Extragere placuta Stryker - necesara sau nu?

22-12-2010
indy
Nu este medic/terapeut
indy
Buna seara
Va rog sa imi dati cateva pareri si sugestii pentru a ma hotara asupra scoaterii sau nu a unei placute si suruburilor; este o decizie foarte importanta pentru mine (poate cea mai importanta de pana acum in 31 de ani de viata).
Cazuistica:
- acum fix 6 luni am suferit o fractura cominutiva de epifiza distala radius;
- s-a procedat la reducere chirurgicala si fixare cu o placuta Stryker de 3, 5 si 7 suruburi blocate de fixare; modelul nu il stiu precis insa cred ca este VariAx Distal Radius;
- radiografiile ulterioare au confirmat succesul operatiei si reducerea perfecta;
- in prezent (6 luni de la operatie) articulatia este refacuta complet, nu am dureri la flexie sau extensie maxime, doar cateodata o anumita jena (in sensul ca mai simt ca nu este mana ca originala; in rest, pot folosi bratul ca inainte (inclusiv tractiuni la bara);
- medicul chirurg mi-a spus ca placuta este perfect compatibila si ca alegerea de a o scoate ulterior este a mea, nefiind nici o problema daca o las acolo pentru toata viata, insa totusi tinand cont ca am doar 31 ani, e mai bine sa o scot; mi-a mai precizat si faptul ca trebuie sa ma decid repede, intrucat dupa o anumita perioada trecuta nu se va mai putea extrage intrucat va ramane fixata in os.

M-ar interesa totusi sa stiu daca exista vreun risc in a lasa placuta acolo evitand o alta interventie chirurgicala de care sincer imi este cam teama; ce contraindicatii voi avea de-a lungul vietii daca raman cu placuta? (stiu deocamdata ca nu voi putea face RMN)
Exista sansa aparitiei de complicatii legate de implantul de titan in os dupa mai multi ani (tinand cont ca acum la 6 luni totul pare perfect)?
Cam care ar fi perioada maxima in care ma pot decide sa o scot? adica cam dupa cat timp nu se va mai putea face extragerea ei din cauza insertiei in os?

Va multumesc mult pentru orice sfat sau parere, profesionala sau doar din experienta
Cu respect
Daniel
2 comentarii
0
22-12-2010, ora 21:48
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Va raspund punctual:
- nu exista o regula precisa de extragere a materialului, fapt deja constatat de catre D-voastra;
- inca nu s-au raportat complicatii de ordin chimic la implantele din titan, deci acesta nu ar fi un motiv de extragere;
- in general, materialele moderne raman pe loc. Ca orice metarial strain insa, este intotdeauna ideal sa fie extras.
- singura problema reala este cea mecanica, respectiv daca aveti sau nu jena provocata de implant.
- puteti oricand face cate RMN-uri doriti, placa nu va impiedica.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
02-04-2012, ora 13:45
manolakem
Nu este medic/terapeut
manolakem
Buna ziua,
Acum doua luni (28 ianuarie) am suferit o fractura cominutiva de epifiza distala radius stang cu deplasare. Am fost operata pe data de 1 februarie a.c. Pe data de 16 februarie mi'au fost scoase firele si atela, incepand recuperarea in 20 februarie. Precizez ca dupa 6 saptamani de la operatie am facut o radiografie in urma careia s'a constatat ca nu s'a format absolut deloc calus. Prin urmare am facut o serie de analize si am fost diagnosticata cu osteoporoza (33 de ani). In prezent urmez un tratament medicamentos in urma consultarii mai multor ortopezi si fac in continuare kinetoterapie 5 zile pe saptamana. Sunt foarte ingrijorata in privinta mobilitatii incheieturii. Reusesc sa fac flexia cam la 9 grade iar extensia doar la 2 spre 3.
Nu stiu daca e normal si ce pot face pentru a ma putea recuperara mai repede pentru ca am inteles ca pierderea mobilitatii mainii este ireversibila.
L'as ruga foarte mult si pe Daniel daca poate sa'mi spuna unde a facut recuperarea.
Multumesc mult,
Manuela
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul