displazia cervicala agravata

21-03-2014
SilviaBenea
Nu este medic/terapeut
SilviaBenea
Va rog din suflet sa-mi dati un raspuns in ceea ce vizeaza rezultatul histopatologic pe care l-am ridicat de la clinica azi. Din pacate doctorul meu curant este la un congres pana pe data de 1 aprilie si nu am cu cine sa vb. Dl dr anatopatologic mi-a spus cate ceva dar destul de evaziv sau probabil din cauza emotiilor nu mai auzeam nimic. In luna sept 2013 am aflat ca sunt insarcinata si am fost in extaz, insa fericirea nu a tinut mult caci in aceeasi luna mi-am facut testu Pap si mi-a venit exact in aceeasi zi in care mi-a iesit si testul de sarcina pozitiv. Fericirea mea a fost umbrita caci mi-a iesit HSIL si la genotipare HPV, tulpina 33 cu risc inalt.au urmat nopti nedormite, vizite la clinici renumite in astfel de pb...toti mi-au spus ca pastrez sarcina pe ricul meu, desi riscul era f mic. Am decis sa duc sarcina la bun sfarsit si sa ma ocup dupa nastere de aceasta rana pe col cu risc inalt. Din pacate am pierdut bebele in luna noiembrie si de atunci a inceput calvarul. Fel de fel de analize, teste, interventii, schimbat medici etc. Inttr-un final mi-a scos Dzeu in cale un doctor in care m-am increzut din prima clipa in care l am cunoscut si acum 2 sapt mi-am facut prima interventie ERAD. Azi mi-a venit rezultatul examenului histopatologic care suna asa:
EXAMEN MICROSCOPIC:
Piesa fixata in solutie cu formol.
3 fragmente tisulare cu dimensiuni cuprinse intre 6/6 mm si 25/20 mm, partial acoperite de epiteliu cenusiu-maroniu, de consistenta variabila; pe sectiuni aspectul este cenusiu-albicios cu zone maronii.
EXAMEN MICROSCOPIC:
3 fragmente de col uterin ce includ jonctiunea scuamo-cilindrica, prezxentand leziune scuamoasa intrapiteliala de grad inalt HSIL-CIN3 cu arii de CIN2, cu extensie glandulara; se ICasociaza ulcerare, arii cu acantoza, usoara parakeratoza si papilomatoza focala. Leziunile intrapiteliale se extind pana la marginile chirurgicale.
DIAGNOSTIC: HSIL-CIN3 CU arii de CIN2 cu extensie glandulara (fragmente cervicale)

Va rog din suflet sa-mi spuneti ce inseamna acest rezultat, ce urmeaza ca interventie, mentionez ca am 28 de ani si imi doresc din suflet un copil, dar sunt constienta ca sanatatea mea e primordiala in momentul de fata.
Va multumesc si astept cu mare interes un raspuns.
35 comentarii 12 Înainte ›
0
25-03-2014, ora 16:53
Dr. Clinica Marie Stopes Romania
Obstetrica-ginecologie, Bucuresti
Dr. Clinica Marie Stopes Romania
Buna ziua,

Consultati dumnul doctor care a facut biopsia. Nu se intampla nimic pana pe 1.04.2014, iar medicul care a aplicat procedura de rezectie stie cum arata restul colului si va va stabili conduita.

O zi buna!
0
16-05-2014, ora 16:20
andita
Nu este medic/terapeut
andita
D-na Silvia, va rog sa-mi spuneti cum au decurs lucrurile in situatia aratata mai sus?
0
17-05-2014, ora 09:12
SilviaBenea
Nu este medic/terapeut
SilviaBenea
Buna ziua. Dupa acel rezultat, am plecat la Bucuressti la o clinica privata, unde mi-au spus ca trebuie sa fac o conizatie de col. Am facut-o si pe aceea, si la examenul histopatologic mi-a iesit ca am avut cancer de gradul 1a2, doctorii spun ca l-au scos caci au dat de tesut sanatos dar din pacate exista posibilitatea de recidiva si din acest motiv dupa 3 luni de la interventie o sa repet analizele si anume test pap, hpv si un rmn pelvian. Daca acestea ies bine pot spune ca scapat, in caz contrar o sa fie nevoie de inca o interventie. In aceste 3 luni in care mi s-a spus sa duc o viata normala fara tratamente. Sper ca luna august sa-mi aduca vesti bune ca sa pot incheia un an de chin si suferinta.
0
17-05-2014, ora 12:13
andita
Nu este medic/terapeut
andita
Buna ziua.Multumesc pentru raspuns.Cazurile noastre sunt putin diferite, dar ma intereseaza absolut orice comentariu.Zic asta, pentru ca eu in 2010 cand am fost operata aveam 56 de ani si aveam menopauza instalata de 4 ani, dar o stare de discomfort in zona genitala, m-a trimis la ginecolog, iar in urma efectuarii testului Papanicolau, rezultatul a fost, , HG-SIL", imediat am facut biopsie si dg.a fost, , Carcinom epidermoid invaziv"lucru inspaimantator pentru mine, care ma pricep cat de cat la astfel de dg.-sunt mai bine zis, am fost asistenta obstetrica-ginecologie.Medicul oncolog de la P.Neamt care m-a vazut, m-a trimis la prof.dr.Peltecu de la Spitalul Filantropia Bucuresti, care m-a operat.Mi-a facut- histerectomie radicala tip III cu limfadenectomie -de asta am zis ca sunt cazuri diferite, (dvs.sunteti tanara si ati avut CIN III probabil si v-a facut conizatie, cu siguranta o sa va iasa Papanicolau negativ la 3 luni, o sa vedeti ca asa va fi).Dupa operatie, rezultatul anatomo-patologic care a fost efectuat la Maternitatea Polizu a fost ca cel de la P.Neamt, cu deosebirea ca aici au fost examinati 5 ganglioni si nu au gasit niciunul invadat.-Carcinom epidermoid, -FIGO I b. Dl profesor a spus la fel ca oncologul ca am facut interventia chirurgicala la timp si nu este nevoie de niciun fel de tratament.In fiecare an fac examen Papanicolau, si de fiecare data a iesit negativ.Ma simt foarte bine, am o viata normala.Asa ca dvs. capul sus, uitati-va in oglinda si spuneti, , sunt sanatoasa, sunt sanatoasa!.asa am fost eu incurajata de familie si de prieteni, si am reusit, si asa o sa reusiti si dvs._Doamne ajuta!
0
11-03-2019, ora 02:33
SilviaBenea
Nu este medic/terapeut
SilviaBenea
Buna seara! Întâmplator am dat după atâția ani de acest mesaj! Am și uitat complet in acea perioada sa mai verific mesajele. Va mulțumesc ca la acel moment ați împărtășit cu mine experiența Dvs, și sper din suflet ca și in ziua de azi sunteți sănătoasă și pozitivă ca si atunci. Sănătate si numai bine!
0
31-07-2019, ora 00:36
AmyMary
Nu este medic/terapeut
AmyMary
Dumneavoastră cum mai sunteti doamna Silvia?
Ati putea sa-mi spuneti daca va rog la ce clinica si la ce doctor ati facut interventiile?
2
28-11-2020, ora 13:07
Cris123456
Nu este medic/terapeut
Cris123456
Buna Silvia cum te m.ai simți după atâția ani?sunt curioasa ca am văzut ca din 2014 pana în 2019 când ai lăsat mesaj a trecut ceva timp!eu sunt diagnosticata cu hsil și vreau sa știu ce ma așteaptă!îmi fac ganduri si parca nu pot duce o viata liniștită cu gândul la ce urmează mi sa spus ca trebuie sa ma curețe acolo și sa mi se ia o biopsie.am 30 de ani
1
18-12-2020, ora 16:42
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
Bună, Cris. Îți scriu pentru că am fost într-o situație asemănătoare, iar comentariul tău este de dată recentă. Am căutat încontinuu pe forumuri persoane care se confruntă cu aceleași probleme ca mine. Oricât sprijin aș găsi la cei din jurul meu, cred că e important să discuți cu oameni care trec prin același lucru.
Eu am făcut Papanicolau în octombrie și tot Hsil mi-au găsit și mie. Am făcut apoi colposcopie, genotipare HPV și de curând o intervenție ERAD (fix ce-ai zis tu, o curățare a locului). Azi am primit rezultatul examenului histopatologic. Aștept interpretarea doctorei care a făcut intervenția.
Eu am 28 de ani. Știu prin ce treci, de-aia am și hotărât să-ți scriu. Capul sus, e bine că ai descoperit leziunea și hai să vedem ce e de făcut mai departe, și la mine, și la tine.
0
18-12-2020, ora 17:53
Cris123456
Nu este medic/terapeut
Cris123456
Buna da am făcut și o cultura de col mi.a iesit un streptococ acum încep ovulele ce mi le.a prescris doctora!apoi sa vedem ce o sa mai fie dacă vrei sa vorbim da.mi un mail apoi continuam pe watap dacă vrei !Cristina.crisu21@yahoo.com o seara buna
0
18-12-2020, ora 20:36
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
Putem discuta tot aici, dacă vrei. Mă gândesc că discuția noastră ar putea ajuta și alte fete. Ai făcut deja colpo și genotipare hpv? Ce ovule ți-a dat? Cervugid cumva? Eu Cervugid am folosit, 12 zile parcă. Și ți-a zis că trebuie să faci erad?
0
18-12-2020, ora 22:10
Cris123456
Nu este medic/terapeut
Cris123456
Mi.a dat niște ovule pe care le.am preparat la farmacie ampicilina cu metronidazol nistatina si numai stiu ce are încă nu am făcut nimic dar mor de frica !doare aceea curatare?ce ti.a iesit tie la biopsie?
0
18-12-2020, ora 22:12
Cris123456
Nu este medic/terapeut
Cris123456
Da mi.a spus ca trebuie sa facem colposcopie sa ma curețe acolo și sa ia biopsie...poate sa iasă și ceva nu foarte grav la asta?încerc sa ma încurajez..
0
18-12-2020, ora 23:33
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
Nu-ți fie frică, e foarte bine că ai descoperit acea Hsil. Așa poți să iei măsuri. Nu doare nimic. Colposcopia e ca la un control obișnuit, doar că studiază cu atenție colul uterin. Acolo vede exact acea leziune. Mie nu mi-a recoltat pentru biopsie odată cu colposcopia, deci nu știu cum e. Am făcut direct ERAD, adică m-a curățat pe masa de intervenție. Am dormit profund, n-am simițit nimic. Când m-am trezit, aveam ușoare crampe abdominale, cam ca la menstruație așa, dar au durat cel mult o oră. Deci nu doare nimic. La examenul histopatologic mi-a ieșit Cin 1 și Cin 2. Încă nu am primit interpretarea doctorei, aștept să vorbesc cu ea. Și eu sunt foarte speriată, dar mă gândesc că trebuie să existe rezolvare.
0
18-12-2020, ora 23:36
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
Evident că poate să iasă ceva NU foarte grav, cum zici tu. Și orice ar fi, trebuie să se rezolve.
0
19-12-2020, ora 14:01
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
Tocmai am vorbit cu cineva care a zis că, la fel, la Papanicolau i-au zis că are leziune pe col, iar la colposcopie nu s-a văzut nimic. A făcut în cele din urmă o cauterizare (n-am înțeles exact de ce a făcut-o din moment ce la colpo nu s-a văzut nimic) și apoi n-a mai avut nicio problemă. Eu presupun că a fost vorba de o leziune de grad scăzut, nu mi-a dat foarte multe detalii, dar asta se întâmpla acum 10 ani, iar acum are doi copii și e bine sănătoasă. Deci în definitiv la tine poate să nu fie nimic grav. Deci curaj. Mergi și fă toate investigațiile și ține-mă și pe mine la curent dacă vrei.
0
19-12-2020, ora 15:18
Cris123456
Nu este medic/terapeut
Cris123456
Da ținem legătura speram sa fim bine doamne ajuta
0
13-04-2021, ora 21:05
Maria1510
Nu este medic/terapeut
Maria1510
Buna fetelor?
Cum au evoluat lucrurile in cazul vostru?
0
13-04-2021, ora 22:13
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
Bună, Eveline. După intervenția ERAD, am mai făcut niște investigații la recomandarea doctorei (cultură de col, streptococi etc.), dar în rest nimic. Rezultatul după ERAD a fost Cin 1, Cin 2. La șase luni de la intervenție urmează să repet Pap, genotipare Hpv și ce o mai fi nevoie. Tu ești bine? Dacă mai ai întrebări, sunt aici.
0
13-04-2021, ora 23:37
Maria1510
Nu este medic/terapeut
Maria1510
Ma bucur ca pot sa vorbesc cu cineva care a trecut prin ceva asemanator, imi mai ridica moralul.
Am 29 de ani, sunt mama si urmeaza sa fac o colposcopie, dupa ce, in urma papanicolaului anual mi-a iesit HSIL, HPV 16. Doctorul mi-a spus ca cel mai probabil voi ajunge la ERAD.
Nu ma inspaimanta interventia, cat asteptarea rezultatelor si ca ar putea fi mai rau. Sper sa scap doar cu atat.
Imi doresc sa fie totul bine, pentru toata lumea, si mi-ar placea sa tinem legatura aici, poate aceste informatii sunt utile si altora.
0
14-04-2021, ora 10:21
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
Sigur că ținem legătura. Să-mi spui cum a decurs colposcopia după ce o faci. Intervenția (dacă vei avea nevoie de ea) nici nu are de ce să te înspăimânte. Colul nu doare, deci nu o să simți nimic, cel mult câteva crampe ca la menstruație. Cât despre rezultat, mai mult ca sigur nu e nimic grav. Eu nu mai făcusem Pap de doi ani când m-am trezit cu Hsil; dacă tu l-ai făcut anual, e imposibil să evolueze modificarea atât de repede spre ceva mai grav. O să fie bine, o să vezi, sincer ți-o spun. Tu du-te la colposcopie și vezi ce-ți spune doctorul. În definitiv poate nici nu o să fie nevoie de ERAD. Cel mai important e ca de acum încolo să faci screening regulat și să ții sub observație evoluția acestui Hpv.
0
14-04-2021, ora 10:31
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
Știu că există vaccin care te apară de anumite tulpini Hpv cu risc oncogen înalt. Ideal ar fi să-l facă toată lumea (în special fetele) înainte de începerea vieții sexuale, dar în România nu se gândește nimeni să facă astfel de campanii de conștientizare și ne trezim că avem Hpv când deja ne-au apărut leziuni sau veruci sau mai știu eu ce. Mie nu mi-a ieșit nimic detectabil la genotiparea Hpv, dar doctora mea spune că mai mult ca sigur e vorba despre o tulpina cu risc oncogen înalt (cum e la tine Hpv 16), dar că probabil nu mi s-a recoltat bine la genotipare. Așa că voi repeta genotiparea la 6 luni de la ERAD, să vedem atunci ce iese. Ca să revin la ideea cu vaccinul, tot 29 de ani am și eu și mă voi vaccina împotriva Hpv, chiar dacă am depășit cu mult vârsta ideală. Poate măcar mă va proteja de celelalte tulpini ale virusului. Sunt curioasă dacă doctorul tău îți recomandă și ție să te vaccinezi. Oricum, fruntea sus, o să trecem și peste asta. Important e că ne-am dus la doctor și am descoperit problemele.
0
14-04-2021, ora 14:34
Cris123456
Nu este medic/terapeut
Cris123456
Bună fetele eu sunt programata pe 5 mai acum la conizatie la spitalul polizu!de când am aflat de hsil în decembrie m.am luptat sa scap de un streptococ ca altfel nu îmi făcea intervenția!acum la ultima analiza de cultura mi a iesit fără nimic sper sa fiu ok pana la intervenție și după!mi-e f f frica...mi sa spus ca ma v.a tine 2 zile internata și ca o sa fiu bine !doamne ajuta sa ne auzim cu bine
0
14-04-2021, ora 15:37
Maria1510
Nu este medic/terapeut
Maria1510
@Atis: eu as vrea sa fac acest vaccin, dar trebuie sa mi se negativeze infectia cu hpv. Din ce am citit, s-au facut noi studii si ar putea fi facut pana pe la 40-45 ani. Totusi este bine ca a devenit gratuit si la noi in tara, pentru fetitele de 11-14 ani, dar cred ca ar fi bine sa intre in schema nationala obligatorie. Multa lume nu stie despre acest virus si nici despre implicatiile lui (dar atat de comun).

@Cris123456: nu iti face griji! Interventia va fi usoara! Sunt sigura de asta! Vei face cu anestezie generala? Oricum ar fi, ai incredere in tine. Stiu ca poate am fost putin ghinioniste cand am contactat virusul, dar asta nu inseamna ca nu pitem trece peste. Suntem tinere, avem toata viata inainte! Bafta!! Si asteptam sa ne povestesti experienta.
0
14-04-2021, ora 16:03
Cris123456
Nu este medic/terapeut
Cris123456
Voi face cu anestezie generala da m.ai mult și de asta mie teama ca am s alte pb cu respirația cu plămâni și cel mai mult mie frica de anestezie dar sper sa întâlnesc un anestezist excelent!sa auzim de bine
0
18-04-2021, ora 10:42
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
@Cris123456 Mă bucur să aud că ai rezolvat cu streptococul și vei face intervenția curând. O să vezi că nu e nimic de speriat, promit. Pe mine m-au lăsat să plec acasă în aceeași zi, la nici 4 ore de la intervenție. Am avut un pansament intern, pe care l-am îndepărtat singură după 24 de ore. Dureri nu am avut, doar ca la menstruație, dar pentru scurt timp, și mici sângerări cam două săptămâni după intervenție, iar după două săptămâni o sângerare mai abundentă (care e complet normală). Anestezia e mai degrabă un somn profund, o să vezi, nu e anestezia clasică generală care te dă complet peste cap. Deci n-ai de ce să te îngrijorezi că vei întâmpina și altfel de probleme, cu respirația etc. Îți țin pumnii și să ne ții la curent. O să fii bine!

@Maria1510 De acord, așa a zis și doctora mea, că e ok să faci vaccinul chiar și mai târziu. Ar trebui să fie inclus în schema obligatorie, mai ales că virusul ăsta e atât de prezent și are peste 100 de tulpini. Dar cine să se gândească la asta și să facă demersurile necesare? Tu ai început să folosești ceva ca să ajuți la negativizarea virusului? Știu că nu există tratament, doar să acorzi maximă atenție stilului de viață, să ai grijă de sistemul imunitar, să iei eventuale suplimente/vitamine. Să ne ții la curent cu interpretarea după colposcopie.
0
18-04-2021, ora 11:32
Cris123456
Nu este medic/terapeut
Cris123456
Da sa speram ca o sa fie bine a zis ca ma va tine 2 zile internata probabil sa fie sigura ca nu am ru probleme mai ales cu respirația...sa dea domnul sa fim bine !Paste Fericit va doresc fetelor
0
21-04-2021, ora 17:12
Maria1510
Nu este medic/terapeut
Maria1510
@Atis singurul lucru pe care l-am facut, pana acum, a fost sa iau ceva pastile de imunitate. Incerc pe cat posibil sa mananc cat mai ok, chiar as vrea sa dau jos cateva kg ramase dupa sarcina. Am fost si la colposcopie. A fost ok, zona afectata este destul de mica, dar trebuie eliminata. Dupa Paste voi face si eu interventia si sunt destul de panicata. Tu cand trebuie sa refaci analizele?

@Cris123456 o sa fie totul bine! E foarte bine ca te tone 2 zile, pentru monitorizare. Asteptam vesti.

Sarbatori fericite si linistite, fetelor!
0
05-05-2021, ora 21:42
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
Trebuie să reiau investigațiile în iunie. Sunt curioasă dacă, având în vedere problemele acestea, v-ați vaccinat împotriva Covid. Eu am făcut vaccinul ieri. Nu mi-a zis nimeni că ar trebui să-l fac sau să nu-l fac.
Sper că sunteți bine și vă țin pumnii cu intervenția.
0
06-05-2021, ora 15:20
Maria1510
Nu este medic/terapeut
Maria1510
Eu nu am facut vaccinul pentru Covid si nici nu cred ca il voi face, decat daca va fi absolut necesar.
Nu cred ca este vreo contraindicatie de a il face in situatia noastra. Nu ar avea de ce sa fie.
Eu urmeaza sa ma programez pentru ERAD, dupa ce imi vine menstruatia.
0
15-06-2021, ora 10:08
Maria1510
Nu este medic/terapeut
Maria1510
Fetelor, cum mai sunteti?
Adaugă un comentariu / răspuns
35 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: