Deficit de dopamina?

11-10-2008
I.V.
Nu este medic/terapeut
I.V.
Buna ziua.
As avea mare nevoie de consilierea unui specialist in psihiatrie, deci, va rog foarte mult sa-mi dati cateva raspunsuri.
Sa trec la subiect...Am fost dignosticat ca suferind de tulburarea obsesiv-compulsiva. Am inceput niste sedinte de terapie cognitiv-comportamentala si am fost la doi psihiatri. Am renuntat la primul dupa ce tratamentul prescris de dumnealui (Cipralex in combinatie cu Trittico) m-a adus de la starea de rau, la starea de foarte rau (in prima zi, in care am luat numai 5 mg de citalopram, pentru acomodare, m-am simtit euforic, apoi starea s-a deteriorat si, dupa vreo 3 saptamani de tratament, am ajuns sa fac atacuri de panica foarte puternice, depresii mult mai intense decat cele produse de boala mea si o senzatie profunda ca este ceva in neregula cu mine, ca sunt o alta persoana, ca e ceva in neregula cu camera in care ma gasesc, etc.). A doua oara mi s-a prescris tot un medicament din clasa SSRI-urilor, mai exact sertralina intr-o doza mica (50 de mg), Romparkin, Timonil si o mica doza de Rispen (0.5 mg). Dupa cum stiti, cu risperidona se trateaza schizofrenia, insa in doze mici, ajuta si in cazul obsesiv-compulsivilor. Tratamentul a mers bine o perioada, cu singurul inconvenient ca eram foarte somnolent. Dupa cateva luni s-a repetat acelasi scenariu si cu sertralina, am inceput sa fac depresii, atacuri de panica si am revenit la aceeasi stare in care ma simteam foarte ciudat. Am redus doza la jumatate si m-am simti din nou bine; procesul s-a repetat pana acand a trebuit sa renunt de tot la ea. In momentul de fata, de vreo 3-4 saptamani am renuntat la orice fel de tratament cu exceptia unui suplimet alimentar care contine 5-hidroxitriptofan si pe care il iau de vreo 10 zile. Stiu ca n-ar fi trebuit sa fac pasul asta de capul meu, stiu ca utilizarea triptofanului este destul de controversata, insa, surprinzator, de cand il folosesc, starea mea de spirit s-a imbunatatit mult, obsesiile au devenit mai rare si nu-mi mai produc atat disconfort.
Necazul ar fi altul...Dupa cum stiti, risperidona este un antagonist foarte puternic al dopaminei, iar eu, in momentul de fata, prezint simptomele unei persoane cu deficit de dopamina. Dupa ce am inceput sa iau Rispen, gradual, intensitatea trairilor emotionale s-a diminuat. Mai mult de atat, nu ma pot manifesta adecvat din punct de vedere emotional in relatia de cuplu (si asta ma doare cel mai tare), nici in relatia cu prietenii, rudele, etc.
S-a instalat o lipsa de motivatie generala, nimic din ceea ce ma incanta alta data, nu ma mai atrage aproape deloc. Nu pot sa-mi fac nici un plan de viitor, nu reusesc sa obtin placere nici din lucrurile mai importante care se intampla in viata mea si nici din cele marunte, mancat, calatorit, sex (libidoul a scazut foarte mult), lucruri marunte care dau, totusi, culoare vietii. Am un puternic deficit de concentrare, iar memoria a ajuns intr-o stare deplorabila. Am senzatia ca devin mai egoist, iar starile de compasiune si de vina atunci cand fac vreo tampenie aproape au disparut. Trebuie sa fac eforturi mentale pentru a-mi pastra un comportament normal, acum ca cel mai puternic ghid, sentimentele, nu prea-si mai fac simtita prezenta. Perspectiva de a ma transforma intr-un om de tinichea ma sperie foarte tare, mai ales ca aduce un pic a schizofrenie negativa. Simt ca viata mea se duce de rapa, incepand cu lucrurile la care tin cel mai mult, in speta, relatia cu iubita mea.
Este posibil ca starea asta sa persiste atat de mult timp dupa ce am incetat sa iau Rispen, mai ales ca doza era mica? Exista teste de laborator care sa-mi confirme sau sa-mi infirme daca sufar de un deficit de dopamina? Exista tratament? Este posibil ca in cazul unui tratament care sa-mi ridice nivelul acestui neurotransmitator sa se accentueze si obsesiile?
Va rog foarte mult sa-mi dati niste sfaturi, am mare nevoie in momentul de fata. Multumesc anticipat.
Cu stima,
I.V.
9 comentarii
0
12-10-2008, ora 00:00
alessia5158
Nu este medic/terapeut
alessia5158
Pana una alta(pana in cazul in care, ai noroc, sa primesti un raspuns de la un psihiatru pe ac. forum!!) iti sugerez sa vizualizezi postarile persoanelor cu ac. afectiune( vei gasi suficiente raspunsuri la nelamuririle tale !). Deschide la Boli si apoi da clic pe Tulburari psihice. La pag. 3 vei gasi Tulburare obsesiv-compulsiva partea a II-a, la pag. 2, partea a III-a, iar la pag. 1, partea a IV-a ( nu am avut rabdare sa-ti gasesc partea a I-a prin paginile acestei sectiuni)
0
12-10-2008, ora 00:00
I.V.
Nu este medic/terapeut
I.V.
Merci. Am sa ma uit pe ce au postat si altii. Stiu destul de multe depre boala asta, mult mai multe decat mi-as fi dorit sa aflu. V-am zis, in momentul de fata nu ma necajesc atat de mult obsesiile, cat lipsa de motivatie si o diminuare a intensitatii sentimentelor, slaba concentrare, etc. Ma interesa daca poate sa fie din cauza risperidonei pe care am luat-o timp de jumatate de an, sau, mai general, daca este din cauza unui deficit de dopamina. Voiam sa aflu daca se poate trata, daca se poate depista, etc... Sa auzim numai de bine!
0
13-10-2008, ora 00:00
id1
Nu este medic/terapeut
id1
Buna, incearca sa intrebi un neurolog., eventual suna la un spital.Multa sanatate iti doresc si o viata plina de culoare.
0
14-10-2008, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Si cum se incadreaza sedintele de psihoterapie (cognitiv-comportamentala) in tabloul simptomelor tale de acum ?

Pe de alta parte, se spune "da-i unui copil un ciocan, si toate obiectele din jur i se vor parea cuie".
La fel si directia ta de cautare... neurotransmitatori, 5HT, receptori de dopamina, serotonina, acetilcolina...
O stare de non-implicare... = deficit de dopamina...extraordinar...ce simplu ! Matematic, as zice... (sau mecanic-stereotip, daca imi dai voie)
Si daca boost-ezi dopamina... reapar simptome asociate de care nici nu vrei sa stii... dupa care mai reglezi...pericolul e sa nu iei intr-o buna zi o surubelnita sa reglezi "fin" suruburile care in mod evident sunt responsabile de starea ta de bine... (scrie asta si in manualul mecanicului Titi de la service-ul satesc).

Succes,
Andrei Dumitrescu
0
15-10-2008, ora 00:00
I.V.
Nu este medic/terapeut
I.V.
ma ajuta foarte mult sarcasmul dumneavoastra, va felicit pentru post-ul anterior..;)
0
15-10-2008, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Buna ziua,

..si faptul ca ma interesa cum decurg si care este efectul sedintelor de terapie l-ai observat ?

Pe de alta parte, nu stiu cine a inceput primul cu sarcasmele.
Mi s-a parut ca citesc la inceputul mesajului tau un mic curs de psihiatrie aplicata, o jonglare fina cu substante active, explicatii oferite cu generozitatea celui care stie si intelege foarte multe. Chiar asumarea unor riscuri personale (sigur, in deplina "cunostinta" de cauza).
Apoi, brusc de la jumatate se schimba complet, de parca ar scrie alta persoana: a nu sti, a nu face, mesaje de cerut ajutor...
Unde a disparut "profesorul" care a scris prima parte a mesajului ?
Si mai ales ce inseamna "o doza mica de Rispen" ?
Ce relevanta au cuvinte ca "mic" sau "mare" aici ?

Ca atare:
- fie continui auto-medicatia dupa ureche & informatiile de pe net (exista o sansa sa modifici starea actuala)
- fie mergi si stai de vorba deschis cu un (alt) psihiatru, ii povestesti tot ce ai scris si aici, se uita la tine si vezi ce parere are si el
- fie -daca pastilele se dovedesc in cazul tau toxice, dar in mod paradoxal cauti solutii tot in chimia creierului, insa ai dori sa continui fara ajutorul unui psihiatru (ai fost deja la doi, si in final decizi tot singur ce intrerupi si care e solutia chimica cea mai potrivita) ii spui psihoterapeutului tau exact ce anume doresti, si il intrebi daca si el crede ca puteti obtine impreuna ceea ce iti doresti... sau daca ai putea obtine ceea ce iti doresti cu ajutorul unui alt terapeut, sau cum si ce ar trebui sa faci... cu atat mai mult cu cat acolo si platesti pentru a primi ajutor.

Toate bune,
Andrei Dumitrescu

P.S.
Intre noi fie vorba, ce fel de psihiatru crezi ca va invalida asa, pe un forum solutiile unor alti psihiatri care te-au vazut la ei in cabinet ?
Ce fel de psihoterapeut crezi ca iti va da o solutie clara, reala, cand e clar ca pentru tine au mai degraba importanta variatiile unor neurotransmitatori (ale caror mecanisme de actiune si dinamica nu e sigur ca le intelegi cu adevarat) ?

Banuiesc ca nu e tocmai placut sa te scuture putin cineva, dar tu intelegi ce vreau sa spun ?
0
16-10-2008, ora 00:00
offline
Nu este medic/terapeut
offline
urmaresc cu un real interes firul epic :)
cred eu k dl. EOL, (end of line ?) probabil de profesie, shi-a simtzit teritoriul incalcat de un evident profan.
Vi. eshti un tresspasser... de aici ironia, desigur de un factor intelectual adecvat.nu pot nega.
dar cred k uitam exemplele detzinutzilor ce cunosc codul penal amanuntzit incat parca se transforma in instinct, sau batranii ce pot enumera fara sa respire zeci de medicamente cu nume incalcite, ce trebuie sa shi le procure/administreze, dar nu au nici factura intelectuala necesara shi nici pregatire in domeniu.
in momentul in care optica devine subiectiva, de obicei individul cauta orice solutzie,..de aici domentarea, desigur in directii bune sau greshite..
e complicat daca se ajunge aici.cred k cel mai bine este sa identifici obiectul comportamentului tau, obsesiile, etc..
incearca o alimentatzie sanatoasa, vitaminte(b2, b6, b12, ulei de peste, omega3, semintze, etc...), in timp se va observa; medicamentele au efect imediat, dar de multe ori apar complicatzii functzie de diagnostic..

e doar o alta parere neavizata..
(plus que, domnul eol atrage atentzia privind incoerentza, unui individ ce se autodeclara confuz :)..truism curat)
0
18-10-2008, ora 00:00
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Am urmarit si eu conversatia de mai sus ! Din perspectiva mea eu nu pun la indoiala utilitatea psihoterapiei in general ci doar oportunitatea ei si, mai mult decat atat, EFICIENTA ei in anumite tulburari mai profunde (sau chiar si mai usoare) ! Am demonstrat mai jos (la subiectul cu EMDR), ca nici chiar "regina psihoterapiilor"- psihanaliza nu are efecte atat de "vesnice" cum pretindea pe aici o d-na psiholog (probabil ca sa justifice pretul intre..1 si 2 milioane? al unei asemenea sedinte)! Trebuie gasite metodele cele mai eficiente pt a ajunge cat mai rapid la CAUZE dar pt asta trebuie o pregatire vasta si, parerea mea, trebuie indusa o stare de constiinta mai mult sau mai putin modificata altfel terapia (cum e cea cognitiv-comportamentala) are valoarea unei..batai pe umar !
OBIECTIVUL principal al oricarei terapii trebuie sa fie pur si simplu de a reda VIATA inapoi, exact cum a fost, cu acelasi mod de a gandi, simti, dormi etc..restul sunt mici pasi pana acolo ! Apoi se pot face tot felul de analize, interpretari, dezvoltari personale si.. alte asemenea !
0
05-02-2010, ora 22:29
RUS ANA DORINA
Nu este medic/terapeut
RUS ANA DORINA
buna seara, am citit cu perplexitate conversatiile de mai sus, si e clar ca ele se duc intre un pacient, care cauta un raspuns la un adin intrebarile cel framinta pentru a gasi un tratament adecvat bolii de care sufera si...absolut intimplator cu exact doctorul lui, cel care raspunde direct de tratamentul indica.LA ASTA NU SE ASTEPTA NICI PACIENTUL NICI DOCTORUL DIN PACTE DAR E O CHESTIE DIN CARE POATE IESI CEVA BUN.1.ADMIR UN BOLNAV CARE SI ACCEPTA BOALA SI INCEARCA SA FACA IMBUNATATIRI IN TRATAMENTUL EI IMPLICIT IN VIATA SA, CU CONDITIA SA NUB REFUZE CE I FACE BINE SI SA NU IA CEVA CE IA R FACE RAU!!!DECI TOT CEEA CE A SCRIS PACIENTUL CONSIDER CA E NORMAL REFLECTA STAREA LUI ACTUALA SI SEMNELE DE INTREBARE CUM POATE REZILVA SITUATIA.2.STIMATE DOMNULE DOCTOR ANDEI DUMITRESCU, ADMIR ACTIVITATEA DUMNAVOASTRA CA MEDIC INTR O SFERA NU TOCMAI USOARA CEA A PSIHICULUI UMAN, NU VA CUNOSC DAR VORBESC IN DEPLINA CUNOSTINTA DE CAUZA, AM LUCRAT IN SANATATE DIN 1984, IN ROMANIA ACTUAL SINT IN STRAINATATE.DAR CU TOT RESPECTUL CUVENIT NU POT SA NU VIN SA VA CRITIC PT RASPUNSUL DAT PE FORUM PACIENTULUI DV.NU E O CONDUITA PROFESIONALA CE ATI FACUT DV AICI.PENTRU CA ATI REDUS TOTUL LA O CHESTIE PERSONALA.UN PACIENT ARE DUBII ASUPRA TRATAMENTULUI..BIUN DAR EL NU ARE DUBII CA TRATAMENTUL DV RESPECTIV RISPERIDONUL NU ARE EFECT BUN ASUPRA LUI CI CA RISPERIDONUL IN GENERAL ARE ACELE EFECTE PE CARE PACIENTUL LE AINTELES MAI MULT LE SIMTE PE PROPRIA PIELE.POATE NU ARE CUNOSTINTE MEDICALE SIGUR NU ARE DAR ESENTA A INTELES O...RISPERIDON ARE EFECTE ASUPRA NEUROTRANSMITATORILOR..PUNCTAT PE DOPAMINA..SI DOZA MICA SAU MARE FACE CA EA SA SCADA SI PACIENTUL SA RESIMTA ACELE SIMPTOME AMINTITE LIPSA DE MOTIVATIE DISIPAREA VOINTEI DEPRESIE, , , SI IN PLUS CEEA CE NU STIE PACIENTUL CRESTE NIVELUL PROLACTINEI PINA LA CER CEEA CE IN TIMP DUCE LA SCADEREA LIBIDOULUI.ETC FARA A INSPAIMINAT ARE EFECT SI ASUPRA PROLACTINEI APOI SCADE SEROTONINA DE AICI SI DEPRESIA RESIMTITA.ADEVARUL E CA MEDICINA ORICIT DE DEPARTE A AJUNS, E LA INCEPUT IN DOMENIUL CERCETARII SINDROMULUI OBSESIV COMPULSIV, A SCHIZOFRENIA, ETC SI TRATAMENTELE EXPERIMENTATE SINT IN ROMANIA IN FAZA DE, , EXPERIMENT, , CU REZULTATE PRACTICE BUNE ZIC EU DAR SI CU INCONVENIENTELE ACESTEA ALE EFCTELOR ADVERSE.IN MARE MASURA E DE URMARIT EVOLUTIA SI DE ALES CE E MAI BINE PT BOLNACV, TRAT EFECTE BENEFICE??SAU EFECTE ADVERSE??E CU 2 TAISURI!!DAR DV CA MEDIC AVIND IN FATA DV UN PACIENT CE L ATI TRATAT IL CUNOASTETI II DATI ASA UN RASPUNS PE FORUM FARA SA GINDITI CA NU IL AJUTATI CU NIMIC IN PLUS POATE AVEA UN EFECT INVERS ASUPRA LUI?DOAR DIN ORGOLIU PERSONAL CA ARE EFECTE SECUNDARE LA MEDICAMENT SI VREA SALE REZOLVE NU A ZIS CA NU E MULTUMIT DE TRATAMENT!DECI IDEEA E CA DACA VRETI UN COMPORTAMENT PROFESIONAL..INDICAT ERA O DISCUTIE PERSONALA CU EL!!NU E FORUM.AR TREBUI SA FACETI ASTA APROFUNDATI STUDIUL DOPAMINEI SI EFECTELE SALE ASUPRA COMPORTAMENTULUI UMAN..INDICATI TESTARI ALE DOPAMINEI SI CATECOLAMINELOR IN URUNA, DOZATI DOPAMINA IN SINGE.DOZARE PROLACTINAdar nu dati bromocriptina daca e in tratament cu rispolept e contraindicata asocierea vezi.antagonisti.agonisti dopaminergici!apoi LUATI DECIZIA CEA MAI BUNA PT PACIENT REDUCETI PISPOLEPT SAU IL ELIMINATI SCALAT, INDICATI COMPLEXUL DE VITAMINE B PT REDRESAREA DOPAMINEI ALIMENTATIA CARE AJUTA IN CARENTA DOPAMINEI SI ALTE SUPLIMENTE NUTRITIONALE NATURALE SI..SUB DOZAJ DOAPMINA HOTARITI DOZA RISPOLEPT!!!SI NU LUATI TOTUL LA MODUL PERSONAL..PACIENTUL A RECURS LA FORUM PT CA PROBABIL NU A REUSIT SA DISCUTE ASTA SU PSIHOTERAPEUTIL SAU CU DV!!!IAR PACIENTULUI INDIFERNT CARE E II DORESC SA NU SI PIARDA CURAJUL SA RAMINA OPTIMIST, SA COLABOREZE CU MEDICUL, SA I ADUCA LA CUNOSTINTA SIMPTOMELE SA AIBA INCREDERE DAR DACA CEVA NU MERGE BINE CA ACUMA SA AIBA CURAJ SA I SPUNA SI MEDICUL SA COLABOREZE CU DV SPRE BINELE DV SI TRATAREA BOLII, NUMAI BINE
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: