Cina inainte sau dupa ora 6?

21-06-2016
MReka
Nu este medic/terapeut
MReka
As dori sa stiu cum este mai sanatos pentru organism, si in acelasi timp cu efect de slabire, daca ultima mea masa este la ora 6, dupa care nu mai mananc nimic, sau daca mananc la ora 8 seara o masa pe baza de proteine? Fiind ora de culcare la ora 11 seara.
Va multumesc!
4 comentarii
0
21-06-2016, ora 14:05
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cina la 6. Apoi mancati cate mere doriti faca va e foame.
0
22-06-2016, ora 08:11
MReka
Nu este medic/terapeut
MReka
Multumesc!
1
22-06-2016, ora 11:14
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Ultima masa trebuie consumata cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare. Mitul conform caruia tot ce se consuma dupa ora 18:00 ingrasa/ se depune nu prezinta nici un fundament stiintific. La fel de bine puteti lua cina la ora 19:00- 20:00, in cazul in care adormiti in jurul orei 23:00, sau la 18:00 si ulterior sa consumati o gustare dupa 2-3 ore de la cina.

Acest lucru nu inseamna ca poate fi consumat orice, oricat. O masa echilibrata: asociere de carbohidrati (de preferat variantele integrale- 1 felie paine, 3 linguri orez/ paste (circa 75-100 g), legume și vegetale) și/sau grasimi (in cantitati rezonabile, in functie de aportul cumulat al zilei, de exemplu 5-10 ml per portie de ulei vegetal la salata, 5-10 g unt per portie - maxim pentru a creste savoarea legumelor fierte sau la cuptor) si proteine sub forma de peste, carne de pui, curcan (100-150 g portia!) sau surse vegetale (soia, leguminoase).

Este important si aportul glucidic pentru refacerea rezervelor energetice hepatice si musculare, insa trebuie alese cu atentie sursele (nu se vor prefera de exemplu dulciurile concentrate sau cerealele, cartofii in cantitati mari, rontaielile sub forma de covrigi/biscuiti cu sau fara fibre etc. pana la culcare). Asocierea principiilor nutritive (glucide, proteine, grasimi) are rolul ei in mentinerea indelungata a senzatiei de satietate, cresterea aportului de nutrienti..

Trebuie acordata o atentie deosebita cantitatii consumate insa, pentru a evita surplusul caloric.

Comparativ cu micul dejun si pranzul, cina trebuie sa va satisfaca senzatia de foame, sa aduca in organism nutrienti variati, complecsi si in cantitati optime, sa constituie un prilej de socializare (se recomanda cina alaturi de familie, prieteni, etcc.), insa nu trebuie sa fie densa din punct de vedere caloric, deoarece spre sfarsitul zilei nu sunt desfasurate activitati care necesita consum crescut de energie, de regula.

Daca doriti sa asociati 1 portie! de alcool la masa, de exemplu 1 pahar de vin, trebuie sa reduceti din ingestia de alimente echivalentul sau in calorii. (1 pahar vin 125 ml, circa 13% alcool= 113 calorii, 7 calorii= 1 gram alcool)

Aveti aici cateva idei pentru asocierea alimentelor: http://dieta.romedic.ro/cum-se-asociaza-corecta-alimentele

Acestea sunt recomandari generale. In realitate ele trebuie adaptate la necesarul dvs. caloric, la aportul si consumul caloric de peste zi, etc. In orice caz, trebuie sa consumati cate putin din toate, ideal dintre variantele dense din punct de vedere nutritional si nu caloric.

Atentie la metoda de preparare! La adaosul crescut de uleiuri vegetale, unt, alte grasimi, prajire, asocierea de faina la sosuri, etc.
0
23-06-2016, ora 11:07
MReka
Nu este medic/terapeut
MReka
Va multumesc pentru raspunsul detaliat!
Acest topic a fost închis. Nu mai pot fi adăugate noi comentarii.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandări pentru cină - alimente indicate sau de evitat seara
  • Cina târzie a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare
  •