Dispareunia - tratament?

19-12-2008
monicanicoleta
Nu este medic/terapeut
monicanicoleta
Am dureri la contactele sexuale. Medicul ginecolog mi-a pus diagnosticul de dispareunie, dar a zis ca nu e o cauza anatomica sau organica, ci ca ar fi o chestie psihica. Ce parere aveti?
Cum s-ar putea trata?
Nu prea ma simt atrasa sa fac sex, iar si atunci cand se intampla am dureri la contactul sexual.
Exista ceva medicamente miorelaxante?
12 comentarii
0
25-12-2008, ora 15:22
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Buna! Uite mai multe detalii despre dispareunie:

"Prima optiune pentru o femeie care are contacte sexuale dureroase este o vizita la medic pentru evaluarea posibilei prezente a unei cauze organice. Acestea ar putea fi malformatii, pozitionare defectuoasa a uterului, cicatrice postpartum, micoze recidivante sau netratate corespunzator, herpesul genital, sau alte boli cu transmitere sexuala, procese patologice cu localizare uterina, ovariana, tubara, conditii medicale ce provoaca o scadere a lubrifierii vaginale (deficite hormonale, menopauza, post-radioterapie, post-chirurgicale), procese patologice cu localizare abdominala (tumori intestinale, apendicita, etc.).

Cauzele psihice sunt inhibitia dorintei sau adversitatea fata de sex traduse la nivel fizic printr-o durere cat se poate de reala. Acestea isi au radacinile in variate temeri, complexe sau angoase cum ar fi teama de necunoscut, de penetrare, de durere, de boala, teama de autoabandon, de sarcina, imagine negativa fata de sine, vinovatie, rusine.

Terapia pe care o propune psihologul sau sexologul, e graduala si urmareste intr-o prima faza constientizarea de catre femeie a cauzelor, dar si aducerea in atentie a nevoilor emotionale si sexuale actuale; pregatirea senzoriala, afectiva si descoperirea propriului erotism.

Urmeaza evaluarea vietii sexuale cu scopul descoperirii "punctelor slabe" si al diversificarii ei. Terapia comportamentala consta intr-o suma de exercitii pe care pacienta le face acasa singura si cu partenerul sau.

Iata o exemplificare a acestor exercitii: exercitiile de facut singura constau in studiul anatomiei propriilor organe sexuale (pentru autocunoastere, familiarizare si constientizare), exercitii de fortificare a musculaturii perineale si autosatisfacere.

Acestea se executa in conditii de relaxare si constau in contractia perineului ca atunci cand trebuie retinuta urina, cu introducerea unui deget in vagin pentru a simti puterea contractiei si progresele facute. Exercitiile pot fi privite cu indoiala si jena fata de sine dar tocmai aceste sentimente trebuie depasite. Pacienta invata sa accepte si sa se bucure de senzatiile placute pe care i le da practicarea lor.

Cu ajutorul partenerului pacienta va experimenta apropieri calde si tandre, mangaieri ale intregului trup fara interes sexual. Celor doi li se recomanda o perioada de abstinenta sexuala, pentru ca intre timp pacienta sa faca achizitiile mentale necesare. Se trece la ceea ce se poate numi "lectia de anatomie in doi".

Cei doi isi exploreaza organele sexuale si poarta discutii despre ce le place si ce nu. Tot acest parcurs trebuie privit cu mare seriozitate si etapele nu vor fi depasite inainte ca ele sa poata fi executate cu placere si fara sentimente de angoasa.

Daca cei doi reusesc se treaca prin ele cu o doza de umor rezultatele se vor face simtite curand deoarece umorul dezinhiba si relaxeaza. Apoi se poate trece la stimulare orala si chiar sex cu penetrare in masura in care ea e pregatita.

Bineinteles ca cei doi nu vor face sex cu penetrare pana cand dorinta ei nu a atins cote normale. Se recomanda folosirea de lubrifianti pentru ca fac alunecarea mai usoara si astfel sunt o protectie suplimentara impotriva unei eventuale durerii. E de preferat ca miscarile sexuale sa fie controlate de ea, asta ii va da incredere.

Depasirea unei astfel de tulburari si, mai mult, descoperirea propriului erotism sunt achizitii psihice enorme si necesita in primul rand dorinta de schimbare, metoda si rabdare, putina dragoste de sine, apoi ajutorul partenerului e de nepretuit." www.askmen.ro

In speranta ca te-am putut ajuta,

NICK :)
0
25-12-2008, ora 16:46
monicanicoleta
Nu este medic/terapeut
monicanicoleta
Mersi de raspuns.
Imi recomanzi sa-i spun partenerului de la bun inceput de aceasta mica-problema sau sa-i explic ca am nevoie de rabdarea si intelegerea din partea lui?
Te intreb aceasta, deoarece am discutat cu o doamna care mi-a dat de inteles ca un baiat s-ar putea simti frustrat si oarecum speriat de o asemenea chestiune.
Sarbatori fericite!
0
25-12-2008, ora 20:41
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Ar fi bine daca i-ai spune sa nu creada altceva!
Incercati sa faceti exercitiile detaliate mai sus si vei reusi sa treci peste aceasta problema, care cum ai spus este exclusiv psihica (nu exista o cauza organica)!

Sarbatori fericite!
Cu multa placere,

Nick!
0
25-12-2008, ora 20:42
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Am uitat sa precizez ca nu exista o cauza organica in cazul tau, in alte cazuri exista!

:)
0
01-01-2009, ora 13:34
leana_love
Nu este medic/terapeut
leana_love
BUNA ZIUA. am 29 ani de cate ori am contact sexual am dureri. am fost la doctor si mea zis ca am rana pe uter.am facut tratament am fost la control si mea zis ca mea trecut .dar eu am aceleasi dureri la fiecare contact sexual. nici nu prea ma simt atrasa sa fac sex .ma simt ancrozitor
, de multe ori ami resping sotu , va rog ajutatima
0
03-01-2009, ora 00:10
monicanicoleta
Nu este medic/terapeut
monicanicoleta
In ce a constat tratamentul?
Ti s-au recomandat ovule sau ai facut o cauterizare?
0
03-01-2009, ora 16:34
leana_love
Nu este medic/terapeut
leana_love
am avut ovule chinazol, cotrimazol si septovag,
0
03-01-2009, ora 16:42
Jaquelinne
Nu este medic/terapeut
Jaquelinne
Nastase_mario pana la urma tu cati ani ai???Ori 46, ori 47, ori 28, ori 29??Hotaraste-te odata!!Ca eu una am ametit!!
0
03-01-2009, ora 19:47
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Jackie, nu mai pot de ras :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Probabil intra mai multe persoane pe acelasi id, sau...

;) Pup!
0
04-01-2009, ora 14:24
monicanicoleta
Nu este medic/terapeut
monicanicoleta
Eu zic sa mai consulti un ginecolog pt nastase_mario.
Septovag e pentru spalaturi vaginale.
0
04-01-2009, ora 16:16
leana_love
Nu este medic/terapeut
leana_love
scuze .dar nu stiu desprece vb eu am 29 ani .nu stiu de ce ziceti 46, 47 ori 28 .matusa mea are 47 dar ea are alta problema cu sani , si stie parola mea.poate ea mai intra pe id meu. multumesc lui monica pentru raspuns
0
04-01-2009, ora 22:51
Jaquelinne
Nu este medic/terapeut
Jaquelinne
Nastase_mario am inteles ;)) Inseamna ca matusa ta ti-a folosit id-ul ;)) Daca dai click pe id-ul tau te vei lamuri ;))
Poti sa iti faci o ecografie transvaginala pana una alta si in felul asta vei sti sigur daca ai sau nu rana pe uter!Cauzele durerilor in timpul actului sexual sunt multiple, nu trebuie neaparat sa fie vb de o rana pe uter!!
Nick, se pare ca de vina e matusa ;)) pupici ;))
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: