Ce fel de sterilet sa folosesc?

28-01-2013
deeapop86
Nu este medic/terapeut
deeapop86
Doresc sa-mi pun sterilet insa medicul meu ginecolog lasa la latitudinea mea ce fel de sterilet sa-mi pun. Mi-a spus sa ma duc la farmacie, sa cumpar ce vreau eu si sa ma duc sa mi-l monteze...Dar ca dansa nu-mi recomanda unul foarte scump. Astazi am fost la 3 farmacii si pe langa faptul ca nu am gasit, nici nu mi s-au facut recomandari si acolo mi s-a spus totl la fel : ce vreau eu. Eu vreau unul care sa-l tin o perioada de 4-5 ani...
Multumesc anticipat!
5 comentarii
0
29-01-2013, ora 15:19
mihaelaberea
Nu este medic/terapeut
mihaelaberea
Din cate stiu eu, cele mai bune sunt Mirena, ajung cam la 500 de lei
0
09-05-2013, ora 17:21
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cu Mirena astea nu se produc avorturi precoce sau cum ?
0
09-05-2013, ora 17:50
deeapop86
Nu este medic/terapeut
deeapop86
Oamenii aici cauta sfaturi, nu critici...
1
11-05-2013, ora 15:31
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ deeapop86

In primul rand steriletul se pune la femei care au mai nascut deoarece provoaca sterilitate.
In al doilea rand provoaca avorturi timpurii intr-un mai multe decat daca nu te-ai "proteja" deloc, deoarece celula ou se formeaza dar este impiedicata sa nideze si moare din cauza lipsei de hrana.

Efecte secundare ale steriletului

Rareori, după introducerea steriletului, pot apare:

- dureri colicative similare celor din timpul menstruaţiei, cu durată de câteva ore

- sângerări uşoare între menstruaţii, cu durată de până la 6 săptămâni după introducerea steriletului

- aparitia durerilor in timpul menstruatiilor

- sangerari abundente cu risc de anemie secundara

Imediat după introducerea steriletului pot apare inflamaţii pelvine, în special la femeile cu relaţii sexuale multiple, instabile, sau la femeile care nu au născut încă. De aceea steriletul este în principiu indicat femeilor care au născut deja.

Menstruaţiile sunt în general mai abundente după introducerea steriletului. Uneori steriletul trebuie extras prematur datorită menstruaţiilor prea abundente sau durerilor la menstruaţie (dismenoree).

Steriletul nu este o metoda contraceptiva recomandata celor care au deja menstruatii abundente si lungi.

Riscurile steriletului pentru sanatate

De principiu, orice infectie vaginala capatata dupa montarea steriletului aduce dupa sine cresterea riscului de aparitie a unei infectii pelviene severe, ceea ce mai departe se traduce prin pierderea capacitatii de a mai avea copii. Din acest punct de vedere femeile trebuie sa isi autoevalueze acest risc. In general, daca femeia are mai multi parteneri sexuali sau daca partenerul ei interactioneaza mai departe cu mai multe femei, riscul de aparitie a unei infectii creste si mai mult.

In timpul procesului de introducere a steriletului exista riscul de aparitie a unor perforari ale peretelui uterin. De asemenea, in timp, exista si riscul ca dispozitivul sa fie partial "absorbit" in peretele uterului, moment in care, desi va fi inca eficient ca metoda contraceptiva, steriletul se poate dovedi dureros si multe femei aflate in asemenea situatie decid de obicei sa renunte la el sau sa il schimbe.

In alta ordine de idei, daca totusi o femeie ramane insarcinata in timp ce are un sterilet, acesta trebuie indepartat. De asemenea, o femeie ce ramane insarcinata desi are montat un sterilet are si sanse mai mari ca sarcina sa devina ectopica ceea ce poate fi foarte periculos pentru sanatatea ei.
Efecte secundare ale steriletului

Atat steriletul Paraguard cat si Mirena pot cauza efecte secundare. Vorbim aici despre cicluri menstruale prelungite si mai dureroase decat in mod normal, mai ales in cazul steriletelor Paraguard. De asemenea pot aparea scurgeri usoare cu sange aparent fara nici o cauza.

Pe de alta parte, steriletul Mirena poate cauza chisturi ovariene. Ba chiar, unele femei care au apelat la acest model de sterilet si-au pierdut complet ciclul menstrual pana in momentul in care au renuntat la dispozitiv. De asemenea, steriletul Mirena poate cauza cresterea in greutate, dureri de cap, o crestere a presiunii sanguine, acnee, depresie si o pierdere a apetitului sexual.
Fertilitatea dupa sterilet

In general, femeile care doresc sa ramana insarcinate pot renunta oricand la sterilet. Totusi, desi majoritatea femeilor care renunta la dispozitiv raman gravide, atat Paraguard cat si Mirena pot avea efecte negative in ceea ce priveste fertilitatea. In cazul aparitiei perforatiilor, absorbirii partiale sau a infectiilor pelviene, atat uterul cat si trompele uterine pot avea probleme pierzandu-si partial sau total functionalitatea.

In cazurile de infectie severa, este posibila chiar efectuarea unei histerectomii (indepartarea uterului) ca ultima solutie, ceea ce inseamna ca respectiva femeie nu va mai putea avea niciodata copii.

Nu in ultimul rand, hormonul sintetic din steriletele Mirena, poate cauza o intarziere a revenirii ciclului menstrual dupa ce dispozitivul a fost indepartat.

Sursa: http://www.mamicamea.ro/contraceptie/steriletul.html#ixzz2SzDtZYqo
0
11-05-2013, ora 15:35
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Marturie despre un sterilet Mirena

@ liviaelenaionescu

Dupa nasterea primului copil, cand aveam 23 de ani, m-am interesat cu privire la metodele contraceptive si trei medici, printre care si cea cu care am nascut, mi-au recomandat dispozitivul intrauterin cu rezervor de progestativ Mirena. La 4 luni dupa nastere, un al patrulea medic mi-a montat steriletul Mirena. Niciunul dintre docrori nu a recomandat sau facut vreun test de compatibilitate a progestativului eliberat de Mirena in mod constant in corpul meu si niciunul dintre medici nu s-a gandit ca faptul ca alaptam insemna deja dezechilibru hormonal ce putea fi agravat de progestativul artificial continut in Mirena. Rezultatul a fost ca am slabit masiv, de la 48 Kg dupa nastere la 42kg, nu ma mai puteam concentra si am pierdut un an de facultate pentru ca n-a avut timp sa ma adun si sa-mi revin dupa socul emotional pe care l-am avut cand am aflat cauza tuturor problemelor medicale avute in ultima vreme: ameteala, greata, dureri de cap frecvente, raceli si infectii urinare...fusesem la unul din doctorii care mi l-au recomandat dar nu aflasem cauza, (a zis ca poate am o depresie cronica!) pana ce doctorita mea de familie, care n-avusese niciun amestec in povestea cu steriletul, la auzul expresiei "simt ca ma topesc...nu mai am vlaga" a sugerat ca ar putea fi o dereglare hormonala si m-a trimis sa-mi fac teste...au iesit si progesteronul si estrogenul la limita normalului..ma vedeam in oglinda ca la 12 ani, dinainte de pubertate. Ma defeminizasem, ceea ce sugera lipsa de estrogen. Ceea ce s-a intamplat a fost ca progestativul Mirenei s-a acumulat in corp in detrimentul hormonilor naturali care s-au redus considerabil...a trebuit sa pun singura datele cap la cap, pentru ca doctorii spuneau ca nu exista precedent iar cea care mi-a scos striletul a spus ca statea foarte bine la locul lui...evident ca am inceput sa-mi revin dupa ce l-am scos, dar a trecut cca un an pana sa revin la formele avute anterior si la starea de sanatate normala. Cel mai rau imi pare ca in perioada cand nu stiam ce-i cu mine de ma simt rau nu m-am putut ocupa de fetita mea asa de bine ca de obicei pentru ca oboseam repede si nu aveam rezistenta la frustrari..ajunsesem sa o bruschez sau sa-i spun sa ma lase-n pace si incepeam sa plang in nestire...sunt o fire foarte puternica de fel si era total neobisnuit sa nu ma pot controla. noroc ca fetita n-a suferit si e un copil echilibrat si vesel, altfel nu m-as fi iertat si nu i-as fi iertat nici pe doctori niciodata. Acum nu mai folosesc nicio metoda contraceptiva, imi doresc inca un copil, dar de asemenea am invatat sa-mi urmaresc ciclul si chiar daca e neregulat simt cand are loc ovulatia. Timp de doi ani nu mi-am dorit si nu am ramas gravida.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul intrauterin este la fel de eficient în prevenirea sarcinilor ca ligatura trompelor și provoacă mai puține efecte adverse
  •