Buna dragi colegi de forum! Subiect :psihiatrie

29-10-2009
Sarah30
Nu este medic/terapeut
Sarah30
Buna, dragi colegi de forum !
Ma adresez cu o intrebare celor experimentati si trecuti prin probleme si terapii cat si domnilor doctori / psihologi : Psihiatrul face consiliere, sedinte de terapie comportamentala sau iti prescrie doar o listutza de medicamente pe care o bagi in poseta si pleci acasa mai sigur pe tine ca doar ai ceva in "buzunar" ? Stiu ca se face o diagnosticare, pe baza unor scheme, intrebari etc si dupa aceaa ? Urmeaza mers acasa, mers la doctor, discutat 10 minute (ca la medicul de familie care iti prescrie aspirina ) luat lista si plecat ? Asa 1 luna, asa 2 luni si asa mai departe ?
Pentru ca daca este asa, atunci nu inteleg cum ar putea "sa vindece" un psihiatru :depresii, atacuri de panica, tulburari neurovegetative etc.
Faptul ca doar se prescriu calmante nu vindeca, nu ? Doar ametzeste putin si odata iesit din ameteala revii la aceleasi stari si lucruri. Si atunci cu ce ajuta ? Doar o ametzeala buna si dupa aceea te trezesti la realitate si o iai de la capat ?
Astept cu nedumerire un raspuns competent.
Va doresc o zi buna !
2 comentarii
0
29-10-2009, ora 16:38
verticala
Nu este medic/terapeut
verticala
flori3
nu stiu daca am un raspuns competent la intrebarea ta dar o sa-ti impartasesc din experienta personala ( consult 4 psihiatri) intr-adevar medicul psihiatru are fac de medicina si consultul e asemanator celui al medicului de familie sa zicem: se face o anamneza si se pune diagnosticul; durata aprox 10 min; reteta la purtator; revenire peste aprox 3 sapt. eu vad lucrurile in felul urmator: la psihiatru te duci cand e o sit de urgenta ( gen depresie severa, tentativa suicid, atac panica etc) medicamentele actioneaza urgent si te aduc la linia de plutire dupa care treci pe nivelul doi: psihoterapie ca sa vezi ce a declansat problema si cum s-o previi pe viitor sau sa stii cum sa-i faci fata in cazul in care reapare. psihoterapia se poate face de catre un alt specialist ( uneori recomandat chiar de medicul psihiatru) sau se poate face chiar de catre medicul psihiatru dar NUMAI daca acesta are competente si in acest domeniu ( studii si practica intr-o metoda terapeutica dupa absolvirea facultatii de medicina)
ce ti-am spus eu cred ca e valabil pt afectiuni psihice clasice ca sa zic asa gen anxietate, depresie, boli psihosomatice. pentru celelalte gen schizofrenie, episod psihotic major, etc cred ca e necesara medicatia
psihiatrica o perioada mai lunga de timp. sper ca ti-am fost de ajutor! multa sanatate
0
29-10-2009, ora 19:46
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Pana la un punct, bolile psihice sunt asemanatoare tuturor celorlalte boli. Adica, in cazurile mai usoare, sunt suficiente masurile igieno-dietetice. De exemplu, in cazul in care cineva, fie in urma unor excese, fie pentru ca are aceasta predisozitie, are colesterolul mare, dar nu chiar pana in pod, e suficient un anumit regim. In cazul bolilor psihice acest regim se cheama terapia comportramentala.
Dar, daca colesterolul e foarte mare, ori e doar putin crescut fara ca sa poata fi controlat numai prin regim, este necesara medicatia. In tulburarile psihice, acest aspect se prezinta sub forma medicatiei psihoactive. De mentionat ca nu toate medicamentele psihoactive sunt calmante, ci exista mai multe clase.
Abilitate in a cunoaste si a prescrie medicamente psihoactive au medicii psihiatri. Terapiile comportamentale tin de domeniul psihologiei. La fel si celelalte terapii nonmedicamentoase. Marea majoritate a terapeutilor mari au fost medici, incepand cu Freud, dar nu este absolut obligatoriu ca cineva sa fie doctor ca sa se ocupe de astfel de terapii. Poate foarte bine sa fie psiholog. Dimpotriva, ca sa prescrie cineva medicamente psihoactive este absolut necesar sa fie doctor.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul