Cumnatul meu a innebunit? rog urgent sfat psihiatru

12-03-2008
dana.s
Nu este medic/terapeut
dana.s
Va rog, astept numai sfatul unor specialisti.

Cumnatul meu (fratele sotului meu) a intreprins in ultimele 2 luni urmatoarele actiuni :
- divorteaza de sotie; a plecat de acasa
- si-a dat demisia din armata dupa ce a lucrat 12 ani la o unitate militara
- a reziliat contractul de comision cu societatea de asigurare la care lucra
- cheltuie bani fara limita ; amaneteaza orice ca sa faca rost de bani
- ameninta ca se sinucide
- acuza ca nimeni din familie nu il ajuta si nu are incredere in el
- are permisul de conducere suspendat pt ca a parcat pe interzis iar cand politia a vrut sa-l amendeze a facut scandal
- a spart usa de la casa soacrei lui, pt ca sotia refuza sa-i dea lucruri din casa
- s-a batut intr-o noapte cu niste taximetristi ; cei de la armata au intervenit
- il acuza pe fratele lui ca nu l-a ajutat suficient ;
- e invidios pe fratele lui si i se pare ca e inferior acestuia
- acuza tatal ca l-a batut, ca l-a tratat discriminatoriu fata de fratele sau (intotdeauna fratele a fost cel bun si destept si el cel rau si prost)
- acuza sotia ca nu l-a inteles, nu l-a incurajat si sustinut
- spune intruna ca el are multi bani.

In ultima perioada :
- a cheltuit foarte multi bani majoritatea din imprumuturi (18.000 lei imprumutul lui la BCR, 10.000 de la sotie, 7.000 lei de la noi, 10.000 lei din cardurile lui de credit)
- a locuit la hotel cu 300 lei/noapte; dupa spusele lui a cheltuit peste 9.000 lei pe cazare
- cand are bani merge numai cu taxiul (chiar si intre 2 localitati) si mananca numai la restaurant
- considera ca toata familia e obligata sa-i dea bani, se imprumuta de peste tot
- nu vrea sa se duca la doctor

Cumnatul meu e casatorit de 7 ani si a locuit la socri, intr-o sufragerie de trecere.
Se pare ca in timp a cumulat frustari legate de faptul ca :
- locuieste cu socrii,
- ar vrea o casa insa e prea pretentios si nu cumpara nimic din ce si-ar putea permite iar acum nu-si mai poate permite nimic,
- s-a saturat de armata si ar vrea sa faca altceva.

Sotul meu spune ca fratele lui a fost mereu o fire mai nervoasa, usor grandoman, interesata de bani, caruia ii place sa fie in centrul atentiei si se pricepe sa manipuleze oameni.

Totul a inceput in urma cu cateva luni cand s-a hotarat sa-si foloseasca timpul liber pt a castiga ceva bani in plus.
A incheiat un contract de comision cu o societate de asigurare, devenind broker de asigurari (asigurari de viata, case, masini, etc). Se pare ca a castigat ceva bani, data fiind si perioada cu pensiile private obligatorii.

Apoi, s-a hotarat sa cumpere o noua masina Skoda, considerand ca isi va putea achita rata la credit cu sumele suplimentare castigate din asigurari.

Noi, eu si fratele lui i-am imprumutat 7.000 lei pe care i-a achitat avans la Skoda, urmand ca ni restituie dupa ce vinde masina actuala, un Opel.

La ceva timp am observat, ca in loc sa economiseasca bani pentru a putea achitiona masina, el a inceput sa-i cheltuie. Parca se baza pe faptul ca o sa castige foarte usor noi sume mari de bani.
A inceput sa se certe cu sotia care ii reprosa ca cheltuie prea multi bani si ca nu-si mai petrec timpul impreuna, etc, iar el zicea ca nu e inteles si sustinut. A plecat de acasa de 4-5 ori dar de fiecare data se impaca cu sotia dupa cateva zile.

La data la care trebuia sa achite diferenta de plata la Skoda, el nu are nici un ban.
Sotia nu mai e de acord sa ia credit impreuna cu el, temandu-se ca va ajunge sa plateasca singura ratele si fiind amenintata cu divortul.

El cere bani de la noi, de la nasii lui si de la alte persoane. Se pare ca toata lumea il refuza, fiind evident ca o sa-i cheltuie si ca nu are cum sa-i restituie.

Continua sa cheltuie bani. Sotia ii da cca 10.000 lei, in plus el foloseste toate cardurile de credit, plus ca ia credit de 18.000 lei de la BCR si depune la Skoda numai 11.500.

In perioadele in care ramane fara bani, se imprumuta de unde apuca, amaneteaza diverse lucruri.

Parintii lui se hotarasc sa ia un credit pentru a achita ei diferenta de plata la masina, cu toate ca rata e foarte mare pentru ei, sperand ca el se va linisti.
Depun dosarul de credit, insa cumnatul meu vrea musai sa ia masina a doua zi. Face crize de nervi atat parintilor, sotiei cat si dealerului Skoda.
A treia zi, dosarul de credit nu e inca aprobat, el se enerveaza si reziliaza contractul cu Skoda si retrage toti banii.

In toata aceasta perioada santajeaza familia speriata de crizele lui de nervi, isi pierde controlul usor, devine violent, are o privire salbatica, ameninta pe toata lumea, nu asculta pe nimeni, vorbeste numai el, vrea sa obtina totul pe loc.

Nu stim unde este. Nu poate fi contactat telefonic, pt ca si-a distrus telefonul in mai multe randuri din cauza nervilor.
Probabil ca atunci cand va ramane fara bani va da un semn.

Suntem convinsi ca e bolnav si trebuie internat. Intrebarea e cum sa procedam ? Am inteles ca trebuie sa chemam salvarea si/sau politia.

Azi am fost toata familia la medicul lui de familie. La cererea noastra ne-a dat un bilet de trimitere sa ne ajute la internare.

Am fost si la unitatea militara unde inca mai lucreaza dar comandantul nu prea vrea sa se implice. Comandantului i se pare un om normal si nu ne crede.

Ne cam e frica de el si ne intrebam daca e bine sa-l internam fortat.

Ne gandim cu groaza ca in urma cu 2 luni era un om normal.

Ce e bine sa facem pentru el ? Cum sa ne purtam cu el ?

Ce boala are ? Cat de grav e ? Isi va reveni vreodata ?

Imi cer scuze pt mesajul lung. Sper sa-mi raspunda cineva.

Va multumesc.
4 comentarii
0
17-03-2008, ora 00:00
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cu cat il lasati mai mult, cu atat va face mai multe traznai de care atunci cand isi va reveni ii va fi rusine. Cumnatul tau trece printr-un episod psihotic iar astfel de probleme nu se rezolva decat prin tratament. El nu mai realizeaza ceea ce face si, neacceptand ca este bolnav, va refuza internarea sau medicatia. Singura solutie este sa il pacaliti si sa ajungeti cu el pina la spital, de unde se vor ocupa doctorii si asistentele. Faceti tot posibilul sa nu isi piarda serviciul si sa actionati din timp. Cu tratament, intr-o luna, doua, isi va reveni. Nu mai stati pe ganduri. Multa sanatate ii doresc.
0
17-03-2008, ora 00:00
Glady
Nu este medic/terapeut
Glady
Vad ca psihiatrii nu s-au inghesuit sa raspunda si altcineva a facut-o. Asa ca ma bag si eu si spun ca daca ar fi internati la nebuni toti oamenii care nu ne convin pentru ca au nervi si fac actiuni contradictorii, ar trebui sa bagam macar un sfert din populatia globului la balamuc si majoritatea ar fi oameni de afaceri, care trec printr-o perioada de nereusite. Eu merg pe ceea ce spune comandantul de la unitatea militara, mi se pare o persoana de maxima credibilitate si pe sotul tau, care isi cunoaste fratele mai bine, cu grandomania lui si apucaturile lui urate cum sunt si cred mai degraba ca tu doresti neaparat sa il vezi pe acest om cu dosar la psihiatru si nu pentru ca iti pasa de sanatatea lui. De aceea vrei neaparat ca un psihiatru sa iti raspunda si doresti sa folosesti asta impotriva lui. Cumnatul tau e un om violent, cu temperament coleric, dar asa ca el sunt foarte multi in Romania. Eu spun ca inca nu a facut nimic ilegal (cu exceptia ca a parcat pe interzis si a avut ceva criza de teribilism cand a spart usa sau telefonul), dar tu nu il suferi si gata. Asta e ce simt din mesajul tau.
0
21-03-2008, ora 00:00
dana.s
Nu este medic/terapeut
dana.s
chiar nici un raspuns de la un psihiatru ?

multumesc
0
30-06-2008, ora 00:00
BLUE83
Nu este medic/terapeut
BLUE83
E de internat, nu e o rusine sa te internezi la psihiatrie, doar oamenii care habar nu au de psihiatrie cred asta.Incercati sa-l comvingeti sa se interneze, sau daca nu va ajunge fortat pentru ca il va duce politia ca urmare a comportamentului sau.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semnale de alarmă ale unei posibile tulburări psihice
  • Monitorizarea activității creierului poate ajuta pacienții cu boli psihice
  • Metoda curentă de diagnosticare a bolilor psihice ar putea fi imprecisă
  •