Dupa operatie scoatere splina | Forumul Medical ROmedic

Dupa operatie scoatere splina

08-01-2009
cosminap
Nu este medic/terapeut
cosminap
Buna ziua,
In data de 1 iulie 2008 am avut un accident rutier cand mi s-a rupt splina, ceea ce a dus la operatie de scoatere a splinei. Am avut si hemoragie interna si mi s-a facut o taietura pe tot abdomenul: de sus pana dupa buric. V-as ruga sa ma ajutati cu urmatoarele intrebari:
1. O sa am toata viata restrictii la ridicat greutati, facut sport? Sau doar o anumita perioada, caz in care imi puteti spune care e perioada?
2. Ma va afecta pe parcursul vietii lipsa splinei?
Va multumesc mult.
9 comentarii
0
08-01-2009, ora 18:30
drweather
Identitate neconfirmată
drweather
1.Vezi tu...orice haina, odata rupta si cusuta la loc nu mai e ca inainte:oricind se poate rupe pe la cusatura...
efortul implica o crestere a presiunii in abdomen.Aceasta presiune se transmite peretilor caredaca nu sint rezistenti pot ceda.La un operat, aceasta cedare se traduce prin eventratie:se rupe peretele intern al abdomenului si matele ajung sub piele.
Acesta e principiul.In particular sint multi factori secundari.Daca ai u nabdomen musculos, posibil ca el sa se "inchida" mai bine dupa operatie si sa fie mai rezistent decit un abdomen anterior gras, dar slab ca si rezistenta a peretelui.
Cred ca esti acum constient de riscul unui efort.Nu iti va putea nimeni spune dintr-o privire "da, s-a prins perfect, poti merge la sala sa faci abdomene" Poti ridica pe riscul tau oricit fara sa patesti nimic daca peretele s-a"sudat" bine.Dupa cum poti ridica o plasa si sa cedeze.In principiu cu cresterea in virsta musculatura slabid, riscul de "cedare" a operatiei creste.
2. scoaterea splinei afecteaza raspunsul imun al organismului.Vai raci mai usor ca pina acum.
0
09-01-2009, ora 10:53
cosminap
Nu este medic/terapeut
cosminap
Multumesc mult pentru raspuns. Am stat 'cuminte' atatea luni sperand ca la un moment dat o sa pot sa imi reiau stilul de viata normal:(. Ma simt parca as fi cu o secure tot timpul deasupra capului. As putea sa fac ceva care sa imi imbunatateasca musculatura?
Mersi,
Cosmina
0
09-01-2009, ora 12:12
drweather
Identitate neconfirmată
drweather
Acuma, daca stil de viata normal insemna si inainte sport si ridicat greutati, probabil ai o musculatura abdominala destul de buna.In plus conteaza, cum am mai spus, si virsta.Nu pot sa iti recomand anume exercitii-nu e apecialitatea mea.Dar nici nu e bine sa stai toata ziua in pat cu burta in sus fiindca efectul va fi contrar.O cale de mijloc cred ca e si aici cea mai potrivita.Nu ar strica sa iei legatura cu un fizioterapeut, te va ajuta mai mult.
0
09-01-2009, ora 14:37
cosminap
Nu este medic/terapeut
cosminap
Inainte de accident nu faceam mult sport, dar faceam niste sedinte de fitness pe luna din cauza ca am un job sedentar. Multumesc pentru sfaturi, voi lua legatura cu un fizioterapeut. Chiar nu stiam cu cine trebuie sa vorbesc pentru indicatii.
Numai bine.
0
12-01-2009, ora 16:41
cosminap
Nu este medic/terapeut
cosminap
Avand in vedere ca musculatura abdominala este asa sensibila, iar in timp risurile cresc, va afecta in viitor sarcina? Deocamdata am 25 ani, dar in viitor as dori sa fac copii.
Toate cele bune.
0
12-01-2009, ora 19:02
drweather
Identitate neconfirmată
drweather
Teoretic sarcina induce o crestere treptata si nu brusca a presiunii intraabdominale, deci n uar tebui sa apara probleme.Dar asta TEORETIC.Practic e posibil ca in contextul presiuni intraabdominale crescute un efort mic, care inainte era tolerat, acum sa produca efecte neplacute.Oricum la momentul respectiv te vei sfatui cu ginecologul
0
28-02-2009, ora 19:20
iuliano7
Nu este medic/terapeut
iuliano7
Buna ziua
Eu am avut un accident de masina, mia scos splina... Eu faceam rugby de 1 an si cva... am fakut pauza 9 luni si mam apukat iar de vreo 7 luni.
Medicul mia dat voie sa fac in continuare rugby... poate sa imi cauzeze cand o sa fiu mai mare ???

Eu ma simt excelent. nu ma simt obosit, am pofta de mancare (cineva mia spoos k cica nu am pofta de mancare ) am 18 ani 1.82 m 85 kg.va rog sami raspoondeti si mie.
0
07-12-2010, ora 19:01
lilyanamoise
Nu este medic/terapeut
lilyanamoise
buna.si eu am splina scoasa din 2002, am avut un chist hidatic si as dori foarte mult sa stiu daca acest lucru constituie un handicap sau daca pot beneficia de pensionare pe caz de boala.va rog mult de tot sa mi raspundeti.multumesc
0
10-12-2010, ora 17:54
carlita1
Nu este medic/terapeut
carlita1
Buna, eu m am operat , mi s-a scos splina laparoscopic acum 6 ani.. nu au fost prb din nici un pdv, am avut o viata normala ca si inainte de asta.totusi, trebuia sa dau mai multa importanta acestui lucru si sa ma protejez mai mult, sa nu fumez ptr ca trebuie sa ai sangele "curat", sa nu fac efort prea mare.. si sa ma vaccinez!!! asta e f important...exista vaccinul pneumo 23 care trebuie facut chiar din 3 in 3 ani...eu am "uitat" l am facut dupa 6 si m am ales cu o pneumonie in februarie.. de atunci s-au declansat toate... probabil pe fond de imunitate mai scazuta.. splina are rol 30% imunitar in org. acum 4 zile a trebuit sa scot amigdalele,. fara splina "le duci" mai greu pe picioare si nu trebuie sa ai infectii in org... nu ma simt prea bine, sper sa treaca durerile de gat si sa mi revin mai repede.. fac temp 37 cu 5 si am frisoane.. probabil o reactie a org, iau augmentin de 1g la 12 ore.intrebarea e daca poate cineva sa mi spuna e ok temp asta ? trebuie sa iau un antibiotic mai tare ? il iau de joi dim.. si daca stie cineva care sunt organele care preiau functiile splinei? macar sa am grija de ele...
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • OperaÈ›ia nu se închide - ghidul pacientului operat
  • Un nou scor prezice cu acurateÈ›e riscul de insuficiență hepatică postoperatorie
  • Umflătură după operaÈ›ie (umflăturile postoperatorii)
  • Un simplu test ocular poate identifica pacienÈ›ii la risc de disfuncÈ›ii cognitive postoperator
  •