Condromalacie rotula

07-10-2009
naedaniel
Nu este medic/terapeut
naedaniel
Buna ziua,
Am si eu o problema cu genunchii pe care nu am reusit sa o rezolv singur. Am 24 de ani sunt sportiv de ocazie. Apreciez orice sfat.
Dar sa descriu problema cat de scurt pot:
Acum 3, 4 ani au inceput sa ma doara genunchii, initial lateral pe partea interioara. Dupa o vreme durerea s-a localizat in partea superioara a rotulei.
Am fost la mai multi medici care mi-au spus ca nu am nimik grav.. apoi m-am decis sa fac Rmn pt a sti sigur ce am si pt a scapa odata de durere...dupa ce am fct rmn m-am gandit ca cel mai bine este sa ma duc la o clinica privata si anume MED SPORT..aici dupa consultatie desi la rmn mi-a iesit ca am leziune meniscala..adica probleme la menisc...dupa consultatia de la MED SPORT mi s-a spus ca am CONDROMALACIE si ca nu se opereaza, se trateaza :infiltratii cu alflutop.Am cautat p net ce inseaman mai precis condromalacia si am dat peste pers carora li s-a spus ca sufera de aceasta condromalacie si care nici pana in ziua de azi nu au scapat de durere.
Sunt bulversat, nu stiu ce as putea face!
Multumesc!
30 comentarii
0
10-10-2009, ora 00:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Domn,
Problema descrisa de D-voastra este relativ frecventa si consta intr-o suprasolicitare a cartilajului articular femuro-patelar (al articulatiei dintre femur si rotula). Cauza o constituie fie o problema biomecanica (existenta unei conformatii speciale a femurului sau a rotulei, a unei tulburari a axului biomecanic al membrului pelvin etc) sau, in cazul sportivilor, a unei suprasolicitari sportive.
Remediul cel mai simplu il reprezinta scaderea nivelului activitatii sportive, iar ulterior chiar o interventie chirurgicala de reaxare a axului biomecanic sau decompresia articulara. Chiar si asa, nu este garantata reluarea activitatii sportive la acelasi nivel.
Nu exista miracole in ceea ce priveste "repararea" cartilajului articular degradat, si nici un fel de infiltratie nu va va vindeca.
In principiu un RMN poate fi extrem de util, este o investigatie moderna, care trebuie insa efectuata strict la indicatia specialistului si nu din proprie initiativa.
Nu trebuie sa disperati: reducerea semnificativa a unor activitati sportive distructive in favoarea unora mai "soft", de ex. inot sau ciclism va va oferi un confort satisfacator in perioada urmatoare.
Cu stima,
Dr. Marius Uscatu
Chirurg glezna si picior
0
24-01-2011, ora 20:51
cristitraian
Nu este medic/terapeut
cristitraian
Buna ziua,
Si eu am primit diagnosticul de condromalacie patelara, datorata activitatii sportive in exces. Sunt sportiv amator dar am crescut f. mult durata si intensitatea antrenamentelor intr-o perioada de timp scurta(ciclism si alergare). Deocamdata au trecut 2 saptamani de la aparitia durerii, care se manifesta doar daca tin picioarele flectate o perioada mai lunga de timp, si daca cobor sau urc scari, dar simptomele acestea sunt nemodificate din a doua zi de la aparitia durerii..
Va rog sa-mi spuneti cam cat ar putea dura pana sa-mi reiau activitatea sportiva, binenteles la un nivel mai scazut pt. inceput. Cat dureaza procesul de vindecare al cartilagiului si cum pot ajuta(deocamdata fac exercitii de tonifiere a vastului medial)
0
24-01-2011, ora 22:15
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
In general un asmenea diagnostic necesita abstentia de la activitati sportive ani de zile, pana la normalizarea situatiei. Problema este ca acest cartilaj, odata afectat, determina aparitia degradarii sale si initierea artrozei.
Exercitiile de tonifiere a vastului medial sunt, intr-adevar, utile daca aveti o instabilitate femuro-patelara.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
25-01-2011, ora 20:06
blackangel
Nu este medic/terapeut
blackangel
Buna ziua,

Am de vreun an de zile dureri la genunchi. Initial ma dureau amandoi, in ultimul timp destul de rau stangul si din cand in cand dreptul. Durerea de la cel stang e persistenta si se accentueaza la urcat/coborat si la ridicat greutati, simt un fel de presiune pe genunchi in partea din fata. Fara activitati fizice(sala/forta) durearea trece. Radiografia a iesit ok, din cate mi s-a spus. Intrebarea este ce anume poate fi si daca poate fi o simpla inflamatie si ce credeti ca ar trebui sa fac.
Va mutlumesc !
0
25-01-2011, ora 21:32
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Nu am inteles din prezentarea D-voastra: varsta, sex greutate, antecedente traumatice si de alta natura, status ocupational si sporturi practicate.
Astept detalii relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
25-01-2011, ora 22:46
blackangel
Nu este medic/terapeut
blackangel
Am 31 de ani, sex F, 48 kg. Am avut un mic accident la care m-am lovit si la ambii genunchi, in 2009, dar mi-au facut radiografii peste tot si era totul ok. Merg sala de forta de mai multi ani. Am facut pauza de sala 4-5 luni. Am avut si o problema cu glezna de la piciorul drept, dupa o plimbare pe munte. De atunci ma doare mai rau genunchiul stang. Ma gandesc ca poate l-am fortat pentru ca imi era foarte greu sa merg cu dreptul. Cu anitinflamatoare is gheata mi-am revenit pe moment. Anul trecut am facut 4 luni pauza. Cand am revenit la sala dureri mari, nu puteam lucra. Dupa 2 luni de sala eram mai bine. Pauza 2 spatamani si iar dureri ca la inceput. Nu e nevoie sa lucrez picioare ca sa ma doara. E suficient sa ridic greutati(gantere) si ma preseaza pe genunchi. Am observat intamplator ca pot ridica o gantera cu piciorul stang fara sa ma doara, insa daca ridic cu dreptul, presez pe stangul si evident doare.
Durerea e localizata la fel la ambii genunchi, dar dreptul ma doare mult mai rar si mult mai putin. La stangul, cum spuneam e persistenta.
Va multumesc !
0
25-01-2011, ora 22:57
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Probabil este vorba despre o supraincarcare mecanica a compartimentului femuro-patelar, datorata atat unei conformatii particulare cat mai ales supra-utilizarii la ""sala de forta"".
Primul impuls logic este sa renuntam la manevrele daunatoare, adica la suprasolicitarea genunchiului. Daca veti continua tot asa, genunchiul va suferi enorm iar artroza se va instala rapid, cu consecinte dramatice.
Nu exista absolut nici un medicament util, iar interventiile chirurgicale de re-axare a aparatului extensor sunt, la varsta D-voastra, complet iluzorii (deja aveti gonartroza incipienta).
Prin urmare, ascultati-va atent organismul: daca va sesizeaza ca suprasolicitati genunchiul, nu-l ignorati!!
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
25-01-2011, ora 23:41
blackangel
Nu este medic/terapeut
blackangel
Multumesc mult pentru raspuns. Nu pot renunta la sala pentru ca ma simt groaznic fara. Am incercat sa lucrez cu greutati foarte mici insa. Sa inteleg ca nu e nimic de facut in afara evitarii suprasolicitarii? Ceva analize care sa confirme acest lucru?
0
25-01-2011, ora 23:54
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Cred ca nu m-am facut bine sau suficient inteles: este vorba despre o problema pur mecanica, de suprasolicitare si nu exista vreo analiza in lume care sa cuantifice masura hiper-solicitarii.
Exista in schimb simptomatologia dureroasa femuro-patelara, ca semn al gonartrozei.
Aveti tot dreptul sa procedati cum credeti cu corpul D-voastra, insa de acum v-ati pierdut "inocenta: degradarea articulatiei si durerile consecutive va apartin la modul constient si nu sunt doar o intamplare neprevazuta.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
25-01-2011, ora 23:57
blackangel
Nu este medic/terapeut
blackangel
Inteleg. Multumesc inca o data.
Toate cele bune
0
07-04-2012, ora 12:09
holbanandrei
Nu este medic/terapeut
holbanandrei
Buna ziua,

Am si eu o problema la genunchiul stang. Am 22 de ani, sex M si sunt "sportiv de weekend" (mers pe munte si alpinism usor). De aproximativ un an de zile resimt dureri atunci cand solicit genunchiul (atunci cand acesta este flexie si este nevoit sa suporte o greutate mai mare). Durerile au inceput cand coboram (in alergare) trasee pe munte.

In perioada decembrie-februarie am facut o pauza de la activitatile montane. La mijlocul lui februarie am inceput sa merg la panoul de catarare, unde am inceput (dupa un timp) sa simt dureri acute la urcare.

In urma cu 3 saptamani, dupa un jogging in parc, situatia s-a inrautatit dramatic. Ma durea inclusiv la urcatul si coboratul treptelor. La momentul actual resimt dureri inclusiv la mers (daca nu port fasa) si chiar cand incerc sa il flexez normal.

La primul doctor am fost in septembrie, mi-am facut radiografie si a spus ca pare ca rotura ar avea un mic joc si mi-a recomandat fasa mai ales cand fac efort.
Intre timp mi-am facut si un RMN si un tomograf, analize cu care am fost la alti 2 medici: primul a spus ca am "SINDROM DE HIPER PRESIUNE ROTULIANA" si "CONDROMALACIE ROTULIANA" si mi-a recomandat Dona si Celebrex; mentionez ca am luat si Artrostop si nu a avut niciun efect. Al doilea medic a spus ca nu vede absolut nimic pe analize si spera ca la o artroscopie ulterioara sa poata vedea ce am.

ps: Durerile le resimt in zona rotulei (in spatele acesteia), in partea ei inferioara. De asemenea, de trei saptamani (de cand s-a inrautatit grav starea genunchiului) imi trosneste la 15-20 min cand il flexez; mentionez ca pana acum nu imi trosnea deloc.

Astept si parerea si sfaturile dvs.
Multumesc,
Andrei
0
07-04-2012, ora 14:58
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cu mare probabilitate sporturile mentionate nu sunt compatibile cu conformatia genunchiului D-voastra.
Prin urmare, decat sa practicati interventii chirurgicale, RMN sau CT, cel mai simplu si eficient este sa renuntati la eforturile mentionate care, evident, va distrug articulatiile.
Nu exista nici un medicament util. Odata cartilajul distrus prin suprasolicitare, nu exista vreo metoda de a-l "repara".
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
07-04-2012, ora 16:12
holbanandrei
Nu este medic/terapeut
holbanandrei
Buna ziua,

Multumesc pentru raspunsul promt.

1) Pentru mine este de neacceptat sa nu mai pot merge pe munte. Sunt dispus sa fiu supus oricaror interventii chirurgicale, daca am o minima certitudine ca m-ar putea ajuta.
2) La momentul actual nici nu se pune problema de vre-un sport, am probleme, dupa cum v-am zis, la urcatul/coboratul scarilor si uneori, chiar si la mers.

Din ce am mai citit pe forumuri si wikipedia situatia s-ar mai putea remedia printr-o artroscopie: http://medicaacademica.ro/2010/01/05/hiperpresiunea-rotuliana-recuperata-total-exclusiv-in-spitalul-sf-ioan-din-bucuresti/ (al doilea paragraf).

As dori sa aflu in primul rand ce imi recomandati in aceasta faza, sa pot merge si urca scarile din nou ca un om normal. M-ar ajuta o artroscopie? Imi recomandati sa mai incerc cu medicamente (credeti ca Dona ar putea avea efecte mai bune decat Artrostopul)? Sa apelez la un fizio-terapeut sau la un kino-terapeut?
Repausul nu mi-a adus nimic bun. In aceste 3 saptamani situatia s-a inrautatit cu fiecare zi care a trecut.

Multumsc,
Andrei
0
13-04-2012, ora 23:18
blackangel
Nu este medic/terapeut
blackangel
Eu am continuat sa merg la sala (pt ca nu puteam sa renunt), am lucrat cu greutati mici initial si apoi am crescut usor greutatile. Am si facut pauze de sala totusi, pt ca nu aveam timp sa ajung. Din pacate la serviciu pozitia la birou nu este foarte confortabila pentru genuchi. Cu toate acestea pot sa spun ca sunt mai bine :) Am mai avut dureri mai mari (la oricare din genunchi, in general alternativ) in acele pauze de sala (mai lungi).
Tot ce am folosit a fost tinctura de untul pamantului amestecata cu argila.
Si crede-ma, Andrei, am avut o perioada in care nu puteam sa merg decat cu fasa elastica (o sapt - doua cred)
sau abia mergeam/ urcam/coboram de dureri. Si acum mai am dureri dar clar nu atat de mari si nu atat de dese.
Nu totdeauna operatia / medicamentele sunt raspunsul.
Eu sper sa-mi revin total in timp :)
Multa bafta sa te faci bine !
0
25-07-2012, ora 15:20
holbanandrei
Nu este medic/terapeut
holbanandrei
Buna ziua,

Revin cu un mesaj pentru a povesti si celorlalti cum am reusit sa rezolv problema genunchiului, HIPERPRESIUNE ROTULIANA si CONDROMALACIE, fara operatie si intr-un timp relativ scurt, 1-2 luni.
Problema se agravase destul de mult:
- aveam probleme la urcatul scarilor, le coboram ajutandu-ma de mana curenta
- inclusiv cand mergeam o faceam schiopatat
- aveam dureri inclusiv in somn (cand imi indoiam involuntar genunchiul) si ma trezeam de durere
- in ultimele zile nu il mai puteam indoi decat stand in picioare

In total am mers la 5 doctori dintre care trebuie sa mentionez:
- dr. Anghelescu de la Lia Manoliu (acesta urma sa fie si ultimul inainte de a ma opera). Pe langa exercitiile facute de ceilalti doctori, mi-a mai facut unul in plus. Stand pe spate cu genunchiul indoit la 90 de grade, s-a asezat pe laba piciorului si a tras de picior. In acel moment am simtit cum imi sare rotula din acea pozitie si revine la loc (aparent a revenit intr-o pozitie mai buna). Concluzia domnului doctor a fost aceeasi ca si a celorlalti doctori, operatie. Insa deja de a doua zi am simtit o usoara ameliorare. In 3-4 zile deja puteam sa urc cate 2 trepte si in viteza.
- concomitent am facut tratament 3 luni de zile cu Dona. Singurul medic ca nu s-a repezit la operatie a fost dr. Vlad Predescu, care mi-a si recomandat tratamentul cu Dona+tonifiere a musculaturii.
- cam la o saptamana dupa vizita dr. Anghelescu am inceput sa alerg si sa fac unele exercitii usoare de tonifiere a musculaturii.
- la 2 luni puteam sa fac cam orice exercitiu (inclusiv catarat usor), cu exceptia fandarilor unde inca aveam dureri
- la 3 luni (la finalul tratamentului cu Dona) puteam face inclusiv fandarile si catarat pasaje mai grele.

In aceste 3 luni nu am facut sport in mod regulat (am avut o pauza de o luna de zile datorata licentei). Cand m-am reapucat de alergat nu am intampinat nicio problema. In continuare insa imi mai trosneste (fara durere) genunchiul, mai ales cand incep exercitiile (genuflexiuni, fandari etc).

De asemenea am inceput sa am grija sa nu mai fac efort mare (mers peste 10-12 ore pe munte sau catarat) fara sa alerg macar cateva zile inainte. In cazul in care mai apar modificari in evolutia bolii voi posta un nou comentariu. Daca nu o fac inseamna ca am reusit sa o rezolv definitiv.

Sanatate,
Andrei Holban
0
30-05-2013, ora 02:27
maryus72
Nu este medic/terapeut
maryus72
Am 41 de ani, 178cm si 74kg. Am inceput sa renunt la sedentarism acum 10 ani, facand putin sport (fitness, bicicleta, alergare, toate la un nivel redus, o ora-doua o data sau de doua ori pe saptamana).
Acum patru ani am crescut brusc nivelul inotand mai bine de un km zilnic, facand antrenamente de ciclism de zeci si sute de km pe saptamana si alergand 10-20km la 2-3 zile, toate acestea fiind realizate la tempo maxim.
Dupa doi ani am sesizat zgomote in genunchiul drept la coborarea treptelor similare celor produse la zdrobirea usturoiului sau nucilor. De atunci am inceput sa cer parerea medicilor si am facut radiografie, RMN si tomografie computerizata a rotulei.
Dupa inca un an zgomotele s-au mai amplificat, ceea ce m-a determinat sa aprofundez problema si sa ma opresc brusc din alergat si biciclit. In tot acest an am consumat aproape mereu diverse suplimente "minune" destinate articulatiilor.
Diagnosticul ar fi de condromalacie patelara de grad 4 (nu stiu cum se stabileste acest grad). Mentionez ca nu a avut nicio durere, niciodata.
In functie de specialistul pe care l-am consultat am primit recomandari variate: medicul sportiv mi-a recomandat genunchiera cu limitarea mobilitatii rotulei, kinetoterapeutul mi-a indicat exercitii pentru tonifierea vastului medial drept (vizibil mai mic decat stangul), iar chirurgul mi-a descris operatia care ar consta in largirea canalului femural (prea ingust pentru rotula mea) si eventual tensionarea si detensionarea unor ligamente pentru a corecta traseul rotulei, toate astea pe langa microfracturi ale cartilagiului in vederea refacerii sale.
Pentru moment am achizitionat diverse genunchiere (este evident ca daca imping rotula catre pozitia ei maxim-inferioara, catre laba piciorului, zgomotele dispar).
Execut exercitii statice pentru vastul medial si implicit pentru cvadricepsi: dupa cateva zile s-au tonifiat evident, simtindu-se ceva muchii longtudinale prin muschi, dar nicio ameliorare a zgomotelor rotulei. Ar fi oare utila electrostimularea?
Am achizitionat un produs cu acid hyaluronic si urmeaza sa-l introduc in ambii genunchi: sper sa fie util (sunt curios daca dispar sau se reduc zgomotele).
In ceea ce priveste sportul, incerc sa suplinesc lipsa sa prin inot, dar prevad ca mi se vor strica si umerii daca inot 3-4km/zi. In plus, impingerile de la capatul bazinului intind puternic articulatiile picioarelor: or fi acestea daunatoare?
Inteleg ca la alegare trebuie sa renunt definitiv, chiar si la jogging lejer si pe distante scurte?
In ceea ce priveste bicicleta, oare cat de nociva este pentru afectiunea mea? Cum s-o freca rotula de oase in ciclul miscarii ample de pedalare? Pe bicicleta piciorul se indoaie sub 90grd, apoi se intinde aproape complet: eu inclin sa cred ca si pedalatul inrautateste situatia, pentru ca simt ceva frecari daca pun palma pe genunchi, mai ales in pozitia de maxima indoire a genunchiului, cand pedala este sus.
Exista posibilitatea sa traiesc restul vetii cu genunchiul (sau ambii) scartaind, dar fara sa ma operez? Vor aparea oare dureri? In ce masura mai pot practica sporturile descrise, tinand seama ca nici nu sunt vreun pretentios care doreste sa moara cu genunchii sanatosi?
Multumesc anticipat pentru sfaturi!
0
30-05-2013, ora 09:02
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- ""condromalacia"" reprezinta distrugerea cartilajului articular (leziune de tip artrozic);
- distrugerea cartilajului articular se datoreaza, evident, supra-solicitarii de tip mecanic (efort sportiv exagerat);
- distrugerea cartilajului articular este progresiva si mai ales este ireversibila. Nu s-a inventat inca nici un tratament medicamentos care sa actioneze la nivelul cartilajului articular.
- infiltratiile intra-articulare mentionate sunt extrem de controversate si nu influenteaza distrugerea cartilajului articular;
- ortezele de ""centrare a rotulei"" pot fi oarecum eficiente, dar numai in cazul limitarii drastice a eforturilor fizice;
- kineto-terapia de intarire a vastului medial este salutara, insa nu va influenta distrugerea deja existenta a cartilajului articular;
- bicicleta este nociva in cazul D-voastra (de jogging nici nu mai vorbesc, care este fabulos de agresiv pentru genunchi).
- nu v-as recomanda la 41 de ani interventia de largire a defileului femural (femuro-plastie), deoarece cartilajul articular este deja distrus.
- este evident ca puteti continua cu orice sport doriti, pana la distrugerea totala a cartilajului articular. De data aceasta, o veti face in cunostinta de cauza si asumandu-va suferinta legata de distrugerea cartilajuliui, suferinta care se agraveaza tot mai mult cu varsta.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
31-05-2013, ora 12:06
djcoma2005
Nu este medic/terapeut
djcoma2005
Buna ziua!
Am 28 de ani, 1.74 inailtime 70 kg. Istoricul meu de greutate e putin ciudat intrucat pana in anul 2005 la varsta de 22 de ani am avut sub 60 kg. In urma unui deces in familie m-am ingrasat 35 kg. Toata viata am facut miscare, mai mult ciclism si asa am reusit prin multa miscare dupa 4 ani am slabit 20 kg iar din 2011 am inceput sa alerg, fiind motivat ca in orasul meu(Oradea) se organiza prima editie de semimaraton la care m-am si inscris. Totul a fost in regula si nu am avut probleme. In 2012 am vorbit cu medicul de familie spunendu-i ca vreau sa particip iar la semimaraton fapt pentru care voi incepe din nou antrenamentele si i-am cerut un sfat cam ce sa iau pentru intarirea oaselor. La recomandare am luat Osteocare cate o tableta/zi timp de 10 zile urmare cu pauza restul lunii. Asta o cutie reprezentand 3 luni. Am trecut peste cele doua semimaratoane fara nici o problema cu antrenamentele nu foarte intense care le-am facut(alergare intre 10 si 20 km odata la cateva zile.Nu alergam zilnic nici atunci nici acum) Anul acesta ma pregatesc din nou de semimaraton si de o alergare cu mai multe persoane organizata de mine de 54 km. Cand am alergat marti, 28.05 o distanta de 15 km a inceput sa ma doara in partea de jos la rotula genunchiului drept. Analizand genunchiul am observat ca parca aveam o miscare cam neobisnuita la rotula, mai mare decat de obicei. Am alergat fara fasa elastica pentru genunchi purtand o pereche de adidasi pentru alergare. Cand am ajuns acasa mi-am pus o fasa elastica, am luat o pastila de Ketonal Duo 150 mg si mi-a mai trecut durerea, pe dimineata aproape in totalitate. De obicei nu iau medicamente de niciun fel daca am dureri. Asta pana m-am urcat pe bicicleta si de la miscarea de pedalare si fara sa fortez a inceput sa ma doara din nou in acelasi loc, dar daca coboram de pe bicicleta si paseam nu simteam durere ci doar putina presiune. Acum la cateva zile mi-a trecut durerea dar mi-a ramas acea senzatie de presiune in jurul genunchiului de aceea m-am hotarat sa va scriu. Sper ca nu v-am plictisit prea mult si va multumesc anticipat pentru raspuns.
0
31-05-2013, ora 12:09
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Probabil ca va confruntati cu o degradare a cartilajului articular femuro-patelar, cauzata de supra-solicitarea de tip mecanic (efort exagerat), pe fondul unei instabilitati potentiale femuro-patelare (displazie??).
Medicamentele sunt strict contraindicate, deoarece va pot creea falsa impresie a unei normalizari a situatiei.
Va aflati strict in situatia pacientului pentru care am postat comentariul precedent (de mai sus).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
31-05-2013, ora 12:32
maryus72
Nu este medic/terapeut
maryus72
Salut djcoma!
Din experienta iti pot spune ca tb sa faci, in primul rand, un RMN al genunchiului, pe care sa-l prezinti apoi unui medic ortoped. Ocupa-te de problema si nu o neglija, dar sa nu adopti deocamdata pozitia extrema de a alege repausul total.
Ia vezi in ce masura te ajuta asta: http://www.youtube.com/watch?v=iddConWexYE
0
20-06-2013, ora 17:36
maryus72
Nu este medic/terapeut
maryus72
Acum ceva vreme, am facut o tomografie computerizata. Am primit un film cu cateva poze si un CD cu mai multe sute de poze. Am selectat doua poze de pe CD, care sunt si pe film. Am incercat sa aflu de pe net daca acele unghiuri sunt normale, insa nu m-am lamurit. Mentionez ca zgomotul se aude de la rotula din dreapta, aici pozitionata in partea stanga a imaginilor.

Rotulele cu cvadricepsii relaxati:
https://www.dropbox.com/photos#!/lightbox/photos

Rotulele cu cvadricepsii incordati:
https://www.dropbox.com/photos#!/lightbox/photos
0
20-06-2013, ora 17:57
maryus72
Nu este medic/terapeut
maryus72
Scuze, am revenit cu link-uri functionale:


Rotulele cu cvadricepsii relaxati:
https://picasaweb.google.com/scuterul/20Iunie201302#5891577136680901762


Rotulele cu cvadricepsii incordati:
https://picasaweb.google.com/scuterul/20Iunie201302#5891577197858090418
0
31-03-2014, ora 14:23
vassyvassy
Nu este medic/terapeut
vassyvassy
Buna ziua. Am 26 ani, 1, 78 m si 92 kg si de 3 ani ma doare genunchiul stang, iar de un an si dreptul. Am fost la un doctor balneolog si mi-a dat sa fac radiografie la coloana si ecografie la genunchi (2012). In urma radiografiei, doamna doctor a zis ca ma doare genunchiul din cauza nervului de la coloana, primul inel de sus de la coloana fiind tasat si ultimele 2 ingustate si un pic de lichid la genunchi 4mm. Mi-a recomandat sa fac fizioterapie si am facut 2 ani la rand fizioterapie cu aceste proceduri : laser, ultrasunete si curent. In ultima vreme a inceput sa ma doara mai tare genunchiul stang si am mers la un ortoped. Ortopedul mi-a prescris sa iau Sinotabs 3luni de zile, Arcoxia 30 10 zile si Fastum Gel 1luna de zile si m-a diagnosticat cu Condromalacie Femurala Stanga si mi-a recomandat sa cumpar si 2 genunchiere magnetice. Dupa ce am urmat si acest tratament m-am simtit un pic mai bine si cand am mers la control peste o luna la ortoped mi-a recomanat sa fac din nou fizioaterapie. Am fost din nou la doctorul balneolog si am facut din nou ecografie la genunchi si m-a diagnosticat cu bursita si sa fac din nou fizioterapie, dar am refuzat pentru ca in tot timpul fizioterapiei nu am vazut nici un efect in ameliorarea durerii. Mai nou, genunchii imi pocnesc/trosnesc mai ales dreptul care nu ma prea deranjeaza si in timpul de repaus cel stang ma doare mai tot timpul. La genunchiul stang am senzatie ca este fierbinte si imi zvacneste, iar cand vreau sa dau/flexez genunchiu in partea stanga simt ca ma taie. In timpul zilei cand ma deplasez nu simt durere si ambii genunchi sunt un pic umflati, sub aspect de piele lasata. Tin sa precizez ca la locul de munca stau intre 8-10 ore in picioare mai tot timpul si depun efort, nu am varice sau carcei! Dvs ce imi recomandati/sfatuiti? Va multumesc anticipat. O zi buna.
0
31-03-2014, ora 18:15
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Situatia trebuie privita fundamental diferit: va confruntati cu un sindrom de supra-solicitare articulara, cauzata de cele 20-30 kg in exces (nu am inteles sexul D-voastra) si de efortul fabulos la care va supuneti articulatiile (8-10 ore pe zi in picioare).
Prin urmare, logic, medicamentele si fizioterapia sunt total inutile cat timp nu actionati asupra cauzei, adica asupra greutatii si a efortului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
1
31-03-2014, ora 18:36
vassyvassy
Nu este medic/terapeut
vassyvassy
Ma scuzati ca nu am specificat, sex masculin. Efort insemnand ridicand saci de 25-40Kg pe zi. Cate kilograme ar trebui sa am, ar trebui sa tin o cura de slabire? Va multumesc.
0
02-04-2014, ora 11:26
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
La varsta si inaltimea D-voastra greutatea ideala se situeaza undeva intre 68 si 75 kg.
Atat greutatea in exces, cat si eforturile fabuloase practicate (saci de 25-40 kg) au un efect distructiv ultra-rapid asupra genunchilor D-voastra, iar simptomele actuale ale distrugerii sunt evidente.
Prin urmare, logic, trebuie sa renuntati la kg in exces si mai ales sa reduceti drastic solicitarea fizica.
Nu trebuie sa va ganditi ca exista vreun medicament/injectie/procedura care sa va permita sa continuati la greutatea actuala si la eforturile actuale.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
17-07-2014, ora 11:46
mirelach
Nu este medic/terapeut
mirelach
Ma numesc Mirela si acum un an de zile mi-a aparut o durere insuportabila la genunchi dupa mai multe consultatii. Am ajuns la o interventie chirurgicala si am fost diagnosticata cu condromalacie grad 3-4 trohlee femurala ant-int cu diametrul de 1, 5 cm. Am doua luni de la interventie si nu apare nicio schimbare. Ce sanse de vindecare am ?
0
17-07-2014, ora 22:55
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
Buna seara
Ca sa va putem ajuta trebuie sa ne dati mai multe detalii, ce operatie cum, cand, ce sa facut sunt prea multe. Sau intrrbati medicul operator.
O zi buna
0
12-07-2016, ora 22:06
Paul Matei
Nu este medic/terapeut
Paul Matei
Da..Se pare ca in cazul acestei afectiuni, "solutiile" sunt urmatoarele:
-daca persoana este supraponderala, trebuie sa slabeasca
-daca face sport/efort, trebuie sa renunte
-daca are muschii atrofiati, trebuie sa-i intareasca(cum? prin efort evident. multi ar spune ca doar prin anumite exercitii)

Intrebarea e urmatoarea: Sunt o gramada de articole pe tot internetul in care se vorbeste de aceasta afectiune. Am vazut o gramada de medici care prezinta "solutii" de rezolvare(ca cele de mai sus sau chirurgicale gen pilirea cartilajului sau realiniera rotulei).

De ce oare nu se spune adevarul clar ca odata ce a aparut acesta uzura a cartilajului se va ajunge direct la degenerarea articulatiei, solutia finala fiin proteza?(daca se poate numi solutie).

Deci, domnule Uscatu, spuneti clar si concis ca aceasta condromalacie patelara duce direct la gonartroza, Specificati si intervalul MAXIM de timp pana se ajunge din momentul depistarii acestei boli (chiar si cu aplicarea masurilor de incetinire a artrozei pe care le descrieti).

Eu nu sunt medic dar m-am documentat destul de mult pe aceasta tema.Sufar de aceasta afectiune de vreo 2 ani si merg din ce in ce mai rau si sunt destul de tanar - 28 de ani. Nu sunt nici supraponderal. Nu fac nici efort. Am facut si fac kinetoterapie. Nu am nici un serviciu care sa-mi suprasolicite articulatiile.
0
12-07-2016, ora 23:09
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Am precizat de mii de ori, pe acest forum, ca este vorba despre o leziune pre-artrozica.
S-au imaginat destule procedee chirurgicale de tip "reaxare a aparatului femuro-tibio-patelar", insa nu s-a imaginat insa o metoda de "reparare" a cartilajului articular deja distrus.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul