Cipralex-pe termen lung? | Forumul Medical ROmedic

Cipralex-pe termen lung?

08-11-2012
ramona italia
Nu este medic/terapeut
ramona italia
Va salut!

Am stari de anxietate cu atacuri de panica si agorafobie de 12 ani.M-am obisnuit in mare cu aceste stari, nu ma mai deranjeaza asa mult..acum un an si ceva medicul meu mi-a dat cipralex, picaturi, 10 mg pe zi si lexotan, de 1, 5 dim si seara.Dupa ce am trecut prin periada de inceput foarte greu acele citeva sapramini(2-3), starile au inceput sa dispara cite una, cam la 3 luni ma simteam destul de bine, oricum erau schimbari majore in viata mea.La 11 luni de la tratament medicul mi-a sugerat sa incerc sa reduc cite putin pina le scot de tot.Am reusit fara prea mare efort, pur si simpu uitam sa le iau.Dupa inca 3 luni toate starile au reaparut, parca mult mai aprofundate, am stat asa inca 3 luni, in speranta ca ele vor disparea din nou.Luam doar lexotan in tot acest timp.Am mers din nou la mnedic si mi-a dat din nou cipralex, am inceput de citeva zile, aceleasi stari de rau, efecte secundare urite, chin..dar stiu ca in citeva zile vor trece.Cum sa procedam, vom scapa vre-o data de medicatie, sau asa trebuie sa luam, pina cind???
5 comentarii
0
08-11-2012, ora 13:43
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Ramona, depinde...de multi factori si din pacate nu mereu de noi
*unul din factori este cel genetic, adica daca eu am parintii ambii anxiosi si am crescut intr-un mediu anxios, nu am cum sa fiu altfel oricat mi-as dori, Nu stiu sa fiu altfel, sa traiesc altfel!
*mediul in care traim, iarasi conteaza enorm, unui anxios nu-i este benefic sef, deadline, ore peste program, sedinte interminabile samd, nu pentru ca nu ar face fata si nu pentru ca nu ar vrea

Incearca psihoterapie dupa ce te stabilizezi, la psihoterapie vei invata cum sa-ti gestionezi aceste stari neplacute si dupa ce dr iti va intrerupe medicatia atunci te folosesti de ce ai invatat acolo.

Teoria spune ca anxietatea se vindeca cu psihoterapie si/sau medicatie, din pacate practica arata altceva.

Iti doresc putere multa!

Prozac
0
08-11-2012, ora 21:56
ramona italia
Nu este medic/terapeut
ramona italia
Prozac,

Multumesc de raspuns, bine spus, teoretic anxietatea se vindeca cu psihoterapie sau medicatie.Eu cred ca obisnuita e a doua noastra sansa, trebuie sa ne obisnuim cu gindul si sa nu ne mai impotrivim, eu asa am scapat de cele mai grele momente.Iau tratament, azi am fost mai bine, sa zic, sper ca maine sa fiu mai bine ca azi si tot asa...important este sa functionez cit de cit la un procentaj decent.De un terapeut nu pot beneficia deocamdata, nu sunt in tara si nu stapinesc asa bine limba sa ma pot intelege perfect cu un terapeut, si din cite stiu daca nu ajungi la un standard cit de cit mare, faci degeaba terapie, deci cade.:) Multumesc inca o data!

Sanatate multa!
0
10-11-2012, ora 15:06
mariuca_
Nu este medic/terapeut
mariuca_
Ramona eu am facut tratament cu Cipralex aproape doi ani. Sufeream de atacuri de panica, agorafobie si diverse alte fobii plus Tulburare obsesiv compulsiva axata pe igiena/curatenie/ordine. Anxietatea era de-a dreptul insuportabila si practic eram disfunctionala.

Pentru mine Cipralexul a fost, practic, un life saver. La vremea respectiva nu puteam iesi din casa, nu puteam merge cu metroul, liftul, nu puteam conduce masina, cat despre TOC devenise insuportabil. Doza care s-a dovedit eficienta in cazul meu a fost 15 mg.

La momentul inceperii tratamentului si eu luam Lexotan (1.5 mg la nevoie) dar destul de repede am renuntat la el. Asa ca ma surprinde ca doctorul tau a lasat in continuare Lexotanul, acesta fiind o benzodiazepina, care actioneaza intr-adevar in crize, dar care nu are decat efectul de a bloca temporar anxietatea. Antidepresivul, care actioneaza prin alte mecanisme, ar trebui sa fie suficient si in mod normal benzodiazepina se administreaza doar pana cand acesta isi face efectul.

Eu am renuntat la Cipralex, dupa cum spuneam, dupa aproximativ 2 ani si din fericire nici unul dintre simptome nu a revenit. Am momente in care sunt mai anxioasa si am facut cateva atacuri de panica de noapte dar in nici un caz de intensitatea celor dinainte. Dar altfel sunt absolut OK.

Este insa adevarat ca eu am facut si terapie (terapie cognitiv-comportamentala), nu pe toata durata tratamentului, cam 1 an de zile si sunt convinsa ca in timpul acesteia au avut loc schimbari majore la nivel comportamental si cognitiv. Chiar terapeuta imi spunea ca daca nimic nu s-a schimbat in modul de gandire si actiune, in mediul in care traiesti sau in cel care pur si simplu te influenteaza (presupunand ca sunt probleme acolo) atunci renuntarea la antidepresiv va atrage, cel mai probabil, revenirea simptomelor de dinainte de tratament.

Sfatul meu este sa faci tratamentul pana cand vei simti remiterea totala a simptomelor si inca sase luni de la acest moment. Si sa renunti treptat la Lexotan. Vei vedea ca nu ii vei simti lipsa. Si in masura in care este posibil sa faci terapie, de preferat cognitiv-comportamentala. Eu am incercat ani de zile terapie dinamica si nu pot spune ca am scapat de vreo fobie in acea perioada.

Numai bine
0
10-11-2012, ora 19:03
ramona italia
Nu este medic/terapeut
ramona italia
mariuca,

Multumesc pentru raspuns.Iau cipralex de 6 zile, acum se simt efectele secundare, sper ca in citeva zile sa intru in normal, desi starile sunt destul de urite.Lexotanul e evident si sunt constienta ca e mult de cind il iau, o sa incerc sa renunt la el, dar cind cipralexul se va instala, pina atunci frica e pe primul plan..:)


Sanatate multa!
0
10-12-2022, ora 13:26
GeorgeAV
Nu este medic/terapeut
GeorgeAV
In cat timp incepe cipralex să își facă efectul? La mine după 13 zile parcă s-a accentuat anxietatea și starile de rau
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul