episod depresiv sever cu elemente psihotice

21-04-2010
AngelaMaritza
Nu este medic/terapeut
AngelaMaritza
Va rog mult sa ma ajutati cu o intrebare, sora mea a fost diagnosticata cu episod depresiv sever cu elemente psihotice si as dori sa stiu la ce grad de handicap se poate incadra acest diagnostic si dace exista tratament pentru vindecarea acestei boli. In speranta ca imi va raspunde cineva va multumesc mult!
12 comentarii
0
21-04-2010, ora 16:01
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Pai teoretic mare istorie nu ar fi. Daca trece pe la medicu psihiatru primeste niste chimicale "de ultima generatie", ce dau pe termen lung o multime de complicatii.

Altminteri trebuie incercate niste remedii fara riscuri, chit ca nu e obligator sa aiba o problema cu fiecare

-echilibrarea proportiei intre omega 6 si omega 3 - deci un ulei de peste distilat molecular ar fi ideal de 2-3 ori pe saptamana + alte surse vegetale (canepa, in macinat). Toate astea cer antioxidanti.

- minimizarea CERERII de cortizol, pri eliminarea stresului, a sentimentelor negative, vindecarea relatiilor.
Insa a te trezi dimineata vesel si cu chef de munca, presupune un nivel optim de cortizol, si asta fara a folosi cafea!
Ceaiul verde este de mare ajutor (unul BIO e mai recomandat). Asigura o stare de calm fiindca are theanina si tonifica fiindca cofeina este oferita TREPTAT. Iar cantitatea dintr-o ceasca de ceai (1 lingurita planta), este un sfert din cea de cafea! In acest fel actioneaza pe SNC si menajeaza sn simpatic.

-toata lumea are zile mai bune sau mai rele. S-a demonstrat ca exista uneori o absorbtie a peptidelor opioide din alimentatie la nivel de intestin, deci "painea cea de toate zilele" ar putea fi un mare blestem, mai ales pt cei cu depresie schizofrenie, autism, sindrom de hiperactivitate. Fiindca ei nu stiu, dar se indoapa cu medicamente!

CITEZ http://www.emcb.ro/article.php?story=20060726145933325
-
EXORFINELE, TERAPIA NUTRITONALA SI BOLILE PSIHICE

Studii recente aduc tot mai numeroase argumente, privind implicarea receptorilor sistemului opioid in modularea unor anormalitati biochimice la indivizii cu o serie de tulburari psihice - depresie, schizofrenie, autism, dependente alimentare. In conditiile in care opioizi, cum sunt exorfinele, sunt prezenti in alimentatia zilnica, s-a impus clarificarea mecanismelor prin care exorfinele ar modula activitatea psihica a acestor bolnavi (27).
-


Pe Wikipedia zice in felul urmator: http://en.wikipedia.org/wiki/Gluten-free, _casein-free_diet
-
Reichelt hypothesized that long term exposure to these opiate peptides may have effects on brain maturation and contribute to social awkwardness and isolation. On this basis, Reichelt and others have proposed a gluten-free casein-free (GFCF) diet for sufferers of autism to minimize the buildup of opiate peptides.
///////////////////////////////\\\\
Reichelt a emis ipoteza că expunerea pe termen lung la aceste peptide opiacee poate avea efecte asupra maturizarii creierului si contribuie la stangacia socială şi izolare. Pe această bază, Reichelt si altii au propus o dieta fără gluten si cazeină (GFCF), persoanelor care suferă de autism pentru a reduce acumularea de peptide opiacee.
-
Mai pe scurt, este o varianta terapeutica de prima electie. Vedeti si topicul deschis de mine pe aceeasi tema.

-
Una din principale teorii validate privitoare la debutul si evolutia bolilor psihice este stresul (la modul general) prin suprasolicitarea axei HPA (axa formata din Hipotalamus, glanda Pituitara si suprarenale -Adrenals).

Mai concret, Georgel se implica intr-o activitate stresanta. Hipotalamusul secreta CRH (horm. corticotrop), ajunge la pituitara, aceasta glanda secreta ACTH (horm adrenocorticotrop), ce comanda suprarenalelor secretia de cortizol. Insa la un moment dat Georgel a generat prea mult cortizol si trebuie mentinut in limite normale.
Cortizolul generat excita un prim strat de neuroni din hipocampus ceea ce implica un feedback negativ al axei HPA. Insa daca exista un ABUZ al evenimentelor stresante, cortizolul provoaca atrofia (temporara) a hipocampusului, ceea ce pune probleme in interpretarea ultimelor evenimente traite (memoria de scurta durata), in ultima instanta legatura cu realitatea - aia care este : supravietuirea fara ajutorul altcuiva si perpetuarea speciei.
Exista deci stresul bun, sa ai un servici, sa faci sport - este excitat un prim strat de neuroni, memoria functioneaza optim.
Dar exista si ABUZUL, este excitat un al doilea strat, INHIBITOR. Amintirile nu se mai formeaza eficient si de aceea nu poti invata in conditii de stres.

Hormonul antagonist cortizolului este DHEA si de aceea trebuie mentinut un echilibru intre cei doi. In perioadele de relache, sub actiunea DHEA refacandu-se neuronii distrusi de cortizol. Deci mergeti din cand in cand in vacanta, calatoriti si nu veti avea nevoie de antidpresive.

Totul se reduce la MENAJAREA AXEI HPA, economia de cortizol si DHEA, folosirea lor judicioasa.

Stres nu inseamna doar nervi sau durere fizica. Exista si stresul fiziologic, abuzul de carbohidrati cu absorbtie rapida (insulina stimuleaza axa HPA, deci secretia de cortizol). Sau rezistenta la insulina, pe fond de stres, obezitate.
Orice efort de adaptare implica un stres, ca e vorba de stat in frig sau ca mananci mancare mai rece de 37 de grade, implica cresterea sarcinii alostatice (efortul de adaptare multiplu).
0
21-04-2010, ora 16:54
robymat
Nu este medic/terapeut
robymat
Si eu tocmai am scapat de un episod depresiv sever, insa fara elemente psihotice.
Mi-am revenit cam dupa 3 saptamani de la schimbarea tratamentului si mi-am reluat activitatile de zi cu zi.
Nu stiu daca tratamentul vindeca aceste boli, insa trebuie urmat cu sfintenie pentru a evita recaderile.
0
21-04-2010, ora 19:09
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
robymat a scris:
-
insa trebuie urmat cu sfintenie pentru a evita recaderile.
-
Un exemplu clasic al esecului comunicarii, schimbului de informatie :)

/////////////////////////////////////////// \\\\\\

Ce se mai poate observa in legatura cu axa HPA? Pe masura ce omul imbatraneste, exista un fenomen de uzura accentuata a hipocampului, din cauza lipsei unei reactii negative eficiente, neuronii care preluau informatia surplusului de cortizol sunt distrusi in mare parte.
Pentru a readuce hipocampul intr-o stare cat de cat acceptabila, babalacul trebuie tinut in sanatoriu perioade lungi de timp.

Pe de alta parte este si o chestie de cultura, de respect de sine.
Intre doi oameni exista un conflict, se adreseaza insulte,
Avind niste carti citite la activ, mult mai usor se aplica un astfel de rationament:

"Cine stie ce experiente a avut omu asta la viata lui, traume, nu a avut cine sa-l invete... Mai bine nu ma cobor la nivelul lui!!

Astfel poti ajunge ca la 50-60 de ani, sa ai hipocampul la fel ca un copil de 13 ani! De ce? Nu te-ai stresat, nu ti-ai facut inima rea, ai lasat de la tine. Apropo, s-au facut studii, iar cei care sunt credinciosi sau practica meditatia au un nivel proportional mai redus de cortizol.

-
In alta ordine de idei, nu stiu cati si-au pus problema de ce autismul debuteaza in copilarie, iar schizofrenia in adolescenta tarzie,

Este si o diferenta de hormoni, maturizare, chiar daca ambele presupun izolarea intr-o realitate proprie.
Respectiv un copil este nevinovat, are un nivel redus de cortizol. Pe cand un individ in pragul maturitatii, are regim de functionare OSCILANT al axei HPA, abuzul generand astfel diverse probleme pe fond nervos.
In concluzie atentie cum va utilizati energia sexuala, este ca si cum ai jongla cu niste carbuni aprinsi, daca-i tii prea mult in mana te frigi? daca-i arunci, de ce o faci, esti calugar, ascet? Jongleaza mai departe, dar cu arta!

Toata chestiunea este foarte detaliat relatata in documentul din arhiva:
Stress The Hippocampus And The Hypothalamic-Pituitary-Adrenal Axis Implications For The development of psychotic disorders.pdf

http://rapidshare.com/files/367976587/The_Origins_Of_Agriculture_-_A_Biological_Perspective_And_A_New_Hypothesis.pdf.rar
0
07-05-2010, ora 17:28
Dana Iesan
Identitate neconfirmată
Dana Iesan
Draga Germont,


Tocmai studiam depresia si cortizolul. Comentariile tale pertinente m-au adus pe forum.

Ma intereseaza subiectul si as dori sa aprofundez. Esti singurul care stie de legatura asta majora in depresie?

Multumesc,



Dana

PS sunt medic nutritionist si psihoterapeut
0
08-05-2010, ora 06:39
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Stimata doamna Dana,

eu doar am folosit niste idei de pe diverse carti sau situri localizate pe net, documente cum sunt cel de mai sus, prezentarea mea a fost mai condensata.

Un exemplu:
Implicatii Neuroendocrine in Depresie: http://www.scribd.com/doc/30292848/Implicatii-Neuroendocrine-in-Depresie

Daca mai doriti si alte linkuri, este unul care ofera cativa zeci de giga. Dar nu pt sa il pun aici ca as incarca banda ftpului. Dat un mesaj privat daca va intereseaza.
-
O intrebare! La inmormanatrea bunicului, pana sa il ingroape toata lumea era trista, disperata. In opozitie cu starea anterioara, cand am venit acasa de la cimitir, multa lume zambea, mama chiar remarcand:

"Parca mi s-a luat o piatra de pe inima acum daca e ingropat!"

Nedumerirea mea ar fi, cum functioneaza mecansimul decompensarii plansului, schimbari la nivel biochimic si psihic. Evident ca este ceva legat si de cortizol, dar mai exact?
0
08-05-2010, ora 11:00
justin
Nu este medic/terapeut
justin
Salut. Am 24 de ani si de pe la 10 ani am niste crize urate.. Imi pierd cunostinta, inima imi bate tare, aproape ca nu ma mai recunosc, Aceste crize erau rare in copilarie dar de vreo 3 ani ele au devenit tot mai dese. Nu aud voci, nu ma comport anormal, nu vad lucruri. Dar ma simt uneori strain de tot, de casa, de oameni. In criza, nu mai stiu nimic, si problema e ca sunt zilnice. Ce ma fac? N u am consultat niciun medic. Nu stie nimeni de problema asta. Mi se intampla uneori la volan, dar nu cad jos ci ma sperii tare aproape ca imi explodeaza inima si nu stiu unde ma duc..
0
08-05-2010, ora 15:08
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
M-a interesat si pe mine mai demult subiectul si am facut si cateva deductii personale pe tema asta

http://forum.romedic.ro/prod/Intrebare_pentru_medicii_psihiatri_si_nu_numai_014153.html

Problema este ca trebuie mentinut un nivel moderat sau chiar scazut in anxietate si atacuri de panica si putin crescut in depresie cu astenie si lentoare dar mai bine sa fii pe un nivel mai scazut parerea mea !
Si se poate asta printr-un regim mai drastic, in principal renuntarea la sare plus bautul de anumite ceaiuri pe care le-am tot mentionat in mesajele mele insa nu am avut nici un fel de.. succesuri ! :)
De aceea m-am gandit si la medicamente care ar putea face acest lucru insa asta tine de competenta medicilor, de fapt pt asta m-am inregistrat si eu pe site sa mai cer o parere ! :)

Cam matinal Germont, inseamna ca ai un nivel bun de cortizol poate chiar un prea ridicat iar asta nu te mai lasa sa dormi ! :)

Justin cred ca ai atacuri de panica, pt inceput ia-ti niste pastile pe baza de valeriana ca sa nu te mai ia prin surprindere atacurile, dar consulta si un medic sau psiholog ceva pt un diagnostic clar ca apoi sa stii ce trebuie tratat !
0
09-05-2010, ora 16:39
Dana Iesan
Identitate neconfirmată
Dana Iesan
Germont, foarte interesant subiectul propus. Nu stiu acum. Dar e o resursa emotionala la un fapt care induce stres major.

Eu mai am un subiect la care poti medita: cum si de ce se produc anticorpii contra celule proprii din varii organe in bolile autoimune si cancer si ce influenta ar avea tipul de personalitate?

Te-am citat pe blogul meu. Cu acelasi nume. Blogul dar si tu.

Stevens, am incercat dar nu mai e functional link-ul citat.

Cum as putea beneficia de articol?

Bun corizolul asta, da, si daca nu ai avut succesuri mi se pare normal.

Pe cine ar interesa ameliorarea, cel putin, a pacientilor cu depresie? Sau a altor categorii?

Multumesc, pe curand,



Dana
0
09-05-2010, ora 17:12
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Doamna linkul e valid, incercati din nou.
-
In ce priveste bolile autoimune, presupun ca esential ar fi ceea ce se intampla la nivel de intestin subtire. El este poarta ce permite absorbtia nutrientilor, dar tot el este bariera in calea invadatorilor ce pot deveni antigeni. Si sunt mai multi factori ce permeabilizeaza intestinul, dar nu e cazul pe topicul asta.
-

Am o posibila explicatie referitor la decompensarea prin plans. Sodiul, dupa cum bine se stie, este antagonist calciului. Mannaci prea sarat, trebuie scos calciul din oase si eliminat prin rinichi. Astfel creste secretia de hormon catabolic, numit cortizol.
De fapt necesarul de sodiu zilnic este cam 0.6 g/zi. Omul modern ajunge si pe la 2 g aparent fara probleme, insa din cand in cand vei plange eliminand astfel sodiul acumulat. aaa, paradoxal ce usurat ma simt acuma...
-
Statul roman, ar trebui sa o dea in judecata pe fata lui Basescu. prost exemplu a dat cu "succesurili" astea


stevens a scris:
-
Cam matinal Germont, inseamna ca ai un nivel bun de cortizol poate chiar un prea ridicat iar asta nu te mai lasa sa dormi ! :)
-
Daca m-am culcat la 11, de ce as fi matinal trezindu-ma LA 6.20?
Sunt multumit ca mi-am reglat ritmul biologic si dorm noaptea ca oamenii normali.
0
10-05-2010, ora 13:29
uliana
Nu este medic/terapeut
uliana
Salut, Justin! Ma sperie rau ce spui!!! Cum poti sa stai in halul asta fara sa consulti un medic?????? Mergi, frate, ori la cardiolog, ori la psihiatru ! S-ar putea sa ai o problema cardiaca manifestata prin aritmii severe - care pot provoca si moarte subita - ce se cer investigate neaparat! De asemenea, s-ar putea sa fie vorba de crize de epilepsie. Si zici ca te mai sui si la volan cu simptomele astea??? Iarta-ma, dar esti cel putin inconstient ! MERGI LA MEDIC!!!!!!!!!
0
27-05-2010, ora 21:29
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@justina
Ar fi bine a nu mai cauti sfaturi la amatori, si sa mergi neaparat la un medic psihiatru sau neurolog. Din moment ce crizele sunt de la varsta de zece ani, mi-e greu sa cred ca ar fi anxietate, dar este si acesta un lucru posibil.
Neaparat sa iti verifici nivelurile hormonale triiodotironina (T3) si tetraiodotironina (T4), precum si tioidostimulatorul (TSH), hiperactivitatea glandei tiroide poate sa dea si asemenea simptome.

@germont:
Va faceti de ras dle/dna/dra daca nu stiti ce sunt antigenele, atunci ar fi cazul sa taceti. Invadatorul bacterie sau virus nu devine antigen niciodata, eventual la tine.
(Antigenele sunt substante proteice care determina productia de anticorpi specifici germenilor ce au produs antigenul)
Probabil natriul si calciul tot la domnia voastra sunt antagonisti, sunteti singura persoana care elimina sodiul prin plans, restul il elimina prin transpiratie si urina.
Ultimul mesaj al domniei voastre l-am citit si am descoperit destule perle, de restul nu ma mai apuc pentru ca ori ma amuz, ori incep sa ma intreb serios despre intelectul dvs.
Oricum, mi-ati demonstrat cat de inteligent/a sunteti, asadar, stimata somitate google.com, de la mine nu veti mai primi nici un raspuns niciodata, eventual dupa ce aveti o scoala (acrditata, o unitate de invatamant superioaraetc altele decat google.com si ceva cunostiinte in cap)
Sunteti patetic/a.
1
27-05-2010, ora 21:47
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
DL DrT, raspunzi si dumneata doar ca sa contrazici. Niste opioide derivate din gluten de exemplu pot deveni foarte usor antigeni, ceea ce in principiu "oboseste"sistemul imun. Mai conteaza care din ele ajung concret in sange si in ce cantitate, pentru a perturba semnificativ functionarea si integritatea creierului.

Desigur, sodiul (natriul) si calciul nu prea se suporta, chestiunea este arhicunoscuta. Iar fiindca lacrimile sunt sarate, iata inca o solutie in extremis la care apeleaza organismul in situatiile de criza!
Nu sunt foarte inteligent, dar am o intuitie cum rar se poate intalni. Altfel toate ideile mele "valoroase si pertinente" pot fi intelese de liceeni.

Dvs, faceti exceptie, este vorba de orgoliu profesional :), dar care in timp se dovedeste contraproductiv.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Pericolele utilizării Facebook-ului
  • Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnia cronică
  • Medicamentul care ar putea trata depresia în mai puțin de 24 de ore
  • Depresia
  •