CHIST OVARIAN REGENERAT

12-08-2012
ralu07
Nu este medic/terapeut
ralu07
Buna!Sunt o tanara de 22 de ani si as vrea ca cineva sa ma ajute cu un sfat.acum 2 ani de zile am fost operata de un chist ovarian de natura hemoragica de 7, 5cm.doctorul mi-a prescris anticonceptionalele yasmine timp de 3 luni.dupa aceasta perioada mi-a spus ca pt operatie numai sunt necesare, sa le iau daca vreau pt alte scopuri.am continuat sa le iau, facand doar o pauza de 4 luni pana in mai anul acesta.am vrut sa fac iar pauza, doar ca simteam ca ma deranjeaza iar ceva in partea dreapta si ca am iarasi dureri in timpul actului sexual.am mers la un control si mi-a spus ca am alt chist de aproape 4 cm, tot in partea dreapta.mi-a dat sa iau diane si sa vin la un control dupa un an.am deja 2 tablete terminate, termin pe a treia si as vrea sa le las, pt ca vreau sa raman insarcinata.mi-e teama ca daca voi lasa pastilele chistul poate creste mai repede.ma gandesc ca daca cu yasmine'ul in 2 ani de zile e de 4cm, pai fara anticonceptionale.va rog din suflet ajutati'ma.imi doresc din suflet sa am un copil, si as vrea sa incerc incepand cu luna septembrie.
5 comentarii
0
12-08-2012, ora 11:50
Dr. Dimitrios Harsisis
Obstetrica-ginecologie, Cipru
Dr. Dimitrios Harsisis
Salut,

Este foarte important de stiut care a fost concluzia histopatologica a primului 'chist'. Era oare un chist endometriotic sau un chist de corp galben hemoragic?
Anticonceptionalele orale nu impiedica chistele sa creasca ci doar impiedica formarea unor "chiste" noi.
Durerile abdominale inferioare si durerile la actul sexual pot fi date de 2 situatii diferite. Prima se numeste boala inflamatorie pelvina (infectie ale organelor genitale interne de natura polimicrobiana - mai multe genuri de microbi-, cu transmitere sexuala) si a 2a se numeste endometrioza (boala de cauza necunoscuta care afecteaza cam 12% din femei, caracterizata prin aparitia de tesut endometrial (care in mod normal se gaseste in interiorul uterului si este responsabil de aparitia menstruatiei), in afara uterului!.
Pentru excluderea bolii inflamatorii pelvine trebuie sa faci culturi din secretiile tale vaginale (in scopul de a depista daca esti infectata cu vreun microb cu transmitere sexuala cum ar fi chlamydia sau gonoccocul).
Diagnosticul endometriozei se poate suspiciona ecografic dar diagnosticul cert se pune pe baza histopatologiei (faci laparoscopie sau operatie deschisa, gasesti focare de endometrioza in abdomenul inferior, le scoti si le trimiti la histopatolog).
Daca raportul histopatologic primului chist nu pomeneste nimic de endometrioza, atunci este putin probabil ca al 2lea sa fie dat de aceasta conditie.
Singurul lucru pe care l-as recomanda in stadiul actual este sa faci culturi vaginale pt a incerca sa excludem Boala Inflamatorie Pelvina. Daca culturile nu vor arata nici un microb, ti-as sugera sa-i dai inainte cu incercarile de sarcina.

Toate cele bune,

Dimitrios Harisis MD
Specialist Obstetrica Ginecologie
Famagusta General Hospital
Cyprus
0
01-09-2012, ora 15:38
barbulescumadalina
Nu este medic/terapeut
barbulescumadalina
Buna ziua!
am fost depistata cu un chist de aproape 5 cm care nu este endometriozic si pentru care mi s-a recomandat tratament cu anticonceptionale Stodette timp de 3 luni. Nu am avut niciodata chisturi si as vrea sa stiu daca dereglarile hormonale care le produc tin de stres.
in ultima vreme am fost f stresata deoarece am aflat ca sotul are oligospermie in conditiile in care ne dorim f mult un copil.
As vrea sa stiu si daca tratamentul cu anticonceptionale duce la cresterea chistului? Daca nu il dizolva exista riscul ca el sa creasca si sa imi faca probleme chiar daca iau stodette?
Daca a trecut si altcineva prin asta astept sfaturi si astept si pareri despre aceste anticonceptionale pt ca nu am luat niciodata pana acum nici un fel de pastile contraceptive.
multumesc!
0
03-09-2012, ora 20:48
Dr. Dimitrios Harsisis
Obstetrica-ginecologie, Cipru
Dr. Dimitrios Harsisis
Salut Madalina,

Anticonceptionalele nu duc la cresterea chistelor existente. De asemenea, ele nu dizolva chistele existente ci doar previn aparitia unor chiste noi. Ca sa fiu sincer cu tine nu stiu de ce exact apar "chisturile" (se pare ca doctori diferiti inteleg lucruri diferite prin acest cuvant!)
Un chist de 5 cm se poate rupe (caz in care provoaca o durere brusca care trece in timp - fara sa fie nevoie de nici o interventie de cele mai multe ori-) sau torsiona ("rasuci" in jurul pedicolului vascular care il hraneste, caz in care produce o durere puternica la nivelul abdomenului inferior, insotita de greata si varsaturi - durere care nu trece de la sine si care de cele mai multe ori necesita o interventie chirurgicala de "desrasucire"-)

Numai bine
0
16-10-2012, ora 15:51
barbulescumadalina
Nu este medic/terapeut
barbulescumadalina
Tin sa precizez ca merg periodic la control si in Ianuarie 2012, dr meu a spus ca am un chist posibil endometriozic si m-a pus sa fac ca 125 la care mi-a iesit valoarea de 8.10, adica f bine si mi-a spus sa nu imi fac probleme.In aug am fost la control pt ca aveam dureri la contact si mi-a spus ca am un chist de 5 cm si mi-a dat anticonceptionale pt 3 luni.

Am urmat un tratament cu anticonceptionale pt un chist ovarian de 5cm si acum la ecografie mi s-a spus ca nu mai e...dar in schimb a ramas cel endometriozic de 1.2 cm.I-am spus dr ca nu mi-a mai zis nimic de cel endometriozic, si mi-a raspuns ca era acoperit de cel functional care s-a retras si ca e sigur ca e endometriozic dupa aspect.
Intrebarea mea este daca am acest chist pe ovarul stang, inseamna ca am endometrioza? de ce a aparut acest chist?
Dr meu spune ca acest chist e prea mic pt a da dureri, dar eu vroiam sa intreb daca e asa?
De 2 ani am dureri de burta, dureri la defecatie si alte tulburari digestive si mi s-a pus diagnosticul de colon iritabil, dar se poate sa fie de la acest chist?
As dori un raspuns cat mai cuprinzator pe cat posibil, mai ales ca mi-e teama sa nu am endometrioza.
Multumesc!
0
26-10-2018, ora 12:52
G.Monica
Nu este medic/terapeut
G.Monica
Buna ziua! Sunt o tanara de 24 de ani si in aprilie 2018 am fost operata de chist ovarian endometriozic pe partea stanga(chistul avand 10 cm).In septembrie 2018 am fost din nou la control(ecografie transvaginala) si mi s-a spus k am chist, tot pe partea stanga de 3.75cm. Mi-a dat tratament si anume anticonceptionale(yasmin) si mi-a spus ca ar trebui ca acest chist sa treaca cu aceste pastile. Eu nu prea sunt de acord cu anticonceptionalele, as dori un raspuns mai exact daca inteadevar aceste anticonceptionale(yasmin)distrug acest chist endometriozic;sau daca imi puteti recomanda medicamente naturiste care distrug astfel de chisturi. Multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: