Care este starea dupa operatie de tiroida?

3508 comentarii 1 2 ..... 141516 ..... 116 117 Înainte ›
0
12-02-2014, ora 08:53
lavteo
Nu este medic/terapeut
lavteo
IoanaNOU,
Am venit acasa tarziu dupa amiaza in ziua externarii si a doua zi am plecat la munte 3 zile singura pentru a evita contactul cu cei din casa. Pentru adulti esti mai putin periculoasa, daca mentii o distanta de 1-2 metri si daca nu stai mai mult de o ora cu persoana in camera (deci nu dormi cu sotul in acelasi pat) vreo 4-5 zile dupa ce te intorci. Pentru copii (mai ales sub 10 ani) esti mai periculoasa, interzice contactul fizic, mai bine sa nu fie in aceiasi casa vreo saptamana dupa externare. Poate fi afectata tiroida lor de radiatiile emanate de tine.
Daca ramai acasa nu trebuie sa gatesti, nu iti speli rufele impreuna cu cei din casa, nu-ti speli farfuriile odata cu ei (eventual le fol pe aceleasi tu) trabuie sa tragi apa de 2 ori dupa ce iti faci nevoile...in general multe reguli "exagerate" de igiena. De asta am si ales sa plec de acasa...:)
Ti se da concediu medical 7-14 zile, pe mine m-a intrebat cat doresc. Nu poti sa stai cu colegii 8 ore in aceiasi camera...
Dupa 8 zile de la ingerare e ok.
0
12-02-2014, ora 14:59
Marlow
Nu este medic/terapeut
Marlow
@Elis070, mama mea a avut cativa noduli calcificati, asadar sunt cazuri diferite. Insa ceea ce cred eu ca in acest moment conteaza, e sa fii optimista.. intotdeauna ajuta. Toate cele bune tie si mamei tale!

@Vmirela32, multumesc de raspuns! Si eu am vorbit cu un doctor ulterior si mi-a spus ca nu am voie niciun excitant, in schimb pot bea niste cafea fara cofeina :)) Cat despre turtele de casa...ai avut o idee excelenta cu ele.
0
12-02-2014, ora 15:48
ely-body
Nu este medic/terapeut
ely-body
draga marlow, de ce sunt noduli calcificati cazuri diferite?
0
12-02-2014, ora 19:01
symonica
Nu este medic/terapeut
symonica
Caseta specialistului. Dr. Dan Niculescu, medic specialist endocrinologie
Intrebare: Care sunt efectele adverse si contraindicatiile tratamentului cu iod radioactiv?
Raspuns: Singura contraindicatie absoluta a tratamentului cu iod radioactiv este sarcina. Exista si numeroase contraindicatii relative (al caror numar este prea mare pentru a fi expus aici) despre care trebuie intrebat medicul curant. Dintre efectele adverse, se pot enumera tiroidita postiradiere sau agravarea oftalmopatiei in cazul bolii Graves.

Hipotiroidia
La polul opus, hipotiroidia reprezinta toate manifestarile la nivelul organismului cauzate de scaderea productiei de hormoni tiroidieni. Exista doua forme distincte ale acestei afectiuni:

- Hipotiroidismul primar - eliberarea de hormoni T3 si T4 in sange se produce din cauza afectarii directe a glandei tiroida
- Hipotiroidismul secundar - glanda tiroida este sanatoasa, dar produce cantitati insuficiente de hormoni din cauza stimularii deficitare de catre glanda hipofiza, prin intermediul hormonului TSH. Hipotiroidismul secundar este extrem de rar intalnit, el reprezentand doar 1% din totalitatea cazurilor de hipotiroidie.

Semne ca tiroida secreta prea putini hormoni
- ritmul cardiac scade sub 60 de batai/minut
- apar tot mai des stari de letargie si somnolenta
- exprimare verbala putin greoaie
- tulburari de concentrare si memorie
- tranzit intestinal incetinit cu tendinta spre constipatie
- pielea este palida, uscata, rece, iar ranile se vindeca greu
- la femei, apar cicluri menstruale neregulate si abundente
- pacientii prezinta intoleranta la frig
- din cauza afectarii laringelui, vocea se ingroasa

ATENTIE!
Aceeasi substanta poate provoca atat hipotiroidism, cat si hipertiroidism, in functie de afectiunea tiroidiana preexistenta. Exemplul cel mai frecvent este iodul, care, daca se administreaza unui pacient cu glanda tiroida normala, va inhiba pentru scurt timp secretia hormonilor tiroidieni (dupa aceasta perioada, glanda isi revine la normal, chiar daca iodul se ia in continuare). Daca iodul este administrat unui pacient cu gusa polinodulara, exista riscul ca aceasta sa determine o hipertiroidie, prin alimentarea unei glande marite si dornice de cat mai mult iod.


Cancerul tiroidian
Cancerul de tiroida este cea mai frecventa boala tumorala maligna a sistemului endocrin si se prezinta sub forma unuia sau mai multor noduli tiroidieni. Aparitia nodulilor la nivelul tiroidei nu este, in majoritatea cazurilor, ingrijoratoare, intrucat acestia, in proportie de 90-95%, se dovedesc benigni, asadar inofensivi.

Factori de risc
- Expunerea la radiatii ionizante (cum s-a intamplat in urma celebrului accident nuclear de la Cernobil, in 1986), reprezinta principala cauza a aparitiei nodulilor tiroidieni, atat benigni, cat si maligni. Riscul de cancer creste cu cat varsta la care a avut loc expunerea la radiatii este mai scazuta, copiii fiind cei mai afectati.
- Iradierea terapeutica este un alt factor de risc - radiatiile folosite pentru a trata anumite boli la nivelul capului, gatului sau toracelui, pot avea acest cumplit efect advers
- Predispozitia la cancer tiroidian se poate transmite genetic. Este vorba de cancerul tiroidian medular, insa acesta reprezinta numai 5% din totalul cancerelor de tiroida.

Cand este momentul sa ne ingrijoram
Cancerul la nivelul tiroidei este o afectiune parsiva, in marea majoritate a cazurilor productia de hormoni tiroidieni pastrandu-se la valori normale, fara manifestari de hipertiroidie sau hipotiroidie, care ne-ar putea indemna sa investigam mai amanuntit.

Semnale de alarma
- Aparitia nodulilor; cei maligni variaza de la cativa mm pana la 8 - 10 cm, iar riscul de cancer fiind mai mare cu cat nodulul este mai voluminos. Desi majoritatea nodulilor tiroidieni maligni sunt nedurerosi, disconfortul aparut la nivelul acestora ridica suspiciunea de cancer tiroidian. Cresterea rapida a unui nodul tiroidian este un semn ca
situatia s-a agravat.
- Marirea ganglionilor limfatici. Cresterea in volum a ganglionilor din partile laterale ale gatului poate fi un semn de cancer tiroidian. Acest lucru se intampla, totusi si ca urmare a altor afectiuni (infectii, boli hematologice etc).
- Modificarea vocii. Raguseala nedeterminata de probleme ORL este ingrijoratoare si apare din cauza afectarii de catre tumoare a unor nevoi care controleaza corzile vocale. Acest simptom nu insoteste niciodata alte afectiuni tiroidiene.

Ce rezulta din analize
- in cazurile de cancer, testele de functie tiroidiana (TSH, T3 si T4), pot avea valori normale, dar nu trebuie neglijate, mai ales in situatia evaluarii unui nodul tiroidieni suspecti, prezenti la palpare.
- nivelul calcitoninei: reprezinta singurul indicator fidel (marker tumoral) al prezentei cancerului medular, atunci cand valoarea din sange a acestui hormon este crescuta.
- scintigrafia tiroidiana: arata daca un nodul nedescoperit la examinarea clinica sau la ecograf, capteaza sau nu substanta radioactiva (iod sau technetiu); cel care capteaza se numeste nodul cald si este, in majoritatea cazurilor benign, dar provoaca hipertiroidie.
- prin ecografie tiroidiana se detecteaza si se caracterizeaza inclusiv noduli care nu se simt la palpare
- examenul anatomopatologic presupune cercetarea la microscop a tesutului obtinut in urma unei operatii de indepartare totala sau partiala a tiroidei si este singura metoda pentru diagnosticare certa a cancerului tiroidian

Risc asumat
Daca, in urma investigatiilor neinvazive sau putin invazive (punctie), suspiciunea de cancer nu este inlaturata, este de preferat o interventie chirurgicala; ulterior se poate dovedi ca nu era necesara, decat prezenta unei posibile tumori maligne.
0
12-02-2014, ora 19:01
symonica
Nu este medic/terapeut
symonica
Plante bune pentru tiroida
Baile tiroidei nu sunt determinate de deficiente nutritionale sau excese alimentare, insa nutrienti precum zincul, calciul si vitaminele A, C si E s-au dovedit a fi benefice in atenuarea hipercativitatii tiroidiene. S-a constatat, deasemenea, ca anumite alimente, precum varza, conopida, napii si ridichiile, anumite goitrogenice, interfereaza cu iodul prezent in organism si combate efectele hipertiroidiei. Soia, meiul si sorgul ajuta si ele la compensarea efectelor tiroidei care secreta prea multi hormoni.

In cazul deficitului de hormoni tiroidieni, infuziile de coada soricelului si cretisoara, fac minuni. Ambele plante sunt recunoscute ca regleaza functiile glandei tiroide; asadar, cel mai bine este sa fie combinate. Peste o lingurita cu amestec se adauga 250 ml de apa fiarta; se beau 2 cani de ceai pe zi, dimineata si seara, cu o jumatate de ora
inainte de masa.

Melisa, cervana si meiul inhiba efectele hormonului TSH asupra tiroidei, fiind benefice in tratamentul hipertiroidiei. Se recomanda 3 cani de infuzie pe zi.

Celor care sufera de hipotiroidie le este recomandat consumul zilnic de ceapa si usturoi, cu atentionari speciale pentru persoanele care au probleme cu stomacul. Femeilor care alapteaza le sunt contraindicate aceste remedii.

Alte plante medicinale considerate remedii excelente in lupta cu bolile glandei tiroide sunt muschiul-de-piatra, stevia, ovazul si patrunjelul.

Caseta specialistului. Dr. Dan Niculescu, medic specialist endocrinologie
Intrebare: Ce regim alimentar trebuie sa respecte un pacient caruia I s-a extirpat tiroida?
Raspuns: Dupa extirparea tiroidei, nu se recomanda nici un regim alimentar. Pacientul trebuie sa se alimenteze normal, atat calitativ, cat si cantitativ, fara nici o precautie speciala. Bineinteles, cele de mai sus sunt valabile in conditiile in care nu sunt prezente alte afectiuni (pacientul trebuie sa urmeze regimul prescris respectivelor afectiuni) si tratamentul hipotiroidismului posttiroidectomie este corect administrat (pacientul este eutiroidian sub tratament).

Alimente bogate in iod
In zonele de podis si de deal, in care exista deficit de iod in apa si sol, medicii recomanda un aport de sare iodata.
In afara de sare, nucile sunt printre cele mai recunoscute alimente bogate in iod.
Algele marine cresc si ele secretia de hormoni tiroidieni, cele brune avand eficienta maxima. Se administreaza sub forma de infuzie preparata din 2-3 lingurite cu planta uscata la o cana cu apa. Din acest amestec, se bea de 3 ori pe zi.

Dozarea de hormoni pentru a slabi, o grava eroare
Prescrierea de hormoni tiroidieni ca parte a unei diete de slabit este pe cat de periculoasa, pe atat de ineficienta. Dozarea hormonilor T3, T4 si TSH este indicata numai pentru a slabi cand este localizata o posibila deficienta, iar in caz de noduli sau gusa, care presupun tratament chirurgical, aceasta se face numai dupa ce functiile tiroidei ajung la un nivel normal.

Se prescriu hormoni tiroidieni doar in caz de hipotiroidie. Astfel, se produce hipertiroidia medicamentoasa. In aceasta situatie, se pierd kilograme, dar pretul platit il reprezinta tulburarile cardiace, osteoporoza, deficitul de proteine. Practic, toate functiile corpului sunt tulburate, silueta obtinuta nefiind altceva decat carcasa unui organism bolnav.
0
12-02-2014, ora 19:02
symonica
Nu este medic/terapeut
symonica
Sper sa va foloseasca dupa ce veti citi
0
12-02-2014, ora 19:08
symonica
Nu este medic/terapeut
symonica
Pentru a fi eficient tratamentul cu iod radioactiv este necesar un TSH mare (peste 30-50 mu/ml) care sa determine o captare mai mare a iodului radioactiv de catre celulele tiroidiene restante. Aceasta se poate realiza prin 2 metode:

1. intreruperea tratamentului cu hormon tiroidian (care este metoda uzuala la noi). Apar simptome destul de neplacute (oboseala, edeme, dureri de cap, constipatie, dureri musculare si articulare).

Exista doua alternative:

- opriti 4-6 saptamani tratamentul cu T4 (Euthyrox, Levothyroxin) sau

- opriti tratamentul cu T4, dar imediat incepeti tratamentul cu T3 timp de 2-4 saptamani; cu 2 saptamani inainte de programarea la iod radioactiv opriti si T3, ramanand fara niciun tratament.

Avantajul celei de-a doua alternative ar fi ca veti fi in hipotiroidism doar 2 in loc de 4 saptamani. De mentionat ca T3 nu se gaseste in Romania; puteti sa va faceti rost din alte tari europene - Liothyronine/Cynomel /Cytomel

2. administrarea de TSH recombinant sub forma de injectii (acestea sunt scumpe si nu sunt disponibile in mod curent in sectiile de Medicina Nucleara din Romania). Este mult mai bine tolerata de pacienti.

Studiile au demonstrat ca ambele metode (intreruperea tratamentului cu hormoni tiroidieni si administrarea injectabila de TSH) au aceeasi eficienta.

Pe langa oprirea tratamentului cu hormon tiroidian cu 2-3 saptamani inainte de administrarea de iod, pacientul trebuie sa urmeze o dieta cu continut scazut de iod. Astfel, resturile tiroidiene vor deveni avide de iod si iodul radioactiv va avea o eficienta mai mare.

In principiu, dieta presupune renuntarea la :

- sarea iodata si sarea de mare, precum si la produsele procesate cu sare iodata (mezeluri, produse de panificatie)- este permisa sarea neiodata si carnea proaspata;

- lapte si derivatele sale (branza, iaurt, inghetata, unt, smantana, frisca, inclusiv ciocolata cu lapte),

- oua (majoritatea iodului se afla in galbenus deci albusurile sunt OK),

- peste si fructe de mare, alge marine,

- produse care contin aditivi de tip caragenan E407, agaragar E406, acidalginic si alginati E 400 - E 404 (care sunt extrasi din alge marine),

- alimente si medicamente care contin coloranti alimentari rosii (in special red dye 3) si multivitamine (care ar putea contine iod)

- produse de soia.

De mentionat ca doar inainte de administrarea de iod radioactiv trebuie respectata aceasta dieta; ulterior pacientul cu cancer tiroidian poate manca normal, fara restrictii speciale legate de iod deci se poate relaxa si nu trebuie sa fuga mancand pamantul cand vede o lingurita de sare iodata.

De asemenea este important de stiut ca iodul radioactiv nu poate fi administrat daca in ultimile 3-12 luni s-a efectuat tomografie computerizata cu substanta de contrast, deoarece aceasta contine o cantitate mare de iod si deci tiroida este deja suprasaturata de iod si nu va capta iodul radioactiv.

Iodul radioactiv se administreaza sub forma unei pastile, in general doza standard la noi fiind de 100 mCi. In strainatate se administreaza diferentiat in functie de riscul pacientului doza mica (30 mCi) sau mare (100 mCi). Veti fi internat aproximativ o saptamana.

Dupa administrarea de iod radioactiv este bine sa consumati cat mai multa apa (4 litri pe zi) pentru a scadea contactul iodului radioactiv cu vezica urinara (iodul radioactiv se elimina in principal prin urina, dar si prin transpiratie si saliva), sa mestecati guma sau sa mancati lucruri acre (sa scoateti iodul din glandele salivare). Din cauza ca iodul radioactiv este eliminat prin urina, el va fi depozitat temporar si in vezica urinara si poate iradia ovarele care sunt situate in imediata ei vecinatate, din acest motiv se recomanda ca femeile care au luat iod radioactiv sa nu ramana insarcinate 12 luni dupa administrare. Fertilitatea masculina este afectata doar in mod exceptional (in situatii speciale se poate discuta despre pastrarea spermei la o banca de sperma).

Imediat dupa externare este bine sa evitati pentru cateva saptamani contactul cu copii mici sau femei insarcinate (deoarece aceste categorii sunt mai sensibile chiar la iradiere mica).

La 24 de ore dupa ce luati iodul radioactiv o sa reluati tratamentul cu hormon tiroidian si puteti renunta la dieta cu continut scazut de iod.

La 2-7 zile dupa administrarea iodului radioactiv se efectueaza o scintigrafie whole body - intregul corp este scanat si se depisteaza daca exista captare de iod radioactiv (adica focare de cancer tiroidian).

Tratamentul cu hormon tiroidian

Exista 2 modalitati de administrare a hormonului tiroidian: tratament de substitutie (ceea ce inseamna ca TSH, FT4 trebuie sa fie in limite normale)- adica aducem in organism atat hormon cat trebuia sa faca tiroida care a fost scoasa. Acesta se aplica la pacientii care sunt considerati ca avand risc mic de recidiva.

Tratament supresiv (TSH mai mic decat normalul, FT4 la limita superioara a normalului) - practic un usor hipertiroidism, aducem in organism o cantitate putin mai mare decat ar trebui de hormon tiroidian, aceasta pentru a inhiba cresterea eventualelor celule canceroase ramase. Aceasta modalitate se aplica la pacientii cu risc mare de recidiva.

Evaluarile periodice ulterioare se vor efectua la 6-12 luni:

Markerul tumoral urmarit la pacientii cu cancer tiroidian operat, iradiat este tiroglobulina (Tg). Aceasta este prezenta la orice persoana care are tesut tiroidian, dar pacientii la care s-a scos tiroida si care au primit si iod radioactiv nu ar trebuie sa mai prezinte in sange tiroglobulina. Prezenta acesteia atesta persistenta in organism a celulelor tiroidiene canceroase.

Pentru a putea urmari corect evolutia, trebuie efectuata tot timpul la acelasi laborator, avand in vedere ca metodele de determinare pot fi diferite intre laboratoare.

In plus, trebuie dozati tot timpul si anticorpii antitiroglobulina - AcTg (acestia pot bloca dozarea tiroglobulinei). Daca acestia sunt prezenti atunci o valoare negativa a tiroglobulinei nu poate fi luata in considerare. Prezenta anticorpilor peste 2-3 ani dupa operatie si tratament cu iod radioactiv poate atesta persistenta cancerului.

Tiroglobulina poate fi determinata in timpul tratamentului cu hormoni tiroidieni (se numeste bazala) sau la cateva saptamani dupa intreruperea tratamentului cu hormoni tiroidieni (sau dupa 2 injectii cu TSH recombinant) - tiroglobulina stimulata. Daca cancerul tiroidian este prezent in continuare, la nivelul resturilor tiroidiene, in ganglionii de la gat sau la distanta (metastaze in ficat, plaman, creier, oase) atunci nivelul de tiroglobulina va fi mare si in crestere.

Se recomanda utilizarea ecografiei pentru a verifica daca sunt afectati ganglionii de la nivelul gatului sau daca in locul unde era tiroida inainte de operatie exista noi noduli.

Dupa un an de la administrarea iodului radioactiv se va face o noua evaluare si in functie de raspunsul la tratament pacientul va fi reclasificat ca avand:
"¢risc mic (Tg bazala si stimulata nedetectabila, AcTg absenti, ecografie negativa) - in acest caz va urma tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni (TSH 0, 5-2, 5 mU/ml) si va fi evaluat anual cu ecografie si nivel de Tg bazal sau
"¢risc mare (Tg bazala sau stimulata detectabila, stabila sau in crestere, ganglioni afectati, scintigrafie pozitiva- care arata ca inca exista focare de cancer tiroidian) - va ramane cu tratament supresiv cu hormon tiroidian TSH 0, 1 mU/ml) si va fi monitorizat mai intens (inclusiv Tg stimulata, repetarea scinigrafiei whole body, PET scan, etc) si in functie de caz se poate reinterveni chirurgical (de exemplu pentru ganglioni de la nivelul gatului cu metastaze), se poate administra o noua doza de iod radioactiv, se poate efectua radioterapie externa.

As vrea sa incheiem totusi intr-o nota optimista, reamintindu-va (pe principiul "daca nu v-am spus v-o repet") ca aceste tipuri de cancer au un prognostic bun (supravietuire 95% la 20 de ani). Daca primeste un tratament corect, o data terminate operatia si administrarea de iod radioactiv, pacientul se poate intoarce la viata lui obisnuita.
0
13-02-2014, ora 15:12
ely-body
Nu este medic/terapeut
ely-body
multumim symonica ! foarte interesant tot ce ai scris pana acum.
0
15-02-2014, ora 10:10
ely-body
Nu este medic/terapeut
ely-body
buna fetelor! asa cum am promis am revenit cu vesti despre kg. dupa o luna fara carne si multe fructe si legume, nici un kg in m inus, dar nici in plus. speram sa fie in minus dar asta e. speranta moare ultima
0
15-02-2014, ora 11:30
mariana.florescu82
Nu este medic/terapeut
mariana.florescu82
Buna Lavteo!

Iti atasez adresa mea de e-mail - si te rog, daca poti, sa-mi trimiti un e-mail deoarece as avea cateva intrebari personale referitoare la tratamentul cu iod radioactiv.
Iti multumesc frumos si iti urez multa sanatate!

Mariana
0
17-02-2014, ora 19:31
vmirela32
Nu este medic/terapeut
vmirela32
buna fetelor,
am incercat in seara asta orez basmati cu mere; mi s-a parut fffffff bun; mie una mi-a placut ffff mult.
daca mai inventez ceva nou va anunt.
o seara placuta!
0
01-03-2014, ora 14:25
IoanaNOU
Nu este medic/terapeut
IoanaNOU
Buna fetelor si o primavara cat mai insorita!
Ma intereseaza cum e prima zi in care mergeti la iod, inainte de internare. Mergeti dis-de-dimineata, la 7.30 esti acolo, nemancata, pentru analize. Ce fac cu bagajele? eu sunt din Bucuresti. Sa vina si sotul cu bagajul de la 7.30 sau pot sa-l chem mai tarziu? N-as vrea sa stea acolo pe hol, pe unde trec si cei care se externeaza de la treapia cu iod radioactiv. e tanar si nu vreau sa-i fac probleme. Dupa ce-ti fac analizele, poti manca ceva? Sa-mi iau ceva la mine? Cam pe la cat se face internarea?
Am inteles ca iti lasi la un vestiar hainele de schimb, hainele cu care ai venit pe strada si cu care vei pleca inapoi. Le lasi intr-o sacosa, intr-o gentuta mai mica? tot acolo lasi si incaltamintea? Unde te schimbi?
Nu stiu ce intrebari sa va mai pun dar daca va mai amintiti ceva, va rog sa ne spuneti ca sigur sunt informatii utile pentru toate cele care vom trece prin asa ceva. Multumesc si weekend placut!
0
05-03-2014, ora 19:14
lavteo
Nu este medic/terapeut
lavteo
Ioana, iti las pe privat nr meu de tel pt detalii. Suna.ma cand doresti.
0
12-03-2014, ora 20:38
como
Nu este medic/terapeut
como
si eu trebuie sa merg la operatie pe 4 aprilie la parhon, bucuresti pentru noduli. nu sunt mari dar doctorita mea de aici m/a sfatuit sa scap de el. mi/e frica si nu as vrea. prea mare deranj nuam decat uneori la inghitit sau la culcare cand am unele poyitii ale gatului. estetic as vrea sa scap de acest nodul. dupa operatie ma ingras? nu vreau!!!!! o sa imi extirpeye toata glanda tiroida? dati/mi si mie vreun raspuns, va rog...
0
13-03-2014, ora 14:51
ely-body
Nu este medic/terapeut
ely-body
COMO mergi fara frica la operatie ca este foarte usoara!extirpare totala nu este obligatoriie la toata lumea, o sa discuti mai multe cu chirurgul tau. eu am extirpare totala si am pus cateva kg in timpul spitailzari, de atunci au trecut aproape 5 luni si nu am pus nici un gram.asa ca fruntea sus ! sanatate multa!
0
14-03-2014, ora 07:46
como
Nu este medic/terapeut
como
multumesc tare tare mult
0
22-03-2014, ora 16:59
bea876
Nu este medic/terapeut
bea876
Buna ziua a tutti, as avea ceva intrebari !mama mea s-a operat 1 luna si 3 sapt. In urma de glanda hipertiroidala.Dupa operatie statea bine dar decind a inceput sa ia pastila pentru stabilirea organismului 3 zile sta bine 2 rau, dureri de cap, ameteli si o dor picioarele este cineva care a avut aceleasi sintome.stiu ca fiecare organism reaczioneaza divers dar nu reusesc sa o incurajez.peste o sapt. Va merge la controlul care se face dupa 2 luni della operatie.multumesc frumos.
0
22-03-2014, ora 17:02
bea876
Nu este medic/terapeut
bea876
Ah uitasem mama mea are 63 de ani, deci nu e asa tinerica.va multumesc mult.
0
23-03-2014, ora 17:47
lavteo
Nu este medic/terapeut
lavteo
Bea876, nu inteleg un lucru, nu a luat euthirox imedia dupa operatie? Ar fi timpul sa-si repete Tsh si free t4 sa vada cum sta acum. Ce doza ia?
Poate e prea mult, dar numai analizele pot spune asta.
0
23-03-2014, ora 21:51
bea876
Nu este medic/terapeut
bea876
Multumesc pentru ca mi-ai raspuns.Dupa operatie a luat euthirox 100 dupa care a facut analizele si nu erau prea bune.medicul i-a dat euthirox 125.Dar are aceleasi stari.E posibil???Pe 29 martie va merge la medicul care a operato pentru controlul dupa aprox. 2 luni della operatie.Am citit parerile persoanelor care s-au operat majoritatea stau bine.Nu stiu de ce mama se simte asa.Multumesc pentru timpul acordat lavteo sint foarte preocupata.Sper sa fie totul bine.
0
24-03-2014, ora 11:42
lavteo
Nu este medic/terapeut
lavteo
Euthiroxul o sa tot fie ajustat pana TSH sta in valori normale. Eu banui ca e o chestie de obisnuinta. Are si alte probleme de sanatate? Cardiace de exemplu..mama are o tiroida autoimuna, ia euthirox, putin ce-i drept, dar usor usor se dezvolva si alte probleme...mama a inceput sa aiba extrasistole de exemplu..
Cu calciu cum sta? Magneziu? (lipsa de magneziu da si migrene). Ar trebui investigat mai amanuntit. Oricum chirurgul o va vedea max 5 minute, nu sta de vorba cu tine, te trimite la medicul endocrinolog de teritoriu. Pot sa-ti recomand unul daca esti din Bucuresti.
0
24-03-2014, ora 15:48
bea876
Nu este medic/terapeut
bea876
Buna ziua si multumesc frumos pentru timpul acordat.Nu sintem din Bucuresti sintem din Galati.Mama s-a operat la Iasi la Spitalul Sf.Spiridon la doctorul chirurg Danila Radu.De exemplu astazi sta bine, cred ca este si foarte pesimista.Probleme cardiace nu are iar calciu il are 9.30 reintra in parametri.Dupa ultimile analize tsh este de24, 6, T4 1.8 de aceea ia acum euthirox 125.Si doctorita endocrinologa care o urmareste ii zice sa fie mai pozitiva pentru ca organismul trebuie sa se stabilizeze.Acum la Iasi sta 3 zile pentru a vedea situatia dupa operatie.Sa speram sa fie totul bine.Iti multumesc pentru toate sfaturile.Sanatate si numai bine.
0
25-03-2014, ora 14:22
lavteo
Nu este medic/terapeut
lavteo
Bea, TSH -ul e f mare pt o persoana fara tiroida. Parerea mea este ca e putin euthirox, dar las endocrinologul sa-si faca treaba.
Multa sanatate.
0
25-03-2014, ora 17:14
bea876
Nu este medic/terapeut
bea876
Efectiv tsh e foarte mare dar euthiroxul i l-a prescris 125 dupa ce a constatat ca tsh a crescut vertiginos.
Acum o sa vedem cind mergem la Iasi.Cu speranta ca incet, incet se va ajusta totul.Iti multumesc si multa, multa sanatate.
0
07-04-2014, ora 10:28
floricica2014
Nu este medic/terapeut
floricica2014
Buna ziua,
incep pein a multumi tuturor doamnelor care au gasit timpul si taria de a impartasi din experientele lor si care mi-au fost de un mare folos.
La rândul meu voi impartasi din experienta avuta la terapia cu iod.
Am facut iod la Fundeni(extraordinar tot personalul medical de acolo, oameni carora nu stiu cum sa le multumesc pentru modul in care-si fac treaba).
regimul sarac in iod:
paine si lipii facute in casa
sare de masa fara iod cumparata din plafar (solaris)
cartofi, fasole verde si alba boabe, ciuperci proaspete, mazare congelata, tulpini de telina verzi(Kaufland), dovlecei, praz, salata verde, castraveti proaspeti, ardei gras verde, rar cate un morcovel in ciorba su de asemenea am mai folosit si pastranac cubulete, dar tot mai rar, ceapa uscata
mere verzi kiwi, banane 1/zi, compot de mere in care am pus si gutuie
fulgi de ovaz fierti cu banane si cateva stafide
fulgi cruzi de ovaz direct cu mere pasate ca sa-i inmoaie si banana
miere, zahar
albus de ou
avocado cu ulei de masline si ceapa rasa facute ca o pasta cu lipie si ceai
ciulama de ciuperci cu mamaliga o data pe fiecare saptamana
placinta cu mere
kek numai din albus si cu suc de portocale, dar in ultimile 2 saptamani NU ca nu mai avem voie oua.
carne de porc si curcan. Referitor la carne, eu personal am consumat cu multa retinere pentru ca nu am avut sursa certa si dinmarket, m-am temut sa nu fie injectata cu sare.
Colegele de camera din spital au mancat pui din comert piept, porc muschi, muschiulet tot din comert, au pregatit mancare cu ceapa si usturoi din abundenta, ciorbe acrite cu bors facut in casa au consumat portocale, telina au pus in ciorbe si au tinut regimul intre 3 si 4 saptamani
Rezultatul TSH a fost ca si la mine 70, eu mancand 4-5 saptamani f iod si portocale mai rar la fel si usturoi.
Daca mai doriti sa aflati despre spitalizarea efectiva si ce se face acolo de luni pana vineri(asa se sta la Fundeni)voi reveni.
in speranta ca v-am fost oarecum de folos, va multumesc si va doresc multa sanatate
0
08-04-2014, ora 19:04
floricica2014
Nu este medic/terapeut
floricica2014
Voi continua descrierea zilelor de spitalizare
Luni
Prezentarea pe sectie la ora 7, 30.Predam actele cu care am venit la internare si doamnele nasistente iti fac fisa si-ti recolteaza sange.Cineva din familie merge la fisier cu Cartea de Identitate si o fise de la asiatenta si-ti face o alta foaie cu care membrul familiei se intoarce pe sectie si o preda asistentei.Intre timp pacientul este repartizat la salon si i se spune sa se imbrace cu haine de spital.
Lucrurile cu care ai venit de acasa imbracat se pun la vestiar(care este in afara sectiei), de catre o doamna infirmiera.
In continuare se mananca ceva din ce ti-ai adus de acasa, adica absolut fara sare si de asemenea tot fara iod.
Apoi impreuna cu tot lotul care a fost internat, adica 12 persoane si insotiti de dna infirmiera se merge la:
ecografie
raze pulmonare
electrocardiograma.
Dupa ce toata lumea este gata, revenim la salon si asteptam.
In jurul orei 14 vin nrezultatele de la analize si esti chemat (pe saloane) la inghitit pastila de iod
Aceasta se inghite cu apa multa si este data de doamna fizician.
Peste 2 ore incepi sa bei apa multa siincepi sa faci dusuri.
Salonul nostru de 2 doamne(saloanele sunt de cate 2 paturi cate 2saloane pe un hol comun, deci in total 4 doamne care pot comunica intre ele plimbandu-se in cele 2 saloane dupa cum doresc, dar atat).a facut cate 2 dusuri luni si cate 4 in zilele urmatoare.
Dupa fiecare dus ne-am schimbat complet pana la piele si noi am aruncat toate hainele.
Doresc sa va spun ca NU TREBUIE sa va aruncati hainele, ele se iau acasa, se pun la aerisit in loc ferit si izolat pe cat este posibil, dar daca nu, se pot tine si in balcon timp de 1-2 luni dupa care se spala si se refolosesc la runda 2 de iod.
Usa holului care corespunde cu holul mare al sectiei este incuiata pe exterior cu cheia.
Exista 2 cabine de dus, iar unele saloane au 2 wc-uri, iar unele 2 dusuri si 1 wc.
marti
mic dejun din spital.Mancarea este buna si ff suficienta.
o cutie de branza fagaras, un pachetel de 10g de unt, branza de vaci vrac 3-4 linguri, paine, ceai.
Prinz
supa de legume.sau cu galusti sau cu taetei
piept de pui sau pulpa cu ghiveci, pilaf, fasole verde, macaroane cu sos
gustare
compot de caise sau prune si biscuiti
cina la fel ca la pranz si inca un fel ceai, compot sau griş cu lapte.oua fierte, iaurt
Acum cred ca ati inteles ca ce-am scris a insemnat pentru zilele de marti, miercuri, joi.
Mâncarea ste fara sare pentru ca primiti in fiecare zi prednison si ranitidina.
Puteti sa va puneti sare zahar lamaie si tot ce doriti.

Am continuat sa ne spalam inclusiv pe cap si deci eu personal am avut 15-16 schimburi si prosoape de asemenea.
Nu exista o regula sau sa credeti ca va spune cineva de cate ori sa va schimbati, dar in mod cert cele 3-4 parechi de pijamale si prosoape nu va ajung si veti fi obligate sa le refolositi si n-au timp sa se usuce si nu cred ca este bine sa fie refolosite
Sa nu credeti ca ce am facut eu trebuie sa faceti si voi.
Eu nu fac decat sa spun exact cum este acolo si fiecare alege si hotaraste ce are de facut.
In fiecare seara suntem sunate de asistenta de serviciu si chiar vizitate, ele protejandu=se cu halatul cu plumb.
Joia se face scanarea corpului si vineri pana la ora 10, dna dr. chiama pe fiecare in parte il masoara si spune ce ai de facut acasa, unde dansa recomanda o izolare de inca 14 zile.Cel putin eu si colega de salon am avut la iesire 9, respectiv 11(colega) microsieverti si doamna ne-a sugerat o izolare de 14 zile.Am luat pastile de 95 mCi si colega de 135mCi.
Eu acasa am stat 14 zile intr-o camera separata singura, am folosit baia numai eu, pentru ca noi suntem numai 2 persoane si am mancat in unica folosinta si le-am aruncat.
Sper ca aceste lucruri vor fi de folos pentru doamnele care au de trecut ca si mine peste acest hop.
Dumnezeu sa ne ajute si Paste Fericit pentru toata lumea.


Dumnezeu sa ne ajute pe toate
0
23-04-2014, ora 10:03
anitakolcsar@gmail.com
Nu este medic/terapeut
anitakolcsar@gmail.com
buna ziua, sunt anita am 24 de ani si sunt din hateg am si eu un macronodul LTD are 4 cm in martie 2012 mau trimis la Tg mures pt o punctie nu mam dus fiindca eram insarcinata acum copilul meu are 1 an si 9 luni si mam hotarat sa merg la operatie si mia recomandat Clujul dar mie cam teama dupa operatie fiindca am un copil nu stiu ce reactii sunt dc o sa pot vorbi?????imi poate spune cineva ce simptome sunt sicam cat trebuie sa dau la operatie dc am asigurare????va rog ajutatima
0
23-04-2014, ora 13:10
anitakolcsar@gmail.com
Nu este medic/terapeut
anitakolcsar@gmail.com
va rog imi raspunde careva nu stiu ce sa fac pentru ca nu stiu ce simptome sunt dupa operatia de nodul tiroidian va rog ajutatima
0
23-04-2014, ora 13:31
lavteo
Nu este medic/terapeut
lavteo
Anita,
fiecare se manifesta altfel, de aceea si scriem aici sa vedem ca se intampla si altora si sa nu intram in panica.
De pierdut vocea e cu sanse mici, adica poate sa fie un accident daca dr nu este atent. Vorbesti cu greutate un timp, putin schimbata vocea dar iti revii in vreo saptamana -doua.
Nu inteleg intrebarea ta privind asigurarea...ca nu prea sunt persoane neasigurate. Nu costa nimic, doar ce "atentii" vrei sa dai pe acolo. Nu pot discuta despre Cluj pt ca eu m-am operat la Parhon.
Punctia nu a mai fost de actualitate? Poate nu e nevoie de operatie...s-a modificat/marit morfologic de la ultima ecografie?
0
23-04-2014, ora 13:49
anitakolcsar@gmail.com
Nu este medic/terapeut
anitakolcsar@gmail.com
multumesc!!!!
Adaugă un comentariu / răspuns
3508 comentarii 1 2 ..... 141516 ..... 116 117 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analize pentru tiroidă – indicații, explicații și diagnostic de laborator
  • Insuficiența tiroidiană
  • Viața pacienților cu afecțiuni tiroidiene este afectată chiar și după stabilirea unui tratament
  •