Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala | Forumul Medical ROmedic

Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala

344 comentarii 1 2 ..... 456 ..... 11 12 ÃŽnainte ›
0
02-03-2012, ora 03:45
vasco1
Nu este medic/terapeut
vasco1
multumesc zburi.
am avut gleason 3+4=7 cu cu patern 4=15%
dar psa la diagnostic 13, 6.
cum sa masoara timpul de dublare, dupa bragul de 0, 2 sau inainte. PSA meu sa ridicat repede in ultimi
6 luni.De exemplu am plecat de la 0.16 la 0, 2 la ultima luna.
sanatate.
0
02-03-2012, ora 18:10
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
Pentru vasco1: Timpul de dublare se determină astfel: când PSA este în scădere valoarea lui se va opri undeva... să zicem la 0, 5 unde poate sta o vreme, cu cât sta mai mult la o valoare cat mai joasă cu atât mai bine. Timpul de dublare este intervalul de timp în zile, luni, ani, în care PSA ajunge de la 0, 5 la 1, 0 (se exclude timpul cât a stat pe loc).
Un raspuns competent de la RaulDuke, dar eu consider ca am înţeles bine de la medicii mei. În cazul tău timpul de dublare este timpul ce se va scurge de la data cand ai avut PSA 0, 16, până la data când va atinge valoarea de 0, 32. Să dea Dumnezeu să nu mai ajungă niciodată acolo. Zile bune
0
02-03-2012, ora 18:56
zburi
Nu este medic/terapeut
zburi
Referitor la timpul de dublare al PSA: da, asa este: luati reper o valoare de cand a inceput PSA-ul sa creasca si apoi masurati-l periodic (sa zicem lunar) si observati la ce distanta in timp ajunge sa fie dublu fata de reper. Practic, acest PSA (care e un antigen, o proteina), se sintetizeaza direct proportional cu masa tumorala. Tumora fiind in crestere, timpul de dublare arata de fapt viteza cu care ea se divide. In general, tumorile prostatice se dezvolta lent, insa, sigur, sunt si exceptii.
Acum, sincer, eu am intalnit putini medici care instituie un tratament mai agresiv la tumorile mai agresive (cum ar fi un timp de dublare sub 3 luni). De fapt, pana acum, cam nici unul nu m-a intrebat de acest timp de dublare, ci cel mult de Gleason. Un tratament mai agresiv ar putea fi, cum ziceati, hormono+radio, insa cu conditia sa gasiti tumora. De combinatia hormono+chimio (citostatice) inca n-am auzit ca se practica, sau, oricum, nu in acest stadiu.
Deci, poate motivul pt. care nu intreaba, este ca, oricum, schema de tratament este aceeasi (standard, cum s-a tot spus).
Necazul cu cancerele mai agresive este ca tind sa devina si hormono-rezistente mai repede (desigur, vorbesc din statistici, nu sunt prezicator). Pe de alta parte, instituirea tratamentului hormonal cat mai devreme, se pare ca prelungeste durata de supravietuire.
Gleason 3+4, desigur stiti, este mai bun decat 4+3 (arata un cancer mai putin agresiv).
Curios este ca exista pareri ca prostatectomia este oportuna chiar si in cazul in care recidiva este de asteptat (pe motiv ca, scazand masa tumorala, scade, de fapt, sansa ca unele celule sa dezvolte mutatia de rezistenta la hormoni; e simplu: cu cat mai putine celule, cu atat mai mica "oferta"). Cu alte cuvinte, prostatectomie, urmata de hormoni este o strategie superioara tratamentului hormonal singur.
Tatal meu are in prezent PSA 0, 23 si un timp de dublare de cca 45 de zile (poti trasa grafic pe valorile PSA-ului de dupa operatie). Imi pare acum rau ca nimeni nu ne-a indrumat sa calculam acest timp de dublare inainte de operatie (si nu am date suficiente), ca sa-mi pot da seama daca a devenit mai agresiv cancerul dupa operatie, sau asa a fost de la inceput (si aici am citit mai multe pareri, daca operatia poate sau nu sa faca asta).
0
02-03-2012, ora 22:45
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
pt. RaulDuke
Va multumesc pentru raspuns. Ma surprind cazurile ce le vad aici, in care urologul opereaza si initiaza BAC sau chiar se pronunta pentru determinari secundare fara investigatii imagistice temeinice. La venirea rezultatului de la histopatologie (+), pacientul trebuie expediat instantaneu la usa unui oncolog !!!!!! Asta e... Zile bune!!!
0
03-03-2012, ora 21:28
danezu50
Nu este medic/terapeut
danezu50
Pentru Vasco1: timpul de dublare al PSA (PSADT)
PSADT=0.693xtimpx(PSA2-PSA1)=nr. zile
timp=timpul in zile dintre masuratorile PSA1 si PSA2
Masuratorile se fac dupa recurenta biochimica si dupa 3 masuratori ale PSA, toate cele 3 sa fie in crestere si la 3 luni distanta intre ele.
Exemplu pt crestere PSA: analiza PSA - la 3 luni alta analiza PSA - la inca 3 luni, alta analiza PSA. A treia analiza devine PSA1, iar apoi la minim 3 luni se masoara PSA2.
RaulDuke poate sa confirme sau sa infirme.
Este rau daca rezultatul este intre 90 si 180 de zile sau mai mic.
Pentru Stidem: am vazut un caz mai rau si traieste (PSA = 70, trat. hormonal a oprit PSA la 15-16, apoi a facut chimio si toate astea in 8 ani). Principiul este sa trasformi boala dintr-una terminala in una cronica. Succes.
0
03-03-2012, ora 22:44
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
pentru danezu50: multumesc - boli, pacienti, statistici. din pacate nu putem ignora statisticile.
0
04-03-2012, ora 18:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, cam totate lucrurile de care amintiti voi sunt corecte, in mare, chiar daca de multe ori nu perfect fezabile si, va puteti imagina, mult mai putin folosite in clinica. desigur ca nu sta medicul cu rigla inginereasca sau cu mathcad-ul in fata sa faca grafice ca sa ia o decizie terapeutica, fata de evolutia matematica a unei chestii care NU este pur matematica, asa cum e PSA-ul. in practica deciziile se iau mult mai mult "la ochi" si tinand cont mai degraba de simptomele pacientului decat strict de niste masuratori care pot varia de la laborator la laborator, sau chiar la acelasi laborator, de la o saptamana la alta.

altfel pot sa va asigur pe toti ca o variatie de la 0, 16 la 0, 2 ng/ml a valorii PSA-ului nu va face pe nimeni sa ia nicio atitudine terapeutica. plus de asta sunt extrem de multi factori de luat in considerare, pe langa simptomatolgie, cum am zis, la evaluarile imagistice periodice de rutina, la situatia tratamentului adjuvant vs. cel metastatic, la expectativa recidivei, apoi la posibilitatea ca ea sa fie local sau la distanta, factori perturbatori ai masurarii PSA, factori externi (de laborator), etc etc etc etc. din pacate medicina nu e matematica, asta insemnand ca poti face mai mult rau cu o gandire prea incorsetata sau inginereasca.

ati explicat destul de frumos principiul masurarii/evaluarii timpului de dublare a PSA, referinta fiind valoarea minima la care s-a ajuns in urma unei terapii, apoi valori crescande consecutiv, apoi un prag minim sub care se considera crestere reala. totusi trebuie sa stiti ca rolul in clinica al acestui parametru, TIMPUL DE DUBLARE AL PSA, inca nu e statutat chiar cu claritate de cristal, exista multe dispute pe tema lui.
0
06-03-2012, ora 08:59
vasco1
Nu este medic/terapeut
vasco1
prieteni,
Exista in Romania oncologi specializati in Cancerul de prostata cum e in alte tari sau oncologi nostri sunt buni la toate.
sanatate.
0
06-03-2012, ora 14:58
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
oncologii nosstri sunt buni la toate.

te asigur ca nu e cancerul de prostata chiar cel mai complicat tip de cancer, astfel incat sa justifice aceasta ultrasupramegaspecializare, decat poate intr-un mediu care da pe afara de bani si resurse, cum niciodata nu va fi mediul social, cu sanatate publica.

stai linistit totusi, nu e un factor de luat in calcul, ca pacient!
0
06-03-2012, ora 20:01
zburi
Nu este medic/terapeut
zburi
Da, asa e, Romania are muulte alte hibe decat lipsa banilor pt. supraspecializari. Ceva totusi ne lipseste: citesc pe forumuri de la americani, pacienti care isi descriu situatia medicala foarte logic si in cunostinta de cauza, si nu sunt savanti, doar ca incep interventia cu "am discutat cu urologul meu / sau cu oncologul meu si am stabilit impreuna ca, dat fiind urmatorul factor..., si pt. ca eu nu am fost de acord cu cutare risc, cel mai bine pt. mine ar fi sa urmez terapia X". La noi nu am auzit povesti din astea. Rareori are medicul TIMP sa stea, impreuna cu pacientul, sa cantareasca avantaje si dezavantaje; iar pacientul sa si le asume in cunostinta de cauza. Ca nu toti pacientii sunt batuti in cap. La noi sistemul e supraincarcat oriunde te-ai duce; medicul rareori iti acorda mai mult de 5 minute. Cumva de aceea se justifica si genul asta de discutii pe forum: toata lumea incearca sa completeze informatia pe care ar fi dorit sa o obtina de la medic. Pana la urma, asta ar fi o forma de respect pt. pacient.
In fine, ne descurcam cum putem; dar toata lumea se simte mai in siguranta daca afla detalii despre boala lui, pe masura intelegerii sale, decat daca are incredere orbeasca in doctorul sau si ramane ignorant. Mai ales ca suntem in Romania.

Pt. RaulDuke: daca ati avea de tratat un cancer de prostata agresiv (sa presupunem ca, dupa Gleason, dupa PSADT, dupa citologia de la biopsie etc, chiar aveti convingerea ca este o forma agresiva), ce ati recomanda, ca tratamentul sa fie si el "mai agresiv"?
0
06-03-2012, ora 20:21
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
pt.zburi:
draga zburi, imi cer scuze si tie si domnului doctor. Lupta cu cancerul este, din pacate, o lupta inegala. Tratamentul chimic nu poate fi mai agresiv decat ritmul de refacere a celulelor sanatoase afectate si ele in mare masura de acest tratament.. Se dezintegreaza sistemul.din cauza citostaticelor. Ne va raspunde desigur si d-l doctor, inca o data. scuze amandurora pentru interventia mea.
0
06-03-2012, ora 20:26
danezu50
Nu este medic/terapeut
danezu50
Pentru Stidem: ai facut TUR-P pentru ca ai avut blocaj? nu puteau sa iti faca prostatectomie radicala? cand ai facut TUR-P?
Vreau sa te intreb mai multe lucruri despre radioterapie, deoarece va trebui sa fac si eu.
unde ai facut-o?
de ce ai facut 38 de sedinte?
au fost usor de suportat?
ti-au afectat uretra, rect? te-a durut?
ai facut RMN inainte de RT?
acum urinezi bine? eu si acum am probleme.. eu am facut prostatectomie radicala in urma cu 1 an si jumatate.
Sunt multe intrebari la care caut raspunsuri.. Te rog daca poti sa imi raspunzi cat mai in detaliu.
0
06-03-2012, ora 21:02
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
pt. danezu50
1.primul meu simptom a fost urinare repetata, cu usturimi si senzatia permanenta ca nu se goleste vezica. asa am mers eu la medic. prima interventie a fost turp (dec 2009) inca de la TURP urinez bine cu jet bun, golire buna a vezicii, urinez de 4/5 ori pe zi uneori ma mai ustura si pe mine si acum, dar una peste alta nu am probleme cu urinatul
2. la invazie locala vezica si rect este inoportuna prostatectomia radicala pentru ca cele 2 organe au fost probabil afectate de celula maligna.
3. am facut dupa turp, in ordine :computer tomograf, RMN, scintigrafie si apoi s-a facut stadializarea TNM si s-a ajuns la concluzia ca nu am metastaze.
4.am facut 38 de sedinte de radioterapie pentru ca tratamentul hormonal, Zoladex + Casodex(RT) nu mai dadea rezultate... incepuse sa creasca PSA. Razele le-am facut la un accelerator liniar la cluj cu Gy din cate imi aduc aminte, nu cu X si numarul lor este stabilit de oncolog impreuna cu fizicienii de la fizica medicala. La acest tip de aparat, cu exceptia unor greturi la inceput, nu am avut nici o reactie adversa, de durere nici vorba. faceam 5 zile pe saptamana, durata unei sedinte era de 4 minute. unii colegi de serie au mai avut diaree.Am avut un coleg de serie caruia i-s-au ingrosat peretii uretrei dar era pe sfarsite si a mers la urolog, i-a pus o sonda de o saptamana pentru largire si acum e bine.
5.daca ai facut prostatectomie radicala insemneaza ca tumora ta nu a luat contact cu organele invecinate ale prostatei si asta e bine cu conditia ca operatia sa se fi facut ca la carte.
Te rog sa-mi raspunzi daca vrei ce PSA ai avut dupa rezectia prostatei, ce PSA ai acum, la urinat ustura sau nu ai jet?
0
06-03-2012, ora 21:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
zburi: din pacate ipoteza ta nu e una completa si nu-ti pot raspunde complet. oricat de "agresiva" ar fi tumora, tratamentul in cancerul de prostata se face in functie de extensie, respctiv de STADIUL TNM. ca atare, oricat de mare ar fi scorul gleason, oricat de mic ar fi timpul de dublare al PSA, daca este vorba de o tumoare mica, localizata la prostata, cel mai indicat tratament ramene PROSTATECTOMIA RADICALA. astfel scopul tratamentului ramane cel de VINDECARE.

daca vorbim de o extensie prea mare, eventual de existenta metastazelor, atunci evident prostatectomia radicala iese din discutie. la fel se poate intampla si daca cineva are o tumoare mica, operabila, dar omul este prea batran/fragil (are alte boli severe) pe baza carora se infereaza ca omul are un risc foarte mare de a muri de pe urma operatiei.

in ambele aceste cazuri, si toate acestea sunt coforme si cu un ghid de tratament al cancerului de prostata, sub care functioneaza, in mare, toata romania, si care e intocmit si semnat chiar de Prof. Sinescu, alternativele de tratament vizeaza doar tratamentul "paliativ", adica cel care se adreseaza simptomelor (daca exista) si intarzierii progresiei bolii. ca atare, de prima intentie, sunt iradierea pe locurile simptomatice (fie prostata, fie de exemplu zone cu metastaze osoase dureroase), si, cel mai des, tratamentul hormonal, in diferite variante, cu sau fara alte terapii auxiliare.

in cancerul de prostata practic niciodata nu se incepe cu CHIMIOTERAPIE!
0
07-03-2012, ora 19:17
danezu50
Nu este medic/terapeut
danezu50
Pentru Stidem: am facut operatie in sept. 2010 (PSA 19); la 4 sapt. PSA = 1.2; nu conteaza unde am facut si ce dr. Normal, am plecat la oncolog si mi-a dat trat.hormonal (Zoladex+Casodex). Astazi am PSA 0.02, tot timpul a fost in scadere. Sper sa ma tina asa pana la RT in august. Nu cred ca RT poate fi curativa, dar am citit ca daca intri la RT cu un PSA cat mai mic, sunt sanse. Am vazut ca la tine a fost bine cam 1 an dupa, sper sa ma tina si pe mine macar 1, 5 ani, pentru ca intru cu un PSA mai mic si cand va creste PSA-ul sa reincep hormonal.
Pentru RaulDuke: am citit despre un tratament hormonal combinat cu RT. As vrea sa stiu daca dupa o serie de RT locala se mai poate face o alta sau mai multe RT-uri.
Hormonal ar fi cu pauza, iar in pauza RT??
PSA-ul ar mai putea sa scada sau sa se mentina tinand tratament hormonal blocada totala inca 4 luni de acum?
0
07-03-2012, ora 20:01
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
pt danezu50
Dupa prostatectomie radicala PSA ar trebui să fie nedetectabil deci 0. Nu l-ai avut niciodată 0? Dar esti totuşi bine.
RT omoră celula malignă rămasă în focar, adică în prostată, în timpul diviziunii sale. Ea poate face PSA nedetectabil sau cu valori nesemnificative de tipul o, oo1etc. Repet 'poate'. Creşterea psa după RT este în funcţie de scorul Gleason. Ceva s-a întâmplat de nu ai avut PSA nedetectabil după prostatectomie radicală.
Eu am stat cu psa în creştere vreo 3 luni şi ceva pâna la rt. am început rt la 3, 2 psa din cauza listei de aşteptare. se monta un aparat nou la cj şi a întârziat punerea lui în funcţiune..trebuia să intru în sept. 2010 şi am intrat în ian 2011, dar la mine problema este scorul Gleason. Zile bune
0
07-03-2012, ora 20:20
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
p.s pt danezu50
Tu mai iei casodex acum?
0
07-03-2012, ora 20:23
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
RT pe pelvis nu se poate face dincolo de o doza cumulativa de 40 - 45 Gy.
0
08-03-2012, ora 09:09
danezu50
Nu este medic/terapeut
danezu50
40-45gy mai pe intelesul nostru se poate ??
0
08-03-2012, ora 09:15
danezu50
Nu este medic/terapeut
danezu50
sigur ca iau Casodex, blocada hormonala completa.
0
08-03-2012, ora 12:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai nu prea... e unitatea elementara in care se masoara practic doza de iradiere

1 Gy (Gray) = 100 de cGy

zilnic se pot administreaza de obicei cateva zecimi de Gray, mai multe zile la rand, dupa cum intocmeste planul medicul radioterapeut impreuna cu fizicianul. din pacate nu sunt nici radioterapeut nici una nici alta, nu pot sa dau detalii tehnice suplimentare.
0
08-03-2012, ora 17:01
danezu50
Nu este medic/terapeut
danezu50
pt RaulDuke; mi-am facut testosteronul seric 0.5ng/ml la 1.5ani de blocada hormonala totala, este bun nu-i asa? se poateface o predictie ca s-ar mentine inca 6luni sau se lucreaza doar pe rezultatul din dif. momente ale timpului prin care trecem cei bolnavi? Stidem n-ai inceput trat. hormonal de linia 2 ?? ketoconazole??
0
08-03-2012, ora 17:17
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
testosteronul are nivel de castrare. nu e "bun" sau "rau", doar spune care este eficienta medicamentelor de tip superagonisti sau antagonisti GnRH. vad ca nivelul e mic, deci medicamentele au efectul dorit la nivelul hipofizei. ce conteaza acuma este evolutia PSA-ului in contextul stadiului bolii si cronologiei tratamentelor aplicate.
0
08-03-2012, ora 21:15
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
pt.danezu50
Nu, nu iai ketoconazole. Am reluat casodex dupa intrerupere din oct 2010. L-am reluat din 16 feb iar la 01 mart psa a cobort de la 2, 76 la 2, 25. miercuri 14 mart fac un nou psa si plec joi 15 mart cu rezultatele la cluj pentru interpretare si eventual noi investigatii imagistice, probabil rmn, pentru ca eu pana la aceasta data nu sunt declarat cu boala oncologica metastazata. trebuie vazut de ce creste. (de cand am luat casodex a scazut dar nu stiu cat va mai scadea).
se practica scoaterea si reintroducerea casodex dupa o perioada de timp. Nu-mi este cunoscut ketoconazole. Ce este? E produs cu efect chimio? aaaa am vazut ce este ketoconazole. nu se utilizeaza in boli oncologice.
0
08-03-2012, ora 22:01
danezu50
Nu este medic/terapeut
danezu50
pt. STIDEM ketoconazole se foloseste cand casedox nu-si mai face datoria si are efect 3-4 luni (in Anglia ), cred ca se foloseste si la noi cand corpul devine hormono-refractar. Dupa asta urmeaza chimioterapia, taxotere.
Nu stiu nici eu bine, oncologul stie cel mai bine
Eu cred ca poti face si operatie mai tirziu pt ca nu ai metastaze sau le ai la nivel micro. Raulduke stie f bine.
ma bucur tare ca Casodex lucreaza din nou, totusi ar fi mai bine sa scapi de dusmanul din prostata si chiar daca mai ramin firimituri le poti lucra mai usor si cu costuri mai mici.Sa-mi spui si mie ce ai facut la cluj, sa auzim de bine
Multumesc Raulduke.
0
08-03-2012, ora 22:10
danezu50
Nu este medic/terapeut
danezu50
Multumesc Raulduke.
0
08-03-2012, ora 23:31
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
intr'adevar, daca PSA creste poate fi vorba de o recidiva sau reluare de evolutie LOCALA, dar fara indoiala ca trebuie foarte cert eliminata varianta existentei metastazelor (oase, ficat, plamani, etc), asta e foarte important.

ketoconazolul este practic tot un medicament "hormonal", un anticortizolic, daca doriti. el are mai multe utilitati in medicina, datorita mecanismului sau elementar de actiune. este folosit ca antimicotic, in boli endocrine (exces de cortizol, de exemplu), dar poate fi folosit si ca medicatie antiandrogenica in cancerul de prostata. din pacate dozele la care trebuie el folosit in aceasta boala sunt foarte mari (cam 1200 mg/zi zilnic - doza foarte mare), face ca acest medicament sa aiba toxicitati hepatice mari si deci nu este folosit pe termen lung. de obicei este ocolit. eu insumi l-am folosit intr-un singur caz pana acum, la un pacient la care am suprimat tratamentul cu zoladex/casodex, l-am trimis spre iradiere pe o zona cu o metastaza osoasa dureroasa, si urma sa inceapa chimioterapie peste 2 saptamani. in perioada respectiva am administrat ketoconazol, cu raspuns destul de bun si rapid, si simptomatic (simptome urinare) dar si cu scadere a PSA-ului.

cam asa stau lucrurile.
0
10-03-2012, ora 22:19
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
pt. RaulDuke:
Exista riscul ca scintigraf sa confunde o meta os incipienta cu deshidratarea, recte vertebra D12 pedicul stang????
0
11-03-2012, ora 01:13
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu cunosc sa existe aceasta posibilitate. defapt nici nu inteleg la ce te referi cand vorbesti de ce pare a fi deshidratarea unei vertebre...
0
11-03-2012, ora 08:31
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
Pt. RaulDuke:
Înainte de a fi trecut pe lista de aşteptare pentru RT externă pelvis, s-a încercat excluderea metastazelor printr-o scintigrafie ( la 3 luni după diagnosticarea pe cale anat -patol, martie 2010, sub BAC) la care s-a observat deshidratarea de masă osoasă de care vorbeam. S-a "decretat" că poate începe radioterapia pentru că "leziunea" respectivă nu este cauzată de determinări secundare (nu e un cancer de prostată metastazat). De atunci mă întreb dacă imagistul (radiologul) s-ar fi putut înşela !? Mulţumesc!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
344 comentarii 1 2 ..... 456 ..... 11 12 ÃŽnainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Compostul de ciuperci cu vitamina E suprimă tumorile maligne în cancerul de prostată
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • ȘtiinÈ›a arată cum alimentaÈ›ia bogată în grăsimi favorizează răspândirea cancerului
  • Ejacularea frecventă scade riscul de cancer de prostată cu 33% - câte orgasme pe lună recomandă È™tiinÈ›a?
  • BărbaÈ›ii înalÈ›i ar putea fi predispuÈ™i la apariÈ›ia unei forme agresive de cancer de prostată
  • Obezitatea la bărbaÈ›i creÈ™te riscul de recidivă după prostatectomie radicală
  • Screeningul PSA (pentru cancerul de prostată) unic la bărbaÈ›ii fără simptome nu salvează vieÈ›i
  •