Carcinom invaziv

31-01-2013
razvan.e
Nu este medic/terapeut
razvan.e
Buna ziua,

Mama mea in varsta de 65 de ani a primit acest diagnostic, carcinom invaziv
Daca ma poate ajuta cineva cu interpretarea buletinului histopatologic.

Macro: Piesa de excizie chirurgicala de 5, 5/3/3, 5 cm cu lambou cutanat de 6/1, 8cm, reprezentand o zona de retractie de 2/0, 2 cm. pe sectiune se evidentiaza o formatiune tumorala de 3/4cm.

Micro: Carcinom mamara NST (no special type = carcinom ductal invaziv) grad Nottingham I (G histologic=2, G nuclear=2, G mitotic=1) fara CDIS. Stroma prezinta fibrohialinizare abundenta, reactie inflamatorie limfocitara minima. Necroza este moderata, calcificari prezente. Sunt emboli tumorali limfatici. Nu se evidentiaza infiltrate tumorale perineurale si nici venoase.

Tumora ulcereaza epiteliul supraetajat.
E-caderina pozitiva pe celule tumorale, Ki67=25%.
pT4b Nx Mx L1 Vo

(+) Expresie semnificativa a RH (10% celule tumorale marcate)
Tumora (componenta invaziva): E=95% int.+; P=75% int.+
Martori interni (glanda netumorala): E si P pozitivi.

CA

Scor HER2: 0


Daca poate cineva sa imi dea o interpretare cat mai detaliata asupra acestui rezultat. Cat de grav este? Sanse de vindecare, etc.
Multumesc!
1 comentarii
0
01-02-2013, ora 19:34
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca, din start, operatia nu a fost chiar corecta/completa, in ideea ca nu au fost scosi si ganglioni limfatici din axila. asta permite stadializarea si deci cunoasterea unui factor prognostic extrem de important, mai ales in conditiile in care tumora initiala a fost T4, adica mare, cu invazie locala importanta. a practicat cumva chirurgul tehnica ganglionului santinela ? daca s-a operat in romania, cred ca nu.

fara aceste informatii, adica statusul ganglionilor axilari, apoi plus o investigare amanuntita cel putin cu radiografie pulmonara, apoi ecografie de abdomen, apoi scintigrafie osoasa (care sa arate daca nu cumva exista metastaze), nu se pot face aprecieri prea sigure despre prognostic.

presupunand ca ganglionii NU ar fi invadati si ca NU exista metastaze (insamantari ale bolii la distanta, prin alte organe), atunci totusi sansele ar fi bune, cu sperante mari de vindecare, peste 50%, cu tratament aplicat corect (adica chimioterapie, apoi radioterapie si apoi hormonoterapie) si cu urmarire pe termen lung.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.