Cancer Colon-anemie

02-11-2011
mike07
Nu este medic/terapeut
mike07
Mama mea a fost operata de cancer de colon (colectomie subtotala) in septembrie, i-a venit rezultatul : pT3N0 si s-a internat pt chimioterapie. inainte de operatie a avut hemoglobina 5, a facut cateva transfuzii de sange si a crescut la 8-9 inainte de operatie, dupa operatie a avut 10 iar acum inainte de citostatice i-au facu analize si i-a iesit hemoglobina 8 deci mai intai trebuie transfuzie si abia apoi citostatice. puteti sa-mi spuneti de ce are iar anemie? inainte de operatie pierdea sange prin scaun dar acum?!? multumesc anticipat
9 comentarii
0
02-11-2011, ora 18:36
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
mai multe cauze posibile. nu se poate spune pe internet fara anumite analize in fata. dar e posibil sa trebuiasca investigate mai multe cauze, inclusiv repetarea unei colonoscopii. poate ca anastomoza chirurgicala unde a fost refacuta continuitatea tubului digestiv nu s-a vindecat bine, poate boala a recidivat la acel nivel, etc. are scaun cu sange sau negru ? chirurgul ce zice ?
0
02-11-2011, ora 19:20
mike07
Nu este medic/terapeut
mike07
problema e ca a mai avut si foarte multi polipi(~100) si poate ca cei din zona rectala n-au mai fost extirpati. e posibil ca acesti polipi sa fie de vina? despre analize pot sa va spun asa:
-hematii 8.6, hematocrit 28.4
-leucocite 5400
-trombocite 413.000 !!!
-calcemie 8.6
-colesterol 150, trigliceride 53
-uree 21
-creatinina 0.93
GGT 19, GPT 20, GOT 25, FA 65
a facut ecografie: splina 102/40, ficat lob drept 142, stang 76, i-au spus ca are fierea inflamata(infectie?)
nu a vorbit cu niciun chirurg, e internata la oncologie, ca citostatice o sa faca tratament cu 5-fluorouracil si acid folinic
0
02-11-2011, ora 20:08
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Buna seara,

Pentru a vedea daca mai sangereaza de la nivelul tubului digestiv puteti face un test Adler pentru hemoragii oculte din scaun.
Producerea de eritrocite mai poate fi stimulata prin administrarea de Eritropoietina ( NeoRecormon) subcutanat in paralel cu tratamentul citostatic (la recomandarea oncologului), dar cu atentie la unele reactii adverse posibile - hipertensiune, fenomene trombo-embolice. Daca mama are si o lipsa de fier se administreaza si fier. Poate se evita o noua transfuzie...
Multa sanatate!
0
02-11-2011, ora 21:59
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
hemoglobina 8-9 inseamna o anemie serioasa. ori la cineva tocmai operat pe colon, pentru cancer... lucrurile nu au voie sa ramana asa. tratamentul cu fier nu strica, tratament cu neorecormon nu recomand in conditiile actuale. ce recomand este lamururea problemei - deci cauza anemiei. in contextul dat si pana la proba contrarie, ea sangereaza pe undeva. asta trebuie oprit! mai important ca orice. recomand o colonoscopie si/sau endoscopie digestiva superioara.
0
02-11-2011, ora 23:51
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Bineinteles ca initial trebuie exclusa o sangerare, sunt intru totul de acord cu dumneavoastra, de aceea am si recomandat testul pentru hemoragii oculte din scaun, ma gandesc ca nu are o sangerare vizibila care ar fi atras atentia, la fel si varianta melenei nu ar trece neobservata, cu exceptia cazului in care deja primeste preparate cu fier ce ar da scaune inchise la culoare.
Recomand acest test pentru inceput pentru ca e foarte simplu de efectuat, iar daca iese pozitiv trebuiesc efectuate endoscopia/colonoscopia asa cum foarte bine ati precizat dumneavoastra. Poate ca e vorba tocmai de polipii ramasi pe loc, vad ca era vorba de o polipoza intestinala...
Acum si valorile hemoglobinei pot varia in functie de starea de hidratare a pacientului (perfuzat sau nu), daca analiza s-a lucrat la acelasi laborator/aparat si ar putea fi foarte bine si o reactie posttransfuzonala tardiva cu hemoliza prin aloanticorpi (transfuziile ar trebui luate in calcul ca ultima varianta pentru ca de cele mai multe ori sunt salvatoare, dar pot aduce schimbari in organism).
Dar oricate explicatii am cauta, stiu ca pana la urma trebuie sa ne gandim mai intai la ce e mai rau ca sa nu trecem cu vederea un fapt important.
O persoana care a tolerat o hemoglobina de 5 g/dl inainte de operatie (in cazul in care nu a fost vorba de sangerare acuta), va tolera bine si hemoglobina 8.6 pana se va elucida cauza scaderii acesteia, daca e vorba de o scadere reala.
Din cate stiu eu, sper sa nu gresesc, 5-fluorouracilul si acidul folinic nu dau o asa mare toxicitate pe maduva, comparativ cu oxaliplatinum, de exemplu, sa speram ca se poate evita o noua transfuzie.
Numai bine!
0
03-11-2011, ora 09:13
mike07
Nu este medic/terapeut
mike07
multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
doctorul deocamdata nu a cerut testul pentru hemoragii oculte sa colonoscopie, a spus direct ca va face transfuzie. normal ar fi dupa parerea mea sa se afle cauza, nu doar sa trateze efectul. a tolerat foarte bine hemoglobina de 5, probabil nici nu s-ar fi dus la spital daca nu avea febra intre 37-38 zilnic si diaree. probabil ca pierdea sange prin scaun in timp. apoi a facut transfuzie cu 3 pungi, i-a crescut hemoglobina la 9.4 dar pana la operatie mai avea aprox 8.5-9, s-a operat si dupa operatie, la externare(acum 1 luna si jumatate) avea aprox 10, iar acum are 8.6
0
03-11-2011, ora 11:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da. ti-am zis, testul sangerarilor oculte, dupa parerea mea, e bun ca screening si ca metoda de diagnostic mai mult sau mai putin precoce. odata ce a fost operata pentru un cancer... cu simptome si cu anemie feripriva, e destul de direct si clar si simplu de fixat indicatia repetarii unei COLONOSCOPII. vedeti cum va intelegeti cu medicii !
0
12-11-2011, ora 09:26
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Buna ziua,
Sper ca mama domnului mike07 se simte mai bine si nu va mai avea scaderi ale hemoglobinei (in cazul in care motivul scaderii ar fi altul decat sangerarea).
Am revenit sa precizez ca tocmai acesta este un caz in care testul hemoragiilor oculte nu mai are valoare de screening, ci este foarte important de efectuat, chiar si in mod repetat (pentru a exclude orice reactie fals negativa), pentru ca a face o colonoscopie unui pacient proaspat operat si traumatizat si de actul operator si de aflarea cruntului diagnostic, fara DOVADA ca sangereaza de la nivelul tubului digestiv, mi se pare destul de greu de indurat (chiar daca e o procedura de 20 de minute, dupa pregatirea prealabila bineinteles...); cel putin asta e parerea mea si asta as face daca ar fi vorba de parintele meu (si din pacate, am experienta in lupta asta pe care o duc impreuna cu tata).
Ar putea fi considerat test screening daca il face chiar domnul mike07 (mai ales ca are in familie antecedente de polipoza intestinala cu potential de malignizare) cuplat si cu colonoscopia (tot ca test screening in cazul acesta).
De fapt m-am invatat sa fiu in primul rand optimista (poate ca e bine, poate ca e rau, dar pentru persoana bolnava conteaza mult) si sa adopt mai intai metodele simple de orientare in diagnostic, ca mai apoi, daca e nevoie, sa trec la cele mai complexe, si asta fara a pierde prea mult timp pentru ca timpul este ceea ce ne lipseste cu adevarat...
Multa sanatate tuturor si gata, promit ca nu mai intervin, mi-am spus doar parerea, asa vad eu logica lucrurilor pentru ca in final suferinta sa fie minima.
0
20-11-2011, ora 14:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
@dr I.F.: de ce sa nu mai intervii ? mai ales daca ai exp. medicala, mi se pare o risipa sa nu-ti spui parerea si sa nu participi la orice dezbatere, cand asta nu costa nimic!
numai bine !

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aplicația pentru smartphone care depistează neinvaziv anemia
  • STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurența cancerului de colon
  • Legătura dintre consumul de carne roșie și cancerul de colon la femei
  • Alimentația pro-inflamatoare și creșterea riscului de cancer de colon
  • Ce trebuie să știi despre cancerul de colon?
  • Ce trebuie să știi despre cancerul de colon
  • Semne de cancer de colon
  • Analize pentru anemie
  • Când suspectezi că ai anemie? Cum se manifestă anemia?
  •