CEA valoare anormala

21-04-2015
daniela8
Nu este medic/terapeut
daniela8
Buna seara,

As vrea sa prezint urmatoarea situatie : mama operata de neoplasm mamar stang, in urma cu 10 ani, respecta cu regularitate datele de analize medicale uzuale.In urma cu 1 an, medicul de familie o suspicioneaza ecografic de subocluzie intestinala, mergem mai departe, efectueaza un CT genital, o ecografie abdominala la medicul specialist care infirma aceasta concluzie.In luna martie, efectueaza analizele uzuale (fosfataza, transaminaze, hemoleucograma si toate celelalte) care sunt in limite normale.Pe langa acestea, efectueaza si markeri tumorali : CA 125, CA 15-3, CA 19-9 si CEA. Doar CEA este in afara limitelor normale, adica 8.92 ng/ml, analiza fiind efectuata cu un ADVIA CENTAUR XP.Mentionez, faptul ca nu a slabit, nu are modificari ale tranzitului intestinal. Avem motive reale de ingriorare sau consideram, analizele normale, avand in vedere ca sunt efectuate asa cum am spus mai sus pe un aparat ADVIA, la care limita merge pana la 10 ng/ml ?

Astept raspunsul dumneavoastra,

Multumesc mult,

Dana Steflea
9 comentarii
0
25-04-2015, ora 19:17
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Cand a facut CEA?
0
26-04-2015, ora 00:29
daniela8
Nu este medic/terapeut
daniela8
Buna seara,

Markerul a fost efectuata in urma cu cateva zile, abia ce am primit rezultatul, insa intrebarea mea, in conditiile in care nu sunt modificari ale sanatatii trebuie sa ne ingrioram sau il consideram, in limite normale, avand in vedere ca a fost analizat pe un aparat ADVIA CENTAUR XP, la care limita este de pana la 10 ng, desi pe buletin este trecuta valoarea de 3.5 (de aici a apartut si nedumirirea mea pentru ca este analizat prin Advia, care foloseste chemiluminiscenta iar rezultatul il raporteaza la alta metoda de analizat cu valoare de pana la 3.5 ng ).In conluzie, la ce anume valoare de referinta raportez rezultatul pe care l-am primit de 8.92 ?Sunt motive de ingriorare sau nu ?

Multumesc mult,

Dana Steflea
0
26-04-2015, ora 08:36
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Pe ce semne s-a banuit subocluzia si cand a fost asta?
0
26-04-2015, ora 09:21
daniela8
Nu este medic/terapeut
daniela8
Buna dimineata,

Totul a inceput anul trecut in martie, cand medicul de familie la control (si la sugestia mamei, care i-a spus ca simte o jena in jurul ombilicului, nu foarte puternica, ii face o ecografie, unde descopera "ceva ", merge la ecografia abdominala si CT genital, la Craiova, unde se infirma aceasta posibilitate, urmeaza analizele uzuale de sange, care nu deceleaza nimic, apoi control, in februarie anul acesta la oncolog, cu ecografie, care la fel infirma orice problema, analizele de sange normale si doar aceasta valoare a CEA.In rest, nu are modificari de tranzit, nu le-a avut nici pana acum, nu a slabit, nimic altceva.

Multumesc mult,

Dana Steflea
0
26-04-2015, ora 09:33
daniela8
Nu este medic/terapeut
daniela8
Buna dimineata,

Mi-am mai adus aminte de ceva : medicul de familie ii face prima ecografie in martie anul trecut, o repeta la aproximativ 2 luni si imi spune, ca acel"ceva " nu a crescut, dimpotriva a scazut (ca dimensiuni ) la jumatate si totusi dupa rezultatele de la Craiova, imi spune, ca nu crede in aceste rezultate - de aici grija noastra si nedumerirea fata de aceasta valoare a CEA.

Multumesc mult,

Dana Steflea
0
26-04-2015, ora 22:07
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Parerea mea este sa-i repetati testarea ACE la sfarşitul lunii iunie, adica peste 3 luni, dar nu in acelasi loc.
0
26-04-2015, ora 23:51
daniela8
Nu este medic/terapeut
daniela8
Buna seara,

Oricum, aveam de gand sa o repet, analiza respectiva, insa in opinia dumneavoastra, avem motive de ingrijorare ?
A doua intrebare se refera la valorile anuntate de laborator : pe buletin era trecuta o valoare de maxim 3.5 ng, in conditiile in care este efectuata pe ADVIA care utilizeaza chemiluminiscenta, ori la aceasta metoda valorile sunt pana la 10 ng?Ce sa inteleg ?Acest aparat utilizeaza simultan si cea de a doua metoda (ELFA ) sau nu ?

Multumesc mult,

Dana Steflea
0
27-04-2015, ora 18:55
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Nu stiu ce sa zic in privinta aparaturii ce lucreaza probele...trebuia sa ceri lamuriri chiar la medicul de laborator.Dar daca starea de sanatate este buna, celelalte investigatii in regula, controalele de specialitate au iesit bine, nu prea ar fi motive de ingrijorare.Repetati ACE peste 3 luni.
0
16-05-2015, ora 17:42
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Buna ziua,

Indiferent de metoda folosita in determinarea CEA (ng/ml), cantitatea detectata ar trebui sa fie comparabila. E adevarat ca sunt laboratoare care stabilesc diferite intervale de referinta, in general date de kit-ul de reactivi cu care lucreaza, insa interpretarea valorii obtinute ar trebui sa fie comuna, indiferent de metoda utilizata.
Eu m-am confruntat in mod direct (cu tatal meu), din pacate, cu aceasta problema si am ajuns la concluzia ca limita marker-ului este cea mica si anume cea trecuta si pe buletinul de analiza al mamei dumneavoastra.
Limita CEA de 10 ng/ml a fost stabilita in incercarea de a exclude cat mai bine cazurile cu cresteri de CEA in afectiuni benigne, insa, din pacate, se pierd unele cazuri de evolutie maligna (tatal meu la o valoare a CEA de 9 ng/ml avea metastaze hepatice, iar valoarea se dubla la o saptamana; am citit undeva ca in cancerul colorectal valoarea CEA este corelata cu masa tumorala).
Nu vreau sa va sperii, dar nici sa fie vreo problema pe care sa nu o depistati la timp. Parerea mea este ca trebuie repetat markerul cat mai repede si la acelasi laborator. Daca mai vreti si alta parere puteti incerca si in alta parte, insa evolutia unui test se urmareste pe aceeasi metoda, acelasi aparat etc. Daca valoarea este la fel sau mai mica puteti relua testarea la o luna si apoi mai rar.
Valorile CEA la sanatosi merg cu aproximatie pana in 3, 5, la fumatori pana in 4, 6, iar pana la 10 este o zona de granita in care se pot intalni si afectiuni benigne si maligne. Peste 20 este sigur vorba de malignitate.
Afectiuni benigne in care se intalnesc cresteri pana in 10 - boala hepatica pana la ciroza, pancreatita, boala inflamatorie a tractului gastro-intestinal, boala inflamatorie pulmonara.
De investigat imagistic: ficat, oase, plamani, peritoneu, ganglioni.

Va doresc multa sanatate si sa fie doar o alarma falsa!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.