Esofagita de reflux cronica?

18-08-2013
Mihai P
Nu este medic/terapeut
Mihai P
Buna ziua,

Numele meu este Mihai P, am 20 de ani si sunt student la UPB.

M-am abonat la acest forum in speranta ca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi, sugestii si eventual raspunsuri la intrebarile mele privind boala de care sufar de ceva timp.

In vara anului 2011 au aparut primele simtome de reflux gastric, in urma unui regim alimentar haotic si a consumului de alcool, cafea, tigari (tigara si cafeaua pe stomacul gol, tigara imediat dupa masa, mancam cand imi aduceam aminte, etc.). Medicul de familie m-a calmat cu un tratament de o saptamana (emanera-esomeprazol + debridat + motilium) care a functionat mai bine decat ma asteptam.

Problema insa a reaparut dupa cateva luni, intrucat nu am tinut un regim alimentar adecvat - obisnuiam sa mananc fast-food, junk-food - astfel ca am inceput sa iau esomeprazol pe cont propriu, observand ca are efect, fara a mai cere sfatul medicului.
Aceasta automedicatie s-a repetat de cateva ori: de fiecare data simptomele treceau in cateva zile, dar reveneau in cateva saptamani. Prin simptome ma refer la senzatia de arsura in caput pieptului, senzatie puternica de jena/indigestie, prezenta pe tot parcursul zilei si mult intensificata dupa mese, dar si lipsa poftei de mancare.

Observand ca ceva nu e in regula, am mai facut o vizita la medicul de familie, care m-a trimis la analize - helicobacterul a iesit negativ - dupa care mi-a dat un tratament de 3 saptamani omeprazol 40 mg, motlium, debridat si regim alimentar (in primavara anului 2012) pe care l-am urmat cu strictete dar fara vreun rezultat.

Am inceput sa fiu dependent de omeprazol. Durerile erau din ce in ce mai suparatoare, reveneau imediat ce intrerupeam administrarea medicamentului, perioada de recidiva se scurtase la cateva zile (2-3 zile). Devenise deja o problema care imi ocupa tot timpul.

Medicul de familie nu m-a ajutat foarte mult in acest context, imi spunea ca sunt prea sensibil la stomac, prea stresat si ca ar trebui sa nu ma mai gandesc la asta. Mi-a mai dat un tratament de 6 saptamani omeprazol cu regim alimentar (in toamna anului 2012) care mi-a adus cateva simptome deranjante in plus: oboseala, dureri de cap si ameteli.

Am intrerupt tratamentul dupa 5 saptamani, mi-am revenit, dar problemele digestive au reaparut in mai putin de o saptamana. Am schimbat medicamentul, am trecut pe lansoprazol 40 mg, am fost trimis la spitalul Colentina la o endoscopie digestiva superioara cu analiza histopatologica, unde mi s-a pus diagnostic de esofagita de reflux de gradul A, helicobacter negativ. Mentionez ca noul tratament cu lansoprazol imi dadea stari de oboseala, dureri de cap, ameteli, stari de confuzie, lipsa concentrarii, astenie. Mergeam pe strada si eram pe alta planeta, visam cu ochi deschisi, in contextul in care incepusem primul an de facultate si trebuia sa fiu in cea mai buna conditie.

Atat medicul de familie cat si medicul care mi-a facut endoscopia mi-au spus ca nu e posibil sa am asemenea simptome de la acest medicament si ca poate ar trebui sa merg la un psiholog (!?) desi sunt reactii adverse posibile, precizate in prospect.

Am schimbat totusi medicamentul, dupa endoscopie, la recomandarea medicului. Am urmat un tratament cu ranitidina si motilium, care nu imi mai dadea acele reactii adverse, dar nu isi facea treaba, intrucat aveam in continuare pirozis dupa fiecare masa, dar mai scazut. In paralel am urmat tratamente naturiste, redigest, ceaiuri de sunatoare, musetel, enzime digestive, miere, ulei de catina etc

Pana in prezent nu am reusit sa scap in totalitate de simptome, desi am urmat mai multe tratamente si am incercat toate medicamentele de pe piata. Inhibitoarele de pompe de protoni imi dau acele stari urate de oboseala, astenie, lipsa concentrarii, in timp ce celelalte medicamente nu isi fac efectul. Am de ales intre a fi cu mintea lucida si stomacul in piuneze sau invers. In ultimele 6 luni am reusit sa ma obisnuiesc cu BRGE, sa o tin sub control (respect toate regulile de alimentatie, pozitia patului in care dorm, tot, tot), astfel incat nu pot scapa definitiv de simptome, dar am redus pirozisul astfel incat sa fie suportabil.

Am ramas la Controloc 20 mg care pare sa imi dea reactiile adverse cele mai putine (ma tine intr-o stare cat de cat lucida) pe care il iau din 3 in 3 zile, combinat cu enzime digestive, redigest luat in cure de 3 saptamani, ceaiuri si mesele mici si dese, fara bauturi carbogazoase de orice fel, fara ciocolata, menta, condimente, stiu aproape fiecare aliment ce efecte are asupra stomacului. Nu am renuntat inca la fumat, dar am redus tigarile considerabil. Nu cred sa aiba prea mare importanta acest aspect, intrucat am un amic antrenor de fitness, sportiv de performanta de mai mult de 14 ani, care nu fumeaza si se confrunta cu BRGE de 4 ani, a trecut prin 3 endoscopii, RMN, phmetrie, tratamente si nimic nu a functionat.

Vreau sa stiu daca BRGE se poate vindeca complet, daca voi trai toata viata cu aceste probleme la stomac sau nu. Ce investigatii ar trebui sa fac? Ce tratament as mai putea incerca? Aceasta boala poate fi remediata la nivel psihologic?

Va multumesc anticipat
4 comentarii
0
22-08-2013, ora 13:51
Dr. Stancu George
Medicina interna, Ploiesti
Dr. Stancu George
Boala de reflux gastroesofagian apare datorita contactului continutului acid al stomacului cu mucoasa esofagului. Acest lucru se produce datorita faptului ca unirea dintre esofag şi stomac nu este organizata ca o supapa perfecta. Rezultatul endoscopiei arata ca esofagita este de grad mic. Pentru ca simptomatologia nu se coreleaza cu gravitatea bolii, si mai ales daca pacientul este mai introspect, este posibil ca discomfortul resimtit sa fie intens.

Sfatul meu este sa folositi inhibitori de pompa de protoni numai daca este necesar, folositi mai degraba antiacide si masuri dietetice - mese de volum mic, dese.

Daca simptomatologia este intensa si sunt leziuni evidentiate endoscopic mai severe se poate face şi o interventie chirurgicala.
0
23-08-2013, ora 14:17
Ale6
Nu este medic/terapeut
Ale6
Draga Mihai, eu ma confrunt de asemenea cu brge, insa intr-o faza mai usoara.Insa judecand dupa rezultatul endscopiei digestive, tu suferi si de esofagita de reflux.Esofagita este o complicatie a brge care prezinra risc de dezvoltare al cancerului de esofag.Intradevar, ai dus o viata foarte dezordonata, iar medicamentele nu au absolut niciun efect fara un regim strict.In boala de reflux mierea este contraindicata, iar ceaiul de sunatoare cu atat mai mult.Acesta distruge efectul omeprazolului si celor din clasa lui, pe cum si pe cel al ranitidinei, famotidinei etc.E o diferenta intre esofagita si brge, asta e important sa intelegi.Revenind la intrebarea ta, intradevar boala de reflux se vindeca, iar leziunile produse de esofagtia de asemenea, insa doar prin interventie chirurgicala, mai ales intr-un stadiu ca al tau.Te sfatuiesc sa lasi tigarile de tot, deoarece cresti si mai mult riscul de cancer esofagian.Incearca sa ai 3 mese pe zi, sa nu te intinzi 2-3 ore dupa masa sau sa faci exercitii fizice imediat dupa aceasta.Fara haine prea stramte, cresc presiunea abdominala si favorizeaza refluxul.Daca nu cumva ai fost deja si vrei intradevar sati rezolvi problema, ti-l recomand pe domnul profesor Alexandru Oproiu, cel mai bun medic gastroenterolog din Romania.Spitalul Agripa Ionescu, Piata 1 mai, vis-a-vis de colegiul national tudor vianu. Capul sus si mult curaj.Toate trec daca avem vointa si nu te teme de interventia chirurgicala.Sanatate!
0
30-08-2013, ora 09:55
Mihai P
Nu este medic/terapeut
Mihai P
Va multumesc pentru raspunsuri. Nu stiam de acel efect al ceaiului de sunatoare (de multe ori chiar ma simteam mai rau dupa ce beam un ceai de sunatoare). In legatura cu acea interventie chirurgicala, despre ce costuri ar fi vorba si ce investigatii ar mai trebui sa fac pana acolo? Se face laparoscopic? E posibil sa mai apara refluxul si dupa operatie?
0
01-09-2013, ora 21:18
Ale6
Nu este medic/terapeut
Ale6
Intradevar, operatia se face laparoscopic.Nu stiu despre ce costuri este vorba, insa este cea mai eficienta metoda de a scapa de reflux definitiv si de fapt, singura.BRGE este o boala pentru toata viata.Sunt putine cazuri in care putem vorbi de vindecare in cazul bolii de reflux.Desi nu este ceva grav, se dovedeste de-a dreptul sacaitoare, iar in timp poate dezvolta complicatii, una dintre ele fiind chiar esofagita in mai multe grade, ulceratii, esofag Barret etc.De asemenea, in cazuri rare se poate spune ca refluxul a reaparut dupa operatie.Este o metoda eficienta.Din cate ai scris, am inteles ca ai facuta o endoscopie.Poate medicul iti va mai face una in vederea realuzarii unei interventii.Intradevar, cum ai spus si tu, omeprazolul si cei din clasa lui dau dependenta, iar ranitidina, famotidina cam nu prea isi face treaba.Motilium pentru intarirea sfincterului ar fi trebuit sa mearga si a mers prima data din cate am inteles.Doar ca acel prim tratament cu esomeprazol si motilium ar fi trebuit luat cel putin 3 saptamani cu regim adecvat, iar dupa terminare regimul ar mai fi trebuit tinut inca o perioada.In general, in bolile digestive bolavul trebuie sa aiba grija intotdeauna la stilul alimentar.Iti recomand sa mergi pentru o alra endoscopie.Astfel vezi si cum a mai evoluat esofagita si ce alternative iti da medicul.O sa fie bine.Cu putin mai multa atentie la ce mananci si vointa pt a renunta la fumat, alcool etc se vor ameliora simptomele.Incearca sa nu mai bei niciun fel de ceai daca mai iei tratament.Sanatate multa!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Proctoline
HEMOROIZI? FISURI ANALE? Tratament fără operație și fără internare!
Clinicile Proctoline sunt centre medicale specializate în tratarea eficientă a hemoroizilor și a fisurilor anale. Ne găsiți în 14 orase din țară! Detalii aici