Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?

30-06-2016
TEST
Administrator Forum ROmedic
 TEST
Bună ziua,

Am citit la un moment dat câteva informații cum că prin asocierea cafelei cu lapte de fapt îngreunăm digestia, absobția substanțelor conținute de cafea pentru că laptele din amestec creeaza o peliculă ce aderă la peretele intestinului și astfel cafeaua va petrece mai mult timp nedigerată de cât ar trebui. E adevărat? Si care sunt efectele?
Multumesc.
1 comentarii
0
30-06-2016, ora 15:05
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Combinatia dintre lapte si cafea ramane intr-adevar la nivelul stomacului o perioada mai indelungata (circa 2 - 3 ore). Taninurile prezente în cafea și cafeina sunt implicate in procesul de coagulare al laptelui. Acesta capata astfel o consistenta densa asemanatoare iaurtului. Deoarece evacuarea gastrica are loc in momentul in care chimul gastric are o consistenta fluida, procesarea laptelui coagulat va dura mai mult, astfel se va mentine si satitatea.

Absorbtia cafeinei are loc la nivelul membranelor biologice si nu necesita un sediu specific la nivel intestinal pentru realizarea pasajului cafeinei in sange (circa 45 min) si ulterior obtinerea efectului de stimulare dorit. Perceptia subiectiva in momentul in care consumam o cafea, dar si utilizarea indulcitorilor calorici (cu moderatie!) pot accentua efectul de excitatie asupra sistemului nervos si pot compensa eventuale intarzieri ale absorbtiei datorate stagnarii acesteia la nivelul stomacului.

In cazul persoanelor care omit micul dejun, consumul unui cappuccino, caffe latte, etc., combinatiile cu mai mult lapte in general, pot mentite senzatia de satietate o perioada mai lunga de timp, evitand astfel disconfortul determinat de foame, in cazul in care aceasta este resimtita. Mai mult decat atat, laptele este un alimente caloric, bogat in proteine de buna calitate si cu un continut echilibrat de grasimi sanatoase, care pot completa! aportul caloric zilnic sau compensa lipsa acestuia din alimente intr-un mod rezonabil (cum am precizat anterior, omiterea micului dejun sau a unei gustari).

Laptele adaugat la cafea nu poate fi privit insa ca o sursa de calciu, avand in vedere ca substantele active din aceasta interfereaza cu absorbtia mineralelor si luand in considerare si aportul lui limitat in aceasta combinatie.

Asocierea dintre lapte si cafea constituie o strategie gustoasa pentru a diminua efectul de pigmentare al cafelei la nivelul smaltului dentar, utilizarea zaharului insa poate creste riscul pentru dezvoltarea cariilor.

Daca aveti nelamuriri nu ezitati sa mi le adresati.
Multa sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influențat genetic
  • Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
  • Cafeaua ne poate ajuta să trăim mai mult (studiu)
  • La ce oră este mai indicat să bem cafeaua și de ce?
  • Băutorii de cafea au un risc mai redus de boală hepatică
  • Ce se întamplă când bei prea multă cafea? (Intoxicația cu cafeină)
  •