Dementa senila ?Bunica mea se comporta ciudat.

14-03-2016
oanaiulia
Nu este medic/terapeut
oanaiulia
Buna ziua, as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra.Bunica mea in varsta de 78 de ani a inceput sa aiba un comportament foarte ciudat, cam de vreo 6 luni.Este tot timpul terifiata ca cineva o fura.A ajuns sa isi reclame vecinii la politie ca iau intrat in casa si iau furat actele.In urma cu o saptamana fratele meu s-a trezit cu politia la usa reclamat fiind de bunica pentru furt.Merge la banca si face exact acelasi tip de scandal.Nu mai stim ce sa facem, am incercat sa o ducem la medic, dar, refuza categoric, devine foarte violenta in momentul in care incercam sa deschidem subiectul.Pe langa asta incurca datele...evenimente care s-au petrecut cu ani in urma le combina cu evenimentele din ultima perioada, comunicarea cu ea este greoaie, trebuie sa ii explic un lucru si de 10 ori si dupa 5 minute uita ca am vorbit.
Credeti ca ar fi dementa?Cum am putea sa o supunem unui control psihiatric chiar daca ea nu este de acord?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
27 comentarii
1
14-03-2016, ora 17:55
marian54
Nu este medic/terapeut
marian54
Seamana cu o combinatie intre alzheimer si schizofrenie paranoida. La varsta pe care o are, prea multe sanse de o remisie notabila nu sunt. Trebuie rabdare multa si atentie ca la copii mici.
Bafta si sanatate.
0
14-03-2016, ora 18:19
oanaiulia
Nu este medic/terapeut
oanaiulia
Va multumesc pentru raspuns.
0
14-03-2016, ora 19:15
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Posibil. Platit un psihiatru sa vina acasa. Ii ziceti ca o consulta de altele.
0
14-03-2016, ora 20:20
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Cumparati haloperidol picaturi, este foarte ieftin, spuneti ca pt bunica cu altzheimer fiindca i s-a terminat si nu poate dormi fara, daca sunteti intrebata de reteta ! Ii dati 5 picaturi de 3 ori pe zi in ceai indulcit, suc sau in supa in ultima instanta ! Doza normala pt ce are dansa incepe de la 10 picaturi de 3 ori pe zi, deci nu va faceti probleme !
0
14-03-2016, ora 20:55
Psiholog Camelia Stavarache
Psihologie, BUCURESTI
Psiholog Camelia Stavarache
Exclusa schizofrenia paranoida, picaturile de Haloperdol si consultatiile pe baza de sfaturi. In mod cert este o dementa. Diagnosticul si tratamentul care poate incetini evolutia bolii, uneori, se face de catre un neurolog sau psihiatru in baza examinarii clinice si a tomografiei. Va sugerez urgent sa consultati un specialist dintre cei indicati. Puteti merge pentru inceput dvs sa i povestiti si apoi sa urmati indicatiile acestuia ( tomografia, de exemplu). Mult succes! Psiholog principal, psihologie clinica si psihoterapie Camelia Stavarache
1
14-03-2016, ora 21:16
oanaiulia
Nu este medic/terapeut
oanaiulia
Va multumesc tuturor, vom incerca sa facem cumva sa o consulte un medic fara ca ea sa stie ca e psihiatru.Ma doare sufletul sa o vad atat de pierduta, un om care toata viata a muncit cu numere a cazut brusc.
1
15-03-2016, ora 13:49
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Puteti merge si la neurolog daca e mai acceptabil pt bunica, eu intelesesem ca ea are deja diagnostic de dementa, boala care foarte des se asociaza si cu simptome psihotice la varstnici !
0
03-10-2017, ora 13:37
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
BUNA ZIUA, soacra diagnosticata in urma cu 1 an la varsta de 79 ani cu dementa senila, i se da tratament de la diagnosticare, este in stadiul "dementa avansata".Va rog, poate imi spune cineva, daca se intrerupe tratamentul ce urmari apar ?
0
03-10-2017, ora 20:44
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Intra in episod psihotic.
0
04-10-2017, ora 15:34
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
MULTUMESC mult CLARA. Orice raspuns ma ajuta psihic ca eu nu pot sa-i accept boala- ma lupt eu cu mine si sufleteste sunt tare dezamagita ca nu is ascultata sa o tinem acasa la ea si sa-i luam si ingrijitor pe langa noi.Un membru al familiei zice ca nu are rost sa-i mai dam tratamentul de dementa ca nu o vindeca, adevarat dar ii amelioreaza putin boala si inca eu am zis ca ar trebui sa-i schimbam mai des tratamentul (in urma cu 3 saptamani am fost la medic si a schimbat coaxilul cu exelon plastor si donepezil cu rispen.Mai ia memantina si sermion) pentru ca efectul la aceste medicamente e ca de dimineata e putin mai linistita.Vorbeste tare nonstop-cu sotul ei si mama ei care sunt decedati demult, le da ordine sa vina dupa ea sa o duca acasa ca nu stie cum s-a ratacit pe aici, sa faca mancare -o preocupa mancarea foarte mult, ii dam si de 6, 7 ori pe zi si spune ca merge acasa la ea ca aici nu este mancare, ii injura pe cei cu care vorbeste ca nu o asculta si nu vin la ea, (ea intreaba, ea raspunde), cam de 2 luni merge la baie foarte des-este cand iese si iar intra, noaptea se trezeste mereu, merge la baie, apoi sta in fund si vorbeste tare, intr-un cuvant ne termina psihic desi 2 saptamani pe luna e la noi si doua la cealalta familie a ei.Halucinatii are cu carul: are mult de lucru, trebuie sa dea la animale(nu are), trebuie sa sape cartofii, (nu are ), incearca cu tot felul de motive numai sa fie dusa acasa la ea-e preocuparea ei cea mai mare-desi nu stie de multe ori unde e dar ii explicam, are momente zilnic ca nu ne cunoste pe mine si sotul care e fiul ei), ne considera rude, rade foarte mult ca a patit cineva rau-(ca l-a luat politia, la batut, la bagat la inchisoare.sau mai rade ca nu o vede pe ea sotul, sau ca nu stie sa faca ceva..).
0
04-10-2017, ora 16:32
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
si legat de cazul meu (soacra), mai spun ca a facut 2 accidente vasculare cerebrale, ultimul in urma cu 4 ani din care si-a revenit repede, are si tratament de inima :trombostop si betaloc si membrul familiei zice ca doar un singur tratament de inima sa-i mai dam, sa eliminam complet tratamentul pentru dementa senila sau o pot numi boala alzheimer-cred.
0
04-10-2017, ora 21:33
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Daca ii intrerupeti tratamentul cosmarul prin care trece familia va lua proportii.
0
05-10-2017, ora 15:54
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
CLARA multumesc din suflet.Ce mult ma bucur ca imi raspunde cineva din exterior, imi da liniste. Sigur voi mai posta cu evolutia bolii, azi a fost toata ziua agitata cu plecatul acasa, injurii, mers la baie continuu. eu zic ca trebuia inca mai marita doza la tratament nu sa fie scos.
0
05-10-2017, ora 21:49
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
La dementa senila tratamentul e pe viata.
0
06-10-2017, ora 14:47
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
Multumesc Clara pentru postare. Pe cat a fost ieri de agitata, azi e molesita, dar cu grija ce mancam de cina! (a mancat a treia oara azi consistent), mersul la baie (din 5 in 5 minute) la fel si de dimineata a ras in hohote destul de mult. Acum fiind molesita vorbeste incet si din cand in cand rade.Poate intra deja in alta faza a bolii sau poate fi si de la vreme care s-a schimbat? Mentionez ca de 2 zile seara nu am avut sa-i dam memantina (poate si asta o afecteaza) si nu am mers sa-i luam de la farmacie, asteptam decizia ca duminica o ducem la baiatut ei care vrea sa nu-i mai dea tratament( medicul de familie fiind acolo).
0
15-10-2017, ora 18:47
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
Am adus-o iar pe soacra la noi si de cand am sosit a mers la toaleta fara a se opri macar 10 minute, ma dispera, poate imi spune cineva ce e de facut ca medicul de specialitate alzheimer ne-a intrebat daca nu cumva are infectie urinara, )soacra zice ca nu o doare nimic), medicul de familie a zis ca de la medicamente dar face asta de 2-3 luni si tratamentul il are de 1 an.Poate avea infectie urinara fara sa o doara? Am zis sa mergem cu ea sa-i facem analiza de urina, insa sotul a tot amanat iar cealalta familie asteapta dupa noi, eu acum asist cum intra si iese din baie fara ragaz, trebuie sa o atentionez la dezbracare si asezare pe toaleta ca se descurca singura dar nu e atenta!!!.
0
15-10-2017, ora 21:14
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Trebuie intrebat medicul de familie ce e de facut.
0
16-10-2017, ora 12:21
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Trebuie montata sonda urinara, in mod evident ! Mergeti cu ea la medicul de familie sau sunati sa va faca trimitere la urologie fie mergeti la neurologul ei si spuneti despe incontinenta urinara !!
0
16-10-2017, ora 16:49
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
Multumesc mult pentru raspunsuri. Am fost si am luat eprubeta sterila de la farmacie si miine dimineata o sa-i duc urina la policlinica sa vad daca totusi nu are infectie urinara (puteam face mai demult acest lucru insa nu am stiut ca acum se poate cumpara eprubeta sterila de la farmacie si este valabil asa), apoi sigur trebuie sa apelez la urologie.Eu inteleg incontinenta urinara ca nu simte ca-i vine urina si daca ar fi asa sa urineze fara sa simta i-am pune pempers, oricum eu ii pun tot timpul always, (am inteles ca se ajunge in acest stadiu) dar ea are senzatia nonstop ca trebuie sa urineze ca altfel n-ar merge continuu la baie sa se puna pe toaleta.Azi la fel face, macar mancare nu a cerut din jumate in jumate ora ca altadata, a fost toata ziua agitata cu plecatul acasa (i-a injurat fara oprire pe baiatul ei si pe nepot ca au masini si n-o duc acasa ca doar le plateste drumul, apoi halucinatii.
0
23-10-2017, ora 08:26
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
Buna ziua, am stat 3 luni ca sa o vedem pe soacra cum merge nonstop la baie, pentru ca ea zicea ca nu o doare nimic si pentru ca medicul de familie a zis ca e de la boala. Pentru ca eu nu am mai rezistat, nu am mai ascultat povesti si acum ca am facut analizele de urina, rezultatul: e-coli mai mic de 100000 (normal mai mare de 1000), am spus-o de n ori ca merge la baie ca are senzatie de urinare continua, ca sigur are infectie urinara.Pentru ca eu nu pot lua decizii, sa nu avem iar discutii pe seama tratamentului ca pentru cel de dementa (dat de medic specialist), am dat analizele sa le duca celalalt baiat la medicul de familie, pentru a decide daca v-a fi trimisa la urolog sau o sa-i dea direct tratament, este si soacra acum acolo la ei saptamana asta.
0
23-10-2017, ora 09:42
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Foarte bine ati facut. Felicitari!
0
23-10-2017, ora 16:49
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
Multumesc Clara de raspuns. Au fost azi la medicul de familie, am primit telefon ca i-a dat tratament urinal si ceva antibiotic pe 10 zile, apoi eu dupa 10 zile de la tratament iar o sa-i repet analiza de urina ca sigur n-o sa-i treaca infectia, dupa mine este cronica ca am tinut-o atata timp netratata, ma indoiesc ca o sa-i treaca asa usor infectia.
0
01-12-2017, ora 16:17
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
Buna ziua. Poate imi spune cineva de ce soacra nu mai vrea sa faca miscare, cu forta o facem sa se plimbe si afara nu vrea deloc, zice ca e frig.E in stadiul avansat al boli dar mananca cat 3 persoane, ii dam diversificata mancarea, la toaleta acum merge cam de 10 ori insa are pampers ca scapa picuri fara sa stie-asta am observat.Sta in fund ore intregi, se intinde in pat mai de multe ori acum- Datorita faptului ca aici cat e la noi ii dam in plus inca 2 medicamente a incetat cu vorbitul nonstop-ras in hohote- se manifesta mai rar si fara intensitate. Si la cealalta familie care nu-i dau aceste medicamente au zis ca nu vrea sa mai faca miscare.Acolo iesea afara la toaleta, acum zice ca nu mai vrea sa iasa deloc afara.Oare e de la schimbarea anotimpului facandu-se frig ?, o fi de la stadiul avansat al bolii?, o fi de la medicamente -indiferent de cate ia ? Chiar acum i-am zis sa mearga sa verifice usa daca e deschisa ca eu lucrez si mi-a comentat ca sa ma duc eu, ca e deschisa, ca e frig afara, numai sa nu mearga.
0
01-12-2017, ora 17:36
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Mananca asa mult din cauza medicamentelor. Dau pofta de mancare.
1
02-12-2017, ora 17:50
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
Multumesc Clara de raspuns.
0
02-02-2018, ora 15:43
vivana
Nu este medic/terapeut
vivana
Buna ziua, va rog imi poate spune cineva care dintre cele doua medicamente isi fac efect mai puternic, sau care este diferenta intre ele? EXELON 4.6 plasture eliberand 4, 6 mg rivastigmina /se aplica 1 pasture la 24 ore si RIVASTIGMINA TEVA 2mg/1ml solutie orala, se aplica de 2 ori pe zi : 1, 5 +1, 5 =3 ml X 2mg rivastigmina =6 mg rivastigmina la 24 ore.
0
08-03-2018, ora 08:24
Cristi199
Nu este medic/terapeut
Cristi199
Buna, Oana! Bunica ta este batrana, are o varsta inaintata si stresul, oboseala, plictiseala si tristetea iti degenereaza creierul in timp. Daca nu reusesti sa o duci la consultatie sau sa chemi medicul la domiciuliu, chemi salvarea si ii rogi sa fie asistati de politisti pentru a putea fi consultata. Un om nervos este un om care are o problema ce trebuie rezolvata. Ea este cel mai probabil senila, deci bolnava din punct de vedere neurologic sau psihic. Doar la analize se poate vedea sigur ce si cum. Ea nu are cum sa stie cu certitudine si nici banuielile unor oameni nexperimentati nu conteaza.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: