Candida?

22-03-2013
Crissy007
Nu este medic/terapeut
Crissy007
Buna ziua.

M-am mutat in Germania de cateva luni, unde imi fac doctoratul, si saptamana trecuta a aparut o problema, adica scurgeri neobisnuite din vagin si mancarimi. Am fost la ginecolog, iar rezultatul a fost infectie cu Candida. Dupa 3 zile de tratament cu ovule intravaginale si unguent, simptomele inca persista.

Intrebarea mea e daca e posibil ca medicul sa fi diagnosticat Candida in doar 5 minute dupa consult, pentru ca din cate am citit pe factura medicala, diagnosticul s-a bazat pe metode microscopice si imuno-biochimice (cu care sunt cat de cat familiarizata avand in vedere ca imi fac doctoratul in Biologie Moleculara). Oricum, voi merge la un alt medic ginecolog saptamana viitoare.

Va multumesc.

O zi cat mai frumoasa!
Cristina.
1 comentarii
0
22-03-2013, ora 19:18
Ionyssa
Nu este medic/terapeut
Ionyssa
Buna seara. Avand in vedere ca va aflati in Germania...banuiesc ca acolo metodele de diagnostic sunt mult mai rapide, mai sigure. Mi se pare cam bizar sa va dea un rezultat in 5 minute de la consult, in 5 minute de la recoltarea probei nici nu se usuca frotiul :))) Poate n-am inteles eu bine, dar chiar dupa 5 minute de la examinare v-a dat rezultatul? Adica...s-a uitat in vaginul dvs. si a zis ca-i Candida? Pe la noi prin Romanica, dupa ce se recolteaza pacientei cultura pentru fungi si frotiu, se insamanteaza cultura pe un mediu de cultura special pentru fungi (Sabouraud cu Cloramfenicol se numeste), se incubeaza la 27-30 grade Celsius 24-48 de ore, dupa care se examineaza macroscopic cultura, care are aspect specific: coloniile sunt albe sau galbui, mate sau usor lucioase, pastoase, pot fi netede sau usor rugoase si au miros specific, asemanator cu mirosul de drojdie de paine. Frotiul se coloreaza Gram si la examinarea microscopica se observa formatiuni rotund-ovalare, arata ca niste lamai sau oua in miniatura. Examinarea frotiului ne ofera certitudinea infectarii cu un fung, ne ofera detalii despre cat de avansata e infectia, la debut observam fungi izolati cu inflamatie discreta, o infectie mai veche ne arata fungi inmuguriti, filamentati, nicidecum nu ofera detalii despre gen sau specie. Pentru un tratament corect trebuie sa purcedem la identificarea fungului pana la nivel de specie, cu efectuarea antifungigramei. Cea mai comuna specie este Candida albicans, de obicei destul de sensibila la majoritatea antifungicelor. Deasemenea, infectiile fungice pot fi date si de alte specii de Candida, cum ar fi C. krusei si C. glabrata, specii mai rezistente la antifungice. Un tratament corect se face numai pe baza identificarii corecte a fungului (ciupercii), dupa care se testeaza susceptibilitatea acestuia la antifungice pe baza antifungigramei. Aceste proceduri de lucru necesita cel putin 4-5 zile de la recoltare, abia dupa acest interval de timp putem avea un raspuns corect si un tratament corespunzator.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.