat pt copil gel cu arnica, nurofen si fasa pt genunchi. Dvs. ce parere aveti de analize si incotr-o imi recomandati sa ma duc, ce investigatii sa mai fac?
Va multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • FA - Fosfataza Alcalina