Buna! in legatura cu tbc...

01-10-2008
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
Luna trecuta am facut test pt tbc si a iesit pozitiv...dar in stare latenta...medicul mia prescris un tratament de 9 luni. Dar spune ca nu este nimic grav...pentru ca nu o sa se dezvolte acum...doar la batranete...
dar eu am citit pe net ca tbc in forma latenta se poate dezvolta oricand.este adevarat?
...si in ultima vreme cand fac efort fizic...am dureri in piep...oare poate fi din cauza ca am tbc?

...si inca o intrebare importanta pentru mine...este ceva interzis sa faci cand ai tbc ?...um ar fi sa nu mananc fierbinte sau rece...sa ma feresc de soare...?
...astept raspuns...
25 comentarii
0
01-10-2008, ora 00:00
morena1r
Nu este medic/terapeut
morena1r
sotul meu a avut acum 6 ani aceeasi forma de tbc:avea bacilul in organism dar nu il raspandea...Medicul i-a dat, insa tratament pt a-l distruge si a nu risca sa devina activa.Iar durerile din piept sant date de tbc...
0
01-10-2008, ora 00:00
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
ms de rapuns morena1r...da...si mie mi-a dat tratament pt a-l distruge...dar eu am citit pe internet...ca sar putea dezvolta...
si acum dupa 6 ani cum este sotu tau?...este complect vindecat?...si ce simtome a vut sotul ta in perioada tratamentului?
...astept raspun.pt ca eu am aflat doar cu 2 zile in urma si as vrea sa aflu mai multe informatii.
0
01-10-2008, ora 00:00
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
am uitat sa mentionez ca in ultimul timp mai aveam si ameteli.si vara cand este cald...ma ameteste de cap destul de des..oare o fi tot din cauza de tbc...'?
0
02-10-2008, ora 00:00
morena1r
Nu este medic/terapeut
morena1r
daca ti-a dat tratament, nu ai de ce sa-ti mai faci griji, ca nu se mai dezvolta(dar NEAPARAT sa iei tartamentul corect si cat timp trebuie pt ca daca nu-l iei bacilul poate deveni rezistent si scapi tare greu de el!)LA sugestia doctorei care l-a tratat, sotul meu a stat 4 luni la un sanatoriu, asa ca edspre simptome..stiu mai putin.Ce pot sa-ti spun e ca spunea ca mananca foarte mult :-). Si inca ceva :antibioticele pt tbc sant destul de puternice.Dupa 4 luni sotul meu a facut o usoara alergie la streptomicina, asa ca...orice ti se pare in neregula in timpul tratamentului, spune doctorului.Tbc-ul s-a vindecat dupa primele 6 luni.Dar cred ca un an sau doi a mai facut la 6 luni raze la plamani sa vada cum e.Era ok.din pacate, insa, asta nu l-a convins sa se lase de fumat..:-((.DAca fumezi si tu, fa tot posibilul sa te lasi pt ca plamanii sant afectati si ai mai intoxici si tu cu fumul de tigare.mai astept vesti de la tine sa-mi spui cum iti merge cu tratamentul si mai ales sa-mi spui ca te-ai vindecat.
0
02-10-2008, ora 00:00
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
problema k eu inca nu am inceput tratamentul...trebuie s primesc cat de curand o scrisoare de la spital sa merg sa iau medicamentele..si de fumat nu fumez...problema e ca eu nu am decat 16 ani si as vrea sa aflut cat de mult posibil despre tbc...:( ca intr-un fel mi-e foarte frica...ca poate o sa se manifeste...si am citit pe net ca este foarte greu cand ai tbc care se manifesta :-S...iti multumesc mult pt tot...dar am o intrebare..de ce la-u internat pe sotul tau la sanatoriu daca tbc era in forma latenta..adica nu era contagios...?
0
04-10-2008, ora 00:00
gicuta57
Nu este medic/terapeut
gicuta57
BUNA si sotul meu a fost diagnosticat cu tbc, asta la prima vedere, medicul nici nu sa uitat pe radiografie.nici ex sputa nu a facut, din prima ora la bagat direct in tratament, fara un test in prealabil ptr a vedea daca tratamentul este cel potrivit.tratamentul la facut 3 saptamani in spital cu toate ca sputa ii iesise negativ..in tot acest timp sa simtit foarte rau.pierderi de vedere, ameteli, stari de voma.tensiune 8, 7, dureri puternice in piept si in partea stanga (ficat.fiere)am consultat un alt medic internist ptr ca se simtea din ce in ce mai rau..dupa o radiografie toracica au descoperit o punga de aer la un plaman.prin urmare el functiona cu un plaman si de aici toate necazurile nicidecum TBC, acum i sa facut o operatie intre coaste unde i sa introdus un furtun(drena)de atunci absolut toate simtomele au trecut ca prin minune.NU IN TOTDEAUNA NE DA UN DIAGNOSTIC BUN..ASA CA MARE ATENTIE DEOARECE DIN CAUZA ANTIBIOTICELOR FOARTE PUTERNICE SOTULUI MEU IA DISTRUS FICAT FIERE SI ALTELE
0
05-10-2008, ora 00:00
morena1r
Nu este medic/terapeut
morena1r
ca nu era contagios raspund cu capul meu!Ca pe atunci nu eram casatoriti si stateam toata ziua"bot in bot"! =)).I-a dat trimitere la sanatoriu pt ca se vindeca mai repede(il ajuta aerul de munte, mai curat).Si despre temerile tale, stai linistit:daca iei tratament nu se mai dezvolta.Esti tanar si ai sa te refaci usor.Ai un plus pt faptul ca nu fumezi si fa tot posibilul sa nici nu te apuci!Sanatate si astept vesti bune despre tn.
0
05-10-2008, ora 00:00
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
ms mult mrena1r pt tot...si cat in privinta fumatului nici intr-un caz nu ma apuc...ms, , , ne mai auzim
0
06-10-2008, ora 00:00
morena1r
Nu este medic/terapeut
morena1r
k, ne mai auzim dar sa fie de bine!:-)
0
18-10-2008, ora 14:44
cristian24
Nu este medic/terapeut
cristian24
cat despre cum le suporta organismul, aici intervine chestia aia cu regimul de viata.si citesc aceste comentari si constat cat de ignoranti suntem cand este vorba de cate o boala 'MODERNA'.am si eu tbc latent, am si poliartrita reumatoida activa, o combinatie buna.sant boli cu care putem convietui, nu spun ca a fost usor pentru mine, dar am incercat sa duc o viata cat mai normala, sa le ignor pe ele, bolile...si sa stiti ca traiesc fara mari restricti.nu trebuie sa ne temem.TBC latent inseamna ca microbul este acolo si asteapta, sta la panda, cauta momentul sa rabufneasca, asta se poate intampla oricand (daca ducem o viata dezordonata) sau niciodata daca ducem o viata normala (hranindune, odihnindune.).cat despre tratament, se face si la tbc latent si la cel activ, difera doar cantitatea de medicamente.
0
22-10-2008, ora 16:14
Nu este medic/terapeut
o colega de la mn din clasa a diagnosticata cu tbc...iar diriginta nea dus pe toti la policlinica sa facem idr toata clasa si toti profesorii...a 2 zi locul unde este intepatura mi sa umflat si este usor rosiatica si este de marimea unui bob de fasole...in urma cu 4-5 ani...am mai facut un test idr iar doctorul mia spus ca sunt infectat...iar dupa o saptamana de"chin'(bronhoscopie si tot felul de prostii...)mia spus ca nu am nimik...dar totusi testul a iesit pozitiv...in momentul de fata ce as putea sa cred?sa fie din nou testul fals?:-/ va multumesc.Ionut:*
0
30-10-2008, ora 00:52
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
ms cristian24

.dar nu stiu de ce...mi-e frica...mi-e frica de ziua in care se va dezvolta microbul...poate chiar daca duc o viata normala...poate intr-o zi va reactiona...tbc-ul...fara sa stiu... si ma gandesc tot timpul cand va veni ziua aceea...si mi-e frica de cum va fi...cateodata citit despre tbc si despre cate victime a facut tbc-ul...abia astept ziua in care va reactiona si as vrea sa mor cat mai repede decat sa traiesc cu gandul ca intr-o zi, habar nu am cand o sa reactioneze.pe de alta parte as vrea sa ma vindec...sa scap de tbc...si sa am o viata normala

poate o sa rade-ti...putin imi pasa...dar as vrea sa va spun(celor care au chef sa sciteasca prodtiile mele:P)... nu de mult...inainte sa aflu ca am tbc...cand vedeam batrani in parc...pe strazi... ma gandeam si eu cu o sa fie cand o sa fiu batrana...o sa am nepotei...abia asteptam...sa fiu batrana...sa imi fi trait viata...si sa stau ca pensinarii...sa ma plimb..sa nu am nici o treba...dar acum stiind ca la batranete poate (daca nu mai devreme) o sa se dezvolte tbc-ul...nu mai imi pasa batranete..nici nu ma mai gandesc la asa ceva...ci ma gandesc...oare cum va fi ziua cand o sa mor de tbc...:(...mi-e foarte frica...ca poate o sa ajung contagioasa...si sa o sa contaminez pers din jur...pers care tin la mine...:( si din cauza mea...sa le infectez...si asta ar fi cel mai mare cosmar al meu...sa mor eu de tbc si sa moara si alti de tbc din cauza mea...:(( T_T T_T T_T..nu stiu de ce...mi-e foarte frica :(
0
30-10-2008, ora 17:20
morena1r
Nu este medic/terapeut
morena1r
Doamne, tu ai facut o psihoza pe treaba cu tbc-ul!Stai linistit.Eu ti-am zis:sotul meu s-a vindecat complet de 6 ani si mai si fumeaza in draci1Traieste-ti viata linistit si ai sa ajungi ca batranii in parc.:-)) Pana la urma, cate zile avem, pe alea le traim.Stai linistit.
0
01-11-2008, ora 12:02
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
Zilnic tuberculoza omoară 5000 de oameni. Aceasta este echivalentul a 15 prăbuşiri de avioane de pasageri sau a 3-4 "Titanic"-uri scufundate, sau 15 izbucniri epidemice a virusului EBOLA.

Tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, care, în cazul nedepistării la timp şi tratării inadecvate, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi chiar la moarte.

Cel mai frecvent. tuberculoza afectează plămânii (tuberculoză pulmonară), însă poate afecta şi alte organe (tuberculoza oaselor şi articulaţiilor, renală, ganglionilor limfatici intratoracici, TBC aparatului urogenital, pielii, ochilor etc.).

Tuberculoza este provocată de mycobacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) sau bacilul Koch, denumit astfel după medicul Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei în anul 1882. Această mycobacterie reprezintă un microorganism extrem de viabil.

Începând cu anul 1982, pe 24 martie (aniversarea a 100 de ani de la descoperire), în lume se sărbătoreşte Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei. De-a lungul timpului, victime ale tuberculozei au căzut şi numeroase personalităţi marcante, cum sunt: Frederic Shopen, А.P. Cehov, Lord Bayron, Florens Nightingale, Paul Gaugen, Nicolo Paganini ş.a.

Tuberculoza în lume
- 1/3 din populaţia lumii este infectată cu bacilul tuberculozei;
- mai mult de 8 milioane de persoane anual se îmbolnăvesc de tuberculoză;
- 2 milioane decedează din cauza TBC (18, 5 la sută din ei - în vârstă 15-59 ani);
- la fiecare 4 secunde cineva se îmbolnăveşte de TBC;
- la fiecare 10 secunde cineva decedează din cauza TBC;

Cum are loc transmiterea (contaminarea)?
În majoritatea cazurilor, TBC este transmisă pe cale aerogenă de la bolnavul bacilar (infecţios), adică care elimină mycobacteria tuberculozei prin tuse, strănut, vorbire, scuipat şi chiar cântat.

Cine este receptiv la tuberculoză?
Orice persoană poate fi infectată, indiferent de statutul social şi situaţia materială, însă nu toţi dezvoltă maladia. Riscul cel mai mare de trecere de la starea de infecţie (stare latentă - stare în care mycobacteria este inactivă, aşteptând condiţii favorabile de dezvoltare a maladiei) la boală activă este un răstimp de 2 ani de la contactul cu bolnavul bacilar.

Riscului ridicat de a dezvolta maladia sunt expuse:
- persoanele care se află în contact permanent cu bolnavii baciliferi (care elimină mycobacteria), minim de 4 ore;
- persoanele cu imunitate scăzută, cauzată de subnutriţie şi condiţii nefavorabile de viaţă, afecţiuni cronice;
- persoanele infectate cu HIV;
- fumătorii activi;
- persoanele care consumă alcool şi/sau droguri;
- copii mici (la ei sistemul imunitar nu este bine dezvoltat);
- copii nevaccinaţi contra tuberculozei.

Care sunt principalele simptome ale tuberculozei?
Principalele simptome ale tuberculozei pulmonare sunt următoarele:
- tuse cu spută mai mult de 3 săptămâni;
- febră timp de o săptămână fără o cauză evidentă, frisoane (tremur în tot corpul);
- dureri în regiunea cutiei toracice;
- hemoptizie (spută cu sânge eliminată prin tuse);
- scădere bruscă în greutate;
- pierderea poftei de mâncare;
- astenie permanentă, oboseală;
- dispnee la efort fizic;
- transpiraţii excesive, mai ales noaptea.

Cum trebuie să procedaţi în cazul în care aţi constatat simptomele TBC?
- în nici un caz nu iniţiaţi un autotratament;
- nu pierdeţi timpul, mergeţi în cel mai scurt timp la medicul de familie;
- medicul va dispune trimiterea dumneavoastră pentru examinări la ftiziopneumolog.

Un tratament precoce este şansa dumneavoastră de a vă vindeca.

Ce investigaţii se fac în cazul prezentării cu simptome sugestive de TB?
- examenul medical obiectiv;
- analiza microscopică a sputei;
- radiografia cutiei toracice;
- toate aceste investigaţii nu provoacă dureri şi sunt inofensive;
- volumul de investigaţii este stabilit de medic.

Igiena tusei
Principiile de bază:
- a nu tuşi în direcţia cuiva;
- a nu permite ca cineva să tuşească în direcţia dumneavoastră;
- a nu permite ca cineva să tuşească în direcţia altora;
- învăţaţi-vă singuri şi învăţaţi apropiaţii şi pacienţii să folosească în timpul tusei şerveţele de unică folosinţă sau să-şi acopere gura cu partea externă a palmei;
- nu uitaţi să discutaţi despre igiena tusei cu toţi pacienţii care au tuse, chiar dacă ei nu sunt bolnavi de tuberculoză;
- nu vă aflaţi timp îndelungat în încăperile unde cineva tuşeşte;
- aerisiţi cât mai frecvent camera în care cineva tuşeşte.

Care sunt consecinţele bolii netratate?
- tuberculoza evoluează atât de repede încât decesul bolnavului poate surveni peste câteva luni;
- boala evoluează cronic;
- acutizarea acesteia decurge foarte greu;
- bolnavul pierde în greutate, pierde nu doar capacitatea de muncă, ci şi capacitatea de a efectua lucrări simple în gospodărie, de a se mişca;
- extenuat şi neajutorat el poate supravieţui câţiva ani, continuând să infecteze pe cei din jurul său.

Poate oare fi prevenită infectarea cu tuberculoză?
Bineînţeles, DA:
- trebuie redus numărul bolnavilor - sursa de mycobacterii de tuberculoză;
- toţi bolnavii de tuberculoză trebuie să solicite la timp asistenţa medicală şi să obţină un tratament complex.

În plus, fiecare om poate şi trebuie să contribuie la creşterea imunităţii organismului său prin:
- renunţarea la anumite deprinderi vicioase;
- respectarea regimului alimentar;
- călirea organismului;
- exerciţiile fizice.

Pentru evitarea contaminării sunt necesare:
- aerisirea frecventă a încăperii;
- curăţarea umedă.

Tuberculoza este un diagnostic şi nu o condamnare!

Toţi pacienţii din ţara noastră dispun de tratament gratis.

Te poţi vindeca de TBC doar în cazul respectării cu stricteţe a schemelor de tratament indicate de specialist.

Tratamentul TBC se face simultan cu câteva preparate, deoarece sensibilitatea agentului este neuniformă. Cura de tratament este îndelungată şi necesită multă răbdare nu numai din partea pacientului, dar şi a celor apropiaţi.

Dacă controlul actual al acestei maladii nu va fi extins, TBC va ucide mai mult de 40 de milioane de oameni în următorii 25 de ani.

Mulţumiri pentru informaţia oferită de doctorul ftiziopulmonolog, asistent universitar la USMF "N. Testemiţanu", Valentina Vâlcu.

Victoria BABIN
FLUX. Cotidian Naţional Nr.200849 din 19 martie 2008
0
30-11-2008, ora 01:02
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
Buna!nu am scris de mult timp.dar am fost la medic dupa tratament si am primt doar un singur ffel de medicament si trebuie sa-l iau defiecare datá dimineata inante de mic dejun:)
0
14-03-2009, ora 21:34
laura sirba
Nu este medic/terapeut
laura sirba
Ia zi Binca..cum te mai simti?Ai terminat tratamentul...asta e una din cauzele suferintei tale?Te pup.
0
14-03-2009, ora 21:39
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
buna! mai am in jur de 3 luni si cev. Da ar outea un motiv, mai alessi in ultima vreme nu ma simt prea bine, obosesc repede si mise "accelereaza" respiratia( respir ffff repede) si mai am si ameteli. sI poate ati citit mai sus, ma cam sperie aceasta problema de sanatate.:(...multumesc :) pt mesaje
0
14-03-2009, ora 21:53
laura sirba
Nu este medic/terapeut
laura sirba
Da, am citit, dar eu cred ca va fi bine.Si sotul meu a venit din armata, acum 14 ani bolnav de tbc, eram prieteni pe atunci.A urmat tratamentul cateva luni si totul e ok, asta e o boala ce nu alege categoria sociala din care facem parte.Dar te inteleg, pentru ca si eu sunt cam obsedata sa nu revina, dar momentan trebuie sa ne bucuram de viata asa cum este ea.Simptomele cred ca sunt normale dar mai bine intrebi dr care te ingrijeste, sotul meu nu avea nici un fel de simptome, a descoperit intamplator la analizele de angajare.Si poti sa ma tutuiesti, nu sunt dr.Te pup
0
14-03-2009, ora 22:04
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
multumesc mult pt sfaturi! da...luni voi merge la doctor si o sa vb in legatura cu oboseala din ultimul timp...:)...eu am aflat de tbc la niste analize facute pt scoala de aici...si prima data am facut testul cu plosterul apoi am facut "poze" la plamani si pe urma au luat probe De sange si au spus ca vor suna in 2 sap cu raspunsul si au cam inatarziat cu o luna...si cat timp asteptam ma speriam din ce in ce mai tare...deoarece citeam foarte multe pe net despre tbc si ma ingozea cu fiecare zi ce trecea dupa data stabilita de doctor ca imi va spune raspunsul
...noroc ca este in stare latenta..dar mam saturat de tablete si ma simt si cateodata nu prea imi este foame dimineata si nu mananc si mise face rau pe urma...ma ameteste de cap
0
14-03-2009, ora 22:04
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
multumesc mult pt sfaturi! da...luni voi merge la doctor si o sa vb in legatura cu oboseala din ultimul timp...:)...eu am aflat de tbc la niste analize facute pt scoala de aici...si prima data am facut testul cu plosterul apoi am facut "poze" la plamani si pe urma au luat probe De sange si au spus ca vor suna in 2 sap cu raspunsul si au cam inatarziat cu o luna...si cat timp asteptam ma speriam din ce in ce mai tare...deoarece citeam foarte multe pe net despre tbc si ma ingozea cu fiecare zi ce trecea dupa data stabilita de doctor ca imi va spune raspunsul
...noroc ca este in stare latenta..dar mam saturat de tablete si ma simt si cateodata nu prea imi este foame dimineata si nu mananc si mise face rau pe urma...ma ameteste de cap
0
15-03-2009, ora 21:02
andreea2385
Nu este medic/terapeut
andreea2385
:), "o simpla pers" nu te mai impacienta atat.
scriu mesajul acum din sanatoriul de TBC de la Bisericani, Neamt, si sunt inca vesela.
sunt depistata cu TBC activ, am 3 sapt de tratament intensiv (15 pastile, din care 9 antibiotice, restul vitamine, calciu si ceva pt stomac).
nu te panica deloc, ca iti provoci stare de stress, una dinte conditiile activarii virusului. pastila aia care o iei dimineata inainte de masa e pentru a preveni boala.

am 24 ani, deci nu foarte mare, am examene, am obligatii la facultate, dar stiu ca trebe sa stau aici sa ma vindec mai repede.
un sfat pe care ti-l dau si pe care nu l-am primit de la nici un medic e sa iti repeti radiografiile o data la 6 luni macar, pentru a-ti urmari singura starea de sanantate.
nu te mai teme atat de boala, daca o sa ti se activeze virusul nu e un capat de tara, nu e o boala grea, nu e netratabila. daca mai vrei sa-ti povestesc de ea, atat cat stiu si eu, scrie-mi. sa ai grija de tine.
0
15-03-2009, ora 21:13
o-simpla-pers
Nu este medic/terapeut
o-simpla-pers
Multumesc pt sfaturi andreea! :* ma ajuta muult :)
0
31-03-2009, ora 19:55
Maria76
Nu este medic/terapeut
Maria76
Buna Andreea,
vad ca esti destul de informata.m/ar ajuta experienta ta. am fost diagnosticata si eu in februarie anul acesta (cu toate ca m/am dus la medic intr/o doara, sa vad de ce tuseam.), am inceput tratamentul, dar am fost si la serviciu in primele 2 luni de tratament, pt ca eram bk negativ. dar surpriza. la 2 luni de la tratament sunt bk pozitiv. am luat medicam, dar la munca e un stres cumplit si plecam chiar si la ora 21 /22 de la munca... deci s/a vazut.

spune/mi cum e in sanatoriu, pt ca in spitalul in care sunt eu, e dezolant, nu e apa calda, e cumplit, cred ca ma imbolnavesc de altele. si acasa nu pot pleca nici sa ma spal.
nici nu imi vine sa cred ca e mai rau.ce boala ciudata.
multumesc si multa sanatate va doresc tuturor
0
15-02-2018, ora 21:01
Dany2018
Nu este medic/terapeut
Dany2018
Ce mai faceti? Cum v-ati simtit dupa terminarea tratamentului? Ati avut reactii adverse de la medicamente?
0
21-09-2018, ora 18:42
Florin
Nu este medic/terapeut
Florin
Fraților..nu se da tratament pt BK negativ sau idr pozitiv asta înseamnă că bacteria este în stare latentă...cred că peste jumătate din populația României este infectata cu aceasta bacterie dar în starea latentă, doar o persoana din zece infectata dezvolta boala !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tuberculoza (TBC)
  •