Coxartroza si proteza de sold

16-06-2014
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
Coxartroza (Osteoartrita) este cea mai comuna forma de artrita, care afecteaza milioane de oameni din întreaga lume. Adesea numit artrită de uzura, osteoartrita apare atunci când cartilajul se distrugere progresiv la nivelul soldului. În timp ce osteoartrita poate afecta orice articulatie in corpul dumnavoastra mai ales la genunchiul si solduri.
Incidenta: Apare mai frecvent la vârstnici (peste 50 de ani) şi în special la femei, dar poate sa apara si la tineri sau copii in cazuri speciale si mai ales ca o cauza secundara unor boli

Cauze :

1) forma traumatica,
- in urma unui traumatism mare
- plana, coxa vara, coxa valga
- in unor anomalii congenitale preexistente
-. Boala de necroza aseptica stadii avansate
2 ) forma cronica, datorită imbatranirii a articulaţiei, ascociata cataodata si de alti factori cum ar fi obezitate sau diabet
Clasificare:
A. Coxartroze primitive idiopatice
B. Coxartroze secundare unor alte boli

Simpotme

"¢ Coxartroza are un debut lent. Durerea apare la inceput dupa un moment
de repaus, mai ales dimineata cand pacientul se da jos din pat.
Dureri la nivelul soldului.
"¢ Sensibilitate in vremea rece si umezeala
"¢ Rigiditate. In general după o perioadă de inactivitate.
"¢ Pierderea de flexibilitate articulatiei
"¢ cracmente(zgomote). Puteţi auzi sau simti o senzatie de cracmente
atunci când mergeti

Diagnostic
Medicul va pune diagnosticul de artroza de sold pe baza simptomelor şi a examinarii clinice.Examenul radiologic este cel mai util pentru diagnosticarea coxartrozei.Pe radiografie se pot vedea modificări precum osteofitoza, îngustarea spaţiului articular şi depozite de calciu în interiorul articulatiei.Radiografia nu este un bun indicator al severitatii bolii, astfel pot fi pacienti cu modificari avansate, dar cu simptomatologie minima.
Uneori poate fi necesara o investigatie suplimentara (de ex : RMN).
Nu exista niciun test de sange pentru a diagnostica osteoartrita, dar poate fi folosit pentru a exclude alte condiţii.

TRATAMENT

Nu există încă niciun tratament pentru artroza, dar există o serie de metode care pot ajuta in reducerea durerii si a simptomelor.

Tratament nechirurgical
- Paracetamolul este, de obicei, cel mai bun şi cel mai bine tolerat analgezic, dar asiguraţi-vă că luaţi doza corectă, deoarece mulţi oameni iau prea puţin - se recomanda 1 g (de obicei 2 comprimate) de 3 sau 4 ori pe zi
- Combinatii paracetmol cu opioid slab ( codeina ) sau tramadol, acestea pot insa da efecte secundare, cum ar fi ameţeli şi constipaţie.
- medicamente anti-inflamatorii ( ibuprofen) - acestea au un risc uşor crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral si trebuie evitatate daca fumaţi sau aveţi probleme de circulatie, diabet zaharat, hipertensiune arteriala sau de înaltă colesterol. Cremele şi gelurile anti - inflamatoare nesteroidiene sunt o opţiune bună dacă aveţi probleme cu administrarea comprimatelor. Pot fi aplicate direct pe zona dureroasa de trei ori pe zi si nu este nevoie sa masati zona, ele se vor absorbi. Crema de capsaicina este extrasa din planta de piper ( capsicum ) şi este un analgezic eficient şi bine tolerat. Ameliorarea durerii începe după câteva zile şi ar trebui să -l încercaţi pentru cel puţin două săptămâni înainte de a decide dacă este de ajutor.
- Injectiile cu steroizi sunt uneori indicate. Injecţiile pot începe să lucreze imediat si pot ameliora durerea pentru câteva săptămâni sau luni.Sunt utilizate în principal pentru formele foarte durerose.
-Alte tratamente pentru coxartrozei : - aplicatii locale calde/reci, infiltratii locale cu acid hialuronic, care ajuta la lubrefierea articulatiei, stimularea electrica nervoasa transcutanata ( TENS ) poate fi utilizata pentru ameliorarea durerii, deşi aceasta nu funcţionează pentru toată lumea, orteze, fizio si kinetoterapie.

Tratamentul chirurgical
- Proteza totala de sold este frecvent utilizata, cu o durata de viata de 15-20 ani.In cazul in care alte tratamente nu au dat rezultate protezarea este foarte utila pentru ameliorarea durerii.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un program de mers cu un obiectiv de distanță poate îmbunătăți funcționarea după operația de înlocuire a șoldului
  •