Carcinom invaziv mamar, tip lobular, varianta pleomorfa si alveolara

04-06-2014
aurora05
Nu este medic/terapeut
aurora05
In atentia dl. dr. RaulDuke

Imi cer scuze pentru insistenta, va rog sa nu va suparati, insa as dori o parere avizata si eventual raspunsuri la intrebarile mele postate mai jos:

Cu cateva luni in urma am detectat un nodul la sanul stang.
- Am facut mamografie (opacitate intensa, spiculata, 4, 2/2, 8/3 cm, fara microcalcificari suspecte intra- sau perilezionale, adenopatii axilare cu caracter inflamator) si ecografie (formatiune intens hipoecogena, cu contur neregulat, spiculiform, dim. 2, 8/2, 6/1, 2 cu halou hiperecogen, intens vascularizata, fara alte leziuni chistice, fara distorsiuni arhitecturale, axila stanga libera, fara adenopatii decelabile).

- Mi s-a facut punctie iar rezultatul biopsiei este urmatorul:

Histopatologic:
- mici fragmente din tesut mamar cu arhitecturi extins remaniate prin proliferare tumorala maligna de tip carcinom invaziv, complexe arhitecturale trabeculo-alveolare si microtrabeculare, alcatuite din celule neoplazice discoezive, avand nuclei adesea mari si nucleolati, frecvent excentrici, cu rare mitoze atipice (4/10HPF, ob.40x0.65) si citoplasme vacuolare, infiltrand haotic si in pattern vag targetoid o stroma fibrotica bine reprezentata, parcelar hialinizata, slab infiltrata inflamator; depozite hematoxilinofilice (microcalcificari) absente.

Imunohistochimic:
- Caderina E fara reactie membranara in celule tumorale invazive (control intern pozitiv)
- ER pozitiv nuclear, de intensitate variabila, in aprox. 85% din celule tumorale invazive (intensitate de imunocolorare: inalta-20%; medie-40%; slaba-25%)
- PR pozitiv nuclear, de intensitate variabila, in aprox. 15% din celule tumorale invazive (intensitate de imunocolorare: inalta-5%; medie-5%; slaba-5%)
- C-erbB2 f. slab pozitiv membranar discontinuu in aprox. 10% din celule tumorale invazive (scor IHC: 0/1+)
- Ki67 pozitiv nuclear in aprox. 25-30% din celule tumorale invazive

Concluzii:
- biopsie maligna (categorie B5b-EBSP/2006): carcinom invaziv mamar, tip lobular, varianta pleomorfa si alveolara, moderat diferentiat (G2), cu imunofenotip ER+ PR slab+ Her2-
- scor pt grading histologic tumora invaziva: 7 (Ft=3, P=3, M=1)


Mentionez ca am probleme cardiace (fibrilatie atriala in antecedente, hipertensiune), un diabet tip 2 (ultima valoare a glicemiei 165), mi s-a extirpat vezica biliara in urma cu 20 ani.

- Din discutia cu medicii chirurg si oncolog inaintea biopsiei am inteles ca ar trebui sa fac un tratament cu citostatice urmat de o operatie la san si apoi alt ciclu de citostatice, eventual radioterapie.

- Acum doua zile am facut prima sedinta cu citostatice (farmorubicin, ciclofosfamida, 5floruracil) dupa care am aproape permanent o stare de greata si lipsa poftei de mancare.


As dori daca e posibil raspunsuri in ceea ce priveste:
1. gravitatea cancerului meu mamar,
2. ce analize sau investigatii ar trebui sa mai fac,
3. care ar fi schema de tratament potrivita
4. ce citostatice ar fi mai indicate avand in vedere starea mea de sanatate
5. daca exista sanse de recidiva dupa toata schema de tratament
6. daca exista sanse de vindecare
7. lipsa poftei de mancare si a gretei (va dura pe tot parcursul tratamentului sau e ceva trecator?)

Multumesc mult pentru intelegere si rabdare. Numai bine va doresc!
4 comentarii
0
05-06-2014, ora 11:03
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
1. gravitatea e un lucru relativ. nu stiu cum se poate raspunde la asta. un cancer e intotdeauna un lucru serios, nu pentru ca este o boala grava cat pentru faptul ca, daca e facut "ce trebuie", poate sa se rezolve complet.
2. 3. si 4. ma fac sa cred ca ai o problema cu medicii care iti conduc tratamentul. in mod evident, daca ai inceput deja un tratament, ai facut toate investigatiile necesare (necesare lor, caci investigatiile in general nu au nicio utilitate decat pentru medicul care le doreste). la fel si cu tratamentul. e vreo problema de incredere la mijloc ? ce motive ai sa crezi ca medicii tai nu au facut lucrurile fix asa cum trebuie ?
5. da, din pacate, riscuri exista.
6. da, absolut!
7. e ceva posibil trecator, dar in orice caz, variabil pe durata tratamentului. la inceput tinde sa fie mai rau ca ulterior. oricum, exista diferite medicamente ce pot controla starea de greata, folosite inainte de administrarea fiecarei ture de citostatice. asta depinde de ce medicamente decide sa foloseasca oncologul. ii spuneti despre aceasta problema, iar el ar trebui, conform recomandarilor in vigoare, sa foloseasca un medicament in perfuzie numit Aloxi (gratuit) si unul sub forma de comprimate, pe care din pacate trebuie sa ti le cumperi tu, numit EMEND. repet: INAINTE de fiecare perfuzie cu citostatice. discuta cu oncologul despre asta !
0
05-06-2014, ora 13:29
aurora05
Nu este medic/terapeut
aurora05
Multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului domnule dr. RaulDuke.

Revin cu unele amanunte:
1. - privind gravitatea voiam lamuriri priving stadiul cancerului meu in urma biopsiei (este grav sau mai putin grav?)
2-4. - nu se pune problema neincrederii in medicii consultati ci a inca unei pareri avizate.
Privind schema de tratament, chirurgul a spus inainte de biopsie: citostatice (pt a micsora tumora) - operatie conservatoare + scoaterea a doi ganglioni santinela - citostatice/radioterapie. Oncologul a spus citostatice (4 sedinte) - operatie conservatoare (daca tumora se mai simte) sau mastectomie (daca tumora pare a fi disparut).
7. - problema starii de greata este ca nu pot manca nimic (dupa fiecare inghititura greata se amplifica si nu mai pot manca). Oncologul mi-a recomandat Osetron si Metoclopramid insa nu le-am luat citind la reactii adverse ca pot provoca dereglari ale ritmului cardiac (eu iau zilnic Rythmonorm, Egilok, Noliprel 5mg forte, Sintrom, Aspenter, Crestor).

Ma ingrijoreaza faptul ca pe langa actiunea citostaticelor, daca nici de mancat nu pot (cat de putin) organismul meu va claca la un moment dat.
Scuze pentru "optimismul" meu.

Multumesc inca o data sperand sa mai pot reveni cu alte posibile intrebari, daca nu va deranjeaza.

Numai bine va doresc.
0
05-06-2014, ora 17:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu ma deranjeaza, dimpotriva! mult succes si pe viitor ! adreseaza oncologului problemele discutate.
0
05-06-2014, ora 21:24
aurora05
Nu este medic/terapeut
aurora05
Multumesc.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.