Dureri de cap din cauza anxietăţii?

16-09-2015
danielaxxi
Nu este medic/terapeut
danielaxxi
Bună seara,

Postez următorul mesaj în această secţiune pentru că nu sunt sigură cărei categorii să-l clasific. M-am tot gândit dacă problema mea ar trebui tratată la neurologie, ORL sau e pur şi simplu ceva la nivelul psihicului. M-aş bucura dacă m-aţi putea ajuta cu un sfat şi câteva lămuriri.

Am 19 ani şi de aproximativ 4 luni am tot felul de simptome ciudate pe care nu reuşesc să mi le explic. În vară am susţinut examenul de Bacalaureat şi, imediat după acesta, am avut admiterea la facultate. Evident, fiind o fire extrem de emotivă, am avut unele reacţii ciudate. Câteva atacuri de panică (dar o formă destul de uşoară), tremurat, ameţeli, ţiuit în urechi şi dureri de cap. Toate acestea adăugate cantităţilor mari de cofeină şi zahăr pe care le consum zilnic. Mai avusesem migrene înainte, diverse dureri uşoare, dar niciodată toate împreună, iar când s-au declanşat deodată, m-am panicat şi mai tare pentru că îmi era teamă să nu fie ceva rău. Mi-am revenit, în cele din urmă. Sunt o persoană anxioasă şi am presupus că totul a fost declanşat de emoţiile pe care le aveam în perioada aceea.

În fine, totul a trecut, în cele din urmă, ba chiar uitasem complet de asta până acum vreo patru-cinci zile când mi-au revenit durerile de cap. Se întâmplă mai ales seara, când încerc să adorm. Îmi simt urechile înfundate şi o durere ciudată în zona frunţii/ochilor. De vreo două ori am avut şi nasul înfundat, ba chiar m-am gândit că m-am pricopsit cu o răceală, dar încep să cred că nu este asta. Adorm greu, dar dimineaţa mă trezesc ca şi cum nu aş fi avut nimic. Uneori, pe timpul zilei, îmi amintesc de asta şi îmi revin şi durerile. E greu de explicat pentru că mi se pare foarte ciudat. Sunt dureri suportabile care se accentuează imediat cum încep să mă gândesc ce le-ar fi putut provoca. Menţionez că în trecut (când aveam în jur de 14 ani) am fost anemică. Am tot încercat să nu pun asta pe seama problemelor de atunci, totuşi, m-am gândit că există o posibilitate să fie şi acesta un răspuns.

Am "tratat" migrena cu paracetamol/nurofen şi trece. Din cauza asta m-am gândit că ce am eu este tot o simptomă a anxietăţii. Pe ideea că "dacă iau asta îmi revin", chiar îmi revin. E foarte, foarte ciudat şi intru în panică ori de câte ori se întâmplă pentru că îmi fac tot felul de idei şi încep să mă gândesc că sufer de cine ştie ce boală neobişnuită.

Mă gândeam că m-aţi putea ajuta cu un sfat sau, habar n-am, o explicaţie. N-am mers la doctor pentru că doar ideea că aş avea ceva grav mă face să-mi fie şi mai rău. Am avut un atac de panică doar gândindu-mă ca aş putea suferi de ceva la cap, neurologic vorbind. Mă sperie ideea de analize, ace, sânge şi tot ce implică o vizită la medic... Inclusiv ideea că în urma acestui mesaj aş putea primi un răspuns de genul "ai x boală" îmi provoacă o stare de nervozitate. Cum aş putea trata asta? Chiar nu-mi dau seama.
2 comentarii
1
16-09-2015, ora 22:13
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara,
Raspunsul la problemele pe care le descrieti este cuprins in text. Va descrieti ca fiind o pesoana anxioasa si extrem de emotiva. Pe acest "fond" aveti tendinta de a exagera lucruri care dealtfel ar trebui sa treaca mai usor (neplaceri fizice sa le zicem: diverse dureri etc., lucruri obisnuite). Mintea Dumneavoastra le "vede/face" mai grave decat ar trebui/ar fi cazul. Cred ca este vorba de o problema mai degraba psihologica care trebui studiata mai departe. Este important sa intelegeti sursa temerilor si modului de a functiona al psihicului Dumneavoastra. Incercati sa va linistiti, anxietatea este o situatie care se rezolva, trebuie insa sa va "ocupati" de ea. Nu suferiti de nici o boala, cu atat mai putin grava. Este doar un mod de a functiona care va face probleme, dar care se poate remedia. Experienta mi-a demonstrat asta, anxietatea fiind una dintre situatiile de care m-am ocupat foarte mult in activitatea mea. Daca vreti sa aflati mai multe ma puteti contacta.

Valentin Pescaru
psiholog-psihoterapeut-sexolog
1
17-09-2015, ora 17:08
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Va recomand consult oftalmologic, ORL, neurologic, cateva sedinte la psiholog. Pina nu faceti ceva sa rezolvati situatia nu va trece.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea
  • Durerea de cap
  • De ce apar durerile de cap (migrenele)?
  • Durerea de cap după somn
  • O aplicație pe telefon detectează anxietatea și tulburările dispoziționale la adolescenți
  • Anxietatea și stresul cronic pot crește riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • Dependența față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia și anxietatea
  • Anxietatea poate influența negativ luarea deciziilor
  • Aplicația pentru smartphone care ar putea reduce anxietatea și depresia
  •