Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala | Forumul Medical ROmedic

Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala

344 comentarii 1 2 ..... 789 ..... 11 12 ÃŽnainte ›
0
03-05-2012, ora 20:15
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
Pt. danezu50 - dacă tot te frământă atât chestia cu ficatul de ce nu faci un tomograf - uită-te şi peste reacţiile adverse ale Casodex şi Zoladex - că eu n-am chef acum să le mai citesc, poate identifici acolo cauza oboselii, cred că-i destul şi o ecografie ca să nu te mai iradiezi la CT. Ştiu doctorii tăi de asta????? Cu stimă, STIDEM.
0
04-05-2012, ora 00:02
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
zburi: da, o prostatectomie radicala implica si scoaterea veziculelor seminale, dar nu poate nimeni altcineva sa speculeze despre ce probleme/limitari au avut medicii chirurgi in momentul respectiv; ca au decis, poate, sa nu spuna anumite detalii importante, cred ca e alta problema, chiar daca si asta destul de serioasa.

in cazul unei recidive locoregionale, dupa un esec chirurgical, cam cum s-ar numi situatia asta, ma tem ca tratamentul nu mai poate avea ca scop principal scopul CURATIV. totusi, cu iradiere, se poate spera la o remisie chiar totala, care cu tratament si monitorizare, sa dureze chiar foarte multi ani.
0
05-05-2012, ora 11:18
merijn
Nu este medic/terapeut
merijn
Buna ziua,
V-am prezentat mai demult cazul tatalui meu cu adenocarcinom de prostata cu metastaze osoase.
Voi incerca sa fac o scurta recapitulare a postarilor mele anterioare pentru clarificari
martie 2010- diagnostic Adenocarcinom de prostata cu metastaze osoase, PSA 57.4 - incepe tratamentul cu Androcurr si Bonefos
iunie 2010 - pSA 0.4
Martie 2011- PSA 2
Iunie 2011- PSA 9 - se schimba tratametul- Yonistib si Bondronat
Septembrie 2011 - PSA 8 - tratament cu Yonistib si Bonefos, reincep durerile osoase
decembrie 2011- Interventie chirurgicala- Orhiectomie
Martie 2012- PSA 100, fractura de os patologic zona pubiana- oncologul decide urmatoarea schema de tratament
Zometa- o data pe luna
Yonistib- 1/ zi
Tramadol 150- 2/zi
Voltaren supozitoare - 1, 2 /zi ( concentratia supozitorului de 100)
Mydocalm- 1/ zi
Ferretab- 1/zi
Tarosin - 3/zi
Eprex- trei doze in trei saptamani

Ieri a facut a doua perfuzie cu Zometa
dar intre timp ganglionul inghinal din aceeasi zona cu osul fracturat s-a marit ( nu doare doar zvacneste din cand in cand)
Medicul care se ocupa de tratamentele paliative la domiciu spune ca din punc de vedere clinic tata se prezinta foarte bine, are un tonus bun, se poate deplasa cu ajutorul carjei.
Va rog, daca puteti sa imi spuneti ce as mai putea incerca, in conditiile in care medicul oncolog a spus clar ca alta varianta de tratament nu mai exista, iar medicul cardiolog a afirmat ca @ si asa a trecut peste media de supravietuire, ce mai vreau?'
I-am cumparta acum Cartilaj de rechin iar de o luna consuma zilnic suc natural de sfecla rosie cu morcov si cu mere.
Va multumesc mult!
0
05-05-2012, ora 13:50
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dupa parerea mea mai sunt lucruri de incercat. daca oncologul nu va ofera mai multe variante, cred ca ar fi util sa cereti o a doua opinie...

posibil sa ma insel, caci sunt multe elemente referitoare la caz pe care nu le cunosc, dar una dintre primele incercari ce ar trebui facute este indepartarea antiandrogenului, adica sa nu mai ia yonistib sau casodex sau nimic de genul asta. suna greu de inteles, exista chiar multi oncologi care nu inteleg asta, dar este standard ca practica si exista undeva chiar peste o treime din pacienti care, timp de chiar si peste jumatate de an, raspund la aceasta miscare terapeutica. motivele sunt adaptarea la tratamentul cu bicalutamida (yonistib/casodex) care se instaleaza dupa tratament indelungat, apoi chiar o dependenta a celulelor de acest tratament (impropriu spus). ca atare, repet, la aproape o treime din pacientii la care creste PSA-ul sub bicalutamida, daca le scoti acest medicament, PSA incepe sa scada. Important ar fi, ca atare, de stiut cat este PSA acum. cand a fost ultimul consult oncologic, ce a stabilit si cand e programat urmatorul ?

cu durerile cum sta ? ce simptomatologie mai suparatoare are ?

apoi mai exista si alte variante de tratament, una din ele, daca se poate aplica, este chiar chimioterapia. ati vorbit cu oncologul despre asta ?
0
05-05-2012, ora 16:25
merijn
Nu este medic/terapeut
merijn
Buna ziua, din nou.
Dupa cum spuneam oncologul spune ca alt tratament decat cel de acum nu exista ' Nicaieri in Romania, in America, niciunde'.
Durerile sunt suportabile atat timp cat ia medicatia descrisa in comentariul de mai devreme. Totusi, eu cred ca doza de Voltaren e cam mare. Nu se poate deplasa foarte mult pentru ca, spune el, il sageata in piciorul stamg. In rest, este bine.
Am mai observat si o usoara raguseala. Credeti ca ar trebui sa ma ingrijorez?
Ultima intrevedere cu medicul oncolog a fost pe data de 04.05.2012, iar urmatoarea este pe 05.06.2012 ( practic atunci cand merg sa iau retetele). Atunci vom face si analizele ( banuiesc).
Tatal meu are mare incredere in medici ( mai ales in doamna doctor de la oncologie) si nu pot sub nici o forma sa ii spun sa nu ia un medicament indicat de dumneaei. In ceea ce priveste a doua opinie e cam dificil pentru ca mi-e teama ca as putea face o gafa, avnd in vedere orgoliile medicilor din acelasi oras. ( Institutul oncologic din Iasi). Deplasarea in alt oras e dificila. ( unul dintre factori fiind si cel financiar)
Va multumesc!
0
05-05-2012, ora 21:12
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
reciteste postul meu si revezi ce variante de tratament exista; in orice caz, daca tratamentul hormonal nu-si mai face efectul si s-au epuizat manipularile cu tratamente hormonale, ti-am spus, conform protocolului, se indica CHIMIOTERAPIA. trebuie sa vorbiti cu oncologul, pentru ca daca PSA-ul continua sa creasca si are simptome, lucrurile nu pot ramane asa si trebuie facut ceva.
0
06-05-2012, ora 00:19
zburi
Nu este medic/terapeut
zburi
Si eu am intrebat oncologul cam care ar fi parcursul standard dupa ce tumora nu mai raspunde la hormoni (in nici o combinatie). Am aflat ca de curand a fost aprobat medicamentul ABIRATERONE, care ar fi urmatorul pas inainte de chimioterapie. Probabil ca e f. scump, dar puneti o intrebare, banuiesc ca e si compensat de Casa.
0
06-05-2012, ora 13:54
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
abiraterone este aprobat spre folosire, dar din pacate inca nu e in program de decontare. nu exista acces la el decat intr-un fel de program de acces extins care se deruleaza, din cate stiu, la fundeni... nu am alte informatii. insa abiraterone nu este urmatorul pas dupa manipularea tratamentului hormonal. datorita pretului mare, la ora actuala, dupa esecul terapiei hormonale standard, se foloseste CHIMIOTERAPIA.
0
08-05-2012, ora 18:28
merijn
Nu este medic/terapeut
merijn
Buna ziua,
Va multumesc din suflet pentru raspunsuri cat si pemtru promptitudine. Voi incerca sa mai discut cu oncologul. E foarte dificil avand in vedere refuzul acestuia cu privire la un dialog lamuritor. Dupa cum v-am mai spus replica este ca nu mai are ce face. Daca nu ajung la nici un capat voi incerca o alta opinie, probabil in alta localitate. Joi mergem la urolog pentru o reevaluare.
As dori sa va intreb punctual doua lucruri:
1. Doza de 200 mg de Voltaren/ zi e prea mare? ( mai mica nu isi face efectul avand in vedere ca in continuare raspunde doar la antiinflamatoare)
2. Sa ma astept ca ganglionul marit de deasupra fracturii sa fie metastaza ganglionara?

Imi cer scuze daca intrebarile sunt puerile!
Va doresc o zi cat mai placuta si multa sanatate?
0
08-05-2012, ora 19:14
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
pr. danezu50. M-am intors de la Cluj, nimic deosebit, Casodex a mai determinat o scadere de 0, 5 unit['i ]n ultimele 2 luni de la 2, 3 la 1, 8. O sa mai iau 3 luni. Acesta e sfatul, asta fac. Zile bune.
0
08-05-2012, ora 20:30
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu sunt puerile intrebarile, dar daca stai sa cugeti putin asupra lor, realizezi ca defapt nu se poate raspunde la ele. ca atare:
1 - prea mare pentru ce ?
2 - nu pot sa-ti spun la ce sa te astepti, eu insumi nu pot sa am asteptari pe marginea unui caz cunoscut doar din discutii pe internet.
0
14-05-2012, ora 17:07
danezu50
Nu este medic/terapeut
danezu50
ptr. STIDEM am fost f. racit din cauza aerului conditionat, mi-am facut psa-ul si se mentine inca o data mic la 0, 009
pe 30-31 mai ma duc la dr. si voi vedea ce urmeaza. sa auzim numai de bine.
0
14-05-2012, ora 23:09
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
Pt. danezu50. ma bucur, te salut, trebuie sa fie bine in continuare. mai vorbim. e trecut de ora 23 si azi nu am desprins ochii de la calculator.
0
15-05-2012, ora 11:40
zburi
Nu este medic/terapeut
zburi
Am gasit de curand o clinica din Germania care se lauda cu tratamentul cancerului prin vaccin cu celule dendritice, combinat cu termoterapie (care, cica, ii mareste eficacitatea).
Stiu ca nu face parte din nici un standard medical, insa:
- e cineva care a incercat sau stie pe cineva care a incercat asa ceva si, daca da, cu ce eficienta (pentru orice cancer intreb)?
- cam care ar fi pretul unui tratament ? (macar un ordin de marime). Presupune sau nu spitalizare?
0
15-05-2012, ora 22:54
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Buna seara, am revenit după ceva timp de relativa linişte.Domnule doctor, v-am prezentat in urma cu ceva timp situaţia tatălui meu diagnosticat cu cancer de prostata cu metastaze osoase, scor Gleason 4+5, căruia in urma cu câteva luni i s-a făcut orhiectomie bilaterala, in urma căreia PSA-ul a scăzut la 14(aceasta a fost cea mai scăzută valoare la care a ajuns), iar starea de sănătate pot spune ca s-a menţinut in oarecare limite de normalitate(cât se poate in situaţia data)pana de curand când au apărut durerile lombare initiale, de intensitate crescută ce nu mai cedau la Algocalmin/Zaldiar.Si-a refăcut PSA-ul si a constatat ca a crescut la 50la o luna după ce atinsese valoarea mentionata anterior.A luat legătura cu dr.oncolog care i-a recomandat sa meargă sa facă radioterapie.si atât fără alte explicatii..L-a întrebat dacă poate reface scintigrafia deşi nu trecusera 6luni de la prima si nu a fost de acord.
Ce parere aveţi?Ar fi bine sa faca un RMN sau o tomografie?Ce reprezintă acesta creştere brusca, oare deja s-a instalat rezistenţa la Casodex?Este posibil sa trebuiasca sa se crească concentratia de Casodex?sau mai bine spus ce este de făcut in continuare?multumesc frumos...
0
16-05-2012, ora 15:50
danezu50
Nu este medic/terapeut
danezu50
ptr. Oliver S eu nu sunt dr dar am citit ca cu cat scorul Gleason este mai mare (8-9-10) cu atat tratamentul hormonal nu mai are efect si se trece la nivel superior de tratare a cancerului si care este si mai nociv, poate intr-o zi va veni Abiraterone care se pare ca asigura 3-4 ani de viata altfel acum ar trebui sa faca R/T pe locul dureros si mai tarziu Taxotere (alt citostatic), inca odata eu nu sunt dr. oncolog
0
16-05-2012, ora 22:26
zburi
Nu este medic/terapeut
zburi
Referitor la tratamentul cu celule dendritice de care intrebam acum 2 zile, am mai facut sapaturi si am vorbit cu un medic de la clinica cu pricina (la Koln - Germania). Tratamentul presupune 4 injectii, la distanta de 2-3 saptamani intre ele. Fiecare injectie costa 4000 (4 mii !) de Euro. Mai costa sederea acolo (nu se interneaza), cateva zeci de euro pe zi si transportul, binenteles. Vaccinul se prepara pe baza antigenelor expuse de celulele tumorale ale pacientului. A spus ca ei, in laboratorul propriu, prepara vaccinul, ceea ce imi ridica oarece semne de intrebare, caci stiu ca e o mare bataie in acest domeniu si abia de curand o firma, Provenge parca, a reusit, dupa muuulti ani, sa obtina aprobarea FDA pt. a prepara astfel de vaccine. Mi-e greu sa cred ca e tot aia sa le faci "in laboratorul propriu", ca pe amandine. Si nu a putut sa-mi precizeze ce asteptari sa avem de la un astfel de tratament, mi-a spus doar ca rezultatele sunt mai bune la cancerele de prostata decat la alte cancere.
0
17-05-2012, ora 00:04
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
OliverS: mi-ai dat de asemenea un mesaj pe privat, dar ai o setare a contului (de privacy) care ma impiedica sa iti raspund.
altfel, lucrurile stau asa: cresterea atat de rapida a PSA reprezinta cel mai probabil o RELUARE A EVOLUTIEI a cancerului de prostata cunoscut. daca este simptomatic la nivelul coloanei, loc unde s-au mai vazut anterior metastaze, fara indoiala ca cel mai important lucru acum este sa primeasca IRADIERE pe zona respectiva. pentru asta ar fi cel mai important sa faca un RMN de coloana. daca are si simptomatologie nervoasa se recomanda si un consult neurologic si, daca sunt semne majore sau de fractura de coloana, se indica chiar si un CT si eventual o interventie chirurgicala pe coloana (presupun din ce ziceti ca nu e cazul). daca are metastaze osoase si nu a primit pana acum, la fel, se indica (s-ar fi indicat si pana acum) tratamentul cu bifosfonati (Zometa, etc). nu vad rostul unei scintigrafii, pe baza a ce imi spuneti. de asemenea trebuie verificat din nou, la cam o luna interval, evolutia PSA. casodex trebuie intrerupt. cat timp are de cand ia casodex ? inca ceva ce s-ar indica ar fi o dozare de HORMONI ANDROGENI.

concluzie: examen RMN de coloana, IRADIERE daca durerea e data de metastaza, dozare hormoni androgeni + repetare PSA si reevaluare oncologica.
0
17-05-2012, ora 15:57
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Buna ziua.Multumesc pentru răspunsuri.Am schimbat setarea de care spuneati.
Casodex ia de 6luni, iar Zometa a făcut 3 doze, după ultima sintindu-se destul de rău.Cam de atunci au început sa se intensifica durerile...Durerile sunt localizate in special in zona lombara...
0
05-06-2012, ora 13:54
amalia66
Nu este medic/terapeut
amalia66
Buna ziua,

Desi nu am mai postat am urmarit cu atentie comentariile de aici.
Revin cu detalii despe starea tatalui meu actuala, insa inainte va reamintesc ca are 68 de ani si anul trecut in februarie tatal meua fost diagnosticat cu cancer la prostata : adica adenocarcinom acinar prostatic, cu pattern cribriform si glandular fuzat de crestere, in focare confluente si izolate; scor histologic gleason 8 ; 4+4. Are si metastaze osoase instalate pe zone mari din scheletul osos.A urmat operatia de orhiectomie, apoi radioterapie la niivel toracic si la coloana.
Urmeaza tratament cu Zometa, in fiecare luna, flutamida- 3 pastile/zi ; mai nou i-a introdus medicul neurolog( pentru ca avea dureri si de la oncologie la trimis la neurologie) Gabaran si Pentoxifilina;
Analizele sunt foarte bune, PSA 0, 5
De vreo 4 saptamani se simte foarte rau, adica nu mai are pofta de mancare si a slabit foarte mult, are proleme cu constipatia si din cauza durerilor de coloana si lombare nu mai vrea sa se dea jos din pat. Ameteste si ii este greata.Pentru dureri mai ia din cand in cand ketoron. A facut un CT la nivel cranian si nu a rezultat nimic ingrijorator. As dori sa stiu ce alternativa sa gasesc pentru a-i stopa durerile si daca GAbarnul si Pentoxifilina il ajuta? Eu nu am fost cu el cand i s-a prescris aceste medicamente si nu prea am inteles rolul lor.
0
05-06-2012, ora 20:46
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
trebuie facuta o reevaluare a evolutiei bolii. psa-ul acela de 0, 5... e recent ? de asemenea, daca are dureri nou aparute, mai ales la nivelul coloanei, trebuie facut un examen NEUROLOGIC + un examen IRM de toata coloana (mai ales daca si neurologul considera ca e nevoie) si pelvis/bazin +, ca eventuala completare, daca exista afectare a coloanei un CT de coloana.

daca durerile de oase sunt date de evolutia bolii, trebuie pe de o parte facuta IRADIERE pe locurile dureroase + schimbat tratamentul pentru cancer prostata + (daca nu ia deja, ceea ce ar trebui sa se intample) sa faca BIFOSFONATI (de exemplu zometa sau bonefos) + trebuie ajustata medicatia de medicamente dureroase.

ce zice oncologul ?
0
18-06-2012, ora 21:30
merijn
Nu este medic/terapeut
merijn
Buna seara,
Tatal meu de 66 ani a fost diagnosticat in 2010 cu cancer de prostata cu metastaze osoase. In urma operatiei de orhiectomie din decembrie 2011 valoare PSA a crescut de la 8 (inainte de operatie) la 100 in martie. Cel mai recent PSa (iunie) este 129. De trei luni face tratament cu Zometa. Dupa ultima perfuzie durerile au devenit foarte mari atat osoase cat si musculare ( aproape nu mai poate merge). La ultimul consult oncologic medicul a oprit supozitoarele cu Voltaren si a prescris plasturi Dolforin 25 mg. Totusi durerile sunt foarte mari si acuza si spasme musculare (carcei cum spune el). Nu stiu cum sa il pot ajuta, mai ales ca oncologul este in concediu.
Va rog mult sa imi spuneti ce pot face pentru a-i reduce durerile, pentru ca e foarte dificil pentru el (nici macar in pozitie culcata nu ii cedeaza). Medicul spune ca este depasit terapeutic si nu mai are ce sa ii faca.
Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat.
Am inceput sa ii dau cartilaj de rechin. Este bun de ceva?
Va multumesc!
0
18-06-2012, ora 23:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce tratament a primit ? casodex sau flutamida a luat vreodata ?
0
18-06-2012, ora 23:34
merijn
Nu este medic/terapeut
merijn
a inceput cu androcur, apoi a fost schimbat cu yonistib dupa ce psa a crescut de la 0, 1 la 4. Decizia operatiei de orhiectomie a fost luata de catre medic cand psa a devenit 8. Acum ia in continuate Yonistib
0
19-06-2012, ora 00:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
de cat timp ? si cum a evoluat PSA-ul in aceasta perioada ? e foarte important !
0
19-06-2012, ora 07:28
merijn
Nu este medic/terapeut
merijn
februarie 2010- au fost descoperite metastazele osoase, PSa 54.7
martie 2010- a inceput tratament cu androcur si bonefos
iunie 2010- psa 0.4
septembrie 2010- psa 0.1
decembrie 2010- psa 0.1
martie 2011- psa 2
iunie 2011- psa 4 - schimbat trat cu yonistib si bondronat
septembrie 2011- psa 8
In toata aceasta perioada nu a mai acuzat dureri osoase
octombrie 2011 - redebuteaza durerile osoase, se trece inapoi la bonefos
noiembrie 2011- medicul oncolog ia decizia operatiei de orhiectomie
medic urolog curant refuza operatia - motiv- cancer4 hormonorezistent
medicul oncolog refuza decizia si ne trimite la un alt medic urolog care efectueaza operatia
decembrie 2011 (inaintea operatiei) - psa 8
continua tratament post operator cu yonistib si bonefos in acelasi dozaj
martie 2012- psa 100- fractura patologica de os pubian stang
se decide continuarea tratamentului cu yonistib si initierea tratamentului cu zometa( dureri osoase din ce in ce mai mari)
iunie 2012- psa 129
in ceea ce priveste fosfataza alcalina in septembrie 2011 era 80 iar in iunie 2012- 200
durerile osoase sunt din ce in ce mai mari si dupa ultima perfuzie au aparut foarte puternice si cele musculare
( mentionez ca toate durerile sunt acuzate pe acelasi picior- stang, acum mai mult pe o veche fractura)

Multumesc!
0
19-06-2012, ora 09:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
iata ce propun eu: OPRITI YONISTIB si nu-l inlocuiti cu NICI UN ANTIANDROGEN (asa cum se numesc toate, casodex, yonistib, androcur); stiu ca suna foarte ciudat, dar asta as face eu in momentul de fata, ca masura standard la cazul pe care il prezentati. dupa o luna si apoi dupa 2, masurati PSA-ul.

problemele simptomatice trebuiesc tratate separat. cu antialgice escaladate ca doza/forma + daca are dureri/afectari mari localizate osoase, iradiere. zometa trebuie continuata).
0
05-07-2012, ora 10:13
amalia66
Nu este medic/terapeut
amalia66
Desi nu am mai postat am urmarit cu atentie comentariile de aici.
Revin cu detalii despe starea tatalui meu actuala, insa inainte va reamintesc ca are 68 de ani si anul trecut in februarie tatal meua fost diagnosticat cu cancer la prostata : adica adenocarcinom acinar prostatic, cu pattern cribriform si glandular fuzat de crestere, in focare confluente si izolate; scor histologic gleason 8 ; 4+4. Are si metastaze osoase instalate pe zone mari din scheletul osos.A urmat operatia de orhiectomie, apoi radioterapie la niivel toracic si la coloana.
Urmeaza tratament cu Zometa, in fiecare luna, flutamida- 3 pastile/zi ; mai nou i-a introdus medicul neurolog( pentru ca avea dureri si de la oncologie la trimis la neurologie) Gabaran si Pentoxifilina;
Analizele sunt foarte bune, PSA 0, 5
De vreo 6 saptamani se simte foarte rau, adica nu mai are pofta de mancare si a slabit foarte mult, are proleme cu constipatia si din cauza durerilor de coloana si lombare nu mai vrea sa se dea jos din pat. Ameteste si ii este greata. Am facut ecografie unde au aparut metastaze pe ficat. Apoi am refacut CT pentru ca on cologul a spus ca sunt 2 variante: 1. metastazelede pe ficat sunt urmare a cancerului de prostata si atunci shimbam medicamentatia pentru prostata, in conditiile in care PSA-ul este 0, 4
2. exista vraianta sa fie un al doilea cancer.
Conform CT - ficatul este afectat, iar pancreasul are structura neomogena.

Doctorul oncolog spune ca nu mai are de trait decat o luna( nu discut parerea si comportamentul dr este o poveste lunga si revoltatoare); i-am mai facut 10 perfuzii cu arginina, si vitamine B6.
De durere ia tramadol, o jumatate de pastila pana acum si ketorol, dar are dureri de spate foarte mari. Cel mai probabil de la metastazele osoase. Si cel mai rau este ca nu poate manca. As vrea parea sincera daca in acest caz cu metaztaze osoase si metastaze pe ficat mai pot face ceva. care ar fi evolutia bolii si la ce sa ma astept.Multumesc
0
05-07-2012, ora 21:44
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
desigur ca se pot face lucruri. daca intr-adevar medicul are suspiciunea unui al doilea cancer, PSA fiind mic, atunci se indica o punctie de ficat cu examen histopatologic si imunohistochimic. cat are alfa feto proteina, pe analize ? de asemenea mai conteaza LDH-ul, fosfataza alcalina, probele hepatice, probele de coagulare si restul analizelor de sange de rutina.

pentru dureri se recomanda un tratament antialgic CA LUMEA. daca durerile nu sunt controlate, trebuie ajustat tratamentul. ca atare o jumatate de pastila de tramadol este insuficienta. ar trebui sa ia cate o pastila de tramadol de 100 de miligrame dimineata si seara, si intre acestea, daca are nevoie, cate o pastila de 50 de miligrame (care are efect rapid); in acelasi timp trebuie sa ia ketorol, o suta sau 200 de miligrame pe zi, cu un omez sau ceva, pentru protectia stomacului. daca nici cu acestea durerile nu sunt controlate, trebuie trecut la preparate cu morfina, este absolut esential.

daca durerile sunt localizate si sunt date de metastaze osoase, atunci pe de o parte trebuie facuta IRADIEREA pe zona respectiva si trebuie luat in discutie schimbarea tratamentului pentru prostata. are facute niste investigatii imagistice, RMN de coloana/bazin, scintigrafie osoasa, etc ?

ce v-au zis medicii ca are de facut in continuare ?
0
06-07-2012, ora 15:07
amalia66
Nu este medic/terapeut
amalia66
multumesc pentru raspuns; medicul oncolog a zis, citez : daca mai traieste pana pe 10 iulie sa vina sa-i facem Zometa, daca moare, sa-mi aduceti medicamentele inapoi( este vorba de Tramadol).

Ultima scintigrafie este facuta acum 6 luni si trebuia sa o refaca, insa starea lui s-a deteriorat foarte tare. Rezultatele erau incurajatoare inregistrandu-se o ameliorare a metastazelor osoase. PSA-ul este in limite sub 1, de 6 luni, Fosfataza alcalina in limite normale, tot de 6 luni.

Vom reface analizele luni si revin cu alte detalii. A slabit ff mult si nu are pofta de manacare deloc. Doctorii, dupa cum vedeti l-au declarat deja mort.
Eu incerc sa gasesc o modalitate de a-i alina suferinta.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
344 comentarii 1 2 ..... 789 ..... 11 12 ÃŽnainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Compostul de ciuperci cu vitamina E suprimă tumorile maligne în cancerul de prostată
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • ȘtiinÈ›a arată cum alimentaÈ›ia bogată în grăsimi favorizează răspândirea cancerului
  • Ejacularea frecventă scade riscul de cancer de prostată cu 33% - câte orgasme pe lună recomandă È™tiinÈ›a?
  • BărbaÈ›ii înalÈ›i ar putea fi predispuÈ™i la apariÈ›ia unei forme agresive de cancer de prostată
  • Obezitatea la bărbaÈ›i creÈ™te riscul de recidivă după prostatectomie radicală
  • Screeningul PSA (pentru cancerul de prostată) unic la bărbaÈ›ii fără simptome nu salvează vieÈ›i
  •