Endometru neomogen in sarcina mica, pune vreo problema?

29-03-2012
cristinne1983
Nu este medic/terapeut
cristinne1983
Am aflat ca-s insarcinata acum cateva zile si la ecografie mi s-a observat printre altele si endometrul grosime de 10, 7 mm aspect neomogen, dar uter perfect, aspect omogen (am 20 de zile de la ovulatie si 36 de la ultimul ciclu menstrual) deci 5 saptamani fix si beta hcg de 2420.. si s-au vazut si 2 saci embrionari de 7, 1 si 7, 4 mm fiecare;
aspectul neomogen ce inseamna? de la ce ar putea fi?

PS: eu vreau sa ma duc sa imi fac analizele de trombofilie din nou(pt ca data trecuta mi-a iesit anticoagul;antul lupic un pic oscilant: cand pozitiv, cand negativ) in rest toate bune..oare acest aspect neomogen poate fi cauzat de vreo problema de coagulare a sangelui? sau poate avea si alte cauze/ e normal? se va omogeniza la un mom dat?
sunt tare incantata sper sa fiu bine! dar am atatea intrebari si nelamuriri:))


multumesc
4 comentarii
0
29-03-2012, ora 12:49
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Este OK, felicitări pentru cei doi copii. Ce mult mi-ar fi plăcut şi mie să am un frate sau o soră cu care să fiu frate de la început, împărţind aceeaşi burtică...

Chiar dacă placenta devine "operaţională" spre sfârşitul lunii a treia, ea începe să se formeze mai devreme. Apare prin întâlnirea dintre o componentă maternă şi o componentă embrionară. Din acest motiv, endometrul începe să se modifice încă de pe acum în vederea contribuţiei lui la placentă, partea care se modifică numindu-se "decidua". Acest proces de decidualizare poate explica de ce un endomentru care a fost omogen înainte de sarcină devine neomogen în această etapă a transformărilor lui.
0
29-03-2012, ora 13:28
cristinne1983
Nu este medic/terapeut
cristinne1983
Multumesc muult:)

nici nu stiu ce sa mai zic si de ecografiile astea;))


*la ovulatia de acum 3 sapt, am fost la monitorizare si in ziua 15 aveam un folicul nespart de 23 mm (s-a spart o zi mai tarziu, de unde a reiest aceste minunatii de sacleti embrionari); insa la acea ecografie la fel medicul mi-a zis ca endometrul are aspect neomogen si se vede ceva pe acolo vag dar nu e batut in cuie asadar sa revin luna viit, intre timp daca raman insarcinata bine, daca nu mai insistam:)). insa numai bine am ramas insarcinata

dar daca si inainte endometru era de aspect neomogen, acest lucru poate fi ceva nasol?
0
29-03-2012, ora 18:52
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
De obicei, prin expresia "endometru neomogen", în afară de contextul unei sarcini, ecografiştii vor să sugereze "uter fibromatos".
De ce, atunci, nu spun, pe şleau "uter fibromatos" ? Mai întâi, fiindcă neomogenitatea este numai unul dintre criteriile uterului fibromatos, dar mai sunt şi altele, precum caracterul mai globulos decât obişnuit al uterului. Mai apoi, fiindcă ecografiştii sunt învăţaţi să nu pună diagnostice, ci doar să descrie imagini.

Ca să înţelegeţi mai bine acest principiu, am să-l ilustrez printr-o practică a legiştilor. Legiştii sunt acei doctori care au acces la culmea metodei de diagnosticare care este autopsia. Dar chiar şi ei manifestă multă prudenţă în diagnostice. Un rezultat de expertiză medico-legală sună cam aşa: "moartea s-ar fi putut produce prin lovirea cu sau de un corp contondent". De fapt, ei descriu ceea ce văd, cel mult emit păreri în termeni de probabilitate. Judecătorul este cel chemat să decidă. Ei bine, mutatis mutandis, în cazul dv "Judecătorul" este clinicianul, adică medicul care supraveghează sarcina, iar "legist" este ecografistul. Clinicianul este cel care adună informaţiile în buchet, aşa cum face judecătorul, care trebuie să fie imprudent să se bazeze numai pe un raport de expertiză medico-legală, ci caută să completeze cu raport criminalistic, mărturii şi alte feluri de "analize" (ei le spun "probe"). Acum, înţelegeţi mai bine de ce interpretarea ecografiilor o face medicul dv şi de ce, mai general, interpretarea unei analize o face clinicianul care a recomandat analiza, judecând în ceea ce numim "context clinic". În cazul dv, nu e tot aia dacă aveţi 20 şi ceva de ani ori 30 şi ceva de ani, nu e tot aia dacă mama dv a avut fibrom sau n-a avut, etc, etc.

Acuma, ca să vă refac optimismul: în ecografie supradiagnosticările sunt cel mai frecvent tip de eroare. Aceasta înseamnă că ecografistul este mai înclinat să vadă ceea ce nu există (sau există, dar nu are nicio semnificaţie) decât să exagereze în sens contrar.
0
29-03-2012, ora 18:59
cristinne1983
Nu este medic/terapeut
cristinne1983
VA MULTUMESC TARE MULT PT RASPUNSUL ELABORAT:)

MEDICUL MEU ERA ACELASI CU ECOGRAFISTUL:)

EU AM 28 DE ANI SI DSIPLAZIE MAMARA SI MAMA DA ARE UN FIBROM (ARE 49 DE ANi) DAR NEOPERABIL, CA ASTEAPTA MENOPAUZA DECI NU DERANJANT DESI MARE. DECI PROBLEME HORMONALE AR FI..CINE NU ARE?:)

IDEEA E CA NU MA INTERESEAZA CE SI CUM NEAPARAT..DECAT FAPTUL CA GEMENII MEI SA FIE BINE, INDIFERENT DE OMOGENITATEA ENDOMETRULUI DE ACUM:)DE ASTA ERAM INGRIJORATA DE ACEST ASPECT. SPER PE VIITOR SA FIE BINE.. DESI PE ECOGRAFIE UTERUL ESTE DESCRIS PERFECT SI OMOGEN.

MULTUMESC MULT.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Amenoreea - lipsa menstruației
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Întârzierea ciclului menstrual
  • Menopauza
  • Sarcina săptămâna 5
  • Menarha - prima menstruatie
  • Calmează durerile menstruale acasă
  • Menstruația peste sarcină
  •