Curiozitate despre hidratare si lipsa ei..

26-05-2016
Quing
Nu este medic/terapeut
Quing
In perioada in care am fost la liceu nu beam mai nimic toata ziua. Dimineata, la micul dejun, daca se intampla sa mananc lapte, mancam 0, 5l, iar daca nu, beam o cana de ceai sau doua (0, 2l/0, 4l) si cam asta era tot. In rest nu prea consumam deloc apa. Cam ce efecte ar avea obiceiul asta desfasurat pe parcursul a 4 ani?
4 comentarii
0
30-05-2016, ora 15:01
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Aportul de apa pura (libera) acopera aproximativ 50% din necesarul hidric zilnic (5 - 6 pahare apă/zi)

Un procent de 30% este reprezentat de lichidele neindulcite consumate in cursul zilei (ceai, cafea, lapte, sucuri de fructe din 100% fructe, supe; exceptie fac bauturile racoritoare carbogazificate sau necarbogazificate, alcoolice), urmand ca diferenta de 20% sa provina din alimente, mai ales fructele si legumele proaspete, iaurt, etc. Amintesc tot aici si apa care rezulta in urma digestiei alimentelor.

Din fericire organismul prezinta o capacitate de adaptare spectaculoasa la astfel de conditii nefavorabile, printre care si varietatea surselor de lichide din dieta pentru a reduce riscul de deshidratare in cazul unui consum insuficient de apa.

De regula, consecintele aportului insuficient de lichide prezinta o paleta larga de simptome, reprezentate de oboseala, tulburari de concentrare, reducerea performantei fizice si/ sau intelectuale, ameteala, dureri de cap, crampe musculare, dureri articulare, tulburari de dispozitie, constipație, etc., in functie de gradul de deshidratare prezent.

Mai mult decat atat, organismul dvs. este astfel construit incat sa semnaleze nevoia de lichide- aparitia senzatiei de sete, manifestata prin reducerea secretiilor salivare, uscaciunea mucoasei bucale, pofta de a consuma alimente dulci; mai pot fi observate uscăciunea la nivelul pielii, concentrarea urinii- urină închisă la culoare, respirație urât mirositoare. Identificarea acestora impune luarea unor masuri. Acestea nu sunt obligatoriu prezente, variind in functie de toleranta organismului la deficitul hidric.

Reluarea unui consum corespunzator de lichide, inclusiv de apa, poate conduce la reducerea si ulterior disparitia acestor semne si simptome. In lipsa unor conditii care impun restrictia sau suplimentarea hidrica (edeme, insuficenta cardiaca, afectiuni renale, febra, diaree moderata sau severa, efort intens si/sau prelungit, temperaturi ridicate, sau alte situații insotite de transpiratii abundente sau pierderi crescute de lichide pe alte cai), incercati sa consumati circa 5 - 6 pahare de apa in fiecare zi și o gama cat mai variata de fructe si mai ales legume (2- 3 portii, respectiv minim 3 portii). Mentionez ca acestea sunt recomandari generale. Aportul hidric trebuie estimat in functie de particularitatile dvs. biologice, antropometrice si de pierderile hidrice realizate intr-o zi.

Incercati sa evitati consumul de bauturi indulcite din comert si excesul de sare care ar putea favoriza deshidratarea si vor accentua senzatia de sete.

Consecintele enumerate anterior sunt nespecifice si ar putea fi asociate cu o gama vasta de tulburari. Daca manifestati unele dintre acestea, nu ezitati sa va consultati cu medicul de familie cu privire la identificarea corecta a cauzei.

Sper sa fie util raspunsul. Multa sanatate!
0
30-05-2016, ora 18:23
Quing
Nu este medic/terapeut
Quing
Va multumesc mult pentru raspuns!
2
23-10-2018, ora 22:17
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Daca manaci legume multe verzi nu o sa mai ai senzatia de sete, nu ai nevoie de baut apa.
De obicei lipsa de magnesiu (lipsa de legume, fructe) si conusmul nemasurat de zahar cresc setea.
Buna afacare pentru ce care vand apa si rahat la doza.
Cu cat beti cola (apa chioara moarta) cu atat o sa va fie si mai mult sete, pentur ca goliti corpul de mineralele critice: potasiu, magnesiu, calciu.
Mancati legume, fructe, seminte, nuci si o sa vedeti ca senzatia de sete dispare, pentru ca organismal v-a avea o balanta buna la electroliti.
Cine manaca bine (sanatos) nu are nevoie de apa de baut. Testati si vedeti.
Apa din legume/fructe este cea mai bogata in electroliti (minerale).
Lipsa cronica de potasiu, magnesiu da senzatii de oboseala cronica, paplipatii ale inimii, tensiune arterial, senzatia sufocare la effort fizic, sete continua.
0
23-10-2018, ora 23:04
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Faptul ca trebuie sa beti/aveti tot timpul apa este un MIT, commercial, manipulare in masa.
O gaselnita commerciala care e buna la vandut de apa.
Daca faceti sauna, mergeti prin desert, ridicat greutati, efort fizic puternic, da aveti nevoie de ceva de baut.
Daca lucrati in fata la calculator si carati o punga cu mancare nu e nevoie de litri de apa, aveti nevoie de mancare buna.
Setea continua indica dieta/alimentatie saraca/proasta (de obicei e mult zahar si/sau sare).
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Trebuie să bem zilnic 2 litri de apă
  • MIT: Deshidratarea nu apare iarna
  • Evită să te hidratezi cu băuturi carbogazoase!
  • Lipsa unei hidratări adecvate a fost asociată cu obezitatea
  • Trebuie consumate 8 pahare de apă pe zi?
  • De ce ne plac băuturile carbogazoase?
  • Ne deshidratează cafeaua sau nu?
  • Apa - o soluție la îndemână pentru a reduce riscul de obezitate
  • Poți încetini declinul funcției renale dacă bei mai multă apă?
  •