Coxa valga

26-08-2011
AlexandraTodor
Nu este medic/terapeut
AlexandraTodor
Buna ziua,

Domnule doctor am o intrebare cu privire la coxa valga. In urma cu 3 zile am fost diagnosticata cu aceasta malformatie.
Tin sa mentionez ca am 19 ani, 1.79 cm si 68 kg, oare trebuie sa slabesc pentru a-i face bine piciorului? Aceasta malformatie se poate tine sub control sau la un moment dat se va ajunge la operatie? Piciorul nu ma doare foarte tare, dar mie frica ca in timp voi ajunge sa schiopatez.. Si inca ceva: aceste dureri vor disparea pentru o vreme si dupa aceea vor reveni?

Multumesc,
O zi buna!
6 comentarii
0
26-08-2011, ora 22:54
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
problema este complexa, coxa valga inseamna ca unghiul dintre diafiza femorala si colul femural este abnormal de mare (peste 135 de grade) acesta poate produce o subluxatie a capului femural, care cu timpul poate produce o artroza rapida in articulatie. insa coxa valga in sine nu este neaparat egal cu coxartroza, mai ales la barbarti este bine tolerata.
poate un factor mai important ar fi unghiul Wiberg, daca este patologica sau nu.
trebuie analizat tridimensional articulatia, si trebuie decis daca este nevoie de o interventie.
daca trebuie intervenit, in prima faza trebuie decis daca problema este strict a femurului (care este relativ usor de rezolvat cu o osteotomie de varizare) sau trebuie corectat si acetabulul (aceasta operatie - triple osteotomy- este infinit mai complicata, si daca se poate, trebuie aleasa osteotomia Ganz - nu stiu daca cineva face operatia respectiva in romania, si la noi este destul de rara, insa cea mai buna). si este a 3. varianta combinatia celor doi: si femur si acetabul - extrem de rar este efectuat.
greutatea Dvs nu este abnormala, normal greutatea mare are un efect negativ asupra evolutiei artrozei, insa si varianta cealalta (persoana foarte slaba, fara musculatura adecvata) nu este ideala.
concuzia: trebuie sa gasiti un ortoped foarte priceput, cu experienta in aceasta problema si analizat situatia, dupa care trebuie decis daca este nevoie de interventie chirurgicala si ce fel de interventie
0
21-02-2012, ora 19:48
Acris Crinuta
Nu este medic/terapeut
Acris Crinuta
Buna seara,

Practic, coxa valga si genu valgum se refera la aceeasi afectiune (respectiv coxa vara, genu varum)?
0
21-02-2012, ora 21:42
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
coxa valga este o afectiune a articulatiei soldului (unghiul colodiafizeal mai mare de 135 de grade)
genu valgum este o afectiune a articulatiei genunchiului, axa membrului inferior este in mod fiziologic intr-un valgus usor (deci in forma de X), daca acest unghi este peste 7 grade se vorbeste de genu valgum, afectiune mult mai frecventa la femei
0
22-02-2012, ora 10:00
Acris Crinuta
Nu este medic/terapeut
Acris Crinuta
Va multumesc pentru raspuns,

Observand si comparand fotografiile pacientilor cu coxa valga si genu valgum, formeaza impresia ca este vorba de aceeasi afectiune. Inteleg, raspunsul dvs. adica ca, coxa valga priveste articulatia coxo-femurala iar genu valgum, articulatia genunchiului. Intrebarea actuala este daca aceste doua afectiuni pot coexista, si cat de frecvent este intalnit acest aspect.
Incerc sa-mi intocmesc lucrarea de licenta, privind copiii cu parapareza spastica si complicatiile acestei afectiuni. Informatii despre boala in sine nu prea am gasit. Am cautat la librarii, biblioteci, am tradus din greaca, engleza si franceza unele informatii. Regula la intocmirea unei astfel de lucrari esta ca studiul sa includa minim 25 de pacienti, pentru a avea posibilitatea sa prelucrez statistic datele si rezultatele colectate (cel putin asa mi-a spus profesorul-indrumator). Recunosc ca la centru de recuperare din Galati nu am gasit numarul corespunzator de subiecti iar acest lucru m-a determinant sa "improvizez " anumite date, lucru deloc usor. Asa ca mi-am imaginat ca am facut evaluarea mersului, echilibrului, fortei, mobilitatii, spasticitatii etc. si am notat rezultateale. Si de parca nu ar fi de ajuns, profesorul meu indrumator a avut ideea geniala ca titlul lucrariii sa fie modificat in sensul ca nu e de ajuns "Rolul kinetoterapiei in recuperarea paraparezi spastice la copiii de 6-8 ani" ci mai degraba "Rolul kinetoterapiei in recuperarea paraparezei spastice si a afectiunilor asociate la copiii de 6-8 ani".
Si acumi dati-mi voie sa ma abat iarasi de la subiect. In legatuta cu afectiunile asociate si complicatiile unei afectiuni de baza. Eu sunt de parere ca, afectiunile asociate unei boli sunt acele care acompaniaza afectiunea din momentul debutului primei iar acestea in cazul paraparezei spatice sunt epilepsia, retardul mental, strabismul de exemplu. Complicatiile cred ca apar pe parcurs din cauza unor modificari permanente care se produc (de exemplu, spasticitatea in adducrorii soldului, care ajunge la retractie, determina coxa valga iar mai tarziu luxatia soldului). Credeti ca am dreptate in privinta acestei diferentieri intre afectiuni asociate si parapareza spastica?
Si revenind la problema de baza, ajungand la subcapitolul "complicatiile ortopedice ale paraparezei spastice" si dupa ce am descris scolioza, lordoza, cofoscolioza etc. mi-au mai ramas complicatiile membrelor inferioare (varus equin, equin valg, coxa valga, genu flexum, recurvatum). Va rog din tot sufletu, daca se poate, sa ma sfatuiti de unde imi pot procura informatii despre aceasta afectiune si complicatiile acestei.
Am uitat sa mentionez. Sunt studenta la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, Specializarea Kinetoterapie.

Ma scuzati de timpul rapit
0
22-02-2012, ora 18:20
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
inspirati-va de aici
http://www.medicalstudent.com/
0
16-06-2016, ora 14:12
STatyana
Nu este medic/terapeut
STatyana
Buna ziua!nu stiu daca mi se va răspunde la întrebare, postarea fiind destul de veche dar cum nu am gasit prea multe articole referitoare, o sa incerc totusi! Fetita mea la controlul general de 3 ani a fost diagnosticata cu Coxa-Valga Anteorta! Suntem in Germania, iar sr.nici nu mi-a zis de acest lucru, l-am auzit eu si a si scris pe carnetul ei!a zis ca totul e in regula.de ce?se poate corecta de la sine, nu e atât de grav sa necesite tratament?sau măcar sa îmi zica?ea probleme nu are, doar ca pica mai des, dar este si vioaie si mie mi se pare ca calca strâmb, el a zis ca nu, ca e ok!din ce am citit pe aci, mi-a groaza si nu stiu ce sa fac, sa ma duc la alt dr?mulțumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul