Defect cartilaginos de 18 6 mm condil femural extern

15-12-2011
ovidiurdn
Nu este medic/terapeut
ovidiurdn
La finalul unei ore de sport fiul meu, Cristian, urcand pe spalier, a simtit o durere la genunchiul piciorului drept. Circa 1 saptamana a mai reusit sa umble, cu durere suportabila dupa care durerea a fost foarte mare nemaiputand sa puna piciorul in pamant. Am trecut prin mai multe lucruri (timp de 3 saptamani), pe care nu le mai descriu, ajungand, din proprie initiativa, sa mergem sa facem un RMN, la un spital privat din Cluj.
Rezultatul il dau mai jos:

Rezultat examinare:
RM genunchi drept
Modificări difuze edematoase la nivelul condilului femural extern,
anterior si la nivelul versantului patelar intern.
Leziune cartilaginoasa de aproximativ 18/6 mm condil femural extern,
anterior.
LIP, ligamente colaterale, tendon popliteu fara semne RM de ruptura. LIA cu usoare modificari edematoase periligamentare, fara intreruperea continuitatii fibrilare - posibil intindere usaora, fara semne RM de ruptura.
Fara modificari de semnal la nivelul MI sau ME cu aspect de ruptura. Displazie trohleara cu usoara subluxatie laterala a rotulei. Fara colectii articulare. Concluzie:
Defect cartilaginos de 18/6 mm condil femural extern, anterior cu modificari edematoase difuze subcondrale la nivelul condilului femural extern anterior.
Displazie trohleara cu usoara subluxatie laterala a rotulei.
DR. Irinel Oancea

Rugamintea mea este sa ne spuna cineva cam ce se-ntampla in aceste cazuri.
Multe multumiri
3 comentarii
0
15-12-2011, ora 22:07
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
ar fi bine de stiut cati ani are copilul Dvs?
1) in prima faza trebuie sa stiti ca imaginea data de RMN este una virtuala, foarte apropiata cu realitatea insa totusi artificila.
2) imagine reflecta momentul in care a fost facut, poate dupa o ora nu mai este valabila
presupunand ca diagnosticul este corect: leziunea pare a fi una specifica unei luxatii de rotula. cartilajul lezat nu se regenereaza nicicum, in locul cartilajului hyalinic poate ca se va forma catilaj fibros, insa calitativ este mult inferior.
cel putin la fel de mare problema creeaza bucata de cartilaj desprinsa care este undeva in articulatie si poate bloca articulatia
idea ar fi sa cautati un ortoped supre profesionist in ortopedia artroscopica a genunchiului. trebuie un examen fizic si probabil o artroscopie
bucata de cartilaj desprinsa, chiar daca este o singura bucata nu cred ca se mai poate refixa din cauza timpului petrecut intre accidentare si operatie, insa nu este imposibil
trebuie analizat exact unde este defectul, daca este intr-o zona portanta, trebuie efectuat o plastie mozaic (transplant de cartilaj intraarticular) pentru acoperirea zonei. acesta este o operatie destul de dificila tehnic si cu o perioada de recuperare lunga
alte modalitati ar fi: microfracture, foraj Pridie (acestea numai in cazul in care defectul este intr-o zona neutrala, sau pacintul este care au peste 50 de ani) si TRUFIT™ BGS PLUG (acesta eu nu l-as pune numai la pacienti care au peste 50 de ani)
0
16-12-2011, ora 10:20
ovidiurdn
Nu este medic/terapeut
ovidiurdn
Multe multuniri pentru rapiditatea raspunsului (chiar daca nu ne linisteste deloc).
Baiatul are 17 ani.

Inca o data multe multumiri, daca mai aveti si alte sfaturi le asteptam.

Din cate stiu eu plastie mozaic se face doar la Bucuresti.
Examen fizic i s-a facut de 2 ortopezi care au dat verdictul de leziune menisc (nu pot eu contesta verdictele lor).
Deoarece au trecut deja 4 sapatamani de la producerea accidentului timp in care piciorul a fost imobilizat de atele si apoi gips credeti ca treaba trebuie urgentata sau mai suporta amanare, asta intrucat vin sarbatorile si nu stiu cat o sa mai fim bagati in seama pe la spitale?

Inca o data multe multumiri!
0
17-12-2011, ora 18:47
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
examenul fizic facut de un ortoped cu experienta poate detecta unele leziuni care nu pot fi vazute pe RMN, deci nu este imposibil nici o leziune de menisc. oricum ar trebui sa luati contactul cu un coleg care are experienta in rezolvarea ambelor probleme (menisc si defectul de cartilaj hyalinic).
ambele probleme (meniscul si cartilajul) sunt progresive, de cu timpul se inrautatesc fara sansa unei ameliorari spontane, ambele structuri anatomice neavand capacitate de regenerare.
pentru ambele leziuni cel mai rau posibil tratament este ghipsul. nu inteleg ce asteptam de la imobilizarea ghipsata? acesta este indicata in cazul fracturilor tratate conservativ. celelalte leziuni se opereaza sau se vindeca si in orteze.
din moment ce au trecut deja 4 saptamani probabil indacatia unei operatii de urgenta cu refixarea cartilajului nu prea mai are rost, insa o miscare gresita poate accentua celelalte leziuni, sau daca o bucata de cartilaj este undeva desprins in articulatie, acesta daca se prinde intre cele doua suprafete, pőoate deteriora cartilajul de pe suprafata articulara.
dupa parerea mea ar trebui cel putin sa luati contactul cu un coleg care efectueaza aceasta operatie. cunoscand "preturile" din bucuresti, nu ar strica sa luati legatura si sa cereti o oferta de pret de la clinicile din strainatate (cel mai ieftin ar fi Ungaria unde in Budapesta lucreaza Prof Hangody, medicul care pe vremuri a gandit aceasta metoda si a efectuat cele mai multe operatii din lume de acest gen, sau dr. Torok din szeged, tot mare specialist)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul