Firme farmaceutice folosesc bebelusi din India drept cobai

21-10-2009
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Mari firme farmaceutice folosesc bebelusi din India drept cobai
"Le Figaro" 21:07 (miercuri 27 Aug 2008)

A aparut un nou scandal in care sunt implicate mari nume din industria farmaceutica, acestea fiind acuzate ca realizeaza teste clinice pentru viitoarele medicamente folosind bebelusi cobai din India, relateaza cotidianul francez "Le Figaro".

Intre ianuarie 2006 si iunie 2008, 49 de copii au decedat in cadrul Institutului de stiinte medicale al Indiei din New Delhi, institutie de prestigiu, rezervata in mod deosebit politicienilor si inaltilor functionari, si mai putin familiilor sarace. Ulterior, acesti copii au fost supusi la o serie de teste clinice. Acuzat ca ar fi utilizat 4.142 de copii drept cobai, dintre care mai mult de jumatate aveau mai putin de un an, pentru firme ca Novartis, Roche sau Sankyo Pharma, spitalul a declarat, printr-un purtator de cuvant: "Copiii care au decedat au fost extrem de grav bolnavi, nici un deces nu a fost cauzat de medicamentele sau interventiile din timpul testelor".

Exploatarea saraciei

Autoritatile au deschis deja o ancheta. In ultimii ani, marile companii farmaceutice si-au deschis laboratoare in India, iar specialistii cred ca acesta e doar un alt mod de a exploata populatia saraca si, intr-un mare procent, analfabeta. "Atuurile Indiei sunt clare", s-a aratat la Confederatia de industrie indiana (CII): "o populatie de un miliard de locuitori, avand grupe genetice diverse, si nenumarati doctori, oameni de stiinta si tehnicieni foarte bine formati". Si toate acestea sunt la un pret care le permite marilor companii farmaceutice sa realizeze o crestere economica de 20 pana la 60 la suta. "Ori 70 la suta din timpul si banii necesari pentru descoperirea unui nou medicament merge in testele pe oameni", adauga CII.

Voluntari analfabeti

Rezultatul: India a devenit primul destinatar al testelor, cu un total de 139 anul trecut, comparatic cu China, care a avut doar 98. In prezent, toate marile nume ca Pfizer, Roche, Glaxo-SmithKline, Sanofi au laboratoare in India. Potrivit unui raport semnat de McKinsey, este o piata care ar ajunge la valoarea de un miliard de dolari pana in 2010.
Va fi, insa, dificila stoparea exploatarii masei sarace, acest lucru reprezentand si atractia principala a Indiei pentru marile nume din industria de medicamente. Este usor, intr-o tara saraca, sa gasesti voluntari dispusi sa testeze medicamentele. De cele mai multe ori, aceste persoane sunt analfabete si atat de sarace, incat sunt fericite cand un medic se preocupa de sanatatea lor si le da medicamente gratuite. Ele nici macar nu inteleg la ce se supun prin aceste teste clinice.
1 comentarii
0
21-10-2009, ora 18:34
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Ce ordinari sunt directori acestor concerne farmaceutice, nu pot să cred că fac aşa ceva. Adevărul este că de la un concern precum Roche mă aştept la orice, că doar ei comercializează Roaccutane, cel mai toxic medicament existent şi fac pe "scufiţa roşie" când li se impută miliardele de reacţii adverse, ba mai mult, au tupeul şi nesimţirea necesară să nege...Dumnezeu să-i ierte!

Mulţumesc pentru articol, foarte interesant şi şocant!


Cu deosebit de multă plăcere şi deferenţă,
Mister NICK;)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.