Coaste rupte

15-07-2013
rg123
Nu este medic/terapeut
rg123
Buna ziua!

As dori sa stiu carui serviciu sa ma adresez in cazul in care am 3 coaste rupte. Am fost la ortopedie, insa ei m-au trimis la chirurgie. Ar trebui sa ma adresez unui chirurg cardiotoracic? Daca da, imi poate recomanda cineva un asemenea doctor? As dori sa stiu cand pot sa imi reiau activitatea (cand s-au sudat coastele).
12 comentarii
0
15-07-2013, ora 20:05
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
domnule rg123
in mod normal fracturile costare trebuie tratate conzervativ. 3 coaste rupte sunt destul de mult, mai ales daca nu sunteti tanar. in primul rand trebuie exclusa o complicatie intratoracica (hemato, pneumotorace) si leziunile asociate racturilor de coaste inferioare (ruptura de splina, de ficat) - probabil acestea au fost excluse
cu 3 coaste rupte la noi tinem pacientii pentru cateva zile in spital pentru analgezie.
trebuie efectuata periodic (saptamanal) o radiografie de torace sau in caz de urgenta daca apare o problema de respiratie pentru a depista o eventuala pneumotorace
timpul de vindecare este de 4-6 saptamani si in marea majoritate a cazurilor se vindeca fara probleme.
trebuie evitata cu orice pret idea invechita de a infasura toracele cu fasa elastica sau cu ghips. aduce mai mult rau decat beneficiu
0
19-07-2013, ora 12:45
rg123
Nu este medic/terapeut
rg123
Va multumesc pentru raspuns si promptitudine!

As dori sa stiu, totusi, carui tip de medic sa ma adresez pentru un consult. Incidentul a avut loc in urma cu 6 sapt si la momentul respectiv nu eram in tara. Au facut o radiografie care nu era foarte clara si o scanare cu un "scanner hélicoïdal". De atunci am mai facut 1 radiografie sau 2, dar in orice caz pana acum nu am avut nici o problema (fara dispnee, fara alte simptome de pneumotorax sau de atingere a organelor interne). As vrea un consult unde sa mi se spuna exact cum evolueaza lucrurile si cand as putea sa-mi reiau activitatea.
0
19-07-2013, ora 17:13
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
in mod normal la 6 saptamani va puteti prezenta la medicul de familie.
tratarea traumatismele toracice este deobicei o intelegere locala in spital. daca exista chirurgie toracica atunci deobicei ei se ocupa de aceste traumatisme, daca nu atunci in mod normal traumatologia (sau in cazuri grave terapia intensiva si chirugia abdominala)
0
09-09-2014, ora 12:49
victoria1403
Nu este medic/terapeut
victoria1403
Buna ziua,
Am o problema de o saptamana. Mi-am fisurat sau rupt coastele 2 si 3 de jos numarate din partea dreapta, lovindu-ma intr-un tomberon de plastic care a alunecat si mi-a intrat oarecum in stomac si coaste. Am dureri continue acum dupa o saptamana mai mult sub coaste, palpandu-ma am observat ca capetele coastelor de care v-am spus sunt indreptate spre interior. Sughit zilnic si cred ca ma doarea vezica biliara. La fel este un chin sa dorm, pt.ca nu pot sta numai pe partea stanga.Deoarece nu am consultat un medic stiind ca coastele se sudeaza in timp si nu prea exista tratament, intrebarea mea este daca ar putea interveni afectiuni ale organelor de sub coasta, avand in vedere ca durerea persistenta acum a devenit organica.
Multumesc daca mi-ati citit mesajul si astept un raspuns de la d-voastra.
0
09-09-2014, ora 21:56
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
buna seara
daca fragmentele sunt palpabile sub piele inseamna ca
1 sunteti foarte slab si palpati coastele
2 fracturile prezinta o dislocatie majora
in aceasta zona sub coastele inferioare se afla ficatul. o leziune a ficatului poate reprezenta o problema serioasa.
sughitul des sau continuu poate fi semnul unei leziuni sau iritatii a diafragmului (muschiul care desparte abdomenul de torace).
eu v-as recomanda un examen fizic competent su in functie de acesta radiografie de torace (atat pentru a confirma fracturile coastelor cat si pentru a depista o eventuala pneumo sau hematotorace) si o echografie de abdomen (pentru a exclude o leziune de ficat).
daca nu aveti nici o leziune severa atunci aveti nevoie de repaus si analgezice si rapdare multa :)
0
17-06-2018, ora 00:38
Guest97
Nu este medic/terapeut
Guest97
Bună seara, aş dori un sfat în legătură cu fractura costală...în urmă cu 3 săptămâni am suferit o fractura de clavicula 1/3 si ceea ce nu mi s-a spus dar am vazut eu acasă este o fractura costala si anume coasta 1 cu deplasare de la locul anatomic...pur si simplu este rupta de la locul unde este prinsă de coloana vertebrala si coborâtă de tot în jos.ce sfat imi dati? Am inteles ca e destul de grava fractura coastei 1 asociata cu fractura de clavicula...va mulțumesc si astept raspunsul dumneavoastra
0
17-06-2018, ora 21:48
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
coasta 1 sta pe radiografii in alt unghi ca si celalalte coaste in mod normal, ar trebui sa vedem radiografia ca sa putem aprecia daca cele descrise de Dvs sunt in limita normalului sau nu
0
26-06-2018, ora 19:14
Guest97
Nu este medic/terapeut
Guest97
Nu pot sa ataşez filmul aici nu stiu de ce, dar pot sa il trimit pe e-mail daca imi dati o adresa
0
27-10-2019, ora 17:04
PeCatalin
Nu este medic/terapeut
PeCatalin
Va salut respectuos!
Ma numesc -------*.
Am 42 de ani si pe data de 15.10.2019 am suferit un accident de motocileta.Un tractor cu cisterna mi-a taiat calea iesind din lateral fara sa imi acorde prioritate.
In urma accidentului au rezultat:
- TRAUMATISM CU FRACTURI COSTALE ARCURI ANTERIOARE IV-X SI ARCURI POSTERIOARE VI SI IX HEMITORACE DREPT(7 COASTE DREAPTA DINTE CARE 2 RUPTE ANTERIORSI POSTERIOR) SI
- FRACTURA COASTARCURI POSTERIOARE XI-XII PARTEA STANGA
- PNEUMOTORAX DREPT, CONTUZII PULMONARE, ENFIZEM SUBCUTANAT HEMITORACE DREPT
-FRACTURA PROCES TRANSVERS T11 STANG SI APOFIZA TRANSVERSA L4 DREPT
-FRCTURA PARCELARA PLATOU TIBIAL POSTERIOR STANG.(piciorul este in gips pana la coapsa stanga)
Dintre toate aceste probleme enumerate mai sus ma intereseaza problema celor 2 coaste rupte anterior si posterior de pe partea dreapta una sau ambele s-au deplasat itersectand practic celelete coaste rupte.
Doctorul de la urgente din Constanta care s-a ocupat de cazul meu a spus ca, coastele nu se opereaza si ca timpul va rezolva problema.
Inrebarea mea pentru dvs.este : aceasta coasta care este deplasata si nu este prinsa in nimic, nu trebuie operata sau sa poata fi pusa in pozitia ei normala sa se prinda de cele 2 capete ramase neunite? Ma gandesc ca in viitor printr-o simpla miscare de flexare laterala sau aplecarre este riscul de perforare din nou a pleurei sau a altor organe intene?
Deocamdata sunt in convalescenta la pat, incep sa ma simt o oarecare ameliorare a durerilor dar problema este la ridicare si coborare pe spate cand simt ca raman fara aer de durere in dreptul ficatului si a plamanului in partea dreapta spate sus. Specific ca ridicailesi coborarile le fac cu ajutorul sotiei deocamdata, care practic ma ridica si ma basculeaza pe spate tinându-ma de ceafa.
Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat sau un Domn Doctor care imi poate pune coastele deplasate la loc si daca este necesara sau nu o interventie chirurgicala in aceasta situatie. Doresc ca dupa ce trece perioada de convalescenta si recuperare sa pot munci si sa imi recapa macar 80% din flexibilitaea anterioara.
Va multumesc!

(*modificat de admin)
0
27-10-2019, ora 18:48
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
Coastele rupte in 2 locuri reprezinta un volet costal, situatie destul de periculoasa (cu cat mai multe coaste sunt rupte in acest fel, cu atat mai periculos), respiratia fiind foarte epuizanta. Insa, din moment ce au trecut aproape 2 saptamani, probabil riscul major a trecut si sunteti pe calea vindecarii. In cazul unui volet costal major (6-8 coaste) deobicei se alege stabilizarea chirurgicala cu placi sau alte sisteme speciale pentru a stabiliza toracele, ass ceva se face insa la inceput, dupa 2 saptamani nu mai este necesar. Coastele se vor vindeca chiar daca nu au contact fragmentele, se formeaza un tesut cicatriceal intre fragmente. Riscul ca capetele ascutite sa lezeze plamanul exista, de acea se recomanda sa fie facute radiografii de control pentru depistarea pneumotoracelui. Trebuie sa spun, ca pacientii cu atatea coaste rupte raman des cu dureri, nevralgii intercostale, fara o cale de vindecare eficienta.
0
27-10-2019, ora 19:23
PeCatalin
Nu este medic/terapeut
PeCatalin
Va multumesc de raspuns!
Daca exista riscul de perforare se poate opera dupa ce trece perioada de convalescenta sau coasa care este efectiv in X fata de celelalte se va suda de ficare coasta buna de care se va atinge? V-am trimis si un email pe romedic.ro cu ceva poze a CT-ului din momentul cand am ajuns in urgente.Orice sfat sau informatie care ma poate ajuta e bineveit. Deci in total am 9 coaste rupte dintre care 2 cu deplasare care sigur nu se vor mai duce la locul lor decat daca cineva intervine chirurgical. Nu imi doresc interventia dar daca se pot pune la loc sunt dspus sa o fac.daca stiu ca se reduce riscul unei complicatii viitoare si imi reda flexibilitatea ptr a putea muncii normal ca inainte.
0
18-07-2022, ora 10:05
Nicusortnb
Nu este medic/terapeut
Nicusortnb
Bună ziua, am suferit ieri un accident mai exact am picat pe o scara și miam tracturat 5 voastre de la V la IX, am făcut ct și radiografie nu se vad deplasări sau afectări la alte organe, dar durerile sunt insuportabile, și cu calmante la cea mai mica mișcare, durerea este infernala, după câte zile cedează puțin durerea sau încep sa se sudeze coastele, ce poziție este mai recomandata ?
Multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul