Distonie neurovegetativa-Atac de panica

02-04-2014
florin-32
Nu este medic/terapeut
florin-32
Buna ziua,
Ma numesc Florin si am 32 ani.In cateva randuri vreau sa explic problema cu care ma confrunt. Acum o saptamana, dupa servirea mesei, in jur de ora 17, am simtit dintr-o data o stare de moleseala si senzatia ca mi se taie respiratia si ca inima nu mai bate.Mentionez ca nu am avut astfel de simptome inainte.Am incercat sa fac cativa pasi si sa ma fortez sa respir, reusind in cele din urma dar senzatia de stare de lesin a mai persistat minute bune.Primul gand a fost ca este o problema cu inima(un posibil infarct).Am luat un relaxirem si un calciu si am reusit putin sa ma calmez.A 2a zi dimineata, am mers la lucru(mentionez ca am munca de birou)si in jurul orei 9:30 am avut aceleasi simptome (si un tremurat), si am hotarat sa merg la urgenta.Mi s-au facut un set de analize printre care un EKG, markerii pt inima si alte analize de sange si am primit o perfuzie cu NAcl. Dupa cca 30 min am avut o stare mai buna si mi s-a pus un prim diagnostic de ATAC de PANICA si am primit o reteta cu REMOTIV si un complex de vitamine cu Ca si Mg.In zilele urmatoare a fost putin mai bine desi simt nevoia tot la cateva min sa respir f adanc(am senzatia ca nu ma satur de aer).Al doilea episod major a fost la aprox 5 zile de la vizita mea la urgenta, respectiv Duminica dupa-masa cand din nou am avut o senzatie de insuficienta respiratorie si senzatia ca inima nu mai functioneza normal.Dupa cca 30 min, observand ca simptomele nu dispar am hotarat sa merg din nou la urgenta, unde mi s-a facut un EKG si o perfuzie, am primit un diagnostic de DISTONIE NEUROVEGETATIVA si am primit o reteta cu calciu 4 BONES si pastile pe baza de plante.
A 2a zi am fost la medicul de familie care mi-a facut o trimitere la doctorul psihiatru.Am nimerit la un domn doctor tanar care mi-a spus ca tratamentul 'ca la carte' presupune un timp de aprox 8 luni, si mi s-a prescris ZOLOFT 50 mg (1 dimineata) si XANAX 0, 25 (1 dim si 1 seara).
Mi s-a spus ca este indicat sa nu conduc masina sa nu consum alcool (desi am mentionat ca doar ocazional beau cate o bere)si ca in cazul in care nu urmez tratamentul va fi tot mai rau.
Sincer sunt putin cam speriat si nu sunt hotarat sa urmez tratamentul indicat deorece sunt medicamente tari care provoaca dependenta.Am cumparat un calmant usor STRESCLIN COMPLEX si iau in continuare 4BONES.
Mentinez ca in ultimele 3 zile incerc sa imi controlez senzatia de lipsa de aer si sa nu intru in panica.
Astept un sfat de la dv.(si ce ar trebui sa fac in momentul in care apar crizele)
Imi cer cuze pt textul f lung dar am vrut sa fiu cat mai exact in explicatia simptomelor si a tratamentului urmat si in cazul in care imi cereti revin cu alte amanunte.
Va multumesc.
12 comentarii
0
02-04-2014, ora 11:00
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
In general in momentul in care medicul specialist iti recomanda un tratament este bine sa-l respecti. Bineinteles ca fiecare medic se poate si insela, dar nici sa renunti la cele indicate de el si sa mergi pe un tratament ales de tine nu e cea mai buna solutie.Exista posibilitatea de a consulta un alt medic psihiatru care sa confirme sau sa infirme nevoia ta de a lua acest tratament. Iti sugerez sa-i explici aceasta dorinta medicului de familie si sa speram ca va intelege si te va trimite la un alt specialist...(pe de alta parte dependenta legata de antidepresivele moderne e mai mult un mit)
0
02-04-2014, ora 13:45
florin-32
Nu este medic/terapeut
florin-32
Multumesc pentru raspuns.Doresc si o parerea asupra tratamentului la distonia neurovegetativa din partea dv.Nu incerc sa pun la indoiala tratamentul prescris de dl. doctor doar ca in zilele noastre pentru un diagnostic exista o multitudine de tratamente si sunt genul de persoana care evit medicamentele f tari, unul din motive ar fi si faptul ca am avut un ulcer duodenal care a recidivat si trag de el de cativa ani.Un al doilea motiv este acela ca folosesc zilnic masina si ar fi contraindicat la tratamentul respectiv.
Vreau sa mentionez ca va relatez acelasi lucru pe care i l-am spus si dlui doctor.

Rog daca ma poate ajuta un domn/doamna doctor cu un tratament alternativ la distonia neurovegetativa si cu sfaturi despre ce calmante ar fi indicat sa iau in situatiile mai delicate.
0
02-04-2014, ora 14:13
florin-32
Nu este medic/terapeut
florin-32
Ma contrariaza faptul ca unele persoane diagnosticate cu DISTONIE NEUROVEGETATIVA primesc un tratament cu vitamine/calciu/magneziu +alte suplimente alimentare iar recomandarea ca doar la nevoie sa ia cate un distonocalm iar eu am primit o reteta cu ZOLOFT 1/zi si XANAX 2/zi cu recomandarea pe luni de zile.
0
02-04-2014, ora 15:17
BVeronica
Nu este medic/terapeut
BVeronica
Buna, ti-am lasat un mesaj privat
o zi frumoasa!
0
02-04-2014, ora 23:54
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
Iti recomand tratament naturist ! nu lua acele droguri care doar ascund simptomele, eu cu cele naturiste am reusit sa.mi mai revin.
A.M.G Gabi.
0
03-04-2014, ora 08:00
florin-32
Nu este medic/terapeut
florin-32
Multumesc pentru sfat.
0
03-04-2014, ora 09:03
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Draga Gabi, sunt convins ca exista si beneficii ale tratamentelor naturiste insa in acelasi timp tare mi-as dori ca persoanele ce emit pareri specializate in diverse domenii medicale, avand ca sustinere rationala doar propria experienta, sa se rezume la a-si relata propria poveste si sa lase sfaturile terapeutice specializate la indemana celor ce au o experienta semnificativa cu ele.

Este adevarat ca exista situatii in care anumite medicamente pentru afectiunile psihice sunt folosite in exces dar principalul lor efect nu este de a ascunde simptomele ci este tocmai cel legat de actiunea asupra substantelor chimice (neurotransmitatorilor) ce produc simptomele acestor boli - in schimb multe dintre produse din plante sunt departe de a avea acest efect.

Nu mai putin adevarat e faptul ca in unele cazuri e posibil sa existe o exagerare in diagnostic.Cele relatate de Florin sunt prea putine pentru a avea un diagnostic clar si de aceea nu o sa comentez acest aspect ce necesita (dupa cum am mentionat) un consult privat din partea unui specialist. E bine sa mentionezi Florin si medicului de temerile tale legate de efectele secundare ale medicatiei si poate sa-l intrebi daca nu e nevoie si de psihoterapie. Va doresc sa aveti o zi buna...fara nelinisti
0
03-04-2014, ora 09:34
florin-32
Nu este medic/terapeut
florin-32
D-le Rares Ignat,

In mailul der mai sus spuneati ca cele relatate de mine sunt prea putine pentru a avea un diagnostic clar.
Tocmai de aceea va spuneam ca sunt contrariat.Exact acelasi lucru l-am relatat si d-lui doctor care mi-a prescris tratamentul fara alte detalii in plus sau fara sa fiu intrebat de alte aspecte si de aceea nu incep un tratament foarte puternic cu niste medicamente care au o pagina intreaga de contraindicatii si efecte adverse.
O sa consult si un alt specialist.
In legatutura cu faptul ca dependenta de antidepresivele moderne este mai mult un mit, va spun sincer ca parerile chiar si in randul medicilor sunt impartite.
Va multumesc pentru sfaturile dv.
0
07-04-2014, ora 11:40
florin-32
Nu este medic/terapeut
florin-32
Buna ziua,
Vreau sa revin cu precizari asupra evolutiei simptomelor din ultimele zile.
Am urmat un tratament cu 4BONES(1?zi), MAGNEZIU(2/zi) si STRESCLINCOMPLEX(4 pastile/zi).
Incep cu precizarea ca am intrebat alti medici generalisti(intradevar nu specialisti psihiatrii) despre tratamentul prescris respectiv ZOLOFT si SANAX si s-au rezumat la a spune ca este un tratament extrem de puternic fara a ma indemna sa nu il urmez(am primit doar recomandari asupra unor sedative mai usoare ).
Acelasi lucru vreau sa va spun si eu si nu vreau sa intelegeti gresit ca vreau sa va indemn sa nu urmati un tratament prescris de un medic specialist sau eventualele sedinte de psihoterapie recomandate.
Revenind la simptomele avute, vreau sa va spun ca desi inca mai am senzatia insuficientei aerului inspirat si mai trag din cand in cand adanc aer in piept, nu am mai avut atacurile de panica. Chiar daca aceste simptome vor mai apare sunt hotarat sa le gestionez cu mai mult calm.
Vreau sa va recomand si dv sa incercati sa luati un miniconcediu fapt pe care l-am urmat si eu si mi-a prins extrem de bine, acum avand o stare de relaxare mult mai buna. In cazul meu, in momentul in care simt senzatia unei lipse de aer incerc sa respir doar pe nas chiar daca respiratul este mai adand, acestea au devenit mai rare.
Un alt lucru pe care il recomand chiar daca sunteti sau nu practicanti religiosi este indemnul de a va spovedi si impartasii la un preot duhovnic(mai cu seama ca suntem in perioada postului Pastelui).
Nu vreau sa intelegeti prin indemnul meu ca sunt un habotnic ci spovedania va usureaza de multimea gandurilor negative care apar si cel putin dupa parerea mea faptul ca va impartasiti va ajuta extrem de mult(pe mine unul m-a ajutat).
Un alt lucru pe care il recomand este gandirea pozitiva si sa incercati sa va feriti cat mai mult de lucrurile, gandurile sau orice alt fapt care va aduce intr-o situatie de frica sau neliniste.
Precizez ca am scris aceste randuri simtind nevoia ca si alti oameni care au trecut si trec prin aceste simptome sa fie optimisti si sper sa fie de ajutor.
Inca o data, urmati sfatul medicilor aceste recomandari facute de mine sper sa vina ca un ajutor in plus si sunt doar lucruri urmate de mine care cel putin pana acum au dat rezultate.
Inca un lucru pe care vreau sa il spun este si recomandarea de a evita cafeaua tare sau chiar de a nu mai consuma cel putin o perioada.Eu am inlocuit cel putin pentru o perioada cafeaua neagra cu ceaiuri de tei si ceaiuri sedative.

Va doresc la toti multa sanatate si
Florii si Paste Fericit!
0
07-04-2014, ora 12:08
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Doamne ajuta sa va insanatositi! - ati intrebat cumva medicul de familie si de parerea lui legata de inceperea unor sesiuni de psihoterapie?
0
07-04-2014, ora 12:42
florin-32
Nu este medic/terapeut
florin-32
Sincer va spun, doamna doctor de familie nu mi-a recomandat sedintele de psihoterapie, dar in functie de evolutia starii mele de sanatate iau in considerare si acest lucru.
Am luat legatura cu un psihoterapeut din proprie initiativa in primele zile de aparitie a simptomelor, dar din pacate avea multe programari si nu am putut merge la astfel de sedinte. Stiu ca duhovnicul nu poate inlocui un medic psihoterapeut dar va spun sincer ca in cazul meu a ajutat foarte mult discutia avuta si ma simt mult mai bine. Am inteles faptul ca nu e o boala a unor organe si e mai mult o problema de gandire si psihologica.Din aceste cauze am hotarat sa imi schimb modul de gandire, sa fac multa miscare, sa fiu o persoana mult mai pozitiva si nu in ultimul rand sa ma rog la Dumnezeu mai mult decat o faceam inainte. Cred ca trebuie si f multa vointa.
Sunt sigur ca si discutia cu un medic psihoterapeut este una constructiva si ajuta recomandarea unui om care a vazut n astfel de cazuri si care are o pregatire in acest sens.
Multumesc pentru timpul acordat.
Multa sanatate!
0
07-04-2014, ora 14:35
florin-32
Nu este medic/terapeut
florin-32
Sper ca pe viitor discutiile purtate sa ajute si alti oameni.Si inca ceva : ma simt sanatos si cred ca asta e un lucru important in depasirea simptomelor descrise.
Am citit multe despre distonia vegetativa in ultima vreme. Apare pe fondul stresului zilnic si a unor stari de depresie prelungita in cele mai multe cazuri. Si am convingerea ca impreuna cu medicamentatia si in unele cazuri psihoterapia trebuie neaparat o vointa de fier si o gandire pozitiva pentru a putea depasii aceste episoade.
Doamne ajuta!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: