Depresia de vara. (sezoniera)

16-06-2015
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
Vara este anotimpul vacantelor şi al zilelor însorite petrecute alături de cei dragi, însă ce ne facem atunci când starea de spirit ne împiedică să ne bucurăm de toate acestea şi în schimb suntem copleşiţi de tristeţe, iritabilitate sau oboseala excesivă? Medicii specialişti au demonstrat că aceste stări, atât de similare cu melancolia de toamnă, se manifestă şi în perioada de vară în cazuri din ce în ce mai numeroase şi este considerată o adevărată afecţiune medicală diagnosticată că "depresia de vară".

Deşi în general tulburările afective sezoniere apar odată cu venirea anotimpului rece, atunci când zilele se scurtează, pentru unele persoane această problemă apare în timpul verii. Mecanismul prin care soarele poate duce la apariţia acestor probleme nu este complet clar, simptomele putând fi declanşate de supraîncălzirea corpului său de cantitatea de lumină în exces care stimulează reţină.

Depresia rămâne totuşi o boală de natură multifactorială, astfel că există numeroase elemente care o pot declanşa sau înrăutăţi. În realitate, fiecare schimbare de anotimp, nu doar toamna sau primăvara, aduce cu sine o formă mai mult sau mai puţin vizibilă de depresie, cea sezoniera, care afectează în special persoanele mai sensibile.

Factori declanşatori ai depresiei de vară

Predispoziţia către depresia de vară este corelată cu moştenirea genetică, vârsta şi reacţiile chimice ale organismului, dar şi cu o serie de alţi factori:

- Nivelul de melatonină - melatonină este un hormon care contribuie la reglarea ritmului biologic al corpului şi este profund influenţat de luminozitate. Schimbările sezoniere afectează echilibrul normal al melatoninei, esenţial pentru starea psihică şi menţinerea unui ciclu regulat de somn.

- Ritmul circadian - acesta reprezintă de fapt un ceas intern al organismului, localizat în creier şi care ajuta corpul să-şi regleze ciclurille emoţionale, intelectuale şi fizice. Acesta depinde şi de cantitatea de lumină solară, ce poate întrerupe ritmul circadian şi altera chimia creierului.

- Nivelul de serotonină - scăderea nivelului de serotonină, substanţă chimică produsă de creier ce afectează emoţiile, starea de bine şi fericirea, joacă un rol esenţial în declanşarea depresiei sezoniere.

- Cei care suferă de depresie de vară se pot confrunta cu simptome specifice asteniei de primăvară, dar şi cu manifestări noi: stare de agitaţie accelerată, pierdere în greutate, scăderea poftei de mâncare, somnolenţa, imunitate scăzută, insomnii, anxietate, gânduri şi sentimente suicidale.

Cum combatem depresia de vară

- În combaterea depresiei de vară, mişcarea are un rol foarte important, deoarece eliberează stresul şi anxietatea. Chiar dacă temperaturile crescute pot constitui un impediment în acest sens, medicii recomanda cel puţin câte o plimbare pe zi, seara, în parc.

- Depresia sezonieră poate fi combătuta şi cu ajutorul alimentelor pe bază de acizi graşi omega 3 (nucile, heringul, somonul), şedinţele de yoga sau acupunctură.

- O altă soluţie este şi creşterea consumului de antioxidanţi, atât cu ajutorul dietei, cât şi prin intermediul suplimentelor alimentare. Antioxidanţii au rolul de a creşte tonusul şi vitalitatea fizică, dar şi emoţională, ajuta la regenerarea celulelor deteriorate de acţiunea radicalilor liberi şi eliminarea toxinelor din organism. În farmacii şi magazinele naturiste se găsesc numeroase suplimente alimentare destinate ameliorării şi tratării depresiei, mai cu seamă a celei sezoniere, iar studiile au demonstrat că spirulina este deosebit de benefică. Spirulina, care se regăseşte şi în suplimentele alimentare Spirofit, este o algă cu un conţinut sporit de proteine, cu o puternică combinaţie de substanţe esenţiale pentru organismul uman, unele dintre ele fiind extrem de rare şi neîntâlnite în hrana vegetală, oferind avantaje nutritive unice şi protejând organismul împotriva stresului oxidativ. Conţinutul bogat în aminoacizi, vitamine, minerale, carotenoizi, lipide, antioxidanţi, micro şi macroelemente include spirulina în categoria suplimentelor alimentare indispensabile organismului.
33 comentarii 12 Înainte ›
0
20-06-2015, ora 20:02
sara43
Nu este medic/terapeut
sara43
Buna ziua.Am'rascolit'toate forumurile pana v-am gasit.Ma adresez d-lui Nick, sau oricarui ar putea sa ma indrume si pe mine.Strig dupa ajutor, dar din pacate nu poti vorbi cu orice persoana, despre problemele gen, depresie, anxietate si restul.Am inceput de 3 saptamani sa iau 5-HTP.Nu simt mare lucru inca, stiu ca trebuie sa am rabdare si incredere, dar simt ca ma prabusesc in anumite momente.Mi se intampla lucruri tare ciudate, nu ma pot concentra, dureri de cap groaznice, slabiciune in membre(superioare si inferioare)nu am chef de nimic, sunt ca un robot.Ma gandesc tot timpul aiurea.Nu mai fac nimic cu plecere, fac doar ca trebuie si atat.Va rooog ajutati-ma.Vreau sa mentionez ca in trecut, mai exact in 2004, m-am confruntat cu sindromul depresivo-anxios, m-am chinuit asa cred ca pana prin 2008, cu perioade bune si mai putin bune.Am facut trat medicamentos la acel moment, dar nu mai vreau, il urasc, mi-au schimbat multe medicamente, nu gaseam o schema potrivita pt mine, as putea sa enumar cateva, efectin, asentra, lexotan, doxepin, mianserin, coaxil, sertralina, seroxat.Luam doua saptamani spre exemplu un medicament, ma simteam si mai rau, apoi mi-l schimbau.In decursul a 4 ani asta mi s-a intamplat.M-am ambitionat atat de mult si am renuntat la ele, vazand ca nici un medic(3 la nr)pe la care m-am perindat nu-mi gasea o schema corespunzatoare.Mi-am schimbat modul de gandire, am lucrat cu mine, am inceput sa lucrez, (din 2008 merg la sevici).Acum, dupa o perioada de stres maxim din mai multe motive, am cazut din nou.Nu mai am aceeasi putere ca acum 7, 8 ani, nu o gasesc pur si simplu, fac eforturi supraomenesti sa par un om normal, dar..din pacate nu-i asa.Va rog mult, mult, sfatuiti-ma, sa apelez din nou la un medic de specialitate?poate a mai avansat tehnica intre timp, ce sa zic...mi-e frica dupa experienta care am avut-o.Va rog frumos veniti cu sfaturi.Multumesc frumos!Doamne ajuta!!
0
20-06-2015, ora 21:56
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
Sfatul meu este sa mai continuati un timp cu 5htp (1 luna ) sa vedeti daca cu adevarat are sau nu un efect asupra dumneavoastra, eu iau 5htp de aprox 2 ani si pot sa spu ca atunci cand am perioade mai grele ca si acum de exemplu ma mai ajuta, imi schimba starea de dispozitie doar ca la mine mai suparatoare este somatizarea adica durerile, simptome digestive etc, daca nu observati nimic dupa 5htp ar trebui mers din nou la un specialist ca sa primiti un tratament (ar trebui sa ii spuneti cu ce tratament a fost cel mai bine). As putea sa va mai recomand inca ceva naturist daca o sa continuati cu 5htp, se numeste Rodiolin 1/zi si pe langa asta ar mai merge un Control Emotional tot pe baza de plante.
0
21-06-2015, ora 18:50
sara43
Nu este medic/terapeut
sara43
A.M.G: Multumesc frumos!Am hotarat sa mai continui putin cu 5htp sa vad daca apar imbunatatiri ale starii mele, in ceea ce priveste rhodiola, da, mi-a fost recomandata pe forum, urmeaza sa incerc.Am sa consult si un endocrinolog, cert este ca starile sunt f urate si fizice si psihice.Rabdarea cred ca este cuvantul cheie in toata aceasta 'poveste', e cam greu cu atatea stari care te apasa, parca esti pus sa tragi o imensa greutate si nu mai reusesti. Spuneti-mi va rog, frontin(xanax)10 mg luat seara, are contraidicatii in combinatie cu 5htp?Am vazut pareri pro si contra. Multumesc inca o data, si pt timpul dvs.
0
21-06-2015, ora 20:19
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
5htp nu se ia in combinatie cu antidepresivele SSRI etc.. nu am gasit nici o contraindicatie in legatura cu comb. de xanax si 5htp. Aici este o lista cu medicamentele cu care nu ar trebuit combinat. 5-HTP Interactions
As always, share with your doctor and pharmacist all prescription, non-prescription, illegal, recreational, herbal, nutritional, or dietary drugs you're taking.

Because of 5-HTP's involvement with the production of serotonin, you should be careful if taking medications that increase levels of serotonin in the body.

The following drugs are known to have some potentially serious interactions with 5-HTTP:

Marplan (isocarboxazid)
Zyvox (linezolid)
Methylene blue
Nardil (phenelzine)
Parnate (tranylcypromine)
Also, talk with your doctor about 5-HTP if you are taking any of the following:

Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) like Celexa (citalopram), Lexapro (escitalopram), Paxil (paroxetine), or Prozac (fluoxetine)
Serotonin norepinephrine reuptake inhibitors (SNRIs) like Cymbalta (duloxetine) and Effexor (venlafaxine)
Tricyclic Antidepressants (TCAs) like Norpramin (desimpramine), Tofranil or Tofranil-PM (imipramine), and Elavil (amitritypline)
Migraine medications called "ergots", like Cafergot or Migergot (ergotamine) or Migranal (dihydroergotamine, including the nasal spray)
Migraine medications like Imitrex (sumatriptan), Frova (frovatriptan), Maxalt (rizatriptan), or Zomig (zolmitriptan)
Illicit drugs like cocaine and lysergic acid diethyamide (LSD)
Herbal and dietary supplements like St. John's wort and L-tryptophan
Opium-related pain medications including Roxanol (morphine) and Duragesic (fentanyl)
Lithobid (lithium)
Dexedrine or Procentra (dextroamphetamine)
Drugs for Parkinson's disease like Lososyn (carbidopa), Zelapar, Eldepryl, Emsam (selegiline), and Azilect (rasagiline). Pt nelamuriri mai postati pe forum. Cand am fost la inceput am fost si eu ajutat pt ca imi era foarte greu, acum e si randul meu sa ajut, numai noi intelegem cat este de greu sa duci o boala de genul. Numai bine.
0
22-06-2015, ora 22:16
sara43
Nu este medic/terapeut
sara43
Multumesc!Nu vreau sa deranjez f tare, chiar daca sunteti deschis la discutie.Incerc sa nu iau frontinul, doar foarte rar, daca simt ca nu ma pot odihni seara.Astazi am fost mai bine, oare sa inceapa sa-si faca efectul 5 htp-ul?hmm, ce bine ar fi, mi-e frica sa ma gandesc, stiu ca e o "boala perversa", te loveste pe la spate cand te astepti mai putin.Am de lucrat cu mine mult in ceea ce priveste si gandirea pozitiva, v-am zis ca ma echilibrasem f bine in acesti ani, dar stresul din ultimele luni, chiar ~ un an mi-au dat totul peste cap.Astept controlul si la endocrinolog, in mod sigur e un dezechilibru din mai multe puncte de vedere.Toate cele bune!
0
25-06-2015, ora 20:40
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
buna seara posibil efectul 5htp sa inceapa sa.si faca efectul ar fi si cazul de acum...incercati sa reduceti frontinul si incercati cu un ceai concentrat o cana seara din amestec de sunatoare, lavanda, valeriana, roinita si tei, eu cred ca va avea rezultate, eu ma odihnesc mai bine cu ceaiul asta.cu controlul cum e ?
0
25-06-2015, ora 21:44
sara43
Nu este medic/terapeut
sara43
Buna seara.Frontin nu mai iau.Incepe intr-adevar sa-si faca efectul 5htp, am si perioade din zile chiar bune pot sa zic, apoi mai cad cate putin, acum spre exemplu nu sunt foarte bine, dar trece.Am mai descoperit o posibila cauza a starilor accentuate de rau.Am fost la endocrinolog, si mi-a gasit un nodul pe lobul drept al glandei tiroide.Nodulul are 17, 1mm, destul de marisor, a zis ca ce este peste 1 cm trebuie investigat amanuntit.Trebuie sa fac analizele recomandate, dar mai astept putin, ca trebuiesc facute in anumite zile din luna.Am emotii, dar sper sa iasa bune, sa nu ma opereze.Cred ca si acest dezechilibru ma face sa ma simt atat de rau.In ceea ce priveste ceaiul, am consumat sunatoare, combinatia asta nu, dar am sa incerc.Multumesc frumos.Numai bine va doresc.
0
27-06-2015, ora 17:58
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
e bine sa continuati investigatiile si sa ajungeti la un diagnostic cat mai sigur, si da tiroida poate crea astfel de simptome..Cum va mai simtiti ?
0
15-08-2015, ora 00:32
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
Salutari ! Ma numesc iulian, am 17 ani si de vreo 3 saptamâni ma confrunt cu o anexitate foarte mare care ma copleşeşte.( pe lângă asta mai am si o stare de depersonalizare care ma face sa o eau razna, uneori sa simt ca nu mai pot face fata ).
Am fost la medic acuma 2 zile si mea zis ca sa mai aştept vreo săptămâna sa vad ce se întâmpla, dar simt ca nu mai pot rezista in halul acesta, singurul sentiment pe care i-l mai am este frica... Ma simt ca si cum a-şi fii intr-un vis, ca si cum nu a-şi mai fii in corpul meu, ca si cum nu mai traesc, tot timpul cand sunt singur si nu am pe nimeni in preajma mea ma ea o stare de frica si nişte gânduri negre. Singuru-l moment in care ma simt mai bine este seara cand se lasa puţin răcoarea... Rog pe cineva care ştie si a trecut prin asta sa imi spună un sfat, va rog, un mic sfat, ori cât ar fi el de mic contează. Credeţi-mă ca nu mai am puterea nici de a tasta.:(( CREDEÈšI CA AR PUTEA FI O DEPRESIE DE VARA ? Imi cer scuze daca nu am fost chear atât de explicit încât sa ma înţelegeţi, dar sunt foarte epuizat. Va rog, un mic ajutor !
0
15-08-2015, ora 00:33
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
Salutari ! Ma numesc iulian, am 17 ani si de vreo 3 saptamâni ma confrunt cu o anexitate foarte mare care ma copleşeşte.( pe lângă asta mai am si o stare de depersonalizare care ma face sa o eau razna, uneori sa simt ca nu mai pot face fata ).
Am fost la medic acuma 2 zile si mea zis ca sa mai aştept vreo săptămâna sa vad ce se întâmpla, dar simt ca nu mai pot rezista in halul acesta, singurul sentiment pe care i-l mai am este frica... Ma simt ca si cum a-şi fii intr-un vis, ca si cum nu a-şi mai fii in corpul meu, ca si cum nu mai traesc, tot timpul cand sunt singur si nu am pe nimeni in preajma mea ma ea o stare de frica si nişte gânduri negre. Singuru-l moment in care ma simt mai bine este seara cand se lasa puţin răcoarea... Rog pe cineva care ştie si a trecut prin asta sa imi spună un sfat, va rog, un mic sfat, ori cât ar fi el de mic contează. Credeţi-mă ca nu mai am puterea nici de a tasta.:(( CREDEÈšI CA AR PUTEA FI O DEPRESIE DE VARA ? Imi cer scuze daca nu am fost chear atât de explicit încât sa ma înţelegeţi, dar sunt foarte epuizat. Va rog, un mic ajutor ! Am uitat sa Menţionez ca eu sunt si intr-o ţara străine, adică MARIA BRITANIE.
0
15-08-2015, ora 10:25
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
In primul rand cum am mai spus si altor persoane trebuie facute analize, ecografii pentru a afla daca aceste simptome se trag de la o boala organica sau din cauza unor dereglari la partea endocrina, apoi daca este in regula partea organica iti dai seama ca trebuie sa mergi la un doctor psihiatru, ar fi de preferat tratament natursit, celelalte au multe reactii adverse si sunt nocive pt unele organe.
0
15-08-2015, ora 10:38
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
Am făcut si analize, au esti OK.. Ar trebui sa fac si nişte ecografii ???
0
15-08-2015, ora 10:58
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
ai facut analize pt glandele suprarenale si tiroida ? Ar trebui sa faci o ecografie abdominala, cardiaca, si una tiroidiana.
0
15-08-2015, ora 20:17
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
OK, va mulţumesc tare mult pt sfaturi, o sa vb cu medicul si am sa le fac. Ce credeţi, ma pot vindeca pe deplin de aceasta chestie ? Sunt foarte disperat, credeţi-mă...:(( Nu vreau sa ajung doamne fereşte pe la nebuni. Va rog frumos, daca mai aveţi sfaturi pentru mine v-a-şi fii foarte recunoscător. Va Mulţumesc !
0
17-08-2015, ora 14:07
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
nu ajungeti unde spuneti dvs, posibil sa va vindecati sau sa stati cu asceasta problema multi ani, se poate chiar toata viata...depinde de coprul dvs si de tratament.
0
17-08-2015, ora 21:09
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
Nu ştiu, mai tare ma speriaţi... Dumneavoastră sunteţi medic ? Sau aţi trecut prin asa ceva ?
0
18-08-2015, ora 18:03
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
Sunt asistent, trec si azi prin asa ceva...de cativa ani.
0
18-08-2015, ora 21:23
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
Pei si nu aţi reuşit încă nimic? Nici măcar sa amelioraţi simptomele ??
0
19-08-2015, ora 10:15
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
ba da la mine functioneaza cu naturistele...
0
19-08-2015, ora 17:07
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
Care metoda credeţi ca este mai buna ? Cea cu naturiste sau cele cu pastile ?
0
24-08-2015, ora 13:29
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
zic sa incerci prima data ceva naturist, iar daca nu da roade mergi pe tratamentul prescris de medical psihiatru.
0
24-08-2015, ora 13:38
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
Am unele zile in care ma simt bine... Nu ştiu ce sa zic, nu a-şi prefera medicamente sa devin dependent de ele.
0
25-08-2015, ora 22:04
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
cele naturiste nu dau dependenta :)
0
25-08-2015, ora 22:44
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
Ohhh. Cu siguranţa cand o sa ma duc la medic o sa le cer ceva Naturist. Astea sunt plante, ceaiuri ??
0
01-09-2015, ora 23:18
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
sunt comprimate din plante o sa.ti dea ceva de genul (5htp, Rodiolin, Confort emotional etc +ceaiuri)da nu simti schimbari dupa o luna de naturiste exista alternativa chimicalelor...
0
02-09-2015, ora 12:34
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
Domnule A.M.G, eu nu cred ca sunt asa de grav afectat, pentru ca uni au foarte multe simptome, foarte multe dureri, am vazut, in diferite parti ale corpului ca au dureri, pe mine acuma nu ma mai supara foarte tare derealizare, dar simt asa tot timpul niste emotii in mine de stres, de neliniste, de nesiguranta ca si cum meau disparut toate sentimentele.
Am avut unele zile in care am fost bine, dar au revenit la loc simptomel nu foarte accentuate cum au fost la inceput, dar totusi nu e usor...
Multumesc foarte mult pentru raspuns. SANATATE !
0
02-09-2015, ora 14:24
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
nu trebuie sa te adresezi cu "domnule" pt ca nu e asa mare diferenta intre noi am 20 si ceva de ani, sa stii ca ar fi foarte bine daca ai incepe prima data cu un tratament naturist daca tu spui ca simptomele tare nu sunt asa de puternice, ar trebui incercat tratamentul de care ti.am zis mai sus, pe mine unul ma ajutat, oricum cu trecerea timpului(1 an, 2 ) te vei mai obisnui si simptomele se vor mai reduce si de la sine, trebuie sa le si accepti.eu am trecut prin tot prin diferite simptomeurate dar au disparut cu timpul...am ramas cu ceva mai usor de dus...
0
03-09-2015, ora 10:47
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
Mulţi înainte. Iti dai seama ca imi este foarte greu de a ma controla...
La ce am mai auzit si la alţi aici pe forum, a-şi zice ca sunt mai OK decât ei, ei au mult mai multe simptome, pe mine ma deranjează chestia aia cu lipsa emoţiilor, lipsa traiirilor care simt ca traesc fără nici un scop. Aştept un telefon de la un medic psihiatru sa facem o programare, am primit eri plic acasa..
Referitor la glanda tiroida cand am fost mic am fost operat de un lichid, aveam in jur de 3 -4 ani. Oare s-ar putea trage din cauza asta aceste simptome ?
Mulţumesc foarte mult ca iti faci putin timp să-mi răspunzi si mie. Sănătate iti doresc !!!
0
03-09-2015, ora 15:03
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
Multumesc la fel, de obicei glanda tiroida poate da astfel de simptome tocmai de asta ar trebui facut ecograf la si analiza specifiza sa vezi cum stai cu hormonii produsi de ea.La mine a fost foarte grav la inceput mai ca nu ma mai ridicam din pat...cu lisa de emotii, sentimente ma mai intalnesc chiar si in ziua de azi pot zice ca raman intr.o stare de confuzie, Nu trebuie sa iti faci griji prea mari pana la urma se va gasi o rezolvare, si ti.am spus propunei doctorului sa incepi intai cu ceva naturist ar fi mai bine pt organismul tau. Iti raspund pt ca stiu ce inseamna sa suferi de asa ceva si cat de greu este si pur si simplu vreau sa ajut macar cu sfaturi, cei care nu au sau nu au avut probleme de genul sa stii ca nu te vor intelege niciodata ce traiesti tu. Sanatate multa si astept un mesaj sa vad ce ai facut cu doctorul.
0
03-09-2015, ora 18:04
Iulian1997
Nu este medic/terapeut
Iulian1997
Iti mulţumesc din suflet pentru toate cele spuse, chear mai încurajat enorm de mult, am citit in mare parte despre glanda tiroida si acuma imi dau seama.Mulţumesc din tot sufletul, chear nu o sa ma dau bătut. Cu chestia aia cand ai zis ca "Nu trebuie sa iti faci griji prea mari pana la urma se va găsi o rezolvare ", parca mai făcut fericit. Da asa o sa si fac cand o da ma duc la medic, daca o fii sa imi dea ceva medicamente o sa ii zic de naturiste.:) O sa te anunţ cu siguranţa cand ma voi duce si o sa iti zic si diagnosticul. Mulţumesc f mult ! Multă sănătate iti doresc ţi-e si familiei tale !
Adaugă un comentariu / răspuns
33 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Pericolele utilizării Facebook-ului
  • Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnia cronică
  • Medicamentul care ar putea trata depresia în mai puțin de 24 de ore
  • Depresia
  •