Diagnostic Parkinson fara tremuraturi !!!

09-07-2014
roxana1969
Nu este medic/terapeut
roxana1969
Diagnosticul de boala Parkinson poate fi pus in absenta tremuraturilor specifice ? Pacientul are doar rigiditate musculara si miscari lente. Aceste simptome prezente nu sunt specifice si altor boli? Diagnosticul a fost pus pentru o femeie de 39 de ani care mai are si hipotiroidie autoimuna Hashimoto in tratament.
5 comentarii
0
10-07-2014, ora 00:05
Dr. Diana Enachescu
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Diana Enachescu
Din pacate investigatiile pentru Boala Parkinson sunt destul de complicate si costisitoare, iar la noi in tara de obicei lipsesc aparatele necesare pentru a stabili diagnosticul.

Examenele paraclinice uzuale, CT, RMN evidentiaza modificări caracteristice bolii Parkinson, dar ele trebuie obligatoriu efectuate pentru stabilirea diagnosticului iniţial, deoarece sunt extrem de utile pentru excluderea altor afecţiuni care se includ în diagnosticul diferenţial (procese expansive intracraniene, leziuni vasculare, alte boli neurodegenerative ş.a.). În ultimii ani, se folosesc din ce în ce mai multe metode radioizotopice specifice, dar nu în practica clinică de rutină, ci atunci când examenul clinic şI explorările uzuale nu reuşesc să certifice diagnosticul pozitiv, respectiv PET cu 18F-fluorodopa şi mai ales SPECT cu beta-CIT. Aceste metode radioizotopice sunt greu accesibile în prezent în ţara noastră.

Pentru diagnosticul pozitiv al bolii Parkinson, Societatea de Neurologie din România recomandă criteriile "UK Parkinson's Disease Society Brain Bank Clinical Diagnostic Criteria ", unanim acceptate în prezent pe plan internaţional :

"¢ Criterii de confirmare

- Bradikinezie - miscari lente

si cel putin unul dintre:
- Rigiditate musculară
- Tremor cu frecvenţa de 4-6 Hz
- Instabilitate posturală (ne-cauzată de o disfuncţie primară vizuala, vestibularăcerebeloasă sau proprioceptivă)

"¢ Criterii de susţinere
( cel putin 3, pentru BP definita )
- debut unilateral
- tremor de repaus
- evoluţie progresivă
- asimetrie persistentă ( mai accetuat pe partea de debut )
- răspuns excelent la l-DOPA
- coree severă indusă de l-DOPA
- responsivitate le l-DOPA cel putin 5 ani
- evoluţie clinică /= 10 ani

"¢ Criterii de excludere

- AVC repetate cu sd. parkinsonian treptat evolutiv
- Istoric de traumatism cranio-cerebrale repetate
- Istoric definit de encefalită
- Crize oculogire
- Tratament neuroleptic la debutul simptomelor
- Remisiune susţinută
- Simptome strict unilaterale dupa 3 ani
- Paralizie supranucleara a privirii
- Semne cerebeloase
- Afectare vegetativă severă precoce
- Demenţa severă precoce cu tulburări de limbaj, memorie şi de praxie
- Semn Babinski
- CT: tumoră cerebrală / hidrocefalie comunicantă
- Răspuns negativ la doze mari de levodopa
- Expunere la MPTP

In concluzie Dna a avut criteriul de confirmare - lentoarea si rigiditatea musculara ( probabil cu semnul rotii dintate la mobilizarea articulatiilor in momentul in care a examaminat-o.)
0
10-07-2014, ora 07:48
roxana1969
Nu este medic/terapeut
roxana1969
Va multumim pentru raspuns, problema este urmatoarea :
- simtomele sunt prezente de 6 ani ( acum pacienta are 45 de ani ), dar nu au existat modificari evolutive ale bolii
- dimineata dupa odihna NU apar simtomele, totul este Ok, nu exista lentoare in miscari sau rigiditate musculara si nici tremur esential ( tremurul apare doar la efectuarea unei munci fizice )
- dupa 3-4 ore incep sa apara simtomele, care raspund intradevar la Madopar ( este suficienta 1/4 dintr-o pastila ) sau la Mucuna Pruriens combinata cu Passiflora. Dar acelasi raspuns pozitiv poate fi obtinut si printr-o ora de odihna. Daca ar fi Parkinson ar avea astfel de simtome ? La adolescenta pacienta a fost diagnosticata cu Poliartrita reumatoida, dar simtomele acesteia au disparut dupa varsta de 20 ani. Acum la 45 de ani am descoperit ca exista un efect benefic daca a eliminat din alimentatie glutenul, imbunatatirea a fost substantiala, dar nu totala. Avand in vedere ca are si hipotiroidie autoimuna nu este posibil ca maladia Parkinson de grd.2 diagnosticata sa fie de fapt o alta maladie autoimuna cu simtome similare bolii Parkinson. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
0
16-07-2014, ora 14:39
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Neurologie, SUCEAVA
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Exista si forma rigido-akinetica a bolii parkinson. Nu este absolut necesar tremorul. In cazul de fata este atipica varsta tanara de debut si lipsa simptomelor matinale. A facut si RMN cerebral? Cum adica a fost diagnosticata cu poliatrtrita reumatoida? asta e o boala ce progreseaza, nu se vindeca si nu dispare. este in evidenta si tratament cu asa ceva? su poate era vorba de alt diagnostic - poate reumatism articular acut? Parerea mea e ca ar mai trebui sa se faca diagnostic diferential cu alte sindroame parkinsoniene, de exemplu sa dozeze in sange cupru si ceruloplasmina.
0
16-07-2014, ora 16:33
roxana1969
Nu este medic/terapeut
roxana1969
La 16 ani a fost diagnosticata cu poliartrita reumatoida si timp de 5 ani a facut injectii cu moldamin saptamanal, dupa care a intrerupt tratamentul la 21 de ani deoarece a ramas gravida si nu a dorit ca tratamentul sa afecteze sarcina. Din pacate nu mai are docuemntele medicale din acea perioada in care a fost internata la spitalul Fundeni.
Da a facut si RMN cerebral in momentul diagnosticarii cu Parkinson la varsta de 39 de ani (RMN-ul l-a facut din proprie initiativa si NU la recomandarea medicului neurolog care a spus ca nu este necesar). La RMN NU au fost evidentiate semne ale boli parkinson dar totusi simptomele persista.
Este adevarat ca trebuie sa mai faca un RMN pentru comparatie desi primul a iesit bine?
Multumesc pentru raspunsuri. Orice sfat este binevenit.
0
30-07-2014, ora 20:22
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Neurologie, SUCEAVA
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Este posibil sa fi fost reumatism articular acut ( asa cred, luandu-ma dupa varsta si dupa tratament). Asta nu are nici o legatura cu parkinsonul. Nu are rost sa faca RMn pentru ca la aceasta boala nu apare nici o modificare, modificarile sunt la nivel celular, la nivel de neurotransmitatori si conexiuni inter-neuronale, deci nu se vede nimic prin imagistica standard. Metodele despre care vorbea d-na dr de mai sus nu se folosesc de rutina, se folosesc de obicei doar in cercetare, sunt f putin accesibile. Am intrebat daca a facut RMN tocmai pentru a exclude un alt diagnostic diferential 9 de ex tumora sau leziuni vasculare)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: