Depresia si anxietatea - simptome si mecanisme de boala | Forumul Medical ROmedic

Depresia si anxietatea - simptome si mecanisme de boala

06-09-2010
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Depresia - simptome

* Tristete continua, teama puternica, neliniste, sentimentul de desertaciune
* Scaderea energiei, dinamismului; oboseala si senzatia de lentoare
* Lipsa de speranta, pesimism, trecutul si viitorul sunt vazute in culori intunecate
* Sentimente de vinovatie, parere de sine proasta, neajutorare
* Pierderea placerii pentru activitati care-i aduceau bucurie si placere, inclusiv viata sexuala
* Tulburari de somn : trezirea matinala cu sentimentul de teama si stupoare; imbunatatire usoara a dispozitiei spre seara
* Pierderea apetitului si scadere in greutate
* Ganduri despre moarte, sinucidere si chiar tentative de suicid
* Neastampar, neliniste, iritabilitate
* Dificultati de concentrare, memorare si in luarea deciziilor

Uneori pacientii cu depresie pot prezenta multe semne de rau fizic. Plangerile cele mai frecvente sunt: dureri de cap, ameteli, disconfort gastric sau toracic, dureri articulare, constipatie sau diaree, perturbari menstruale, scaderea performantelor sexuale.

Anxietatea - simptome

Anxietatea acuta se poate manifesta ca o presimtire rea, uneori vaga si fara obiect, alteori clar orientata catre ceva. Ea poate fi insotita de simptome fiziologice - crampe la stomac, gura uscata, tahicardie, transpiratii, diaree sau insomnie. Suferinzii de anxietate cronica se simt agitati fara sa stie de ce. Unele persoane au atacuri de panica pe neasteptate. Simptomele - senzatie de sufocare, durere in piept, furnicaturi in maini si picioare, lesin, teroare - pot fi atat de puternice, incat pacientul si cei care il privesc ar putea crede ca trece printr-o criza cardiaca.
33 comentarii 12 ÃŽnainte ›
0
06-09-2010, ora 11:30
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cum ne afecteaza anxietatea organismul
Ce se intampla de fapt in organismul uman in cazul acestor boli

Traducerea pentru filmuletzul de pe Youtube How Anxiety Affect the Body

http://www.youtube.com/watch?v=ToSNC8levLg

Tulburarile de anxietate sunt o afectiune foarte des intalnita a starii de sanatate mintala.
In Statele Unite anxietatea este chiar mai des intalnita decat depresia.
Ca si alte afectiuni psihice, anxietatea are o componenta emotionala si o componenta care afecteaza creierul ca organ (o componenta neurobiologica).
Cercetarile au aratat ca exista un numar de numar de factori ce tin de chimia creierului care contribuie la dezvoltarea unei tulburari de anxietate.

Asa cum este si cazul depresiei, cercetatorii cred ca un nivel scazut de serotonina poate contribui la dezvoltarea unei tulburari de anxietate.
Serotonina este un hormon care este creat in diferite parti ale corpului, incluzand creierul si intestinele.
Ea actioneaza ca un vasoconstrictor, adica face ca vasele de sange sa se subtieze. In acest fel ajutand la dirijarea fluxului de sange.
Celalalt rol important al serotoninei este acela al unui neurotransmitator. Neurotransmitatorii transporta mesajele de la creier intre celulele nervoase numite neuroni.
Cand neurotransmitatorii sunt eliberati, ei ajuta sa fie controlata o larga varietate de functii vitale. Incluzand miscarea, bataile inimii, somnul, gandirea, ratiunea sau chiar starea de dispozitie.

Iata cum actioneaza neurotransmitatorii:
Fiecare neuron este compus din axon, dendrite si corpul celular.
Un impuls electric se transmite in axon de-a lungul unui tub subtire care functioneaza ca o antena. Si este trasferat prin neurotransmitatori precum serotonina sau dopamina. Neurotransmitatorii calatoresc apoi prin intermediul unei sinapse sau deschizaturi catre dendritele unui alt neuron. Care receptioneaza neurotransmitatorii si ii absorb in corpul celular. In circumstante normale exista o doza normala de neurotransmitatori transmisi prin intermediul sinapsei sa comunice cu ceilalti neuroni.

Dar la persoanele care sufera de tulburari de anxietate cateva anomalii pot aparea.

Prima este ca neurotransmitatorul serotonina este produs in cantitate insuficienta in organism, pentru a regla starea de spirit sau dispozitia.

A doua anomalie are loc cand serotonina nu se transfera la fel de usor de la un neuron la altul, rezultand o doza mai mica de serotonina in deschizatura sinaptica.

O a treia posibilitate este aceea ca o mai mica cantitate de serotonina in creier afecteaza producerea unor alti neurotransmitatori ca neuroepinefrina. Neuroepinefrina este hormonul de baza care se elibereaza in timpul certurilor, al zborului sau al fugii.Ea controleaza raspunsul organismului la stres.

Expertii in medicina nu au siguranta exacta a modului in care serotonina afecteaza starea de spirit. Dar un numar de studii medicale au aratat ca prin cresterea nivelului de serotonina in creier la persoanele care sufera de depresie sau anxietate, simptomele lor pot fi inlaturate. Exista un numar de medicamente antidepresive si anxiolitice care pot ridica nivelul de serotonina.

Studiile au aratat ca exista doua segmente principale in creier care joaca un rol in tulburarile de anxietate: hipocampusul si amigdalele cerebrale.
Exista doua hipocampusuri, fiecare localizat in loburile temporale. Una dintre functiile lor este aceea de a controla emotiile si gandirea. De asemenea hipocampusul poate influenta modul de bine sau de rau cu care ne simtim vizavi de oameni, locuri sau evenimente.
Utilizand tehnica tomograficiei computerizate, cercetatorii au descoperit ca un numar mediu dintre cei care sufera de anxietate au hipocampusuri mai mici decat oamenii sanatosi.
Celelalte parti ale creierului la cei care sufera de tulburari de anxietate sunt amigdalele cerebrale. Ele sunt niste mici grupari de neuroni, localizate adanc in interiorul fiecaruia dintre cele doua loburi temporale. Amigdalele cerebrale sunt responsabile pentru procesarea semnalelor exterioare si comunica mesaje catre alte parti ale creierului care interpreteaza aceste semnale. Cand apare o amenintare exterioara, amigdalele cerebrale sunt adeseori primele care proceseaza informatia si comunica restului creierului ca o reactie imediata este necesara.
Cercetari recente au aratat ca amigdalele cerebrale la copiii cu tulburari de anxietate sunt mai mici decat ale celor care iau tratament. Expertii nu sunt siguri care este cauza. Ei considera ca atat marimea hipocampusului, cat si a amigdalelor cerebrale, au o oarecare legatura cu anxietatea, depresia si chiar cu ADHD.
Cercetatorii in medicina continua sa caute mai multe date despre posibilele cauze biologice ale anxietatii.
Noi tratamente medicamentoase sunt dezvoltate pentru a face fata acestei boli foarte des intalnite.
0
06-09-2010, ora 11:32
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
De ce trebuie sa acceptam sa luam medicamente

Oricare ar fi ele, simptomele anxietatii si cele ale depresiei sunt extrem de suparatoare si distructive, ducand, cu timpul, pana la afectarea sanatatii fizice. In aceste cazuri, consultul unui specialist si urmarea unui tratament sunt esentiale.

Persoanele cu depresie sau anxietate pot fi refractare la ideea de a cauta ajutor deoarece considera ca acest lucru este o dovada de slabiciune personala sau un defect de caracter sau cred ca trebuie sa fie capabili sa iasa singuri din aceasta stare.
Astazi se stie ca depresia si anxietatea, ca si orice alte afectiuni medicale, au o baza biologica si chimica. Tratamentul depresiei si al anxietatii sunt sigure si de regula eficace chiar si in cazul formelor severe ale bolii.
0
06-09-2010, ora 11:37
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Agresivitatea adolescentilor, cauzata de amigdalele cerebrale

Sursa de agresivitate a tinerilor fata de parintii lor si nu numai este amigdala, arata un studiu australian. Este vorba despre amigdalele cerebrale, al caror rol este de a procesa si de a inmagazina reactiile emotionale.
Adolescenta este o perioada cruciala in dezvoltarea circuitelor neuronale care influenteaza comportamentul si afectivitatea fiecaruia dintre noi, chiar daca specialistii nu au descoperit inca mecanismul prin care structura cerebrala influenteaza atitudinile tinerilor-problema. Va certati prea mult cu copilul dumneavoastra? Este posibil sa nu fie numai o problema psiho-sociala, ci una care tine de... amigdale. Cercetatorii australieni si americani au identificat regiuni ale encefalului a caror forma si marime sunt direct legate de agresivitatea tipica adolescentei, etapa a vietii in care apar, de obicei, conflicte familiale, mai ales cu parintii. Rezultatele studiului, coordonat de Centrul de Neuropsihiatrie din cadrul Universitatii din Melbourne, sugereaza ca adolescentii cu amigdale mai mari sunt mai agresivi. Cercetatorii au ajuns la aceste rezultate comparand structura cerebrala si comportamentul afectiv al aproximativ 140 de voluntari
la varsta adolescentei. Analiza datelor obtinute a aratat ca exista o legatura directa intre marimea anumitor parti ale creierului si agresivitatea subiectilor. Medicii psihiatri admit ca problemele de agresivitate ale adultilor isi au originea in perioada adolescentei, ajungand chiar pana la forme de delicventa. In schimb, acesti specialisti sustin ca marimea amigdalelor nu poate reprezenta o metoda de a-i diagnostica pe acesti tineri, pentru ca un volum mai mare a acestor parti ale creierului nu inseamna neaparat si o agresivitate crescuta, chiar daca aceste zone sunt legate adeseri de violenta. Amigdalele sunt parte a sistemului limbic, responsabil de controlul sentimentelor si al impulsurilor si de blocarea izbucnirii violentei in momente de tensiune emotionala. Numai ca, in timpul adolescentei, acest sistem nu este suficient de matur, motiv pentru care unii tineri isi controleaza mai greu impulsurile de agresivitate.
0
06-09-2010, ora 15:35
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Dragut, Clara, foarte interesant!Te apreciez si mai mult pentru aceste lectii clasice si moderne, in acelasi timp!
0
06-09-2010, ora 15:42
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
De mult doream sa te intreb, Clara...
Eu zic ca un om suferind de depresie sau de anxietate sau de ambele are dreptul de a beneficia de ultimele descoperiri medicamentoase, facute in scopul de a-i ameliora sau vindeca boala.Tie-si voua in general-cum vi se pare politica romaneasca de criza, care ne forteaza sa apelam la medicamente generice-in cel mai bun caz-sau la medicamente foarte vechi?
Afirm aici, public, ca e o politica paguboasa pentru stat-creste incapacitatea de munca si numarul de concedii medicale, implicit-si, mai ales, pentru beneficiarul sistemului sanitar, pacientul, care poate se va transforma intr-un "calendar aztec", cum spunea regretatul psihiatru Eduard Pamfil.
0
06-09-2010, ora 20:52
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Stimate domnule Pulberedestele,

Daca aveti timp sa va uitati pe filmuletul de mai jos, pe care de altfel l-am postat si pe alt topic, veti vedea ca unii afirma de exemplu ca antipsihoticele de prima linie (cele vechi) ar avea mai putine efecte secundare in comparatie cu cele de a doua generatie. Si aici poate reluati lista pe care am scris-o la zyprexa. Care este foarte reala.

Schizophrenia Drugs (Zyprexa, Risperdal, Seroquel) FDA...

Filmuletz extrem de interesant de pe youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=3V1hXhX26Gwfeature=fvw

Personal nu am facut o statistica pe mai multe cazuri ca sa va pot da amanunte si nici nu cred ca as avea cum. Dar:

1. Am auzit de persoane care sufera de schizofrenie de exemplu si care se simt minunat cu 2 injectii de fluanxol pe luna. Eu cu 250 de mg depakine, 5 picaturi de haloperidol sau mai multe dar doar la nevoie si un diazepam seara, nu va pot spune ca sunt in aceeasi situatie. Am incercat peste 10 antidepresive (moderne) pina acum care m-au virat de la primele doze in manie si sa ma straduiesc sa rezist fara. Dar platesc un tribut foarte mare. Lipsa energiei, eu iesind din casa maxim de 2-3 ori pe luna.

2. Personal am renuntat la antipsihoticele de ultima generatie care mi-au produs efecte secundare f mari, intretinandu-ma in ultimul timp cu o doza de 5 picaturi de haloperidol pe zi. In contextul in care doza maxima este de 150 de picaturi. Nu am efecte secundare de la el.

Nu va contrazic insa sub nici o forma. Ar fi un act de-a dreptul criminal ca medicamente de ultima generatie, cu care majoritatea pacientilor s-au obisnuit, sa fie eliberate doar contra a sume imense, pentru ca majoritatea populatiei nu si-ar permite acest lucru si ar renunta probabil la medicamentatie. Nu stiu cati dintre cei cu afectiuni grave sau mai putin grave au capacitatea de a munci, pentru ca iarasi nu pot face eu insami o statistica. Daca imi amintesc bine, doar 4 % dintre persoanele cu handicap muncesc. Iar multi dintre cei cu afectiuni psihice care o fac, iau doze foarte mari de medicamente ca sa poata rezista si asta se intampla cu mari sacrificii din partea lor.

In concluzie sunt intru totul de acord cu dumneavoastra ca statul nu ar trebui sa renunte la sistemul de compensare al medicamentelor care si asa e cum e...
0
06-09-2010, ora 21:20
pusica
Nu este medic/terapeut
pusica
Foarte interesant pentru mine care sint mai noua pe acest forum ce ati spus despre depresie si anxietate, inclusiv si de filmuletul tradus.Am doua intrbari pe care vreau sa vi le adresez:
-exista vreo dereglare in creier daca ai o cantitate prea mare de serotonina?Se poate asa ceva?
-am citit despre un nou somnifer, se pare revolutionar in domeniu, Almorexant, ati auzit de el?
0
06-09-2010, ora 21:59
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Imi permit sa citez despre nenorocirile cauzate de haloperidol. As pune aici citatul din "Micronutrients and Brain Health" dar sunt si legi de copyright.

-diskinezie tardiva
-cresterea stresului oxidativ
-miscari mandibulare ca si cum ai mesteca ceva
-protruzie linguala

O gramada de efecte secundare, iar curcumina le previne daca e luata din timp
0
06-09-2010, ora 23:33
irina toma
Nu este medic/terapeut
irina toma
ce parere aveti despre melatonina ?
0
06-09-2010, ora 23:49
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Deja am mai vorbit aici pe forum despre melatonina, trebuie folosita doar intamplator, pac-pac ti-ai reglat bioritmul in 2 zile maxim si asta e tot.
In rest iti pui pe ochi o banda neagra sau stingi lumina de tot si dormi 22-6, ca sa o generezi de unul singur.

daca iei in mod curent melatonina cand de fapt organismul secreta din belsug cortizol (ritmul circadian), poate exista o oarecare imunosupresie.
Sau din cauza ca astia pun in suplimente chiar si 3 mg / cps melatonina, poate creste prolactina, deci depresie, lipsa libidoului etc. Suplimentul ar trebui sa contina doar 0.3 mg conform cu ce zice Teitelbaum, altfel melatonina creste de la 10, la 100 de ori mai mult decat normalul, depinde si de absorbabilitate.
Daca dvs. aveti poate artrita, cresterea prolactinei nu e un lucru de dorit.
Altminteri melatonina este o chestie excelenta, rol antioxidant, o multime de avantaje. Dormiti noaptea!

Toate citite in niste carti foarte interesante, seria Neuroimmune Biology de pilda.
0
07-09-2010, ora 05:47
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ pusica

Ce este serotonina? Serotonina actioneaza precum un neurotransmitator, o anumita chimicala care ajuta la receptarea semnalelor dintr-o parte a creierului in alta. Desi serotonina ia nastere in creier, 90% se gaseste in tractul digestiv si in sange.

Care este rolul serotoninei in sanatate?

Ca neurotransmitator, serotonina ajuta la transmiterea mesajului dintr-o zona a creierului in alta. Datorita raspandirii sale in corp, influenteaza o varietate de functii psihologice si alte functii ale organismului. Din aproximativ 40 de milioane de celule ale creierului, majoritatea sunt inflentate in mod direct sau indirect de serotonina. Intervine în producerea somnului, în procese mintale si afective (depresie si anxietate, tulburare obsesiv-compulsiva), în functii motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în functii hormonale.

Serotonina poate afecta si functiile sistemului cardiovascular, muscular si variate elemente ale sistemului endocrin. Anti-depresivele actioneaza în general asupra neurotransmitatorului serotonina.

Cu toate acestea, se considera ca depresia este cauzata de numarul prea mic de receptori de serotonina. Ultimele cercetari privind boala psihica schizofrenie arata ca serotonina prezenta in exces, in organism, poate fi cauza acesteia si factor precursor si al altor boli psihice. Mentinerea unui nivel potrivit de serotonina in corpul uman, difera de la un organism la altul, datorita alimentatiei, a modului de viata, etc.

Sindromul serotoninic apare cand este o cantitatea prea mare de neutrotransmitator serotoninic, adesea deoarece mai mult decat un medicament care afecteaza nivelule de serotonina a fost administrat, potrivit Institutului National Pentru Sanatate.

Simptomele sindromului serotoninic presupun schimbarea dispozitiei mentale, reflexe hiperactive, spasm muscular, febra, miscari necoordonate, sudoare, geturi, voma.

Persoanele cu migrene sunt supusi riscului de a fi afectate de sindromul serotoninic, deoarece medicamente care previn aparitia migrenelor, cum sunt: Zoloft, Paxil, Prozac, fac parte din clasa medicamentelor cunoscute ca inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRIs), si pot determina serotonina ca o cantitate prea mare sa ajunga la neuroni.

P.S. 1: Primul medicament contra insomniei este în prezent Stilnox, de la Aventis, care are o cifră de afaceri de două miliarde de euro (3 miliarde de franci). Originalitatea acestui medicament constă în faptul că se asociază selectiv cu receptorii cerebrali care se presupune că sînt responsabili de activitatea hipnotică.

Grupul elveţian de biotehnologie Actelion propune a soluţie promiţătoare, cu Almorexant. Este o inovaţie majoră, deoarece utilizează căi complet diferite de cele ale produselor existente. El vizează orexinele, care sînt modulatori ai neuropeptidelor (proteine fabricate chiar de creier) şi sînt produse în hipotalamus.

DACA testele vor fi concludente, această soluţie va oferi două progrese enorme, absenţa dependenţei şi menţinerea ciclului de recuperare nocturnă. Nu numai că pacientul va dormi mai mult timp, dar dimineaţa se va simţi cu adevărat odihnit. Almorexant blochează procesul de veghe şi are avantajul de a produce un somn "natural".

P.S. 2: Stimata doamna, parerea mea este ca nu conteaza cat de nou sau cat de vechi este un medicament. Companiile farmaceutice ale caror cifre de afaceri se situeaza la milioane sau miliarde de euro isi pot promova produsele cat se poate de atractiv, numai ca sa castige mai mult, de nenumarate ori in detrimentul pina la urma al starii de sanatate per ansamblu al celor care folosesc aceste medicamente.
Stiti cum e, presupun, din proprie experienta... Greu fara medicamente dar greu si cu efectele adverse de la unele dintre ele...
Asa ca ideea de baza e ca daca aveti nevoie de un medicament, sa il testati dumneavoastra insiva si sa vedeti ce raspuns are organismul propriu la actiunea lui. Daca are sau nu efecte secundare pe termen scurt sau lung asupra sanatatii dumneavoastra.

Cu pace.
0
07-09-2010, ora 05:56
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Germont

Cunosc efectele de pe prospect ale haloperidolului. Si ele chiar se manifesta daca este luat in cantitati mari. Zeci de picaturi, 100, maxim 150 picaturi pe zi, dar asta in conditii de spitalizare.

Eu personal ti-am zis ca iau 5 picaturi si nu am astfel de manifestari. Iar asta consider ca e un lucru excelent in comparatie cu efectele secundare pe care mi le-au dat rispoleptul, risperidona, solianul, seroquelul, abilify sau alte medicamente de ultima generatie care mi-au ravasit in final tot organismul si cu care nu eram om. Noroc ca am stiut sa ma opresc, de la majoritatea chiar de la primele pastile.

Dar repet: acesta este cazul meu. Altii se simt foarte bine cu ele si asta nu face decat sa ma bucure nespus.

Concluzia: fiecare cu ce i se potriveste mai bine. Iar ceea ce este cel mai important de adaugat: In dozele cele mai mici cu care organismul functioneaza normal. Pentru ca pina la urma mai devreme sau mai tarziu toate medicamentele au efecte secundare.

Cu pace,

Clara
0
07-09-2010, ora 08:57
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Nu pot sa cred ca un medicament nou este facut pentru bani, ca asta e orientarea medicinei, eu cred ca cercetarea stiintifica medicala urmeaza alte principii, avand ca tinta omul, sanatatea lui.Eu iau Remeron, un medicament realizat de Organon, care a avut darul sa ma scoata din depresie, asociat cu Efectin.Bineinteles, nu i-as putea recomanda schema unui om suferind de tulburare bipolara, pentru ca probabil ar vira imediat spre manie(riscul de sindrom serotoninergic este prezent, oricum).Apoi, asocierile diverse trebuie facute cu mare grija in tulburarea bipolara.
Parerea mea, doamna Clara, este ca boala de care suferiti prezinta unele particularitati fata de episodul monodepresiv, care impun unele adaptari ale tratamentului antidepresiv si antipsihotic, din cauza specificului acestei boli si, nu in ultimul rand, particularitatilor psihologice, psihice in sens larg, ale omului suferind.
Haloperidolul este un medicament vechi, care se preteaza poate la o tulburare bipolara compensata, dar in nici un caz in decompensarile psihotice mai grave, exemplul care imi vine in minte fiind schizofrenia.Cantitatile mari de haloperidol pe care le necesita acesti bolnavi ma duc cu gandul la o lovitura de maciuca in varful capului prin administrarea de haloperidol, o adevarata contentionare chimica(des practicata in spitale cu putin personal sau cu dificultati economice majore, e cinic, stiu).
Un studiu facut de Centrul de Resurse Juridice in diverse spitale din Romania releva faptul ca multi medici folosesc antipsihotice invechite, ca de tratamente moderne nici nu poate fi vorba, la mare moda in spitalele sarace fiind haloperidolul.
0
07-09-2010, ora 09:11
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Doamna Clara,
exista statitistici referitoare la depresie, ca asta e subiectul topicului, si incapacitatea temporara de munca.Conform indicatorilor DALY(disability adjusted life years), incapacitatea de munca determinata de depresie ocupa primele locuri in lume, iar in anul 2020 va ocupa primul loc la nivel mondial.Acestea sunt studii de epidemiologia bolilor netransmisibile, dar nu stiu daca gasesc trimitere pe internet la ele, avand o circulatie mai rastransa.Eu le-am gasit in reviste de specialitate si le-am folosit in argumentatii stiintifice, cel putin intr-o lucrare.Deh, mai scriu si eu, atata cat pot si cat ma lasa boala si societatea...L-am vazut pe psihiatrul ce argumenta despre Zyprexa si ma puteti acuza de orice, dar am avut o atitudine de respingere din prima clipa fata de el, nu stiu de ce...Sa lamurim un lucru, exista multe atitudini si multe orientari ale psihiatriei(desi la baza curentului actual sta orientarea germanica, kraepeliana, eu opinand ca orientarea psihiatriei americane se poate numi neokraepeliana).In privinta medicamentelor este la fel, exista multe convingeri si multiple orientari!
0
07-09-2010, ora 09:14
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Sa nu va suparati pe mine, ca poate am o tendinta critica, zic asa ca sa fiu bland cu mine, dar accept orice parare si exista foarte mult adevar in spusele Dumneavoastra.
Cu consideratie
0
08-09-2010, ora 00:10
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Imi dau si eu o parere si eu la problema cu melatonina !
Aceasta se poate stimula si endogen, cu sunatoare sau cu 5-HTP ! Bineinteles pt cine nu ia si antidepresive ! Personal am incercat cateva pastile de sunatoare ( Procalm de la Remedia) si a avut efectul asta !
La fel 5-hidroxitriptofanul, metabolit al aminoacidului L-tryptofan este " materie prima " din care organismul isi prepara in mod proactiv fie melatonina fie serotonina ! Se pare ca organismul are o afinitate mai mare pt obtinerea melatoninei din 5-htp ! Deci e de incercat si nu trebuie luata cantitate mare, adica mai putin de o capsula !

Referitor la depresie mi se pare mai logica teoria cu numarul de receptori, am mentionat si eu ipoteza intr-unul din mesajele mele mai vechi !
In situatia in care te-ai intristat f tare sau ai o frustrare foarte adanca, ca rezultat ti se inchid niste receptori, cu alte cuvinte suferi o inhibitie si la nivel organic ! Pare mai firesc !
Ca sa bagi neurotransmitatorii la ore suplimentare si in 3 schimburi, cu altfel spus sa se "petreaca" cat mai mult "schimburile" pt ca receptorii sa fie stimulati de cat mai multi mesageri poate fi contraproductiv pe termen lung ! Cine garanteaza ca odata scapati de "obligativitate" isi vor pastra "ritmul de munca" ?
Bineinteles ca vor face "ture" mai scurte ca sa se refaca ! Ceea ce s-ar traduce printr-o depresie mai accentuata, cel putin in raport cu perioada dinainte !

Daca tot se cerceteaza poate e bine sa se caute acolo unde este cu adevarat cauza ! Am auzit ceva de o proteina care se tot testeaza, p 11 parca !
Mi se pare mai constructiv sa stimulezi, sa oferi organismului ceva ce ii este propriu lui, decat sa folosesti inhibitoare de enzime pe termene foarte lungi !

Sanatate si s-auzim de bine ! :)
0
08-09-2010, ora 04:35
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu stimate domnule Pulberedestele,

Nici eu nu pot sa cred ca un medicament este facut pentru bani si multumesc in fiecare zi lui Dumnezeu ca traiesc intr-un secol in care ele exista. Pentru ca fara ele viata mea ar fi fost un iad pe pamant sau n-ar mai fi fost deloc. Asa, bune, rele cum sunt, cu sau fara efecte secundare pe termen mai scurt sau mai lung.

Ma bucur din suflet ca va simtiti bine cu Efectin si Remeron si ma bucur iarasi nespus cand aud de cazuri (rare ce-i drept) care se simt bine cu orice tip de medicamentatie.

Acuma nu va imaginati ca ma chinuiesc in exces. Singurul lucru care ma framanta cel mai mult la ora actuala fiind lipsa energiei fizice care ma impiedica deocamdata (sper) sa imi reiau un serviciu. Pe de alta parte, dupa ce mi-am dat demisia de la ultimul, la care am stat 7 ani (fiind o structura foarte stabila si conservatoare din fire), am inceput sa cunosc mai mult linistea si lipsa unei tensiuni zilnice care din punct de vedere psihic mi-au facut extrem de bine. Neavand nici o recadere in ultimii 2 ani. Atentie: la mine depresia nu se manifesta prin tristete, ci printr-o acuta lipsa de energie fizica.

Tocmai, ca boala de care sufar prezinta unele particularitati fata de episodul monodepresiv, care impun unele adaptari ale tratamentului antidepresiv si antipsihotic, din cauza specificului ei si, nu, in ultimul rand, a particularitatilor psihologice. Dar adaptarea unui tratament antidepresiv daca privim din punct de vedere strict cazul care ma priveste, ar impune in mod practic si administrarea unui tratament antipsihotic pe care il iau in mod obisnuit pacientii suferinzi de TAB. In vederea evitarii virarii in manie. Ei bine, la mine, efectele tratamentelor antipsihotice de ultima generatie, oricat de insignifianta ar fi doza prescrisa, pe termen lung, duc la efecte devastatoare asupra sanatatii fizice. De aceea decizia mea a ramas aceea de a le folosi strict in cadrul unui episod psihotic major (daca va mai fi cazul vreodata, Doamne fereste !). In general rezumandu-ma la a ma "hrani" si rezista cu 5 picaturi de haldol, "apa de ploaie" dupa spusele doctoritei mele.

Ei bine, eu cu aceasta "apa de ploaie", am avut surprinderea sa constat ca dintre toti pacientii care asteptau ieri la cabinetul psihiatrei care ma trateaza, ma simteam din punct de vedere psihic si fizic cel mai bine. A fost surprinsa si ea. Si de aceea de multe ori nu face decat sa imi scrie pe reteta ce ii cer, pentru ca stie ca le adaptez pe toate in functie de modul in care organismul propriu reactioneaza la ele, urmand principiul dozelor minime. Unele dintre ele numai la nevoie.

Dupa parerea dumneavoastra un episod psihotic acut este o decompensare psihotica mai grava (desi nu e denumit schizofrenie) ? Dar nici prea multe diferente, din cate am citit despre, nu exista, raportat strict la perioada derularii lui. Eu am iesit cu succes din trei, reactionand extraordinar de repede la medicamentatie (ceva de genul zile, saptamani), in ultimul cu 100 de picaturi de haldol, 20 mg diazepam si 20 mg Zyprexa pe o perioada de 19 zile, adica strict perioada spitalizarii. Si nu am avut reactii secundare la astea.

Nu va imaginati ca mai sufar foarte mult din cauza bolii sau ca ma mai napadesc gandurile de inutilitate, ca in cazul Anastasiei pentru care sincer imi pare tare rau ca se confrunta cu asa ceva. E o persoana minunata si o prezenta incantatoare pe acest forum. Mi-am acceptat afectiunea, lucru esential in cadrul unor astfel de cazuri, merg cu ea mai departe si ma adaptez cat de bine pot eu la ceea ce ma mai descurc sa fac in viata. Eventualitatea unui sentiment de tristete vizavi de lucrurile pe care nu le pot intreprinde a inceput sa mi se para complet inutila si o adevarata pierdere de timp. Oricum nu as rezolva nimic.

De cate ori intervine vreun simptom care ma deranjeaza mai mult il tratez adhoc si nu mai stau sa ma chinuiesc, urmand desigur in mod regulat, tratamentul cu o doza minima de 250 mg valproat de sodiu.

Inchei, in speranta ca nu v-am plictisit prea tare, prin a sublinia rolul esential pe care l-am descoperit de-a lungul acestei boli, a comunicarii si a impartasirii reciproce a unor sentimente de afectiune sincere cu cei care ma inconjoara. De cele mai multe ori aceste lucruri au inlocuit cu un succes extraordinar medicamentele.

Va doresc multa sanatate si dumneavoastra ! Sa auzim numai de bine si poate, intr-o buna zi de... medicamente inovatoare care sa ne scape definitiv de aceste probleme delicate cu care ne confruntam.

Cu pace si cu respect,

Clara
0
08-09-2010, ora 13:40
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Cu siguranta, daca prioritatea n-ar fi fost mersul omului pe luna sau altceva, pana acum s-ar fi gasit bani pentru cercetarea medicala a acestor boli si s-ar fi gasit si remediul.Nu fac eu prioritatile, nici macar pe partea mea de munca, daramite alte prioritati.Ce sa zic, decompensarea in tulburarea bipolara este destul de grava, daca exista scale de masurare a intensitatii nu stiu, cred doar ca exista...Si eu resimt acut nevoia de odihna, bine ca ma numar printre bugetarii care inca n-au fost dati afara si ca serviciul meu nu este asa de solicitant!
As adauga ca exista un timostabilizator mai vechi, foarte bun, care este si ieftin si merge excelent, anumeEglonyl(este si antipsihotic) si poate ca nu are efectele devastatoare ale Solianului(amisulprid, Eglonyl fiind sulpirid).Asta ca discutie, s-ar putea ca si el sa va dea reactii adverse.
Cu siguranta este o forma de terapie ce facem noi aici, de grup si interactiva.Uneori ajuta, alteori nu, depinde de multi, de foarte multi factori.
Cred ca faceti bine ca nu munciti, nimeni n-ar intelege nevoile Dumneavoastra, perceptiile despre boala psihica fiind lipsite de continut stiintific, stigmatizatoare si de un primitivism feroce.Mai bine asa, desi Dumneavoastra nu cred ca sunteti multumita cu putinii bani pe care ii ofera sistemul asigurarilor sociale de stat(care colac peste pupaza, a intrat si el in colaps).Ce sa zic, era sa ajung si eu in situatia asta si stiu cat de greu este!
Cu consideratie
0
08-09-2010, ora 14:07
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ pulberedestele

Pe mine ma ajuta mult forma aceasta de terapie de grup. Comunicarea in general.

Multumesc pentru recomandarea referitoare la Eglonyl. In momentul in care nu o sa mai mearga depakinul o sa il incerc.

La serviciul pe care l-am avut din fericire am fost foarte protejata si ajutata. Dar din nefericire inainte sa intru in spital in urma ultimului episod psihotic care a avut loc acum 2 ani, mi-am dat demisia dintr-o neintelegere.

Acum traiesc din pensie si ajutorul de handicap, banii sunt putini dar ma simt foarte multumita si linistita decat atunci cand eram la serviciu. Deocamdata nu mai fac fata la un asemenea stres (boala s-ar inrautati) si am ales aceasta varianta. Din punct de vedere material sa stiti ca sunt arhimultumita de ceea ce imi ofera statul roman pentru perioada pe care am muncit. Si profund recunoscatoare.

Cu respect.
1
08-09-2010, ora 15:11
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Profund recunoscatoare cui?Unei entitati abstracte?Care ar fi dorit, de n-ar fi fost Curtea Constitutionala, sa va ia si din acesti putini bani?
Eu nu sunt multumit de salariul meu, nu-mi ajung banii si pentru carti, pentru filme, pentru o vacanta...
Doar strictul necesar si recunosc, un viciu..Deh, slabiciuni omenesti, trebuie sa recunosc ca fumez!
0
08-09-2010, ora 15:32
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Domnule Pulbere de stele,

Eu momentan chiar nu pot lucra. Oricat de usor ar fi serviciul pe care l-as avea.

Multumesc lui Dumnezeu ca am putut sa lucrez 8 ani si s-a pus la vechimea pe cartea de munca si prima facultate. De aici am pensia. In plus mi-am facut si indemnizatia de handicap. Fara acesti bani pur si simplu nu as putea supravietui.

Nici eu nu imi permit deocamdata sa merg in vacanta desi mi-as fi dorit. Dar ma uit daca mai gasesc cate ceva frumos pe la televizor, mai ascult o muzica buna, mai citesc o poezie, ceva care sa imi umple timpul cu lucruri deosebite si care sa imi faca placere.

Nu mai stiu ce vor taia astia si nici nu mai ma intereseaza. Ce va fi va fi atunci. Consider ca e total inutil sa imi fac griji ca nu stiu ce sa va mai intampla peste o luna sau un an. E pierdere de vreme. Vedem atunci. Ne adaptam atunci. Traiesc si ii multumesc lui Dumnezeu ca am un acoperis deasupra capului, ca am ce manca, ca am acces la Internet si la telefonie pentru ca asa mentin legatura cu prietenii. Traiesc pur si simplu ziua de azi. Nu ma mai gandesc la viitor pentru ca nu are sens.

Si avea un batrin o vorba: am avut in viata mea multe griji dar numai 1 % dintre ele s-au adeverit.

Cu pace,

Clara
0
08-09-2010, ora 15:55
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Aveti dreptate si va inteleg...Uneori va invidiez!Sunteti linistita si senina...
Cu consideratie
0
09-09-2010, ora 14:32
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Citind dialogul de mai sus, imi vine in minte o zicala:
"Un prost gaseste cu siguranta pe altul mài prost ca sa-l admire."

Sau alta varianta, sa fi platit pentru a scrie mesaje de umplutura pe forum, ca sa aibă prostimea niste iluzii de care sa se agate si sa faca trafic.
Dar si varianta asta pica !
Cum sa acorzi credit cuiva care vorbeste despre "hipocampusuri" sau care promoveaza medicamentele ca prima solutie, cand de fapt depresia si anxietatea sunt in principal rezultatul unor deficiente nutritive si interactiunii cu mediul de viata.

De fapt, daca sustii varianta alopata, ai mai multe sanse sa atragi vizitatori pe forum, fiindca omul e comod, se asteapta ca printr-o improvizatie chimica sa corecteze anomaliile favorizate de o societate devianta. Insa veti primi ceea ce meritati facand jocul unor forte obscure.

Clara_p, Pulberedestele sunt in principal niste palavragii decerebrati, cu toata apartenta la "corpul medical". Uneori trebuie sa ai si simtul ridicolului.
2
09-09-2010, ora 15:34
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Toate textele de la inceput sunt inutile daca nu se tine cont si de :

*Omega 3, Vitamina D, Magneziu cu B6, Seleniu (organic !), Lecitina, Enzime digestive, zinc, o dieta fara gluten si eventual lactate, probiotice(sau legume fermentate in schimb).
*optimizarea raportului testosteron -cortizol (miscare si eliminare stres)
0
09-09-2010, ora 15:42
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Imi pare rau ca trebuie sa recurg la administrator, rugandu-l sa-ti corecteze iesirile!
N-ar fi mai bine sa te ocupi tu putin de statuia lui Dabija Voda?
Ma rog, am observat ca si pe alte forumuri ai batut campii si te-ai ales cu multe suturi in partea dorsala, dar se pare ca nu mai conteaza pentru tine...
0
09-09-2010, ora 15:58
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Germont,
nu stiu ce ai cu Clara, cu mine stiu ce ai, ai impresia ca-ti contrazic convingerile.Am citit de foarte multa vreme opiniile farmacistilor de la Iasi si nu m-au convins, am citit destui autori care mai spun si altceva.Tu contrazici zeci de ani de cercetare stiintifica si nu accepti si alte pareri.Aceasta nu e o atitudine constructiva si contrazice bunul simt stiintific.Nutritia are rolul ei, dar nu se reduce totul la ea.E ca si cum ai zice ca tot ce se intampla in lume se reduce la gastronomie.Mie mi-ar placea, desi nu mai e posibil, sau este posibil daca gasim un psihanalist priceput, sa ascult ce ar spune Freud despre tine.Nici nu m-as amesteca in discutie...Stiindu-te intelept, socot ca ai priceput ce vreau sa spun!Daca nu ai priceput, cauta un psihanalist priceput si stai intins pe spate pe canapea lui si asculta-l cu atentie!
0
09-09-2010, ora 16:07
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Categorc am o problema daca cultiv ideea ca pot schimba lumea din fata computerului. Inca incerc sa inteleg ce se intampla in mintea mea.

-
Topicul cu Statuia este dedicat in special dumitale, DrT, Clara etc. Toti astia care va credeti "utili" :)))
0
09-09-2010, ora 17:50
Lucifer from Hell
Nu este medic/terapeut
Lucifer from Hell
"Un prost gaseste cu siguranta pe altul mai prost ca sa-l admire." - Asta e o vorba de o adinca intelepciune. Germont, desi as bate toata ziua la tine, cind ai dreptate nu pot sa nu recunosc. Nu credeam ca o sa apuc ziua asta. :)) Dar atit, in rest bati cimpii si tu cu nutritia ta la fel de mult ca si cei care cred ca medicamentele psihiatrice ii vor trata vreodata de vreo boala. Nu zic ca nutritia nu e un factor important in sanatatea omului dar cu siguranta cauza "bolilor" psihice nu e asta. N-ati nimerit-o nici unul ! :)) Bolile psihice sint generate de evenimentele psihice care vi s-au intimplat in viata, de informatiile gresite pe care le-ati asimilat de la prima zi de viata pina in prezent.
0
09-09-2010, ora 18:25
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Domnule Pulberedestele,

Stati linistit nu are rost sa va irositi timpul cu persoane care nu isi mai dau seama ce afirma.

E complet inutil. Sa i-o punem pe seama bolii si sa mergem mai departe.

La un moment dat, fara un tratament adecvat ajungi sa te dezumanizezi. Lucru care iar nu este constientizat de cel in cauza. Dovada si comportamentul domnului Daniel N.
0
09-09-2010, ora 18:33
Lucifer from Hell
Nu este medic/terapeut
Lucifer from Hell
Da, ce simplu e, cind nu mai stim ce sa zicem o punem pe seama boli si mergem mai departe... Cine nu e de acord cu noi e nebun.
Adaugă un comentariu / răspuns
33 comentarii 12 ÃŽnainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul