Cum se face asigurarea medicala la stat

29-09-2010
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cum poţi să-ţi faci asigurare la stat pentru a beneficia de servicii medicale gratuite. Cei care sunt angajaţi fără carte de muncă pot să plătească singuri contribuţia la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Cei care muncesc, dar nu au carte de muncă, fie că muncesc la negru sau sunt doar cu o formă de colaborare, caz în care angajatorul nu plăteşte contribuţia către CAS, fie ca nu pot munci, pot să-şi facă singuri asigurare medicală, la stat. Trebuie menţionat că beneficiază de asigurare medicală, gratuită, elevii şi studenţii, persoanele cu handicap, persoanele aflate în concediul de creştere a copilului, şomerii, pensionarii şi cei care primesc ajutor social. De asemenea, în această categorie mai intră şi gravidele.

"Dacă viitoarea mamă nu a fost angajată şi nu a plătit contribuţia la CAS va beneficia de servicii medicale gratuite până după naştere.

Totodată, persoanele grav bolnave beneficiază şi ele de tratament gratuit, în cazul în care acestea prezintă dovada că din cauza problemelor de sănătate nu pot să muncească şi nu au niciun fel de venit. "Pentru bolnavii cu afecţiuni grave incluse în programele naţionale de sănătate, cum ar fi bolnavii de cancer, de exemplu, statul asigură tratament gratuit până la vindecare. Acesta include chiar şi consiliere psihologică".

Cum se face asigurarea

Pentru a beneficia de tratamentul gratuit, aceştia trebuie să prezinte o adeverinţă de la medicul curant şi o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte resurse. Persoanele care nu se încadrează în niciuna din categoriile menţionate mai sus şi doresc să aibă o asigurare medical la stat pot să-şi plătească singuri contribuţia.
Înainte de a deveni asigurat, CAS face o analiză a ultimilor cinci ani. În cazul în care în aceşti ani persoana respectivă a fost student, elev, şomer, angajat, valoarea penalităţilor pe care trebuie să le plătească statului, pentru a deveni asigurat, este mai mică.
Astfel, atunci când se prezintă la CAS pentru a achita contribuţia, acesta trebuie să prezinte copie de pe cartea de muncă, în cazul în care în ultimii cinci ani a fost angajat undeva, copie de pe decizia de şomaj, dacă a fost şomer, copie de pe diplomele de licenţă, master, bacalaureat sau orice altă diplomă, dacă în ultimii cinci ani a studiat. Fiecare are de plătit obligatoriu contribuţia pe ultimele şase luni, care este aceeaşi la oricine, la care se adaugă penalităţi, care se calculează în funcţie de perioada în care a fost sau nu asigurat în ultimii cinci ani.

De exemplu, dacă în ultimii cinci ani, doi ani aţi fost student şi şase luni aţi mai lucrat undeva, penalităţile se vor aplica doar pentru doi ani şi patru luni. Contribuţia se calculează la salariul minim brut pe ţară în vigoare.

În prezent valoarea ei este de 33 lei lunar.

Dupa achitarea celor şase luni, persoanele care nu realizează venituri impozabile au obligaţia să plătească lunar contribuţia, până în data de 25 a lunii. Pentru persoanele care au realizat venituri impozabile, contribuţia, precum şi majorările de întârziere aferente se vor calcula asupra acestor venituri.
7 comentarii
0
09-01-2011, ora 20:10
50rin
Nu este medic/terapeut
50rin
daca ma poate ajuta cineva.! prietena mea este insarcinata in 2 luni si nu a lucrat niciunde. As vrea sa-i plaresc asigurarea medicala si am citit in articolul de mai sus ca trebuie sa platesc ultimile 6 luni+ ceva penalitati...cam 5 ani! este adevarat? daca ma poate lamuri cineva mai concret.Va multumesc anticipat!
0
26-01-2011, ora 19:26
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Intai vorbiti cu medicul de familie. Vedeti daca pentru femeile insarcinate nu este gratuita.
0
14-03-2013, ora 15:09
mesadria
Nu este medic/terapeut
mesadria
Stimata Clara_P va urmaresc de multa vreme si vad ca sunteti bine documentata.Sunt mama unei fice in virsta de 30 ani bonlave de tulburare schizoafective si care de 8 ani a trecut prin toate diagnosticele posibile incepind a cu depresie continuind cu TAB etc...Cred ca diagnosticul nici nu mai conteaza. Cert este ca nu este bine
Deoarece inceputul bolii a fost lent, pina acum 3 ani nici nu am realizat ca este vorba de boala grava desi inca de la inceput am apelat la psihiatru si fica mea a urmat tratamentul medicamentos prescris.Ba a urmat si terapii cu psihologi.Toate aceste tratamente au fost facute in particular.Acum 3 ani a trebuit sa o internam in spital si de aici incep problemele deoarece ea neputind lucra a trebuit sa-i platim asigurarea medicala noi parintii.In decurs de 3 ani a avut 4 internari din care ultima internare la Cluj unde a stat 6 saptamini. A fost nevoie sa o ducem la Cluj deoarece de la Satu Mare dupa 2 saptamini de internare a fost externata vineri ca fiind OK si reinternata luni intr-un hal nehal iar in timul noptii a fost legata de pat de miini si de picioare.Normal ca a doua zi am externat-.. o si am plecat cu ea de urgenta la Cluj.Motivul externarii unui om in plina criza psihotica si aplicarii de rele tratamente a fost acela ca medicul psihiatru curant care este si seful sectie de "acuti" nu a primit suma pe care el o considera corecta si care noua ca si familie ne era imposibil sa i-o dam.
In orice caz atita umilinta si atita injosire nu am inghitit.
Acum suntem in urmatoarea situatie;
mergem periodic la Cluj la control la o profesara (medic psihiatru) care ne prescrie schema de tratament (care din pdv material nu este cu mult mai breaza ca cei din Satu Mare
mergem lunar la medicul psihiatru din Satu Mare ca sa neprescrie reteta si caruia ii platim consultatia fiind particular.
Si acum vine intrebarea :cind psihiatrul din SatuMare este plecat sau este in CO cine imi scrie reteta?
Sau poate fac ceva gresit si nu stiu ce.
Te rog ajutam si scoatema din ceata
Multumesc mult
0
15-03-2013, ora 23:27
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ mesadria

Luati trimitere de la medicul de familie si mergeti la alt medic sa ii faca reteta.

Cu 4 internari ii puteti face foarte rapid certificat de handicap pe boala tulburare afectiva bipolara sau tulburare-schizoafectiva. Odata cu certificatul va primi indemnizatie de handicap 234 lei (bani siguri lunar) + talonul de indemnizatie in baza caruia de atunci inainte va avea asigurare medicala gratuita oriunde in tara.

Fata are deja boala de handicap. Sa fim bine intelesi.
Faptul ca nu isi ia certificatul, banii care decurg de aici si asigurarea medicala care vine impreuna cu certificatul nu e bine.
Pierdeti timp, bani si facilitati precum transport gratuit urban anual, 6 bilete tren dus intors pe an oriunde, bilete gratuite la teatru, opera, film etc.

Ziceti ca nu prea a lucrat pina acum. Tulburarea schizoafectiva este o boala foarte grea. Nu stim daca isi revine exact iar dumneavoastra, ca parinti, trebuie sa o lasati cu o asigurare pentru ca nu veti putea trai langa ea pentru totdeauna si sa aveti grija de ea.
Ii faceti acum un certificat de handicap iar pe baza lui, la moartea unuia dintre parinti i se face copilului pensie de urmas (jumatate din pensia parintelui decedat). Alfel nu o sa aiba dreptul la pensie de urmas si o lasati complet descoperita.

Va atrag atentia ca sunt cazuri reale de pe Forum si cu care m-am confruntat in viata de zi cu zi.
Unii copii ramasi in viata au ramas fara nimic, alti copii cu indemnizatie de handicap si pensie de urmas.
0
03-03-2018, ora 03:54
marianstoica
Nu este medic/terapeut
marianstoica
Clara, in 2010 contributia la CAS era de 33 de lei pe luna, acum in prezent a ajuns la 190 de lei pe luna.Eu desi nu mai am servici din 2010, din februarie 2016 si pana in prezent imi platesc asigurarea de sanatate, pentru ca fara ea nu pot sa-mi iau retetele medicale, sau sa ma duc la vreun control medical!
0
03-03-2018, ora 03:56
marianstoica
Nu este medic/terapeut
marianstoica
Clara, se poate face si pensie de urmas, pentru o persoana care are un diagnostic psihiatric ?
0
03-03-2018, ora 11:16
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Pentru pensia de urmas diagnosticul trebuie sa fi aparut inainte de 26 de ani si iti trebuie adeverinta de la facultate ca erai in timpul studiilor cand te-ai imbolnavit. Cel mai bine e sa mearga fiecare la casa de pensii de care apartine sa intrebe pentru speza lui.
Pentru cei care nu au facut facultate diagnosticul sa se fi ivit inainte de 16 ani. Mergeti fiecare si verificati la casa de pensii.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul