Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala | Forumul Medical ROmedic

Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala

344 comentarii 1 2 345 ..... 11 12 ÃŽnainte ›
0
05-01-2012, ora 00:08
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este raspunsul tipic al acestei boli odata instituita terapia hormonala. intr-adevar, raspunsul atat de rapid este mai putin asteptat, dar oricum foarte posibil.
ramane de facut RMN de pelvis si scintigrafie osoasa spre a se mentiona STADIUL COMPLET al bolii (TNM) si daca boala este operabila sau nu. e cel mai important lucru. daca boala e operabila, trebuie operata, daca NU, atunci trebuie sa continue tratamentul hormonal, cu luarea in discutie si a altor terapii suplimentare, in functie de extensia bolii.
ramane de vazut, asteptam vesti.
numai bine !
0
05-01-2012, ora 08:14
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Buna dimineata!Multumesc pentru sinceritate.Intradevar si eu m-am intrebat de ce nu mi-au raspuns lucruri mai concrete, adica daca pot face sau nu ceva in cazul dat.Au raspuns ca sunt de acord cu tratamentul hormonal, dar ar vrea sa repete o serie de analize, sa mai faca in plus un PET/CT si sa vada lamele biopsice.In momentul acesta nu stiu ce sa mai zic...
0
05-01-2012, ora 13:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu as recomanda PET/CT in cazul acesta si in nici un caz (cel putin in romania) de cancer de prostata. este foarte scump si se plateste integral, pentru ca nu este aprobata decontarea acestei investigatii in cazul cancerului de prostata, care oricum este usor de urmarit si prin alte mijloace mai ieftine, cum ar fi RM, CT sau scintigrafie.
0
05-01-2012, ora 15:05
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Vreti sa spuneti ca acest PET/CT ar fi contraindicat in cazul lui? In privinta scintigrafiei am incercat sa facem la sp.Burghele, dar din pacate nu au substanta de contrast si ni s-a spus sa revenim dupa 15 ianuarie, poate primesc. Cateodata am senzatia ca ma lupt cu morile de vant...De ce oare la noi nu se poate face ceva in echipa?Adica, odata ce omul a fost internat si s-a constatat existenta unui cancer, de ce urologul(in cazul nostru) nu colaboreaza cu oncologul din sp.respectiv pentru a alege un tratament si investigatii ulterioare optime pt.pacient?In cazul nostru urologul a fost cel ce a initiat tratamentul, atat cel oral cat si cel injectabil, iar la externare ni s-a recomandat sa gasim un oncolog pt.a i se putea da medicatia gratuit fiind foarte scumpa.Adica tot ce am vazut a fost resemnare...cum sa incurajezi un pacient cu astfel de diagnostic daca ii arati resemnare si nu ii mai lasi o raza de speranta?Stiu ca medicii nu trebuie sa se implice sufleteste, dar cateodata o vorba buna ii poate alina suferinta celui din fata sa, chiar daca pentru o secunda..Sper ca nu am fost prea patetica, dar efectiv asta simt...
0
05-01-2012, ora 18:30
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, te cred, dar in asemenea momente este marginal ca importanta ce simtim fata de ce avem de facut. nu mai conteaza "de ce" -urile si poti sa te consolezi, daca vrei, gandidu-te ca in multe alte locuri (chiar din zone mai civilizate) e mult mai rau, mai greu, iar accesul la sanatate, chiar si mai restrictionat.
revin despre PET/CT: notiunea de "contraindicat" se traduce prin "poate fi foarte daunatoare". nu acesta este cazul pentru aceasta investigatie in cazul cancerului de prostata, ci pur si simplu nu aduce beneficii suplimentare fata de restul metodelor disponibile, mult mai ieftine. rau NU face (exclusiv riscurilor asociate), dar va garantez ca nu aveti de castigat prin a cheltui 5 000 RON pentru ea. intelegi ceva ? nu este "contraindicata", doar ca NU E INDICATA. un fel de NU E UTILA...
0
05-01-2012, ora 23:06
zburi
Nu este medic/terapeut
zburi
Revin si eu cu o intrebare, adresata mai degraba medicilor care mai raspund pe forum (daca se poate). Scriu pt. cazul cu cancerul de prostata care recidiveaza, de la PSA 0 imediat dupa operatie (prostatectomie), are acum, la 6 luni, 0, 11 si se dubleaza la 2 luni. Inca nu am facut investigatia imagistica pentru a ne lamuri ce fel de recidiva este (locala sau metastaza). Intr-un post anterior spuneati (RaulDuke) ca operatia nu a favorizat raspandirea celulelor tumorale (deci metastazarea).
In acest sens, mie mi se pare ca suntem acum cam in acelasi stadiu ca inainte de operatie, doar ca am incercat sa-i mai dam o sansa prin aceasta operatie. Ma insel?? Suntem mai rau? Adica timpul pana cand cancerul va deveni hormono-rezistent este mai scurt acum, dupa operatie, chiar presupunand ca au aparut metastaze? Sau oricum avea sa fie tot atat de 'rezistent' si daca nu se opera? Una peste alta, daca toti factorii pareau in favoarea operatiei inainte, acum ca recidiveaza, sa ne gandim ca am ales gresit? I-am scurtat zilele?
0
06-01-2012, ora 11:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate nu o sa gasesti un raspuns favorabil sau mai ales util la toate intrebarile acestea, care vin din niste tulburari nerationale ale tale. nu au un substrat rational medical, iar un eventual raspuns la fel de nestructurat ca si ele, nu te va ajuta la nimic, caci vor aparea alte intrebari, mereu altele.
inafara de asta incearca sa te linistesti putin si sa urmezi ce ai de facut, respectiv investigatiile de care ai amintit si tu mai sus.
operatia a fost facuta in scopul VINDECARII. e simplu. nu exista dovezi ca "operatia favorizeaza metastazarea" iar discutiile de tipul "a fost bine/nu a fost bine" nu au absolut nici o utilitate. sunt chiar daunatoare. din pacate un procent din cancerele OPERATE cu scop de vindecare (deci de a scoate toata tumora), asa se intampla, recidiveaza. fie local, fie la distanta. nu poate fi facut nimic pentru asta inafara de a se urmari si actiona conform protocolului.
acum, clarifica-ti toate lucrurile in cap, controleaza ce intelegi si tu ca e pura pasiune, elimina, pastreaza ce e rational si formuleaza O SINGURA INTREBARE, cu cap si coada. daca intrebi ce trebuie, iti voi raspunde!
0
22-01-2012, ora 10:46
karmen_vali
Nu este medic/terapeut
karmen_vali
Buna dimineata! Am revenit cu rezultatul analizelor:

1. rezultat imagistic (RMN) ficat, cai biliare, colecist, pancreas, splina, rinichi, suprarenale - fara modificari de semnal, de tip patologic. La nivel pelvin - prostata de 55/44/40 mm, cu structura heterogena, prezentand in lobul drept un nodul neomogen de circa 17/20 mm. Capsula prostatica apare cu contur neregulat, dar continuu.
Hipersemnal T1 fat-sat si T2 fara priza de contrast, in zona periferica posterioara a lobului drept (hemoragie subacuta?).
Fara ascita, fara adenopatii abdomeno-pelviene.
Concluzii: Nodul tumoral prostatic drept.

2. rezultat al examenului scintigrafic osos "whole body":
- neomogenitate de captare a radiotrasorului osteotrop la nivelul coloanei vertebrale cervico-dorso-lombare, cu zone focale moderat hipercaptante la nivel cervical C5-C6, toracal mediu T7 si inferior T11, lombatr inferior L4 si L5, hemicorp stang;
- moderata hiperfixare a radiotrasorului la nivelul segmentelor osoase componente ale articulatiilor capulohumerale, coate, RCC;
- arie hipercaptanta maxilara bilaterala (patologie alveolo - dentara?);
- arie focala hipercaptanta la nivelul platoului medial al genunchiului drept - proces inflamator activ.
Concluzii: Aspectul scintigrafic este sugestiv pentru prezenta de modificari degenerativ/inflamatorii vertebrale si poliarticulare.

Mentionez ca este clinic sanatos, nu are nici o alta boala.

Urmare a vizitei la dr. oncolog, i s-a recomandat operatia.
Spuneti-mi va rog si parerea Dvs. Stiu ca asta ati recomandat chiar inainte de aceste doua verificari.
Chiar s-a gandit pentru operatie la o clinica din Cluj. (nu stiu daca am voie sa dau numele pe acest forum).

Intrebare - dupa operatie se recomanda si chimioterapie, sau sedinte de raze, sau nimic?
Astept cu multumiri raspunsul Dvs.
0
22-01-2012, ora 10:58
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ai voie sa dai numele oricarei clinici publice, nu e recomandabil sa dai numele vreunei clinici private.

despre caz, raman consecvent, mai ales in lumina acestor 2 investigatii care arata o boala inalt localizata, operabila si vindecabila. cu mentiunea ca nu-mi amintesc toate datele prezentate de tine (in detaliu) si ca nu cunosc nici cazul vis-a-vis de varsta, riscuri, comorbiditati, stare generala, etc, consider ca varianta cu OPERATIE de prima intentie este, ca atare, cea mai buna, singura care ofera sansa de vindecare. in acest caz, strict oncologic vorbind, dupa operatie (daca este efectuata cu succes) nu se recomanda nici iradiere nici chimioterapie, nici macar terapie hormonala imediata. varianta principala recomandata in primul rand de ESMO este urmarire pe termen lung, cu dozare PSA si ecografie pelvina si alte investigatii periodice, dupa cum va va recomanda medicul oncolog. despre riscurile operatiei denumite PROSTATECTOMIE RADICALA poate sa va edifice chirurgul, si recomand sa cereti informatii despre asta INAINTE de operatia in sine.

numai bine !
0
22-01-2012, ora 19:16
karmen_vali
Nu este medic/terapeut
karmen_vali
Buna seara!

Multumesc mult pentru raspunsul prompt.
Cazul in sine: unchiul meu de 62 ani, in toamna a observat ca nu mai urineaza la fel de mult si simtea ca ar mai avea de urinat. A mers la urologie in Braila, unde pe 21.09.2011 a fost trimis la analize de sange:

PSA = 12.43
Free PSA = 10.6.

Indicandu-i-se biopsie, s-a dus la Spitatul Militar din Bucuresti, la urologie, unde i s-a cerut sa repete analiza si sa faca un ecograf abdominal.
Pe 11.10.2011 rezultatele au fost:

PSA = 11.87
Free PSA = 8.93,

iar la ecograf prostata avea dimensiunile de 48, 52, 51 mm.

Cu noile analize, s-a dus din nou la Spitalul Militar si a fost sfatuit de medicul urolog sa faca o punctie pentru biopsie.
Rezultatul a venit luni, 19.12.2011: adenom carcinom al prostatei, grad Gleason 2, 3, 4 - scor 7.

Dupa vizita la oncolog i s-a prescris medicamentatie pentru hormoni, si la 2 saptamani dupa tratament rezultatuil PSA-ului a fost de 4.44.

Apoi a facut cele doua analize: scintigrafia osoasa si RMN si rezultatul il stiti.

Mentionez ca este clinic sanatos, nu are nici o problema grava de sanatate, in afara de acesta boala descoperita din intamplare.

Doctorul urolog de la Spitalul Militar din Bucuresti i-a spus la aflarea rezultatului ca operatia in sine este una grea, este nevoie de donatori de sange, etc.
Clinica din Cluj este privata, nu dau numele, condusa de un profesor dr. (cred ca iar, nu am voie sa dau numele).

Acum urmeaza programarea pentru operatie.
Sa dea Dumnezeu sa fie bine.
Multumesc din suflet pentru ajutorul pe care mi l-ati oferit!
0
22-01-2012, ora 19:21
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere!
0
23-01-2012, ora 23:31
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Buna seara!Nu am mai intrat de ceva vreme.Intre timp am mers la oncolog, un domn deosebit de bland, care desi a vazut foarte clar cum stam, a gasit cuvintele potrivite pentru a ne incuraja(nu stiu daca am voie sa-i mentionez numele).Ne-a spus ca din punct de vedere al tratamentului trebuie sa ia Casodex si Zoladex, dar si Zometa, ulterior cand se va observa rezistenta la medicatie(respectiv stagnarea scaderii PSA-ului sau chiar cresterea acestuia)mai exista si alte optiuni, iar ca ultima solutie poate opta pentru a intra intr-un studiu clinic pentru un medicament destinat cancerului de prostata cu metastaze osoase(bine, in cazul studiilor clinice, cum ti-e norocul ti se poate administra molecula studiata sau placebo).In concluzie ne-a incurajat sa fim puternici pentru el.
Dupa ce am fost la oncolog a facut unchiul si scintigrafia osoasa care a confirmat metastazele osoase la nivelul coloanei in special in zona lombara, pelvisului si s-au evidentiat chiar si spre coaste.De asemenea vazand un alt urolog i s-a recomandat si a si facut orhiectomie bilaterala in urma careia starea i s-a imbunatatit cat de cat, in sensul ca parca i-a revenit pofta de mancare si are senzatia ca nu mai oboseste atat de repede ca inainte, binenteles ca trebuie sa aiba grija sa nu faca efort si sa se menajeze.Va si tratament merge in continuare cu Casodex de 50mg(i-a scazut doza pentru ca se pare ca eruptiile cutanate de care v-am vorbit si ametelile pe care le acuza erau cauzate de concentatia mare de subst.activa cu care incepuse tratamentul-150mg)si Zometa.Vroiam sa va intreb:
-ce parere aveti de aceasta interventie chirurgicala(ni -a spus ca unele dintre metastaze ar putea involua, si ar putea fi relativ oprita multiplicarea celulelor canceroase)
-ce parere aveti de administrarea unor suplimente nutritive pentru imbunatatirea starii sale(de ex:uleide somon, coQ10, extract din samburi de struguri-resveratrol-, diverse imunostimulatoare)-nu am vrut sa dau nume pt ca nu stiu daca este permis..
Multumesc frumos!O seara buna!
P.S.Am uitat sa mentionez ca dupa o luna de Casodex 150mg si o fiola Zoladex PSA-ul a ajuns la 17, dar urologul a spus ca totusi ar fi trebuit sa scada mai mult si de aceea i-a propus orhiectomia.
0
09-02-2012, ora 11:44
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Buna ziua!RaulDuke, am simtit lipsa comentariilor dvs.Sper ca nu v-am suparat cu ceva punandu-va atatea intrebari intr-o interventie de-a mea anterioara...Va consider un apropiat la care dau fuga cand mai am cate o nelamurire...Multumesc!
0
09-02-2012, ora 21:32
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
in nici un caz! cumva actualizarea comentariilor de aici a fost trecuta cu vederea, nu aparea prea bine in lista...

tratamentul propus si pe care il urmeaza, asa cum probabil am mai zis, este standard in cazul cancerului de prostata in faza metastatica. varianta ZOLADEX este absolut echivalenta cu ORHIECTOMIA, desigur fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. prima cu avantajul ca parca ii cruta din psihicul omului (statistic doar 17% dintre barbati accepta sa li se scoata testiculele ca varianta de tratament, din motive evidente), iar cea de a doua, cu evidentul avantaj al faptului ca asigura COMPLIANTA la tratament, dar cu dezavantajul ca este ireversibila... dar ca rate de raspuns in cadrul tratamentului hormonal, cu componenta de DEPRIVARE DE HORMONI ANDROGENI, este perfect identica. deci scaderea PSA-ului si chiar ameliorarea si controlul pe termen lung a tratamentului este asteptata si intr-un caz si in celalalt, chiar scaderea dimensiunilor metastazelor, etc.
despre dieta... in general nu se recomanda nici un tip de dieta anume, suplimentele sunt dictate de necesitatile fiecaruia, nereprezentand o tinta a tratamentului oncologic. ca oncolog nici nu am dedus vreodata sau auzit de pe undeva de vreun beneficiu, la modul general, inafara cazurilor selectate pe indicatii, deci poate ca un nutritionist poate sa va ajute mai mult (de dat sfaturi sunt convins ca o sa aiba cu toptanul), dar nu care sa influenteze evolutia bolii oncologice.

boala fiind metastatica, tinta tratamentului este CONTROLUL SIMPTOMELOR. se va nota valoarea minima la care ajunge PSA-ul (numita nadir) si se va urmari mentinerea lui la valori cat mai mici, dar, repet, tinta va fi CUM SE SIMTE OMUL, adica legat de urinat, dureri osoase, etc. este posibil ca PSA-ul sa nici nu ajunga, deci, la valori "normale", acest lucru nefiind o tinta a tratamentului.
tratapent hormonal cu urmarire periodica e ceea ce se indica momentan.
va urez mult succes !
0
10-02-2012, ora 22:24
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Buna seara!Surprinzator dar momentan se simte mai bine dupa orhiectomie si chiar a mai luat putin in greutate(Nu mai stiu daca v-am spus ca a slabit aprox.15kg.intr-o luna).In privinta urinatului nu are probleme, atat ca oboseste relativ repede si nu poate sta prea mult in picioare sau pe scaun, dupa o perioada de timp simte nevoia de ase intinde in pat.Momentan nu sunt dureri insuportabile, asteapta sa faca Zometa care momentan lipseste de la policlinica de care apartine.Din pacate injectabilele pentru oncologie nu mai pot fi eliberate din farm.de circuit deschis ci doar din cele de circuit inchis si nu avem ce face decat sa asteptam sa primeasca Zometa.Multumesc frumos pentru sfaturi!Tinem legatura...
0
11-02-2012, ora 00:43
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
numai bine !
0
19-02-2012, ora 23:14
MagdaM
Nu este medic/terapeut
MagdaM
Buna seara! Bunicul meu în varsta de 82 ani a fost diagnosticat in octombrie cu cancer de prostată, scor gleason 3+4. PSA aprox.10 ( putin peste, dar nu-mi amintesc exact). Alte detalii privitoare la datele medicale legate de biopsie nu sunt in masura sa dau acum. Imediat după diagnosticare i s-a facut castrare chirugicală, după care am mers la oncolog care i-a prescris Casodex. Inainte de operatia de castrare doctorul urolog i-a pus sonda, întrucât din cauza unei raceli a avut retentie totală. După operatie, are în continuare sonda. Însă are numai probleme din cauza ei: i se blocheaza (nu stiu care sunt termenii medicali), în sensul că nu mai curge urina, are dureri mari. Medicii unde isi schimba sonda i-au dat calmante şi un unguent, iar urologul care l-a operat i-a dat ceva pe baza de cirprinol pentru infectie urinara. Însă niciun tratament nu a avut efect. Are aceleasi probleme in continuare. Se poate face altceva?
O altă chestiune care mă preocupă este aceea că de cand a inceput tratamentul cu Casodex s-a îngălbenit. Am citit prospectul si am vazut ca poate cauza icter. A fost la oncolog, care nici nu a remarcat acest aspect. Nu ar trebui oare să facă niste analize?
De asemenea, deşi se plânge de dureri mari ale bazinului, nici urologul, nici oncologul nu i-au recomandat să facă scintigrafia osoasa. Probabil ca au motivele lor (medicale), însă nici nu s-au obosit sa aminteasca ceva despre asta, să explice în vreun fel.
Nu stiu daca nelămuririle mele sunt sau nu intemeiate pentru că nu am cunostinte medicale şi nici nu sunt eu persoana care l-a însoţit la medici. Daca cineva ar putea sa imi ofere macar o părare, i-as rămâne recunoscătoare. Vă multumesc!
0
20-02-2012, ora 20:22
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
desigur ca daca un om cu cancer de prostata care NU e operabil are dureri osoase, trebuie facuta scintigrafie. de ce anume nu vi s-a recomandat, asta pot numai medicii respectivi sa stie. poate au considerat ca exista o speranta buna ca durerile sa fie controlate cu minime medicamente de durere si la ceva vreme dupa castrare si administrare de Casodex. se poate intampla. dar totusi prezenta metastazelor ar trebui neaparat certificata. aveti un RMN de pelvis, sau macar un CT de pelvis si abdomen ? cred ca s-ar impune !
de asemenea s-ar impune niste analize biologice mai amanuntite, inclusiv texte functionale hepatice, cu bilirubina, transaminaze, etc. acestea ar fi fost absolut esentiale si inainte de inceperea oricarui tip de tratament.
despre nefunctionalitatea sondei, asta trebuie rezolvata de catre urologi. nu e normal sa se intample, poate ca sangereaza si cheaguri de sange obstructioneaza sonda, sau se intampla ceva similar.
toate acestea totusi trebuiesc rezolvate sub indrumarea oncologului, sau a unui medic, cel putin, care sa stie de unde sa apuce lucrurile. unde urmeaza tratament ? ce oncolog l-a vazut ?
0
22-02-2012, ora 01:04
danapitesti
Nu este medic/terapeut
danapitesti
tatal meu are cancer de prostata, a fost castrat acum 5ani.FARA SA I SE SPUNA, a fosst un soc si a refuzat tratamentul crezand k doctorul a facut o greseala si k nu e competent.noi, familia am aflat anul trecut in oct, in urma unui psa.40.deci 5 ani nu a luat nimic.am fost la Panduri, unde a fost intodus intru-un program de studiu, 3 sapt a luat niste pastile experimentale in urma carora psa-ul a scazut la 20 si F IMPORTANTs-a redus frecventa urinara!!!!!!!!!!!!de la 40 min la 2h.problema este k urologul de la Panduri nu mai vrea sa-i dea medicamentele experimentale, nu vrea sa-i dea nici altele, zice sa mergem la oncologul nostru, la Pitesti desi SE PRESUPUNE K STIE CAZUL LUI si k nu a luat nimic 5 ani.ce vrea sa insemne asta?de ce nu ne-a trimis la oncolog de la inceput dk nu era de competenta lui?va rog scrieti-mi, orice informatie ne poate fi de folos!multumesc!
0
22-02-2012, ora 01:24
danapitesti
Nu este medic/terapeut
danapitesti
tata are 60 ani, si are metstaze la oase, se simte bine, doar k are o mare pofta de mancare si se ingrasa.doar k nu mai stim incotro s-o luam, sa mergem la un oncolog la noi in Pitesti?lumea zice sa mergem la Buc.dar unde?am avut mare incredere in acel dr de la Panduri, parea un om responsabil si totusi el insista pe Pitesti, unde toata lumea stie k e 'frectie la picior de lemn'multi dintre doctorii de aici fiind nepregatiti si jepcari.am vazut o mare diferenta de atitudine intre dr-ii de la PIT si cei de la Buc.sper sa-mi scrieti si am sa revin cu amanunte!
0
22-02-2012, ora 22:06
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
danapitesti, imi pare foarte rau sa trebuiasca sa-ti marturisesc perspectiva mea, ca medic oncolog, pentru situatia pe care o prezinti. ea este in felul urmator: ABSOLUT HALUCINANTA ! de la inceput pana in momentul de fata, descrii ceva greu de imagina, din cel putin urmatoarele puncte de vedere:
1 - faptul ca bolnavului i s-a tainuit NU NUMAI diagnosticul si prognosticul, ci si optiunile de tratament, inclusiv ce si de ce anume i s-a facut; asa ceva este cel putin profund imoral.
2 - odata confruntat cu diagnosticul de CANCER, respectivul om sa NU fie luat in evidenta la un oncolog, in cazul Romaniei la un oncolog DE TERITORIU, este o profunda eroare, cum este si faptul ca nu a fost urmarit, de la diagnostic incoace, tot de un oncolog.
3 - discutia, asa cum prezinti tu, cu "medicamentele experimentale" date Dumnezeu stie cum si in ce conditii, fara ca voi sa prezentati vreo informatie despre asta, pe mine initial m-a lasat perplex... este o imposibilitate deontologica si legala sa dai ceva cuiva, mai ales ca tratament pentru cancer, fara sa explici foarte clar CE E AIA, ce efecte are, pozitive si adverse, daca e vorba de un studiu, care sunt conditiile lui, etc etc etc.
4 - iarasi: sa va incredeti DOAR in spusele unui urolog, fie el si un geniu, in cazul in care cineva are cancer de prostata METASTATIC, si sa nu mergeti la un oncolog atata vreme, iarasi, este cel putin neverosimil.

ma tem ca s-au facut o suita de greseli MAJORE, pentru care in cea mai mare masura VOI purtati vina, poate impreuna cu medicul vostru de familie, care nu v-a indrumat mai bine... singurul lucru care amelioreaza destul de mult situatia este ca, dupa cum declari, omul se simte totusi bine, nu are simptome profund deranjante, desi, cu siguranta, cel mai probabil are simptome cu care s-a obisnuit, ele putand fi foarte mult ameliorate. in orice caz, riscul la care a fost/este expus prin absenta consultului oncologic este foarte mare.

ca sa remediati: mergeti CAT MAI CURAND la un ONCOLOG DE TERITORIU (eventual o policlinica prin apropiere), cu documentele bolnavului (personale si legate de boala) si cu un bilet de trimitere de la medicul de familie si faceti gestul numit LUARE IN EVIDENTA IN SERVICIUL ONCOLOGIC TERITORIAL !!! de acolo inainte el poate fi urmarit, coordonat, investigat si eventual tratat, simptomatic si/sau etiologic, dpdv ONCOLOGIC, asa cum este critic sa se procedeze, in functie de cat de bine va intelegeti si cata incredere aveti in respectivul oncolog. daca nu, puteti ulterior sa va programati pentru consulturi unde doriti, inclusiv la mai multele clinici universitare din bucuresti.

va urez mult succes si mult mai multa inspiratie pe viitor ! tratamentul in cancer este foarte standardizat, iar cancerul de prostata, chiar si in faza metastatica, poate sa evolueze foarte multi ani chiar, pana la moartea bolnavului. asta nu inseamna ca in perioada respectiva trebuie neglijat sau ca nu poate primi tratament simptomatic.
0
01-03-2012, ora 08:34
olivius
Nu este medic/terapeut
olivius
Fac tratament cu Zolodex si Casodex de vreo luna de zile.Vreau sa stiu daca e nevoie sa nu consum sare in alimentatie asa cum cred ca bine am inteles ca a recomandat medicul..??? spunand ca retin apa daca bine am inteles.Va multumesc!
0
01-03-2012, ora 11:01
vasco1
Nu este medic/terapeut
vasco1
care e numarul bolnavilor de cancer de prostata in Romania?
Operat de cancer prostata, 56ani. PSA a crescut de la 0 la 0, 2 in 13 luni. Pathologie : pT3bN0(High Risk), margin negativ.
Ce este recomendabil: numai Radioterapie sau ADT+Radiotherapie Mutumesc
P.s CT si scintigrafie osoasa normale.
0
01-03-2012, ora 11:25
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
olivius: poate ca medicul a luat in considerare si alte boli de ale tale, cum ar fi hipertensiune arteriala, etc. strict referitor la zoladex si casodex, nu exista nici o recomandare de acest gen.

vasco1: probabil de ordinul a 10 000 sau 15 000... desigur ca sunt mai multi bolanvii reali decat cei raportati.
despre diagnostic: ce scor gleason este scris pe raportul anatomopatologic ? altfel... cum adica PSA a crescut ? ne aflam la 13 luni de la operatie, timp in care nu ai facut nici un tratament ?
0
01-03-2012, ora 12:32
danapitesti
Nu este medic/terapeut
danapitesti
Buna ziua!
Multumesc pt raspuns, RaulDuke!!am crezut k postarea mea haotica nu o sa fie luata in seama, dar eram DISPERATA!!!!!!!!!!trebuie sa rectific ceva, tatal meu a fost luat in evidenta, aici la Pitesti, dupa castrare si i sa recomandat flutamida pe care, cum am mai spus nu a luat-o.acum am mers din nou la onccologie si i sa prescris doar CASODEX desi are si metastaze osoase.cand am intrebat de ZOMETA oncologul de aici ne-a spuus k din documentele prezentate(investigatiile de la Panduri) NU REZULTA K ARE METASTAZE OSOASE?!?!!!!!.du-te din nou la Panduri...cei de acolo nu inteleg de ce oncologul de aici nu intelege...?!?!!!!!parca traim o gluma proasta care nu se mai termina.
In fine.va putem gasi undeva domnule RaulDuke?-*
Multumesc!

(*modificat de admin)
0
01-03-2012, ora 13:11
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, ma puteti gasi, pentru ca, in ciuda aparentelor, sunt o persoana reala si nu doar u bot de forumuri medicale. totusi, daca ma puteti gasi, asta va fi doar coincidental, pentru ca nu folosesc internetul pentru a-mi furniza date de contact, serviciul in care lucrez deja e supraaglomerat. in orice caz, pentru oncologie puteti merge oriunde, tratamentele si procedurile sunt aceleasi si standardele aceleasi peste tot.

referitor la caz, trebuie sa spun si eu: CARE E ACEA ANALIZA CARE ARATA METASTAZE OSOASE ?
0
01-03-2012, ora 20:52
zburi
Nu este medic/terapeut
zburi
pt. vasco1:
Desi, dupa ce PSA-ul sare de valoarea 0, 2, sunteti, oficial "in recidiva", faptul ca abia dupa 13 luni de la operatie ati atins aceasta valoare, daca intre timp nu ati urmat nici un tratament oncologic (nici macar hormonal), as zice eu ca este incurajator. In afara de a repeta analiza, pentru a va asigura ca valoarea este reala (caci la valori din astea f. mici se mai intampla erori de laborator), eu as zice sa incercati sa determinati timpul de dublare al PSA-ului (la cate luni, aceasta valoare se dubleaza). In ultima vreme, acesta este considerat un marker bun al agresivitatii bolii. Tot la agresivitate se refera si Gleason-ul pe care l-ati primit din biopsia efectuata in urma operatiei. Daca timpul de dublare este de 12 luni sau mai mult, aveti sanse sa imbatraniti linistit, poate chiar fara tratament oncologic; prin asta nu vreau sa incurajez fuga de tratament.
Ca nu v-a iesit nimic la scintigrafie era de asteptat, la PSA asa mic; am citit cateva studii asupra investigatiilor imagistice care se preteaza la confirmarea recidivelor la valori de PSA sub 1 si ziceau ca abia RMN-ul a reusit, in unele cazuri, sa deceleze ceva, la PSA minim 0, 3, si doar daca recidiva era locala (adica recidiva era, sa zicem "adunata"). Despre scintigrafie zicea ca abia la PSA 10 !! (ceea ce mi s-a parut enorm pentru un om fara prostata), reusea sa puna in evidenta metastazele osoase.
Despre radioterapie, eu cred ca atata vreme cat nu se poate localiza exact unde este recidiva, este absolut inutil sa va iradiati intreg bazinul (sau, ma rog, patul prostatic), pentru ceva ce nu stiti sigur ca e acolo; veti "beneficia" doar de efectele secundare ale iradierii. Da, iradierea pare sa dea rezultate superioare atunci cand este combinata cu hormonoterapia (asa zic statisticile), insa eu tot as pastra-o ca tratament tintit (pe ceva real).
Tatalui meu, care este intr-o situatie asemanatoare (doar ca are o forma mai agresiva), i s-a recomandat deocamdata doar tratamentul hormonal.
0
01-03-2012, ora 22:25
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
RaduDuke
Istoric pe scurt
-disurie; ecogragie; PSA 70;TUR-P, PSA 80; disgnosticare ADKP, G=3+5 CT, RMN, Scintigrafie, Stadializarea T3b N0 M0, tratament zoladex + casodex si la 7luni de tratament PSA 1, 28, după care începe să crească. La PSA 1, 6 se scoate Casodex (oct 2010). Continuă Zoladex, iar din 17ian 2011 - 09. martie 2011 - 38 şedinţe RT Gy. La 30 aug 2011 PSA 0, 8 iar la 15 oct 2011 PSA 1, 6. (se interpun aici cronologic nişte oscilări ale PSA.) În 14 feb 2012 PSA 2, 76. În acest, moment oncologul ia decizia de a reintroduce Casodex. Mai poate el determina scăderea valorilor PSA???? Mulţumesc!!!
0
01-03-2012, ora 22:37
STIDEM
Nu este medic/terapeut
STIDEM
RaulDuke
Imi cer scuze pentru inadvertenta de mai sus cu privire la numele dumneavoastra. Sunt nou pe aici. Zile bune.
0
01-03-2012, ora 23:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nici o problema!
raspuns: putin probabil, dar da.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
344 comentarii 1 2 345 ..... 11 12 ÃŽnainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Compostul de ciuperci cu vitamina E suprimă tumorile maligne în cancerul de prostată
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • ȘtiinÈ›a arată cum alimentaÈ›ia bogată în grăsimi favorizează răspândirea cancerului
  • Ejacularea frecventă scade riscul de cancer de prostată cu 33% - câte orgasme pe lună recomandă È™tiinÈ›a?
  • BărbaÈ›ii înalÈ›i ar putea fi predispuÈ™i la apariÈ›ia unei forme agresive de cancer de prostată
  • Obezitatea la bărbaÈ›i creÈ™te riscul de recidivă după prostatectomie radicală
  • Screeningul PSA (pentru cancerul de prostată) unic la bărbaÈ›ii fără simptome nu salvează vieÈ›i
  •