Buletin histopatologic

23-07-2012
Munteanu Smaragda
Nu este medic/terapeut
Munteanu Smaragda
Buna ziua, tatalui meu i-a fost descoperita o tumoare pe intestinul subtire si rezultatele histopatologice sunt urmatoarele:
Macroscopie: Fragment intestin de 59cm prezinta la 10 cm de un capat, se observa o formatiune tumorala de 2, 5/2, 5/1, 5 cm nodulara, pe sectiune culoare galbena(A). La 23cm de prima formatiune tumorala se remarca o a doua formatiune tumorala de 0, 7/0, 5cm nodulara, pe sectiune culaore galbuie(B). La 36 de prima formatiune tumorala se remarca o formatiune tumorala nodulara de 1, 3/1 cm(C). La baza mezenterului - grup ganglionar de 4/3cm.
Microscopie: A- Proliferare tumorala cu arhitectura predominant insulara, ce asociaza arii trabeculare si focare cu diferentiere tubulara. Celulele tumorale sunt monomorfe cu pleomorfism nuclear moderat, cu dispozitie palisada in periferia insulelor tumorale. Celulele tumorale prezinta nuclei cu cromatina granulara, grosiera si citoplasma euzinofila, granulara. Proliferarea tumorala prezinta activitate mitotica scazuta(2-3mitoze/2mm patrati). Se remarca invazie totala cu aspecte ce sugereaza penetrarea seroasei.5 din 17 limfonoduli prezinta metastaza(3 cu micrometastaza, 2 cu macro)
Bloc adenopatic mezenteric cu metastaza intinsa, invazie periganglionara si extensie perineurala.
Celelalte 2 formatiuni tumorale descrise macroscopic prezinta aspecte morfologice similare, tumora B interesand submucoasa, iar tumora C interesand peretele in totalitate.
DG. AP: Aspecte morfologice corespund unor tumori neuroendocrine sincrone. pT4N1
Va rog daca puteti sa-mi 'descifrati' diagnosticul, mai pe intelesul unui om care nu are f. multe cunostinte medicale si daca imi poate spune cineva care este speranta de viata si evolutia in asemenea caz.
Va multumesc anticipat.
7 comentarii
0
23-07-2012, ora 21:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
tatal tau deci a fost operat si i s-au excizat 3 tumori canceroase diferite, situate fiecare independent de celelalte la nivelul intestinului subtire.

forma este de CARCINOM NEUROENDOCRIN.

tratamentul in momentul de fata tine de daca s-au indepartat sau nu in totalitate cancerul, daca exista sau nu METASTAZE (deci are nevoie de cel putin un examen CT de torace, abdomen si pelvis) + daca are sau nu simptome.

ce v-a propus medicul oncolog ? ati avut o consultatie cu un specialist de oncologie medicala ?
0
24-07-2012, ora 08:03
Munteanu Smaragda
Nu este medic/terapeut
Munteanu Smaragda
Tata in varsta de 68 de ani, s-a prezentat la medic cu dureri abdominale foarte puternice. Investigatiile facute( ecografie abdominala, radiografie pulmonara, CT abdomen) au evidentiat o formatiune pe intestinul subtire. A fost operat, si intraoperator(din discutiile cu chirurgii) au gasit doua formatiuni si acel bloc adenopatic mezenteric cu metastaza. La examenul anatomopatologic, dupa cum am scris mai sus, a fost identificata si a 3-a formatiune.
Alte organe, nu au prezentat nici o modificare: plaman, rinichi, colon, splina, pancreas,.doar ficatul prezenta 6 hemangioame de dimensiuni intre 11-67 mm.
Maine vom primi rezultatul la testele ITH.
Cu oncologul vom lua legatura la inceputul lunii august, in momentul in care vom avea rezultatele.
0
24-07-2012, ora 21:00
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
foarte bine! astepam informatii si va uram noroc !
0
25-07-2012, ora 09:28
Munteanu Smaragda
Nu este medic/terapeut
Munteanu Smaragda
Buna ziua, am primit rezultatul la ITH:
Microscopie: Fragment de intestin subtire ce prezinta o proliferare tumorala cu arhitectura predominant insulara ce asociaza arii trabeculare si focare cu diferentiere tubulara. Celulele tumorale sunt monomorfe, cu pleomorfism nuclear moderat, cu dispozitie in palisada in periferia insulelor tumorale; nucleii prezinta cromatina granulara, grosiera si citoplasama eozinofila. Se remarca invazie parietala totala.
IHC:
Cromogranina A - intens pozitiv in tumora
Sinaptofiza - intens pozitiv in tumora
NSE - pozitiv difuz in tumora
Citokeratina AE1/3 - intens pozitiv difuz in tumora si in mucaosa intestinala
Ki67 - pozitiv in extrem de rare celule tumorale( mai mic de 1%)
Diag. AP : Aspectele morfologice si cele imunohistochimice corespund unei tumori neuroendocrine bine diferentiate - G1( carcinoid intestinal)
COD MORFOLOGIC OMS - 8240/3
0
25-07-2012, ora 22:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles. este deci sustinut diagnosticul de CARCINOM INTESTINAL DE TIP NEUROENDOCRIN. ce conteaza in momentul de fata este daca exista sau nu metastaze. pentru asta trebuie sa faca un examen CT de torace, abdomen si pelvis. are asa ceva ? sau urmeaza sa faca ? oncologul a vazut acest ultim rezultat ?
0
26-07-2012, ora 08:27
Munteanu Smaragda
Nu este medic/terapeut
Munteanu Smaragda
Buna ziua, in primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsurile promte pe care mi le-ati dat. Tata nu a facut dupa operatie CT, asa cum am scris mai sus exista doar rezultatul de la CT-ul facut inainte de interventia chirurgicala, care a evidentiat formatiunea de pe intestin si adenopatiile de pe mezenter ("Bloc adenopatic mezenteric cu metastaza intinsa, invazie periganglionara si extensie perineurala"). Celelalte organe vizualizate la CT nu au aparut cu modificari, doar ficatul cu acele hemangioame.
Cu oncologul vom lua legatura in jur de 4 august.
Va multumesc pentru atentia acordata.
0
26-07-2012, ora 22:39
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere! asteptam si sfaturile oncologului vostru.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.