Despre operatia la amigdale - Amigdalatomie - amigdalectomia, scoaterea amigdalelor.

04-10-2012
silq
Nu este medic/terapeut
silq
Inainte sa iau decizia de a-mi scoate amigdalele am citit cam tot ce am gasit despre subiect si am vizionat cam tot. Acum, dupa a 2-a zi de spitalizare post operatorie m-am hotarat sa las scrisa experienta mea.
Amigdalele mele erau foarte mari si ma deranjau la inghitire si se incarcau cu puroi destul de des. Am luat decizia de a le scoate dupa ce am primit sfatul de la 4 medici si care mi-au explicat ca dupa 15 ani ele nu mai au mare rol daca creaza probleme trebuie eliminate. Luni 1 octombrie 2012 ( e bine sa se faca toamna sau primavara ) m-am prezentat dimineata la 7 la spital pentru analize si internare. M-am internet si am fost progamat pentru operatia de amigdale marti dimineata. Marti dimineata mi s-a pus o branula in mana stanga dreapta si am primit un moldamin in fesa + o substanta care face sa nu te doara. Chiar nu am simtit nimic desi imi era mai frica de injectii decat de amigdalatomie.

LA 30 de minute dupa injectie am fost dus in blocul operator unde din cate imi amintesc am mai stat 30 de minute intins pe un pat cu o perfuzie care sa ma linisteasca si care sa stopeze orice mucozitati sau producerea de saliva, apoi am intrat in sala de operatie. M-am asezat pe un scaun similar celui de consultatie si doctorul mi-a dat cu spray in gat pentru amorteala si apoi mi-a facut cateva injectii in jurul amigdalelor pentru a anestezia zona. Injectiile nu se simt dureroase doar se simte ca face ceva acolo. Dupa injectii am mai stat 5 minute sa isi faca efectul apoi gurita mare si treaba a inceput. A trebuit doar sa ascult medicul, el imi povestea incontinuu ce face si parca aveam 10 instrumente chirurgicale in gura. Am preferat sa ma uit pe tavan in loc sa ma uit la ce ia in mana. Durere nu stiu daca simti in timp ce lucreaza dar simti ca se intampla ceva acolo. E bine sa te gandesti in alta parte si sa il lasi sa isi faca treaba. Operatia in sine a durat dupa spusele doctorului 10-15 minute dar mie mi s-au parut mai mult. Nu mi-a fost greu sa stau cu gura atat de mult deschisa chiar daca imi era groaza de asta. Dupa terminarea interventiei am fost dus inapoi in sala mica de recuperare unde am fost intins inapoi si am primit o noua perfuzie, Acolo am dormit cateva ore si apoi am mers in salonul meu. In primele ore dupa operatie iti simti amortit gatul si nu poti inghiti dar nici nu ai ce, inca nu se secreta saliva. Nu e bine sa iti dregi vocea, e bine sa stai linistit si spre seara sa incerci sa inghiti ceva ceai deoarece cu cat vei incerca mai repede si vei reusi sa inghiti cu atat recuperarea va fi mai rapida. Daca aveti intrebari despre operatia de amigdale, incerc sa raspund prompt pana nu uit detalii esentiale.
115 comentarii 12 3 4 Înainte ›
0
06-10-2012, ora 14:11
vasy1234567890
Nu este medic/terapeut
vasy1234567890
salut! si eu am scos amigdalele pe data de 5 octombrie 2012. Operatia a durat maxim 7minute. Am cateva intrebari pentru tine:
1.cate zile au tinut durerile?
2.dupa cat timp ai reusit sa vorbesti?
3.cum ti-a afectat vocea? mai groasa? mai subtire?eu am inceput sa vorbesc dar am dificultati in pronuntarea multor cuvinte.
4.cum ai reusit sa mananci? eu dimineata mam operat iar seara am mancat 3 iaurturi si supa strecurata.
sanatate
0
06-10-2012, ora 16:44
silq
Nu este medic/terapeut
silq
Salut, pai nici eu nu m-am operat de mult timp, mai exact de 5 zile implinite astazi, sambata 06.10.2012. Operatia a avut loc marti.

Dureri am si astazi dar sunt mult mai mici. Am evitat calmantele luate in exces, luam un algolcamin inainte sa mananc deoarece imediat dupa orice mica masa durerile sunt foarte suparatoare. Dimineata e mai nasol deoarece pe timpul noptii nu iti folosesti muschii gurii. Acum pot sa vorbesc ceva mai bine dar tot cu jumatate de gura si foarte ragusit. Doctorul a spus ca nu mi se schimba vocea, posibil putin timbrul vocal din cauza lipsei amigdalelor cavitatea s-a modificat si ar fi normala o mica modificare. Amigdalele mele au fost foarte foarte mari. Dimineata m-am operat si eu dar in acea zi nu se punea vorba de a inghitii ceva. Am stat doar cu perfuzii dupa operatia de amigdale pana la externare, adica joi dupamasa. De mancat am incepu sa inghit ceva supa strecurata miercuri dar cu mari mari dureri si nu ca ar fi fost necesar ci pentru ca cu cat incepi mai repede sa mananci singur cu atat iti poate da drumul acasa mai repede si cu atat recuperarea ta va fi mai rapida si durerile v-or inceta mai curand. In cazul in care nu mananci dureri pot fi si 3 saptamani dupa spusele dr. Incepand cu joi am inceput sa mananc si mancare solida dar foarte moale: biscuiti inmuiati pana la extrem in ceai, pireu si alte lucruri moi. Foarte important este ca dupa fiecare masa sa faci gargara prin gura cu CITROLIN, dezifectant. Vizavi de iaurturi, pe mine nu m-au lasat sa consum lactate. Acum mi se pare ca respir mult mai usor si deja am alb in locul unde au fost amigdalele semn ca incepe sa se vindece. Ce ma ingrijoreaza este acel " omusor" din gat care este acum mult mai lung, mai gros si foarte gelatinos. Si in cazul tau este la fel acest omusor dintre amigdale ?
0
06-10-2012, ora 17:55
vasy1234567890
Nu este medic/terapeut
vasy1234567890
eu nu am fost internat si nici perfuzii nam facut, am mancat pentru ca asa mi-a recomnadat doctorita, a fos greu dar vorba ta am luat un modafen si dai cu mancare ca doar sunt barbat. Astazi am avut curajul sa ma uit la "rezultat". astazi a dou'a zi am mancat niste gris, 2 iaurturi si supa strecurata. Mi-a aparut ceva galben spre alb parca in locul amigdalelor iar despre omusor pot sa spun ca e mult mai mare si plin cu un lichid + ca imi atinge limba tot timpul. in rest ce sa spun vorbesc mai greu din cauza omusorului. Azi ma simt mai bine. Pana acum nu am avut dureri de urechi, tu ai avut? sa ma tii la curent cu recuperarea ta te rog
0
06-10-2012, ora 20:03
silq
Nu este medic/terapeut
silq
Esti un caz foarte fericit de recuperare dupa operatia de amigdalie, nu am mai auzit. Ce varsta ai si in ce oras te-ai operat ? Eu 23. Ai avut o interventie chirurgicala clasica sau cu laser sau radiofrecventa ? Eu am avut o interventie clasica. Dureri de urechi am tot avut de la amigdalectomie in coace, e un fel de curent puternic la urechi. Ma dureau in special dupa ce mancam si simteam nevoia sa imi infofolesc tot capul. In aceasta seara, sambata, am reusit sa mananc cu dureri moderate si fara urmari urate cum au fost celelalte experiente. Am servit mamaliguta amestecata cu omleta. Astept si raspunsul tau la intrebarile mele de mai sus si eventual povesteste detilat trairile tale aici folosind cat mai mult cuvintele amigdale, amigdalectomie, operatie la gat, operatie de amigdale, recuperare dupa amigdalectomie. Zic asta deoarece astfel google considera important acest topic si va redirectiona aici utilizatorii care cauta aceste informatii, asa cum am cautat si eu inainte sa ma operez si nu am gasit nici o povestire de catre cineva de la A la Z, asa m-am hotarat eu sa scriu.
0
07-10-2012, ora 08:55
vasy1234567890
Nu este medic/terapeut
vasy1234567890
Am 20 de ani, operat in policlinica la Resita. Trebuia sa imi scot amigdalele acum 10ani dar am avut unele probleme si parintii mei impreuna cu doctorii au decis sa astept. Ma mers la medic si m-a programat pe a 2a zii dimineata pentru amigdalectomie. Amigdalectomia clasica si trebuia sa imi aduc o sticluta cu ceai, suc natural pentru ca dupa anestezie (m-a informat doctorita) mi se usuca gatul foarte tare. Buuuun! Dimineata m-am prezentat la cabinet. Am luat loc pe scaunul de operatie si a inceput sa imi pulverizeze cu un spray pe amigdale. Cu o injectie mi-a amortit locul. medicul Orl si-a luat nu stiu ce fel de instrumente si a inceput. Scoaterea amigdalelor a durat in aproape 7 minute poate mai putin. Amigdala stanga a iesit repede dar ce'a dreapta a iesit greu( era cu puroi si era prinsa mai adanc) In timpul operatiei eu am inchis ochii iar doctorita imi spunea fiecare pas pe care il face. Durere in timpul amigdalectomiei nu am avut, dar am simtit o presiune mare. Dupa operatie am fost lasat sa plec acasa, am primit o reteta si niste recomandari. Am dat 300 lei pe operatie si ceva asistentei. Ce am apreciat a fost profesionalismul medicului, am auzit cazuri la care amigdalectomia a durat si 30 min oribil. Dupa o saptamana trebuie sa merg la control. Am dureri doar la inghitire dar parca sunt mai suportabile. Iau doua pastile de modafen pe zii. Azi cum te simti? ca tu ai un avans fata de mine si teoretic recuperarea vine mai repede. Si eu am cautat pe google asa ceva dar n-am gasit nimic care sa explice in detaliu cum a fost.
0
07-10-2012, ora 10:43
silq
Nu este medic/terapeut
silq
Eu am dat 200lei la dr si 70 la asistenta participanta apoi cate o ciocolata, o atentie la restul personalului. Am auzit ca se da la dr. intre 100 si 200 lei. Mie nu mi-a dat nici o reteta dupa operatie. Fac doar gargara cu CITROLIN. Am primit inainte de operatie un moldamin in sold care am inteles ca are rol antiseptic pentru o perioada de 14 zile, asta in cazul in care inghiti sange sau puroi sa nu ai probleme, inteleg ca tu iei pe gura ceva antibiotic acum. Astazi, duminica m-am trezit mai linistit fara durerile specifice diminetii, deja nu mai simt durere deloc in gat cat stau si mai simt probleme doar la inghitire care e mai greoaie. Vocea incepe sa imi revina insa ma deranjeaza in continuu omusorul inflamat care la fel ca in cazul tau atinge limba si imi vine sa il inghit :). Eu ii sfatuiesc pe toti cei care au probleme mari cu amigdalele sa nu mai amane si sa faca interventia deoarece cu cat au mai multe episoade de infectie ele se prind mai bine de cavitate fiind mai greu putin de dezlipit. De azi cred ca totul o va lua pe fagasul normal, o sa incep sa mananc normal dar mai putin iar in 10-14 zile de la operatie ma astept sa imi cada crusta alba care odata cu plecarea ei poate lasa mici urme de sange. Dupa 3 saptamani viata e perfect normala si intra in ritmul normal. EU nu am avut voie sa vb 4 ore de la operatie, i ziua aia nu am avut voie sa inghit lichide iar o saptamana sa nu fac deloc efort pentru a evita o hemoragie. Mie mi-au fost si cauterizate venisoarele, Se face electric cu o "sonda" care atunge acele mici vene si le sudeaza, nu am simit nimic la acest procedeu. Sa avem insanatosire grabnica.
0
08-10-2012, ora 15:55
vasy1234567890
Nu este medic/terapeut
vasy1234567890
Mie nu stiu daca mi-a cauterizat vasele de sange, atata stiu ca m-a pus sa tin un pansament in locul amigdalelor cateva minute. Cum te simti azi? eu aseara am trecut pe mancare solida si anume un pic de carne, iar azi am mancat un pachet de biscuiti si pireu cu carne de pui. Dimineata am drueri mai mari la inghitire dar mai tarziu e mai bine.
0
12-10-2012, ora 20:56
vasy1234567890
Nu este medic/terapeut
vasy1234567890
salut, cum te mai simti? mai ai dureri? ai fost la control?
0
15-10-2012, ora 15:23
silq
Nu este medic/terapeut
silq
Salut, m-am recuperat cred ca complet, foarte putine dureri la inghitire. Sambata chiar am fost la o nunta si am condus 500km. La control mi s-a spus ca a decurs foarte bine recuperarea si am foarte putin alb in gat. Multa sanatate
0
24-10-2012, ora 18:53
tiara
Nu este medic/terapeut
tiara
Hello, ca si SILQ, am decis sa-mi impartasesc si eu experienta legata de operatia de amigdale, deoarece si eu am cautat inainte si dupa informatii si pareri despre amigdalectomie si post-amigdalectomie. Unele, gasite pe forumuri, in general, m-au ajutat, si regret ca nu le-am aplicat mai devreme, deoarece medicul ORL-ist sau alt cadru medical nu mi le-au spus. Am sa folosesc putin abuziv termenii in cauza, la recomandarea lui Silq.
Eu am fost operata de amigdale cu anestezie generala, am 32 de ani (conteaza), in octombrie. Nu recomand luna asta pentru amigdalectomie pentru ca vremea poate fi rece si dupa operatie organismul e oricum slabit si predispus la contactarea virozelor etc. Chiar si o raceala e foarte prost venita, pentru ca stranutul, tusea, nasul infundat amplifica durerile care oricum sunt greu de suportat. Alegeti luni in care probabilitatea ca temperatura sa fie cat de cat constanta sa fie mare - nici prea scazuta (risc de viroze, gripe etc.) dar nici ridicata (risc de sangerare).
Inainte de operatie intariti-va organismul prin ce metode doriti, pentru ca post amigdalectomie va veti alimenta foarte greu cateva zile bune.
Mai ales daca mergeti la spital de stat, faceti rost pentru dupa operatia de amigdale de suficiente calmante - acolo nu ti se dau si multe farmacii cer reteta pt. eliberare!!! Mie mi s-au permis doar Algocalmin (recomand fiole, fie vi se vor injecta, fie le veti bea cand mergeti acasa) si Paracetamol, deoarece zice-se ca altele cresc riscul de sangerare post amigdalectomie. Pe forumuri am vazut si Ketonal, se pare ca unii au luat fara complicatii. 1 fiola de Emeset antivomitiv, se face o data cu anestezia. 2 litri de ceai de galbenele+musetel+tei - emoliente. Ce m-a ajutat mult, gasit pe forumuri, a fost recomandarea de a lua Tantum verde, Strepsils Plus, Orofar sau ce vreti voi, numai sa contina un anestezic local (astea au Lidocaina 1mg)!!! Daca stiam mai devreme scapam de mai multe chinuri si nopti nedormite...
Nu mi s-a facut nici un tratament inainte de operatia propriu-zisa de amigdale cu anestezie generala. Cu o zi inainte de operatie mi s-a spus sa nu mananc si sa nu beau nimic dupa orele 24. Dimineata am mers la spital, am stat cateva ore nemancata pana mi-a sosit randul la operatie, am discutat cu medicul anestezist, am fost poftita in sala direct pe masa de operatie, fara incurajari etc, mi s-a facut o injectie dupa care nu am mai stiut nimic. pana la trezire, cand stiu ca m-au pus de pe masa pe targa si m-au dus in salon. Deja aveam dureri cand incercam sa inghit saliva, care parea sa fie multa!
Am inteles, de pe net, ca in timpul amigdalectomiei cu anestezie generala fiind intubat, ti se aspira toate lichidele - saliva, sange - din stomac, trahee, laringe, gura si de asta dureaza mai mult operatia - cca 1h - ca sa mergi in salon fara sangerare. La anestezia locala e altfel, dar eu nu as prefera-o, ever!
De aici a inceput chinul... am inca 4 operatii la activ, pt. probleme mai dificile, dar operatia de scoatere amigdale a fost cea mai chinuitoare! Insa trebuia facuta.
Acum dupa operatie recomand tuturor celor ce vor/trebuie sa-si scoata amigdalele sa aiba la ei acele tablete de supt cu anestezic local sa abuzeze de ele mai degraba decat de algocalmin. Chiar si inghitirea salivei e un cosmar! Dar mai si bautul, mancatul, care se recomanda la cca 3-4 ore dupa operatie, desi vezi stele verzi de durere! Dar cu cat bei/mananci mai repede post amigdalectomie, cu atat te vei reface mai repede, si confirm asta! Am baut - in chinuri - 1 l ceai adus de acasa si am mancat 1/4 banana si fructe fierte si pasate, cu adaos de apa. La doar 1 sapt. dupa operatia de amigdale pe o parte aproape ca nu mai am deloc falsa membrana alba, iar pe cealalta mai e putina si m-au lasat durerile semnificativ - eu zic ca datorita faptului ca am mancat/baut fortat.
Am iesit din spital dupa 24h. Nu aveam dureri decat la inghitire. Chinuri mari noaptea, cand ma trezeam ca arsa la fiecare inghitire. Nu am abuzat de calmante (5 fiole algocalmin in 7 zile + 10 paracetamol).
Ca sa pot manca ceva (zemuri) m-a ajutat cate o pastila de supt cu anestezic inainte de 'masa'. Lichide cat mai multe posibil. La exact 7 zile dupa amigdalectomie m-am trezit pur si simplu ca pot inghiti cu durere minima! Si falsele membrane in scadere continua. Deci la mine tortura maxima a durat 7 zile!
Sanatate tuturor! Sper sa va fi fost de ajutor cu experienta mea.
0
24-10-2012, ora 20:06
silq
Nu este medic/terapeut
silq
Felicitari @tiara pentru curaj. Chiar imi pare bine ca a postat si cineva operat la amigdale prin anestezie totala. Pot sa te asigur ca ai evitat cateva momente ciudate dar nu de nesuportat. Adica tu sti durerule post=operatorii, sa te gandesti ca in timpul operatriei cu anestezie locala nu este durere nici 10% din ce ai simtit dupa operatie, deci e complet suportabil. Eu am avut emotii ca nu o sa imi pot tine gura deschisa si ca voi saliva dar injectia primita iti opreste orice secretie nazala sau saliva iar gura parca as mai fi putut sa o tin larg deschisa 1 ora :).

Nu pot sa cred ca ai mancat banana dupa operatie. Pe mine m-a atentionat dr ca a auzit si el ca e foarte dureros sa mananci banana dupa Amigdalatomie. Nu stiu dece dar eu am vrut sa incerc dupa 7 zile cand deja nu mai aveam nici eu dureri mari. AM regretat amarnic acea imbucatura din banan. O usturime puternica s-a instalat. Si eu am inceput sa inghit dar am rugat sa nu fiu fortat in ziua cu operatia sa mananc si asa a fost. AM inceput din a 2-a zi sa inghit cate ceva si dupa 7 zile nici eu nu mai aveam crusta alba si nici nu am avut sangereri la eliminarea crustelor, s-au cel putin nu stiu eu. Ai mare dreptatea cu raceala, orice stranut este foarte dureror si mie mi-a fost teama sa nu se forteze operatia si sa sangerez la stranut. APropo si sughiturile erau dureroase. Eu m-am operat in 2 oct dupa cum am scris mai sus si azi e 24 oct 2012, nu mai am dureri deloc la inghitire dar inca nu imi pot atinge toate maselele cu varful limbii. Dupa ce m-am operat eu au inceput si frigurile si nu a fost prea ok sa respir aer rece. Deci ideal este primavara si toamna cand afara sunt temperaturi peste 20' C.
0
25-10-2012, ora 13:27
IceAge
Nu este medic/terapeut
IceAge
http://www.orl-naturist-laser.ro/amigdalitac.htm - a incercat cineva tratamentul acesta? Nu vreau sa ma operez, le-am redus acum 2 ani cu un aparat Elman, nu mai sunt mari si pot respira, dar se tot inflameaza...Si abia a venit timpul rece, si a inceput distractia:( In plus, am si o sinuzita cronica, din cauza unei deviatii de sept, so, distractia e la maxim...Astept raspunsul vostru:(
0
25-10-2012, ora 20:25
tiara
Nu este medic/terapeut
tiara
Multumesc, Silq, intr-adevar, demult trebuia sa scap de amigdale, insa m-am amagit ca le pot tine in frau prin diverse metode. Mi s-a spus post operator ca au fost foarte urate, mari si pline cu puroi putrezit... Din fericire nu mi-au afectat inima sau articulatiile, conform investigatiilor facute in acest scop.
Ultimele studii am vazut ca recomanda anestezia generala pentru operatia de amigdale, atat pentru ca priveaza pacientul de traumele produse de efectele vizuale din timpul operatiei, cat si pentru managementul optim al sangerarii. Din acest punct de vedere, am fost ultra linistita, doar subconstientul meu o fi avut de suferit.
A propos de mancat si vindecat dupa amigdalectomie, totusi stiam din cateva surse, prieteni operati (si cu anestezie locala) si cadre medicale, si in spital toti asta imi recitau, ca cu cat te fortezi sa bei si sa mananci (evident, ceva moale) mai repede dupa operatie, cu atat refacerea va fi mai rapida. Ceea ce imi confirmi si tu, care nu ai mancat dupa operatie, cand spui ca ai mancat banana abia dupa 7 zile. Dar cu ce te-ai alimentat, totusi, in aceste 7 zile dupa operatia de amigdale? Eu, conform indicatiilor primite, dar si semnelor date de propriul corp (slabiciune, ameteala), m-am fortat sa mananc inca din primele ore de dupa scoaterea amigdalelor, ce puteam, si cu transpiratiile de rigoare, dar am mancat. Si, cum ziceam, dupa chiar 1 saptamana, m-au lasat durerile aproape complet la inghitire, am doar o usoara jena care se agraveaza putin in timpul noptii. In rest e bine, si-a revenit binisor si limba dupa traumatism, pofta de mancare, am scapat si de ciuperca de pe limba.
Acum au din ce se inspira cei ce vor sa se opereze de amigdale si cauta informatii, marturii. Eu ii incurajez pe cei tematori, merita suferinta indurata, va dura doar cateva zile, chiar daca ele par ca nu se mai sfarsesc, trec totusi repede! Curaj si sanatate!!
PS: @ IceAge - sorry, nu te pot ajuta. Mergi sa te vada un specialist sau mai multi, ca sa ai de unde alege. Succes!
0
25-10-2012, ora 23:18
silq
Nu este medic/terapeut
silq
Imi cer scuze daca s-a inteles gresit. Eu am confirmat faptul ca recuperarea este mult mai rapida daca incepi sa mananci repede insa eu am refuzat alimentarea in prima zi din cauza durerilor groaznice si am preferat o zi jumate sa am perfuzie care mi s-a parut f comoda si nici nu mai aveam senzatie de foame. Banana am incercat sa mananc dupa 7 zile si a fost USTURATOR exact cum ma avertizase doctorul. Deci nu recomand nimanui consumul de banana cel putin 7 zile de la operatie. Si eu incurajez persoanele cu probleme la amigdale sa si le scoata deoarece chiar daca zilele de dupa trec foarte greu, pana la urma sunt doar cateva. Sper sa fiu la fel de convins si peste 5-6 uni, 1 an de faptul ca au meritat scoase. Oricum deja am baut carbogazoanse si nu am mai simtit imediat gatul ciudat si inflamat. Am mancat si miez de nuca si nu ma mai ustura gatul dupa. Nu stiu daca voi ati avut un gat asa de sensibil dar eu am scapat.

PS: vocea mi-am recuperat-o complet desi mi se parea ca am ramas cu raguseala.
0
26-10-2012, ora 14:21
tiara
Nu este medic/terapeut
tiara
Cred ca nu o sa regretam ca ne-am scos amigdalele, e parerea generala a tuturor cunostintelor mele care si le-au scos, la varste mai mici sau chiar dupa 30 de ani. Toti zic ca e incomparabil mai bine fara ele.
Nu vad de ce ar ustura banana, e destul de neutra si moale. Oricum in primele zile doare chiar si inghititul in sec! :D
Referitor la alimentatie, precizez ca mi-au fost interzise lactatele 7 zile, alimentele acre, acidulate, prea reci sau calde, la fel alimentele tari sau uscate. Pentru a evita sangerarea post amigdalectomie, totul e recomandat a se consuma la temperatura camerei si cu o cantitate mare de lichide. Eu am mancat supe-crema (nici piure simplu nu puteam, era prea vascos), fructe fierte si pasate (compotul - cumparat - ma ustura), am baut 2 l de lichide pe zi.
Nu am putut vorbi decat greu cam 4 zile, ma durea foarte tare limba in primul rand. La anestezia generala pentru scoatere amigdale limba sta presata in continuu foarte mult timp, de asta doare dupa. Acum, dupa 10 zile de la operatia de amigdale, vorbesc bine, dar inca nu ca inainte, sunt inca usor ragusita.
Tot imi mai amintesc cate ceva, legat de dureri post amigdalectomie, noaptea ma trezeam din somn dupa ce inghiteam involuntar saliva, iar durerile imi iradiau la urechi, masele, limba. M-am speriat, dar mi s-a spus ca e normal, din cauza terminatiilor nervoase ale amigdalelor. Sa aveti pe noptiera ceai/apa si Strepsils Plus, Tantum Verde - ceva cu anestezic local. Eu am incercat sa evit cat am putut calmantele de genul Algocalmin si Paracetamol, singurele permise, dar care stiu ca au o gramada de efecte adverse si ca sunt chiar interzise in unele tari. Luati-le doar cand chiar e cazul.
0
19-11-2012, ora 13:13
senny
Nu este medic/terapeut
senny
Salut!urmeaza sa fac operatia de amigdalectomie miercuri si vreau sa stiu cat de apta de munca voi fi dupa, in cate zile as putea sa-mi reiau munca, lucrez cu oameni si e nevoie sa vorbesc permanent?
0
15-12-2012, ora 20:39
AngelicaM
Nu este medic/terapeut
AngelicaM
Si eu m-am operat pe data de 13.12.2012, la inceput a fost greu sa ma decid si la ce medic anume sa mierg, intr-un final am luat decizia corecta, am miers la medicul pe care il cunosteam eu, nu la acela care mi-a fost recomandat... eu am 24 de ani trebuia sa mierg la o clinica de adulti, dar am preferat sa mier la medicul care il cunosc, el lucreaza la o clinica pediatrica, am ramas foarte multumita... am pregatit analizele necesare si am miers la medic a doua zi eram programata la operatie, de felul meu sunt foarte fricoasa nici pina acum nu pot sa-mi explic cum m-am linistit singurica si am miers fara nici o frica in sala de operatie, in timp ce medicul imi facea anestezia faceam glume cu el, operatia a decurs foarte bine, si fara hemoragie eu fiind cu hemoglobina 105, nici un medic cred ca nu ma lua la operatie cu asa hemoglobina... operatia sa sfirsit foarte repede, nu am simtit apsolut nici o durere, doar simteam amigdalele marite cind a introdus anestezicul... medicul zicea ca de mult nu a avut asa operatie fara hemoragii... am iesit din sala zimbind, dar dupa o ora sa inceput distractia, dureri foarte mari, asistenta mi-a facut o injactie care mi-a luat durerile pe o ora... dupa spre seara am vrut sa iau o pastila impotriva durerii si am facut gresala cea mai mare, am facut pastila praf si cind sa o inghit tot praful sa lipit de rana si am dat hemoragie, dar foarte repede am stopato cu gargarii cu furacilin si apa oxigenata... a doua zi am mincat un iaurt si jumate de banana, azi sunt la a 3-a zi dupa operatie ma simt mai bine, nu pot inca minca dar nici foame numi este, unica ce vreau e sa beau apa in continu, dar imi vine foarte greu la inghitire, noapte ma odihnesc foarte bine... dupa cazul cu pastila nu am mai luat nimik impotriva durerii, ma deranjaza saliva, o elimin mereu in servetel ca nu vreau sa o inghit ca am dureri si inca nu vorbesc daca incerc sa vorbesc de la efort se intensifica durerile... medicul mi-a recomandat dimineata sa fac exercitii deschizind si inchizind gura... timp de 2 zile parca eram cu gitul in ghips, acum ma simt mai bine... unica problema ca nu pot minca si nici vorbi, dar cu putina rabdare va trece si asta, important ca am facut pasul cel mare, ca de 2 ani tot ma programam si in ultimul moment anulam... dar deja imi daduse complicatii, probele reumatice marite si risc de infact miocardic... cel mai bine e sa le inlaturi in copilarie, inaintea mea s-au operat 3 copii si dupa 2 ore deja mincau si vorbeau da eu am 3 zile si tot nimik...
0
06-01-2013, ora 14:52
lauradore
Nu este medic/terapeut
lauradore
buna ma numesc laura si am 22 de ani pe data de 3 ianuarie m-am operat si azi e a treia zi de la oparatie.. daca as fi stiut cum va fi dupa operatie nu m-as fi operat..eu mam operat la bucuresti la clinica tinos la dr.URSULEANU care este un om deosebit.. a avut grija de mn s-a inetresat..la fel si personalul de acolo..insa durerile sunt groaznice nu pot inghiti nici saliva dupa 3 zile apoi sa beau 2 l d apa/ceai/... abia ast sa mai treaca zilele sa mi treaca si durerea..doar k eu n prea mananc si nu beau.. pt k doare.. sper k asta sa nu mi inatrzie refacerea va pup
0
06-01-2013, ora 14:57
lauradore
Nu este medic/terapeut
lauradore
uff eu in 3 zile am luat 5nfiole de algocalmin..pt k durerea e oribila..
0
02-03-2013, ora 12:44
tiara
Nu este medic/terapeut
tiara
La copii e mult mai simplu, organismul lor reactioneaza diferit, se refac mai repede; de aceea se recomanda aceasta operatie la varste fragede.
Inainte sa luati un fel sau altul de calmante dupa operatie informati-va BINE asupra riscului de a produce sangerare! Este tocmai ce ar lipsi, la durerile care oricum sunt..
Sanatate si refacere rapida tuturor operatilor!
0
02-03-2013, ora 21:53
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
tehnologia avanseaza... operatiile clasice ar trebui sa devina o amintire
interventiile cu laser si radiofrecventa sunt mult mai usor de suportat de pacienti...
0
30-03-2013, ora 22:49
LiaR.
Nu este medic/terapeut
LiaR.
Si eu m-am operat acum 5 zile, adica Marti. Mi s-a explicat cu 2 saptamani inainte ca se va face prin coblatie ( radiofrecventa cu plasma ). M-am prezentat la spital la 10 am, mai intai am fost intrebata ce tip de lichide am baut, mi s-a luat tensiune arteriala, apoi mi s-a explicat ordinea in care se vor desfasura lucrurile. Am fost dusa in salon, apoi pe patul mobil m-a dus cineva in sala preoperatorie. Mi s-a pus acul de perfuzie si din nou tensiunea... La 12 am intrat in sala de operatie, am vorbit putin cu anestezistul, si la un moment dat mi-a spus 'byeee' si gata, s-a rupt filmul... M-am trezit dupa jumatate de ora in sala postoperatorie, erau vreo 2 asistente in jurul meu, au intrebat daca doare, am dat din cap ca da, si au spus 'ok, bagam acum in perfuzie putina morfina'... Dupa alta jumatate de ora inapoi in salon, si am primit imediat o carafa cu apa cu gheata, un pahar cu pai, si...o inghetata !!! De fapt este 'water -ice', un sirop inghetat pe bat. Eu crezesum ca e un mit chestia asta cu inghetata, dar mi-am adus aminte ca vasele capilare se inchid mult mai repede la rece, si cum nu poti pune comprese in interior... Apoi la fiecare 4 ore asistenta mai aducea gheata si 'water-ice'... Doctorul care m-a operat a venit sa ma vada la 14.00, mi-a spus ca imi recomanda repaus TOTAL timp de 7 zile, pentru a evita sangerarea, si nu-mi recomanda lactate sau citrice.Tot ce incerc sa mananc sa fie cat mai rece... Mi-a dat prescriptie ptr. Paracetamol supozitoare - 1000 mg ( le-am primit si in spiatal la fiecare 6 ore ) si Diclofenac. N-am putut dormi aproape deloc si a doua zi dimineata am iesit din spital. Cand am intrebat-o pe asistenta ce pot manca mi-a raspuns 'orice, caci o sa va dati seama singura ce va prieste si ce nu'...
Si a avut dreptate !!! In primele 2 zile cat a mai tinut anestezia aveam senzatia ca pot manca apropa orice este moale, desi nu simteam nici un gust si aveam jena la inghitire... Am continuat sa beau apa cu gheata si 'water-ice'. Dar din a 3-a zi au inceput durerile atroce, la fiecare inghititura ustura a naibii, si evident ca am descoperit ca NU POT manca decat foarte putine lucruri : supa strecurata, somon afumat, salata verde, compot de mere, si pere moi. Si multe ceaiuri, la temperatura camerei. E dureros la orice inghititura si daca incerc sa vorbesc prea mult... Nu pot dormi noaptea caci ma inec. Mi se pune un nod in gat si nu mai pot inghiti, asa ca stau tot timpul cu paharul de apa langa mine. Ieri am reusit sa vad in oglinda ca intr-adevar este o crusta alb-galbuie care acopera locul unde au fost amigdalele, iar omusorul este umflat si atinge limba, de parca am mereu ceva agatat acolo...
Astazi, Sambata, m-am simtit muuuult mai bine, asa ca parasit patul si am luat-o razna prin casa sa fac si eu cate ceva... am facut la pranz o omleta gustoasa tare ( dupa miros ), dar cand am incercat sa mananc, durere !...Am renuntat dupa cateva imbucaturi, dar mi-am spus ca la cina vom avea supa de dovleac, asa ca am stat din nou in bucatarie, am bagat intre timp si o budinca usoara la cuptor... Cand toate erau gata si supa pe masa in farfuriii, deodata mi-a venit sa tusesc si s-a umplut servetelul de sange !... Apoi a inceput sa curga suvoi, parca era robinetul deschis. Primul lucru care mi-a venit in minte a fost apa cu gheata, apoi intinsa la orizontala in patul pe care am facut prostia sa-l parasesc, si in cateva minute sangerarea s-a oprit... Dupa jumatate de ora m-am uitat in oglinda, pare ca crusta din partea dreapta s-a desprins, se vede doar o zona cu sange inchegat ( probabil).
Evident ca m-am speriat, am intrat din nou pe net, am vazut ca parerile sunt impartite, cred ca fiecare aplica pentru el ce crede ca l-ar ajuta. Eu una stiu ca m-au ajutat multe dintre comantariile care au fost postate aici...
Mai mentionez doar ca locuiesc in Haga, si spitalul Bronovo, la care am fost operata este intr-adevar la standarde 'occidentale'. Iar tot personalul de acolo este atat de amabil ca nu-ti vine sa crezi cat de frumos te trateaza ! Diferenta de mentalitate !
Va doresc tuturor multa sanatate iar celor care treceti printr-o operatie de acest gen cititi cu atentie tot ce au scris ceilalti pe acest forum, si stati cuminti cel putin 7 zile !
0
16-04-2013, ora 17:34
silq
Nu este medic/terapeut
silq
Ma bucur de experienta ta intr-un spital cu standarde, pacat de sangerarea post operatorie care totusi s-a rezolvat rapid. Acum cred ca cu totii ne bucuram de o viata mai buna dupa operatia de amigdale. Cel putin eu simt mari diferente si ma pot bucura si de o bere rece.
0
29-05-2013, ora 18:34
tiara
Nu este medic/terapeut
tiara
LiaR, bine ca ai impartasit si tu experienta ta de scoatere amigdale cu radiofrecventa, atat de recomandata acum, se pare, insa din ce spui diferentele post-operator sunt inexistente fata de operatiile mai vechi - amigdalectomie cu anestezie locala sau cu anestezie generala.
Aceeasi trauma, acelasi timp de refacere, acelasi risc de sangerare, probabil doar pretul difera foarte mult.
Asa ca aviz amatorilor :D
Eu sunt multumita de metoda aleasa, cu anestezie generala, insa am sa ii reprosez lipsa de atentie la traumatizarea limbii - care s-a refacut foarte greu si mi-a ingreunat vorbirea, mestecarea, inghitirea, perceptia gustului etc. Credeam ca nu o sa isi mai revina complet la cum arata si cum o simteam.
Acum sunt complet refactuta, au trecut 8 luni de la operatie. Ma felicit ca am facut-o, am mai racit o singura data si atunci durerea in gat a durat doar 1 zi, fata de zile intregi inainte de amigdalectomie. Totul a revenit la normal dupa traumatism, cu exceptia sranutului, asupra caruia nu mai am control deplin :)) si a unor sunete care se produc involuntar uneori, la inghitire. Te "reinventezi" putin dupa operatia asta.
Scapati toti fara ezitare de amigdalele periculoase si bolnave!
Numai bine!
0
30-05-2013, ora 15:32
Yayo
Nu este medic/terapeut
Yayo
Multumiri celor care au initiat acest subiect, precum si experientele dinaintea si dupa operatie.
Am 33 ani si am inceput saptamana cu amigdalele foarte inflamate. Am luat ibuprofen, dar urmatoarea zi a inceput si febra, in ciuda antiinflamatoarelor luate. Ieri am fost la ORL fiindca simteam dureri tot mai severe in gat si am vazut niste pete albicioase pe amigdale si in cerul gurii din spatele omusorului. Acesta mi-a scris diagnosticul 'Angina mixta'. Am primit o reteta pt mai multe medicamente, inclusiv 1 antibiotic, si mi-a spus sa revin la control peste 1 saptamana, iar peste 1 luna la operatie.. Toata consulatatia a durat vreo 3 minute, fara intrebari suplimentare.
As vrea sa stiu daca e in regula sa primesc o informatie atat de ferma, fara a se analiza istoricul pacientului mai in detaliu? Nu ma indoiesc de capacitatea medicului, dar a fost prima mea vizita la el. In general, trec prin 2 astfel de episoade de amigdale inflamate cu febra/an. Oare e binevenita operatia la varsta mea? Inca nu am avut parte de alte interventii chirurgicale in viata, si nu stiu cum sa ma raportez la situatie. Am vazut pe net ce inseamna coblatia, si as prefera metoda cea mai eficienta si cu cele mai putine zile necesare spitalizarii.
Va multumesc!
0
05-06-2013, ora 01:38
cipryk
Nu este medic/terapeut
cipryk
buna seara.am 34 ani si am probleme mari cu amigdalele.din trei in trei luni sunt inflamate si pline cu puroi, puncte albe si fac febra foarte mare 40, 4.antibioticele nu isi mai fac efectul nici patilele si nici cele injectabile.acum iau azitrox la 24 de h si nimic...nici un efect nu au.singura solutie ar fi operatia???va multumesc.eu sunt din dambovita.o clinica sau un spital in apropiere:ph sau alte judete si cam cat ar costa operatia.
0
29-06-2013, ora 09:30
Rukie
Nu este medic/terapeut
Rukie
Va salut pe toti si chiar ma bucur ca pot undeva sa ma documentez.Eu din pacate nu m-am operat cu toate ca este mai mult decat cazul.De cand ma stiu am amigdalele inflamate si atunci cand racesc trec prin episoade crunte( febra, dureri articulare, stari de lesin, voma, dureri de cap, etc).Trebuia sa le scot demult cu 20 de ani in urma dar episoadele erau cam 2 pe an si ce trece se uita.Totusi in urma cu 10-12 ani in urma unor stari generale proaste, cu febra foarte mare, varsaturi, dureri musculare atroce...am ajuns la spital la Elias.Dupa consultatia de rigoare am avut parte de un " coktail" intravenos.Din pacate nu stiu de continea pt ca nu mi sa spus, dar am inteles ca printre celelalte medicamente era vb de un antibiotic administrat soldatilor ce plecau in irak.De ce va spun asta, pt ca timp de 12 ani de atunci eu nici racit nu am mai fost, decat foarte usor.Ei bine dar separe ca nimic nu este vesnic si eu de 3 sunt iar cu amigdalele in bete, iar febra...am luat-o de la cap.De data asta le scot dupa ce scap de infectie mai ales ca prefer sa sufar 1 luna decat sa sufar o viata.Toate cele bune!
0
23-07-2013, ora 20:58
Misha2013
Nu este medic/terapeut
Misha2013
De cateva zile am niste dureri la ureche si gat si uitandu-ma dupa niste sfaturi pe net, am dat de acest forum. Citind experientele voastre despre operatiile de amigdale, m-am gandit sa va povestesc si eu despre operatia mea. Experienta este groazanica. Inainte de toate sa stiti ca m-am operat la spitalul Diaconessen din Oegsteest ( Olanda ) in 1997 si este una dintre cela mai traumatizante experiente prin care am trecut. Si daca as fi stiut ce ma asteapta dupa acea operatie cred ca nu o mai faceam.
Mi s-a facut o anestezie generala si dupa cateva ore de stat la spital mi s-a dat drumul acasa. Auzisem ca dupa o operatie de acest fel e bine sa mananci inghetata. Deci inainte de a merge la spital incarcasem congelatorul cu tot felul de inghetate si frigiderul de sucuri. Dar la scurt timp dupa ce am ajuns acasa au inceput niste dureri crancene. parca aveam doua cutite ascutite in gat care ma intepau non stop. Mi se spusese sa folosesc paracetamol supozitoare in caz de durere, dar nu ajuta deloc. Am fost intr-o situatie cumplita timp de 10 zile. In momentul cand incercam sa beau macar o picatura de apa, durerile erau cumplite, niste junghiuri ascutite insuportabile. O mica farimitura de inghetata avea acelasi efect. Niste junghiuri si dureri cumplite. Am stat asa in pat timp de 10 zile, fara sa mananc nimic si doar band cateva picaturi de apa.Am pierdut atunci 12 kg. ( de atunci nici nu ii mai cred pe cei ce spun ca ei nu mananca nimic dar se ingasa din aer ). Am ajuns la 44 de Kg ( Am 1, 60 cm). Si in tot acest timp nu am putut sa vorbesc.Imi aduc aminte ca m-au sunat colegii de servici, care dupa ce m-am intors la servici m-au intrebat de ce luam receptorul si inchideam. Dar cu toate ca incercam pur si simplu nu imi iesea nici un sunet.In sfarsit ca sa n-o mai lungesc a fost o perioada foarte grea. Lucrand intr-un call Center in acea perioada am stat acasa mai mult de 2 saptamani. In timpul agoniei mereu imi spuneam ca daca as fi stiut ce ma asteapta ptr. nimic in lume nu asi fi facut aceasta operatie.
In safarsit Multi ani dupa acea m-am simtit bine dar acum de vreo 2 ani din cand in cand mi se umfla gatul din nou si ma doare si fac febra dar medicul meu de familie spune ca nu e nimic si ca amigdalele nu mi-au crescut la loc desi eu simt intr-o parte si in alta sub barba doua ccocoloase cam cat o nuca. Poate stie cineva daca asa ceva e posibil si daca dupa o operatie de amigdale a mai patit-o cineva, Am uitat sa spun ca in momentul operatiei aveam 37 de ani.
Nu stiu daca mi s-a tras din cauza varstei tot ce am patit dupa acea operatie dar 2 saptamani dupa, a fost un cosmar.,
In concluzie cred ca daca nu e chiar o mare necesitate, mai bine sa nu va faceti aceasta operatie.
Eu am facut-o pentru ca ajunsesem ca pe timp de iarna sa am infectie la gat cu febra de 40 de grade si sa iau antibiotice cam odata la 3-4 saptamani, timp de mai Multi ani la rand.
Mult noroc si multa sanatate tuturor. maine vreau sa sun ca sa fac o intalnire la doctorul de familie caci de dumineca seara ma doare f. tare urechea dreapta si gatul si gatul iar pare inflamat si am febra desi aici sunt 30 de grade.
Poate am sa revin ca sa va spun ce mi-a spus medicul.
0
23-07-2013, ora 21:23
silq
Nu este medic/terapeut
silq
@Misha2013, nasoala experienta. Cred ca totusi operatia s-a intamplat acum mult timp. Stiu ca 10 zile dupa operatie au fost critice dar inca nu regret operatia. Am rabdat 10 zile cu durere mare, dar aceeasi intensitate de durere care o simteam la fiecare amigdalita, deci nimic strain. In cazul tau poate si varsta a contat. Am inteles de la toti ca operatia trebuie facuta cat mai devreme. Celor care puneti intrebari aici, va recomand sa consultati mai multi doctori decat sa intrebati aici. Intrebati mai multi doctori mai ales inainte sa luati o decizie importanta. Asteptam aici mai ales experientele celor care s-au operat si nu uitati sa folositi cat mai mult cuvintele amigdale, amigdalectomie, operatie la gat, operatie de amigdale, recuperare dupa amigdalectomie. Zic asta deoarece astfel google considera important acest topic si va redirectiona aici utilizatorii care cauta aceste informatii, asa cum am cautat si eu inainte sa ma operez si nu am gasit nici o povestire de catre cineva de la A la Z, asa m-am hotarat eu sa scriu. Poate asa, unele persoane nu o sa mai amane la nesfarsit aceasta operatie ajungand la o varsta prea matura. Succes tuturor
0
24-07-2013, ora 23:28
Misha2013
Nu este medic/terapeut
Misha2013
Am promis ca o sa va spun ce mi-a spus doctorul de familie in legatura cu durerea la ureche si gat. Ei bine, e o prostie atat de mare ca mi-e si rusine sa spun. Dumineca seara m-am curatat in urechi cu un betisor cu vata ( cele din comert nu stiu cum le spune)si vata mi-a ramas in ureche. Doctorul mi-a scos-o cu o penseta dar urechea se infectase si am primit picaturi cu antibiotice pe care trebuie sa mi le pun de trei ori pe zi..
In sfarsit sanatate tuturor.
Adaugă un comentariu / răspuns
115 comentarii 12 3 4 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: