Fractura inchisa tibie si 2 rupuri de peroneu

14-03-2013
MARICICAO
Nu este medic/terapeut
MARICICAO
Buna ziua, sotul meu in varsta de 37 ani a suferit, dupa parerea mea, cea mai ciudata fractura, la fotbal, fara a fi lovit sau a se fi lovit de ceva, pur si simplu din alergare, fractura 1/3 medie gamba cominutiva cu deplasare. Acesta este diagnosticul la internare. Deci, in termeni generali, fractura de tibie si dubla de peroneu. A suferit o interventie chirurgicala, pe 18 martie 2013, facandu/i/se osteosinteza cu 1 TIJA K, imobilizare in atela gipsata. Deci, ce ne/a spus doctorul pe intelesul nostru : i/a introdus in tibie o tija de femur, mai groasa, de 12, pentru ca a considerat ca este tanar si are nevoie cat mai curand de refacere. Sotul meu are in jur de 1, 92 m, 89 kg. Ceea ce ma nelinisteste este faptul ca peroneul a ramas franjuri acolo, rupt in 2 locuri. Care este posibilitatea refacerii peroneului ? Si inca un lucru as dori sa aflu : c/am care ar fi perioada de recuperare ? Va multumesc !
11 comentarii
0
14-03-2013, ora 17:56
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
12mm la tibie este cam tare. in ziua de azi cu tije moderne, solide de titaniu se alege o grosime la barbati de 9-10mm (evident se alege grosimea cel mai mare care intra fara probleme, nsa nu mai mica la aceasta greutate de 9mm). insa sunt multi care sunt adeptii metodei veche de a prepara centromedular pana la 12-13mm pentru o stabilitate sporita. dupa parerea mea acest lucru la tijele solide si zavorate nu este necesar.
din cele descrise nu este clar ce tija s-a folosit (tija Küntschner se numeste orice tija centromedulara in romania). daca acesta este una clasica, fara zavorare atunci din pacate recuperarea este anevoioasa (insa mult mai rapida ca si operatiile cu placi si suruburi). la tijele zavorata nu este necesara o imobilizare cu ghips si pacientul poate sa puna greutate pe picior (poate nu greutatea totala de la inceput insa 10-20 de kg oricand). la tija clasica nezavorata piciorul nu este stabil in rotatie, deci aici poate fi nevoie de o atela ghipsata.
in fracturile de gamba, fibula (sau mai arhaic peroneul) nu prea se opereaza. este operat in urmatoarele cazuri: toate fracturile deschise, toate fracturile cu leziuni de nervi si vase majore, fracturile de cap de fibula si 1/3 inferioara care afecteaza direct sau indirect stabilitatea articulatiei gleznei, in rest se vindeca de sine fara tratament operator.
timpul de vindecare depinde de tipul tijei si de tipul fracturii, insa o fractura de diafiza de tibie are nevoie de 3 luni cel putin. depinzand de tipul tijei in aceasta perioada se poate permite incarcarea partiala sa totala a membrului. pana nu se ajunge la incarcarea totala a mebrului este necesara si o profilaxa de tromboza cu heparina de masa moleculara joasa.
0
14-03-2013, ora 20:38
MARICICAO
Nu este medic/terapeut
MARICICAO
Multumesc de raspunsul dumneavoastra. Da, tija este Kuntschner, fara zovoare. Doctorul a ales aceasta dimensiune, adica cea de femur pentru tibie, in speranta unei vindecari si recuperari mai rapide. Dar noua dupa 30 de zile ne/a zis sa venim sa vedem daca scoatem atela gipsata. Si aici am niste semne de intrebare, nu este prea curand avand in vedere cele trei fracturi ? Pentru profilaxia de tromboza face 30 de injectii cu clexane. Am intrebat de perioada de recuperare in sensul ca am inteles ca la o fractura de oase drepte este mai scurta si mai usoara recuperarea. Dar tot la un kinetoterapeut trebuie sa ajungem ?
0
14-03-2013, ora 23:09
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
la tijele Küntscher nezavorate se ia o grosime mai mare in speranta de a obtine o stabilitate sporata insa acesta nu se compara cu variantele zavorate.
in treimea medie tibia reprezinta cam 90% din stabilitatea gambei deci fracturile fibulei nu sunt importante (capul fibulei este important pentru stabilitatea genunchiului iar treimea inferioara pentru stabilitatea gleznei, insa treimea medie este irelevanta, chiar se poate scoate cand este nevoie de un transplant de os). in 30 de zile tibia poate sa se lege suficient pentru a obtine o stabilitate in rotatie suficienta pentru inceperea kinetoterapiei, care probabil va fi necesara din cauza imobilizarii indelungate.
tibia este unul dintre oasele mari ale corpului. vindecarea lui dureaza la adulti 3 luni, cel putin. acesta cum am scris depinde foarte mult de tipul fracturii si de tipul stabilizarii (evident si de unele boli metabolice de gen diabet, osteoporoza etc., pe care sper sa nu le aiba la 37 de ani)
0
15-03-2013, ora 08:22
MARICICAO
Nu este medic/terapeut
MARICICAO
Va multumesc pentru raspunsul si timpul acordat
0
20-03-2013, ora 14:13
MARICICAO
Nu este medic/terapeut
MARICICAO
Astazi s/au implinit cele 30 de zile si am fost sa scoatem atela ghipsata si am facut film. Piciorul arata umflat in zona gleznei. Peroneul nu s/a sudat in nici unul din cele 2 rupturi., as putea sa puns ca este mai deplasat fata de filmul facut inainte de operatie. Doctorul a zis ca asa va ramane. As vrea sa postez filmul dar nu stiu unde si cum. Este posibil sa ramana asa cu cele 2 rupturi toata viata ? Ce alte probleme pot aparea sau trebuie sa intervenim din nou chirurgical ?
0
20-03-2013, ora 17:12
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
sunt siteuri unde puteti sa puneti fotografii pe gratis (inspirati-va din alte postari unde se gasesc imagini) apoi ne dati adresa unde putem sa vedem radiografiile.
30 de zile este prea devreme pentru a se vindeca orice os la un adult, insa sa vedem radiografiile
0
20-03-2013, ora 18:54
MARICICAO
Nu este medic/terapeut
MARICICAO
Sper sa mearga ceea ce am facut, o adresa de site unde am postat, click dreapta pe imagine si View Image

http://imageshack.us/v_images.php
0
20-03-2013, ora 21:53
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
ar trebui sa ne dati adresa exacta, adresa pe care l-ati postat este a site-ului pe care ati pus imaginea.
cautati imaginea si copiati adresa care apare in browser in momentul in care imaginea este afisata pe monitor
0
21-03-2013, ora 09:21
MARICICAO
Nu este medic/terapeut
MARICICAO
In sfarsit am reusit, astept raspunsul dvs. Va multumesc !
http://imageshack.us/photo/my-images/822/fractura2.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/138/fractura1l.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/689/fractura3.png/
0
21-03-2013, ora 19:13
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
repozitia in fractura tibiei este frumoasa, fiind o fractura transversa se va vindeca si cu o tija Küntscher clasica. probabil cu o tija moderna zavorata lasata dinamizata ati fi putut sa puneti greutate pe picior cel putin 20-30 de kg din a doua zi postop, insa cu o tija nezavorata nu merge asa de rapid.
insa fractura de etaj a fibulei este in treimea inferioara, acestea trebuie operate dupa noile reguli, nu pentru ca ar aduce un avantaj major, ci pentru ca in aceasta zona se poate opera usor fibula si arata mai bine si se vindeca mai bine daca fractura este corect stabilizata. acestea in ziua de azi se stabilizeaza cu placi si suruburi, pe vremea cand lucram in romania bagam o brosa Kirschner intramedular ca fragmentele sa fie totusi cat de cat aliniate. fractura de jos se va vindeca fara probleme, fractura de sus nu are contact osos insa potentialul de vindecare a fibulei este una buna, deci aveti sanse bune sa se vindece. daca nu se vindeca iarasi sunt 2 posibilitati: creeaza probleme sau nu? daca da, atunci trebuie stabilizat cu o placa si suruburi
scrieti-mi in privat unde a fost facuta operatia, numai din curiozitate
0
21-03-2013, ora 20:08
MARICICAO
Nu este medic/terapeut
MARICICAO
nu stiu cum sa iau legatura in privat du dvs. oricum va multumesc de atentia acordata
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul