Cum evitam "capcana curelor miraculoase"?

04-04-2014
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Azi comunicarea este deosebit de permisiva si internetul abunda de reclame ce adesea nu se deosebesc prea mult de cele din secolul trecut, in care vanzatorii de potiuni si elixiruri promiteau vindecarea tuturor bolilor daca le cumperi sticluta "˜magica"™.

Nu te lasa prins in capcana 'curelor miraculoase' e un indemn lansat anul trecut in martie de autoritatea americana de monitorizare a medicamentelor si substantelor alimentare FDA. Indemnul vine dupa ce in 2012 FDA a fost nevoita sa interzica comercializarea unor suplimente alimentare ce pretindeau ca ar putea trata sau vindeca dementa, atrofia cerebrala, ateroscleroza, disfunctiile renale, depresia, osteoartrita, cancerul pulmonar, de col uterin si de prostata. Food and Drug Administration a lansat si cateva sugestii pentru a nu cadea prada escrocilor care promit modalitati ieftine si rapide de a fi vindecat de boli ce iti pot afecta grav sanatatea:

1. Fii suspicios atunci cand stirile medicale pretind ca ofera vindecari miraculoase sau ca vindeca o gama larga de boli. Iata de exemplu ce stiri medicale poti sa citesti in mediul online de la noi, pe site-ul trateaza-depresia.ro: "Ai Fost Indus in Eroare in Privinta Depresiei' "Cercetatorii in domeniul medical fac public remediul secret impotriva depresiei si anxietatii" "Elimina depresia din corpul tau cu aceste metode naturiste, 100% sigure, rapide si care refac sistemul nervos in aprox. 24 de zile". "Si de ce noi inca suferim de depresie si anxietate, cand s-au gasit solutii naturale care amelioreaza orice urma de depresie din minte ta in mai putin de 5 ore".

2. Judeca bine atunci cand ai de a face cu remedieri foarte rapide. Iata de exemplu ce stiri medicale poti sa citesti in mediul online de la noi, pe site-ul trateaza-depresia.ro: "Vrei sa fii urmatoarea persoana care trece de la depresie si anxietate la o viata normala, efectele depresiei fiind inlaturate in mai putin de 7 zile?" Putine boli sau afectiuni pot fi tratate rapid, chiar si cu produsele medicamentoase studiate de ani de zile. Chiar si cea mai eficace medicatie pentru tratamentul depresiei, studiata in multe studii clinice nu reuseste aceasta performanta decat intr-un procent limitat de cazuri. Daca ar fi vorba despre "un ingredient secret", fii sigur ca ar fi fost de mult popularizat in mass-media si nu ingropat intr-o reclama obscura sau o "carte revolutionara impotriva depresiei disponibila doar azi la pret redus" (citat de pe trateaza-depresia.ro).

3. Adesea escrocii utilizeaza"š teoria conspiratiei intre medici si industria farmaceutica, pentru a da credibilitate "šstirilor medicale"™. Este adevarat, industria farmaceutica nu are doar aspecte pozitive ci are si unele negative. Este adevarat, in unele cazuri marketingul corelat cu unele boli (cum ar fi ADHD) sau chiar cel legat de promovarea stiintifica a unor medicamente, poate fi exagerat prin manipulari ale modului de prezentare a datelor. A cadea insa in cealalta extrema, in care ai convingerea ferma a unei "˜conspiratii"™ sau de exemplu ca medicatia de sinteza este daunatoare pentru depresie chiar si in cazul in care sunt prezente gandurile suicidare zilnice, este un aspect mult mai chestionabil.

4. Marturiile personale sunt usor de pus pe hartie sau in mediul online, dar nu sunt niciodata un substitut pentru dovezile stiintifice din studii relevante. Medicamentele sunt testate vreme indelungata iar studiile de eficacitate si eficienta ce constituie dovezi mai relevante sunt cele de tip "randomizat dublu-orb", in care tratamentul pacientilor este ales dupa un algoritm si in care nici medicul si nici pacientul nu stiu ce substanta e in pilula prescrisa sau daca tratamentul contine sau nu substanta activa. In mod similar, eficacitatea sesiunilor de psihoterapie pentru tratamentul multor afectiuni psihice printre care si depresia, anxietatea, panica, fobiile, dependentele, etc, sunt sustinute de dovezi stiintifice solide, publicate in multe reviste recunoscute international.

Masurile de dieta, exercitiile fizice, suplimentele alimentare si terapiile complementare ce vin in sprijinul ameliorarii afectiunilor psihice isi au locul lor iar aceste randuri nu incearca sa diminueze beneficiile reale pe care le ofera. A te feri de capcana curelor miraculoase inseamna insa sa inveti sa evaluezi in mod echilibrat ceea ce citesti, auzi sau vezi si sa incerci sa acorzi importanta cuvenita tratamentelor ce sunt sustinute de dovezi solide si relevante.

Va invit sa sugerati aici si alte cai prin care am putea evita sa cadem in 'capcana curelor miraculoase' - o discutie deschisa, fair-play, civilizata si fara acuze subiective...o discutie echilibrata despre aspecte benefice sau mai putin benefice ale promovarii diverselor terapii destinate afectiunilor psihice (dar si altor afectiuni)

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala & profesionala
5 comentarii
0
08-04-2014, ora 13:18
Frasia
Nu este medic/terapeut
Frasia
Multumim, de mare ajutor articolul.SANATATE.
0
04-05-2015, ora 11:58
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Tot pe aceasta tema va recomand un articol recent despre cum se construieste o avere din dieta. Dieta este foarte utila insa de cele mai multe ori e doar un adjuvant terapeutic.

http://www.gandul.info/magazin/s-a-imbogatit-spunand-ca-s-a-vindecat-de-cancer-cu-ajutorul-dietelor-totul-a-fost-o-minciuna-nu-am-suferit-niciodata-de-aceasta-boala-14142638

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala & profesionala
0
18-05-2015, ora 20:07
costea93
Nu este medic/terapeut
costea93
Sunt suplimente alimentare chiar bune, nu cred ca se refera astea ce ziceti mai sus la toate
0
19-05-2015, ora 21:26
eu_fabian
Nu este medic/terapeut
eu_fabian
mi-au trebuit 5 ani pana sa realizez ca am nevoie de psihiatru si nu pot trai fara medicamente...si in acesti 5 ani am avut de pierdut...
0
04-06-2015, ora 12:11
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
costea e adevarat exista multe suplimente alimentare bune insa dupa cum le spune si numele ele sunt utile doar ca terapii adjuvante..pe langa o alta terapie de baza. Uneori, problemele psihice, cum ar fi cele ce tin de anxietate, pot fi rezolvate prin intermediul psihoterapiei combinata cu aceste suplimente insa alteori nu. In multe cazuri din pacate (dupa cum spune si fabian) controlul problemelor psihice poate fi realizat doar prin intermediul terapiei medicamentoase specifice insotita de psihoterapie si combinata sau nu cu aceste suplimente.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala & profesionala
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul