Cum il ajuta pe copil nisipul

01-10-2013
Psiholog Ioana Panculescu
Psihologie, BUCURESTI
Psiholog Ioana Panculescu
Incurajati-va copilul sa se joace cu nisipul si studiati-l cu atentie, aceasta este recomandarea psihologilor, care au si o explicatie. Contactul cu nisipul are efect relaxant asupra copilului, iar prin ceea ce creeaza cu ajutorul nisipului poate transmite mai mult decat prin cuvinte.

Joaca in nisip este considerate chiar si forma de terapie, potrivit psihologilor, aceasta fiind o modalitate excelenta prin care copiii isi rezolva prin propriile forte pro­blemele. O astfel de terapie se face sub indrumarea unui specialist si este recomandata copiilor cu probleme emotionale, conflicte interioare, traume, inca de la varsta de 3 ani.

Este un tip de comunicare prin joc, iar materialele de lucru specifice terapiei sunt laditele cu nisip umed si uscat, colectia de figurine din diverse categorii (oameni, personaje din basme, filme, animale si plante) si un vas cu apa.

Cum se desfasoara sedintele de terapie
In prima faza, terapeutul ii ofera micutului un loc sigur si libertatea de a face orice isi doreste. Apoi, isi conduce terapia in functie de imaginile tridimensionalede copil, care surprind dinamica sa psihica in acel moment. Jocul cu nisipul le permite atat copiilor, cat si adultilor sa acceseze in mod delicat inconstientul si descopera caile care unesc lumea interioara si cea exterioara.

In cazul copiilor foarte mici, parintele este lasat la prima sedinta sa stea in cabinet, intr-un loc vizibil pentru cel mic, insa care sa nu-i permita sa vada ceea ce creeaza copilul. 'Copilului i se ofera libertatea de a crea «o lume» dupa propriul plac, intr-un cadru protector, care este creat de relatia cu ladita cu nisip ai terapeut. In acest timp, terapeutul asista si observa experienta simbolica pe care o expune copilul. Terapia prin jocul cu nisip se bazeaza pe ideea de libertate, de fac ce vreau, imi creez o lume unde nu exista reguli', explica psihologul Ioana Panculescu pentru Jurnalul National.

Potrivit specialistului, ju­candu-se in nisip, copilul scoate la suprafata conflictele interioare, teme­rile. De exemplu, poate alege anumite figurine cu care este in conflict, pe care le pedepseate sau le distruge, iar astfel dispare tensiunea interioara. Pe parcursul terapiei, psihologul discuta cu parintii despre emotiile sau traumele pe care copiii le scot la iveala. Astfel, parintele stie cum sa se comporte cu cel mic, pentru a preveni problemele.

Indicatiile terapiei jocului cu nisip
Aceasta este o terapie nonverbala, nondirecta. Potrivit psihologului Ioana Panculescu, din punct de vedere neurologic, in terapia prin jocul cu nisip, se lucreaza cu emisfera dreapta, care este sediul gandirii fara limbaj, al imaginatiei si intuitiei, al intelegerii nonverbale, al recunoasterii formelor, al perceptiilor spatiale.

Terapia jocului cu nisip este eficienta in cazul copiilor cu probleme de comportament si adaptare in colectivitate (gradinita, scoala, grupuri de copii in parc), al celor cu diverse traume (divortul parintilor, schimbarea domiciliului, agresiuni). De asemenea, se intervine cu succes in fobii, in depresie, in sindrom cu deficit de atentie (ADHD).


preluare: sanatate.bzi.ro/cum-il-ajuta-pe-copil-joaca-cu-nisipul-4479
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul