Dezavantajele placilor ca mijloc de osteosinteza

18-10-2010
Adgam
Nu este medic/terapeut
Adgam
Am inteles ca placa preia solicitarile la care este supus osul ceea ce face ca el sa devina spongios, de aceea se recomanda extragerea ei. Pe de alta parte dupa extragerea placii am citit ca exista riscul unei fracturi la nivelul unuia dintre suruburi.

Cu alte cuvinte oricum este rau, dar as vrea sa va consult pentru care din cele doua rele ma sfatuiti sa optez. Mentionez ca este vorba despre o placa DHS cu 4 suruburi.

Cu stima,
Magdalena Dale
2 comentarii
0
19-10-2010, ora 01:17
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
pana la vindecarea fracturii orice metoda de osteosinteza preja o parte sau in totalitate solicitarea. osul cortical nu se transforma in os spongios si invers, nu acesta fiind metoda de vindecare a fracturilor. extragerea placilor si a suruburilor se recomanda daca fractura sa vindecat si materialul de osteosinteza deranjeaza pacientul sau eventual speram ca prin indepartarea ei mobilitatea unei articulatii va creste. (in cazuri de infectie este evident ca trebuie indepartat orice material de osteosinteza din focarul infectiei). La tineri deobicei recomandam inlaturarea majoritatii materialelelor de osteosinteza insa nu in toate cazurile.
locul unde a fost un surub este usor mai slab decat zonele intacte ale osului insa problema refracturii este mult mai complexa. sansa ca refractura sa se produca atunci cand placa este inca in pacient, la nivelul ultimului surub sau la nivelul fracturii cu placa cu tot este mai mare decat dupa inlaturarea placii la nivelul unei gauri de surub, despre acest lucru se pot scrie studii de mii de pagini.
DHS-ul de fapt nici nu este o placa clasica, este format dintr-o placa cu (in acest caz) patru suruburi "normale" si un surub mult mai mare care intra intr-o angulatie stabila in colul femural si capul femural.
fiind vorba despre DHS presupun ca este o fractura per/inter/subtrochanteriana. pentru a ceste fracturi clar ca tija Gamma 3 sau PFNA sunt cele mai bune optiuni insa nici DHS-ul nu este demodat, se foloseste destul de frecvent mai ales in scandinavia. DHS-ul de altfel este mult mai usor de indepartat, decat tija Gamma. eu am vazut un DHS rupt cu refractura, insa cred ca nu a fost ales corect materialul de osteosinteza (era o fractura cominutiva subtrohanteriana). ca sa fie si mai complicat am vazut si un caz care dupa indepartarea tijei gamma, a suferit o refractura, deci se poate intampla cu orice material de osteosinteza sa fie probleme, insa din fericire destul de rar.
eu in primul rand m-as concentra asupra vindecarii fracturii si daca totul este in ordine, la 2 ani de la fractura se poate gandi la scoaterea placii, daca va deranjeaza
0
19-10-2010, ora 12:36
Adgam
Nu este medic/terapeut
Adgam
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Mi-ati clarificat multe neclaritati. Aveti dreptate este vorba de o fractura pertrohanteriana. Sigur ca ma concentrez asupra recuperarii, dar imi este imposibil sa nu ma gandesc si la ce va urma. In cazul meu daca stiu ce mi se intampla sau care sunt optiunile ma simt mult mai linistita si pregatita psihic pentru ceea ce urmeaza sau mai bine zis pentru ceea ce ar putea interveni ulterior..
Singurul meu scop este sa ma descurc singura cat mai bine, nu vreau sa devin pentru nimeni o povara. In afara de acest aspect, atunci cand depinzi de altii parca nu mai esti tu, o parte din demnitate iti este stirbita si va rog sa ma credeti ca este deprimant indiferent de varsta.

Va multumesc inca o data pentru bunavointa cu care mi-ati dat explicatiile de care aveam nevoie.

Cu multumiri,
Magdalena Dale
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul