Dopamina si distimia

19-09-2014
xterd
Nu este medic/terapeut
xterd
Am mai postat un subiect legat de distimie, dar aici as dori o dezbatere mai specializata. Am mai studiat problema intre timp, si se pare ca este una destul de complexa care se leaga de factori care ţin de percepţie, gânduri, raţionamente dar şi de factori de nivel 'bilogici' cum ar fi nivelurile serotononinei, dopaminei si noradrenalinei, etc.

O prima intrebare pe care doresc sa o adresez: exista posibilitatea de a efectua analize medicale care sa imi permita sa identific nivelul serotoninei, dopaminei, noradrenalinei, sau alte analize medicale, concludente pentru a putea identifica dacă creierul funcţionează la parametrii optimi !? Cei care ati fost diagnosticati avand depresie ati efectuta doar teste psihologice sau ati fost investigati si la nivel medical, prin analize de sange, tomograf, etc ?

Si acum să trecem la subiectul despre dopamina.

Dopamina este un neurotransmitator important, care este legat in special de pasiune, de placere. El are rolul de a ne stimula şi de a ne determina să ducem activitaţile la bun sfarsit.

In cazul meu, cateva indicii care ma determina sa ma autodiagnostichez cu un nivel deficitar de dopamina. Nu stiu, daca per general, in cazul distimiei se poate vorbi de un nivel redus de dopamina ?

- un prim indiciu, de natura bilogica, este legat de incaruntirea prematura a parului. Am 30 de ani, si de vreo 2-3 ani parul meu a inceput sa se albeasca vazand cu ochii intr-un mod alarmant. Dopamina are legatura cu albirea prematura a parului.
- lipsa placerii, per general. Sunt cam sictirit cam de orice in general. Imi este dificil sa gasesc ceva care sa imi produca placere.
- procrastinez mult.
- cu greu duc proiectele pana la capat, sau nu le finalizez deloc.
- sunt plictisit si foarte apatic.

Metode de crestere a nivelului de dopamina

1. Realizarea de exercitii fizice

2. Suplimentarea dietei cu tirozina

3. Consumul de sfecla rosie
' De exemplu, sfecla furnizeaza aminoacidul numit betaina, care contribuie la reglarea neurotransmitatorilor precum dopamina'
Sursa: http://psihoterapiei...oductia-de.html

4. Consumul de antioxidanti puternici, intrucat dopamina se oxideaza foarte usor (beta-caroten, vitamina C, vitamina E, Seleniu)

5. Somn cat mai profund

6. Consumarea de alimente care sa determine cresterea nivelului de dopamina

Pentru un nivel ridicat al dopaminei, este indicata suplimentarea cu tirozina. As avea nevoie de ceva recomandari cu privire la acest supliment alimentar:
. produse de calitate,
. producatori buni
. mod de administrare

Reamintesc ca tirozina trebuie sa dea nastere mai incolo la dopamina. Ar trebui ca tirozina sa poata traversa bariera hemato-encefalica ? Pe ce perioada de timp ar trebui sa consum tirozina? Ar trebui sa consum tirozina cu ceva alimente dulci pentru a putea astfel traversa acea bariera hemato-encefalica?

Tot pentru buna functionare a creierului se pare ca ajuta aminoacizii. Din lectura pe care am facut-o se pare ca aminoacizii impreuna cu grasimile nesaturate de genul omega-3, contribuie la buna functionare a creierului.

Aminoacizii lichizi sunt mai buni decat cei sub forma de pastile ?
Recomandari cu privire la aminoacizi de calitate, si producatori
Mod de administrare...

Aceasi intrebare pe care am pus-o si mai sus: aminoacizii trebuie sa traverseze bariera hemato-encefalica ? Cum trebuie consumati ?


Link-uri utile:
http://frecventa-suf...i-ale-stiintei/
http://psihoterapiei...oductia-de.html
http://www.wikihow.c...crease-Dopamine
13 comentarii
0
19-09-2014, ora 16:56
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Ti-am raspuns si pe celalalt subiect, dar o sa-ti raspund si pe acesta.
Cred ca te-ai dus prea departe cu cercetarile :). Acestea sunt lucruri care tin de studii stiintifice, prin care s-a stabilit ca intr-adevar depresia este lagata de un deficit al dopaminei, serotoninei si a altor neurotransmitatori.
Adica, faptul ca esti in depresie, sau in distimie, asta inseamna deja ca exista un deficit de serotonina si dopamina, nu mai e nevoie de nici o testare. Si intr-adevar metodele de crestere a dopaminei sunt acele pe care le-ai scris. De asta in terapie sunt recomandate exercitiile fizice.
Pe langa aceste metode de crestere a nivelului de dopamina, as adauga administrarea de recompense. Recompensele produc o eliberare a dopaminei in creier. Facand activitati placute, sau crescand frecventa lor, creste nivelul de dopamina si astfel apare o stare mai buna. De fapt deficitul de dopamina vine din lipsa recompenselor si retragerea din activitate, iar acesta e un factor care contribuie la declansarea depresiei.
Asa ca daca vrei sa cresti nivelul de dopamina, fa cat mai multe activitati placute si fizice, numai ca la inceput aceste lucruri nu iti vor provoca placere, deoarece exista o inertie, daca vei continua sa le faci, probabil vei simti si efectele.
Pe langa acest factor biologic, mai este si factorul cognitiv de care ti-am scris in celalalt subiect.
0
19-09-2014, ora 17:27
xterd
Nu este medic/terapeut
xterd
Mersi de raspuns!
Am inteles care este natura psihica a deficitului de dopamina.
As prefera totusi raspunsul unui medic psihiatru, sau daca exista in Romania, poate cel mai potrivit ar fi un specialist in medicina ortomoleculara.

Din ceea ce am studiat eu, exista doua fluxuri:
* primul in care gandurile pot influenta la modul fizic organismul uman.
* celalalt in care alimentatia in special poate influenta gandurile si psihicul uman.

In fapt se poate vorbi si despre o chimie a emotiilor.

Ceea ce incercam eu aici, era practic o modalitate prin care sa incerc sa remediez sau sa ameliorez prin intermediul unor suplimente alimentare, alimentatie si stil de viata situatia specifica distimiei.

Imi fundamentez incercarea pe existenta medicinei ortomoleculare, si pe lectura unei carti "Vindecarea emotionala in 7 saptamani", care expune modalitati de tratare a diferitelor probleme psihologice via unor suplimente cum ar fi vitaminele, triptofanul, aminoacizi, etc.
0
19-09-2014, ora 20:57
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Poti sa incerci cu tirozina si 5-htp insa nu va merge !
Mergi la medic sa-ti dea SSRI-uri pt serotonina sau alte clase care merg pe noradrenalina sau dopamina (IMAO), insa acestea din urma se evita in tara noastra pentru ca nu sunt safe !
De asemenea tot medicul iti va recomanda si psihoterapie daca va considera ca iti este de ajutor !

In Timisoara exista un medic naturist ff bun care a colaborat la revista Formula As, imi scapa numele, daca el nu te poate ajuta atunci mergi la medic !
0
19-09-2014, ora 22:20
xterd
Nu este medic/terapeut
xterd
Eu ma gandeam la o combinatie de:

1) 5HTP
Extract de sunatoare

2) Tirozina

3) Melatonina

4) Antioxidanti (vit. C, vit. E, ceai verde, Magneziu, Seleniu)
si
5) Ulei de nuca si/ sau Omega 3
0
19-09-2014, ora 22:22
xterd
Nu este medic/terapeut
xterd
Nu vreau sa consum antidepresive, caci nu sufar de depresie, ci de distimie, care este o depresie mult diminuata dar mult mai lunga. Din ceea ce am citit trebuie intervenit atat prin psihoterapie, cat si la nivel fizic, asupra sistemului nervos.
0
19-09-2014, ora 22:24
xterd
Nu este medic/terapeut
xterd
Stevens poti cauta, te rog frumos, numele doctorului naturist care a colaborat cu "Formula AS" ?

Sunt timisorean !

Este cumva medicul homeopat Gheorghe Jurj ???
0
19-09-2014, ora 22:56
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Este vorba de doctorul Mircea Peia !

Ia-ti doar ultimele 2 puncte plus melatonina sau sunatoare, pentru ca ele fac practic acelasi lucru, in rest vezi ce-ti recomanda acest medic !
0
19-09-2014, ora 23:51
xterd
Nu este medic/terapeut
xterd
Am sa vad care-i treaba cu acest medic, desi:
* nu am inteles daca este medic, adica licentiat in medicina.
* am gasit niste postari nu foarte bune despre dansul:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=168863
0
20-09-2014, ora 00:29
xterd
Nu este medic/terapeut
xterd
4) Antioxidanti (vit. C, vit. E, ceai verde, Magneziu, Seleniu)
si
5) Ulei de nuca si/ sau Omega 3

astea este cam clar ca trebuie sa ramana in orice situatie: creierul are nevoie de acizi grasi nesaturati, si de antioxidanti, pt ca dopamina sa reziste neoxidata, si grasimile din creier sa nu se oxideze.

Tirozina de ce o scoti?

5HTP se transforma in Serotonina, iar Serotonina in Melatonina.
Ti se pare rdeundant si 5HTP si Melatonina?

Sunatoarea este tocmai pentru a mentine un echilibru intre serotonina, dopamina si noradrenalina, din cate stiu eu.

Pentru mentinerea echilibrului ce ar fi nevoie !?
0
21-09-2014, ora 21:49
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Eu zic sa mergi la medic, el te poate sfatui cel mai ok ce sa iei si cat sa iei.
Nu te juca cu pshihotropele astea "naturiste".

Vezi ca a mai fost unu pe aici de le-a combinat de nu mai isi amitea nici cum il cheama...Sper sa ai suficienta minte sa nu faci ca el!
0
21-09-2014, ora 22:23
xterd
Nu este medic/terapeut
xterd
Doar 5HTP si Extractul de sunatoare sunt "psihotronice"! Mai vezi tu altul pe acolo ???
0
23-09-2014, ora 02:30
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Bună Xterd,
Felicitări pentru strategia de autovindecare. Iată şi părerea mea umilă. Consider că procesele mentale sunt o exprimare a factorilor biologici şi psihologici. Nu este cazul să te simţi afectat de un dezichilibru biologic, fiindcă astfel de fapt pui la îndoială tocmai natura reziliantă a factorilor psihologici, printr-o atitudine ce confirmă deprimarea şi reduce speranţa de însănătoşire şi autorealizare. Ceea ce spui este corect, dar mi-ar place să vorbeşti mai mult despre educarea minţii, fiindcă de la naştere suntem cu toţii supuşi unui proces de învăţare mai mult sau mai puţin conştientă, ce determină atitudinile şi implicit toate filtrele cognitive implicate în medierea plăcerii, a reactivităţii biologice sau a stării generale de bine.
Aşadar, te invit la un proces riguros de psihoterapie, prin care vei obţine o traducere adecvată pentru reactivitatea biologică şi activarea mentală ce te caracterizează.

Decizii înţelepte,
C.A.N.
0
23-09-2014, ora 22:18
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
" Ti se pare redundant si 5HTP si Melatonina? "

Intocmai ! De asta nici n-am mai mentionat 5-htp-ul, pentru ca e mult mai scump decat sunatoarea si ambele se transforma direct in melatonina si f rarisim in serotonina !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: