Fosfataza alcalina marita

20-07-2009
gabriela_c
Nu este medic/terapeut
gabriela_c
Copilului meu in varsta de 10 ani, la efectuarea unui set de analize medicale, i-au iesit urmatoarele valori modificate: Fosfataza alcalina = 613, 20 (U/I); Giardia IgG = 5, 41; Leucocite = 2, 80 (10*3/ul); Neutrofile % = 35, 70; Limfocite % = 52, 20; Neutrofile (NEU) = 1(10*3/mm*3).
Doctorul de familie a prescris copilului Zentel timp de 5 zile pentru giardia si Liv 52. Este suficient?
Va rog sa-mi spuneti parerea Dvs. : daca aceasta combinatie de modificari are o semnificatie patologica, tinand cont ca dinainte cu 2 zile copilul urma un tratament cu un medicament antialergic (nu mi-l amintesc in acest moment), pentru niste bubite usor rosii de pe corp.
Marirea fosfatazei alcaline, in timp ce calciul total este 10, 10 (mg/dl) si calciul ionic = 4, 39 (mg/dl), iar celelalte enzime sunt in limite normale este ingrijoratoare?
As mai dori sa stiu daca modificarile din hemoleucograma reprezinta o infectie sau pot fi date de giardia? Aceasta giardia este notata in rezultatul analizelor numai atunci cand depaseste o anumita concentratie si devine patologica sau in orice conditii ? Precizez ca examenul coproparazitologic (1 proba) a iesit negativ. Care ar fi explicatia ?
Ar trebui efectuate investigatii aprofundate ?

Va multumesc anticipat.
Astept raspunsul Dvs cu ingrijorare si nerabdare.
Gabriela
6 comentarii
0
23-07-2009, ora 12:34
Dr. Genoveva Hiastru
Pediatrie, Bucuresti
Dr. Genoveva Hiastru
Fosfataza alcalina poate creste in urmatoarele situatii:
- sindroame de colestaza (obstructie a fluxului biliar, pe caile biliare intra si extra-hepatice)- in acest caz trebuie investigate TGP, TGO, GGT, BILIRUBINA, si trebuie efectuata o echografie abdominala, care sa vizualizeze ficatul si splina in principal,
- in boli osoase benigne sau maligne, cum sunt osteomielita, rahitismul, osteomalacie, osteogeneza imperfecta, respectiv in metastazele osoase,
- in afectiuni intestinale, cum sunt malabsobtia, ulcerele intestinale, infarctele intestinale
-in afectiuni endocrine-ca hiperparatiroidismul sau hipertiroidia,
- in cadrul tratamentelor cu diverse medicamente, in general antibiotice, chiar si antiparazitare, etc.

Am remarcat de asemeni, la analizele copilului tau, o leucopenie cu neutropenie adica scaderea leucocitelor totale si a neutrofilelor, de aceea iti sugerez sa-i repeti o hemoleucograma peste 7 zile, alaturi de TGP, TGO, GGT, Fosfataza alcalina, o echografie abdominala, si de reevaluat.

Te intreb daca copilul are vreo modificare osoasa, din nastere sau dobandita pe parcursul vietii.

Tratamentul cu Zentel poti sa il faci, asociat cu Liv 52.

Astept detalii aici pe forum sau pe blogul meu http://pediatru.wordpress.com/.

Cu bine,
dr. Hiastru
0
23-07-2009, ora 13:37
gabriela_c
Nu este medic/terapeut
gabriela_c
Va multumesc d-na doctor pentru raspunsul Dvs.

Copilul meu a fost diagnosticat cu platfus spre varsta de 3 ani. De curand, adica spre varsta de 10 ani, chiar anul acesta, in urma cu cateva luni s-a plans de dureri in zona osului rotund din interiorul labei piciorului (imi scapa denumirea) si mi s-a parut ca acesta a devenit mai proeminent din cauza mersului un pic deformat, spre interior. Am consultat un specialist in laba piciorului (dr. Marius Uscatu), care, la un examen vizual ne-a spus cu certitudine ca nu sunt probleme cu laba piciorului, iar bolta nu este prabusita, ceea ce se si vede cu ochiul liber. Problema ar fi din solduri si ne-a spus ca nu este cazul de invetigatii aprofundate care ar putea diagnostica o problema fara o rezolvare simpla, fara interventie chirurgicala.
Cu alte cuvinte ne-a sfatuit sa asteptam, spunand ca daca problema se va agrava in timp, o vom rezolva atunci. Dar nu ne-a indicat sa investigam cauza.

Vreau sa va mai precizez ca la momentul recoltarii analizelor baietelul urma doar de 2 zile un tratament cu un antialergic. Antiparazitare sau antibiotice nu. De asemenea, va mai spun ca restul enzimelor au iesit in valori normale. Giardia poate sa dea modificari ale hemocucogramei la acest mod?

Inteleg ca la 5 zile dupa terminarea tratamentului cu antiparazitare trebuie sa repet hemoleucograma.
Dar alte investigatii, pentru determinarea unor probleme osoase, ce s-ar putea face?

In asteptarea raspunsului Dvs,
Cu respect,
Gabriela
0
21-03-2014, ora 15:03
florinelb
Nu este medic/terapeut
florinelb
Buna ziua,
Am facut la Medcenter analize de sange pt fetita mea de 9ani11luni, la recomandarea medicului ortoped, deoarece acuza dureri la un genunchi, in special la efort, cam de 1 luna zile.
Hemoleucograma completa are urmatoarele valori care nu se incadreaza in limite, restul fiind ok:
Neutrofile:71.8% (40.0-59.0%)
Limfocitq: 19.8%(33.0 - 48.0%)
Monocite: 6.1%(0-5.9%)
Valorile numarate au iesit in limite normale.
Alte analize care au iesit in afara limitelor normale:
VSH1h: 18mm (0-10)
Fosfataza alcalina: 390U/L (51-332U/L)
In rest au valori normale: Fibrinogen(plasma):310 mg/dL (180-393), Creatinkinaza (ser): 47 U/L (30-135), Lactatdehidrogenaza (ser): 538 U/L (313-618), Proteina C reactiva (CRP) (ser) Ë‚6.0 mg/L (Ë‚6.0)
A facut si 2 radiografii la genunchiul care o doare: una la Marie Curie si una la Grigore Alexandrescu.
Prima a fost vazuta de un medic rezident care a spus la observatie: Pensarea cartiljului de crestere medial, femur distal cu scaderea densitatii osoase local (nu stiu daca asta se poate numi dignostic). A doua radiografie a fost facuta la G.Alexandrescu si vazuta de un medic primar care a spus ca nu vede nimic deosebit pe radiografie si ca s-ar putea sa fie putin afectat meniscul, care bineinteles nu se vede la radiografie. Mi-a recomandat pt copil gel cu arnica, nurofen si fasa pt genunchi. Dvs. ce parere aveti de analize si incotr-o imi recomandati sa ma duc, ce investigatii sa mai fac?
Va multumesc.
0
05-08-2015, ora 10:22
gina nitu
Nu este medic/terapeut
gina nitu
Buna ziua !
Baiatul meu are 15 ani si face sport de performanta. I-am facut analizele recent si i-au iesit unele putin modificate :neutrofile% = 38.6, INR = 1.115, CHSU1500 Bilirubina directa= 0.22, insa CHEN0600 Fosfataza alcalina = 281.6 UI/I foarte ridicata. In rest toate analizele i-au iesit foarte bine.
Va rog sa ma ajutati sa scap de ingrijorare ! Va multumesc !
0
08-08-2015, ora 21:01
Dr. Baciu Damian
Pediatrie, Brasov
Dr. Baciu Damian
Medicul care e examinat copilul si a indicat tintit efectuarea analizelor de laborator este singurul in masura sa va raspunda la intrebare.
0
13-11-2017, ora 23:35
emanuel71
Nu este medic/terapeut
emanuel71
Inteleg sa postez aici experienta groaznic de stresanta prin care am trecut referitor la fosfataza alcalina crescuta de 20 de ori la un baietel de doi ani si trei luni in speranta ca va fi utila altor parinti care din pacate s-ar putea sa treaca printr-o experienta asemanatoare.
Copil sanatos tun, nu fost nici macar racit vreodata, dezvoltat peste medie, vazut de medic pediatru in fiecare luna pana la un an si apoi la aprox 3 luni pana la doi ani doar ca sa ne convingem ca totul e ok incepe gradinita. Dupa fix trei saptamani ia o enteroviroza urata (pe care am luat-o si noi parintii de la el ulterior) combinata si cu ceva muci. In primele 24 de ore i se administreaza de pediatru o injectie pentru stoparea varsaturilor care isi face efectul si ni se recomanda Nurofen Junior pentru starea gripala.
Timp de o saptamana copilul care manca de rupea pana atunci mananca foarte putin, are scaun moale si e slabit, in aceasta saptamana i-am administrat Nurofen de 3 ori pe zi. In a 7 -a zi ne intoarcem la pediatru care il consulta (nici un semn clinic) si ii face in regim de urgenta analizele de Hematologie si Biochimie ocazie cu care descoperim o Fosfataza Alcalina de 1768 u/i !!! Ni se prescrie Azitrox 5 zile plus Osteocare in conditiile in care prima pista pt acesasta valoare a fosfatazei a fost Rahitism. Dupa 3 zile copilul isi revine complet, mananca bine, scaun normal vioi.dupa cele 5 zile de Azitrox + Nurofen revenim la analize si avem asa: Fosfataza alcalina 2790 !!!! la laboratorul spitalului (si 3300!!! la Medlife pt a exclude varianta erorii de laborator ) crescuta cu 1000 unitati Partea si mai dubioasa este ca: TGP, TGO, GGT, BILIRUBINA, Fe, Ca, Mg, Vit D3, D toate normale, Ecografie abdominala normala, frotiu periferic OK. Intram in panica si incepem sa cerem pareri la alti 3 pediatri.
Toti ne spun ca nu au mai vazut asa ceva, ca nimic nu face sens si nu explica valoarea uriasa a fosfatazei alcaline necorelata cu nici o alta valoare crescuta si cu starea generala excelenta a copilului care manca de rupea, era vioi, mergea la gradinita, etc. Toti cei 4 pediatri ne recomanda sa mergem la next level, profesori universitari. Fac precizarea ca din acest moment nu i-am mai administrat cpilului nici un medicament si am repetat inca odata in alta parte ecografia abdominala, deja aveam 3 seturi de hematologii + biochimii, 2 ecografii abdominale si altele.
Profesor universitar 1, diagnostic przumtiv Boala Wilson, ni se cere cupremie si alte analize.
Profesor universitar 2 (sef clinica pediatrie) diagnostic prezumtiv Sindrom de malabsorbtie
Ca om si parinte simteam ca inebunesc, 6 pediatri nu erau in stare sa puna un diagnostic sau sa ne puna pe o traiectorie clara de investigatii. Intr-o noapte ma lumineaza Dumnezeu si fac sinura investigatie pe care puteam eu sa o fac, citesc prospectul Nurofen unde descopar la Reactii Adverse: FOSFATAZA ALCALINA CRESCUTA!!!. Citesc instantaneu si prospectul Azitrox unde ce sa vezi la Reactii adverse: FOSFATAZA ALCALINA CRESCUTA!!!.
A doua zi telefoane la pediatrii, toti mi spun acelasi lucru: daaaa, sigur, e foarte probabil sa fie o reactie adversa.
Dupa o saptamana de la stoparea adninistrarii de Nurofen valoarea fosfatazei scade fara nici o explicatii de la 2780 la 1280 si dupa inca o luna scade la 281 unitati.
Concluzia.o trageti voi.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • FA - Fosfataza Alcalina
  • Enzimele hepatice - ce sunt și când sunt crescute
  •