Atac de panica sau nu?

26-11-2013
rbalboa4all
Nu este medic/terapeut
rbalboa4all
Pana acum o luna am citit si am pus intrebari numai in sectia de neurologie, dar astazi am gasit acesta sectie si vad ca defapt aici ma regasesc.Eu am consumat fff mult alcool si dintr o data a doua zi dupa ce consumam alcool, cand ma trezeam si toata ziua aveam niste ameteli groaznice.M am lasat de alcool am mers la neurologie am facut tomograf au spus ca nu e nimic doar niste atacuri de panica si mi au dat xanax si coaxil.Am inceput tratamentul si m am simtit mai bine dar nu cum eram inainte om normal.Si nu imi dau seama daca sunt atacuri de panica sau nu pentru ca mie nu imi e frica sa fac nimic eu am doar ameteli de am impresia ca pic din picioare ca innebunesc ca nu stiu cine sunt ca nu stiu ce am facut ieri, si noaptea in somn aveam impresia ca imi inghit limba dar asta mi a disparut.Pur si simplu am impresi ca mor.Cand am vazut ca imi e mai bine am pus stop la tratament luasem pastile cam 3 sapt o luna si am stat cateva zile si am consumat alcool seara intentionat sa vad cum imi e a doua zi si.am crezut ca mor mi a fost mai rau ca inainte a doua zi ameteli groaznice si aveam impresia ca nu am echilibru pe picioare.Am 23 de ani.Ce pareri aveti e din cauza alcoolullui?merg mai bine la psihiatru decat la neurolog?continui tratamentu pe durata mai lunga.sunt atacuri de panica sau nu?doar cand stau in pat imi e bine cand ies afara ma ia cu ameteala.alcool oricum nu o sa mai consum dasta am si incercat acum sa stiu ce am de facut
13 comentarii
0
26-11-2013, ora 23:40
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
De la cate persoane alcoolice am cunoscut am invatat un lucru esential: TU cel implicat poti gasi solutia la problema, numai tu te poti stapani de la sticla, si izolarea nu este o solutie viabila, si sa stii ca nici afara nu este mai bine pt. ca vor fi peste tot obstacole si binevoitori careti vor spune: esti femeie ia si tu o gura, hai ca nu mori, si altele, asa ca te sfatuiesc sa te aduni singur si sa lupti cu toate puterile pt. a trece peste aceasta problema care nu este foarte imensa.
Incearca sa ceri ajutorul si membrilor familiei daca poti sau prietenilor adevarati ca sa sprijine ca nu este asa de simplu, iesi afara traiesteti viata pt. ca este scurta chiar daca tine 100 de ani.
Eu am cancer din 2008 si nu mam dat batut niciodata in fata bolii chiar daca mia mai dat inca 4 metastaze si mam operat de inca 2 ori, tot nu ma dovedit, asta ca sa-ti faci o idee despre probleme mai grave si cum trebuie sa fii in fata lor.
Te astept cu reusite.
SUCCES.
0
27-11-2013, ora 13:26
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Draga Rocky Balboa for all :),
dupa cum singur ai observat, consumul de substante nu are efecte tocmai extraordinare. Iar pe termen lung, ai "sansa" de a ajunge sclavul lor (al substantelor) si chiar mai mult decat atat: sa iti pui pe butuci intregul organism.
Cum si-a dat si Marton seama, mintea ta alege sa fuga, orientandu-se spre alte solutii de rezolvare a problemelor (alcoolul = evitare). Ai nevoie sa vorbesti cu un specialist: fie el psihiatru sau psihoterapeut. Ideal ar fi ambele variante pt inceput. Asa cum ai indraznit sa ceri aici pareri, poti indrazni sa apelezi cu incredere la un specialist. Dupa cum observi aici pe forum, sunt o multime de oameni cu "probleme" pe lumea asta, asa ca ceea ce traiesti tu, nu iese din tipare si cu siguranta se pot gasi solutiile cele mai potrivite pt tine.
Succes in tot ce alegi sa faci!
Psih. Cristina Stoian
0
27-11-2013, ora 13:32
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
@Marton: esti un ex de asa da :) in fata problemelor, pt multi oameni care cred ca numai ei au probleme, numai ei sunt neantelesi, numai lor li se intampla si de ce naiba se intampla, totul este nasol si de neschimbat... etc! Rocky - nu la tine ma refeream aici, pt ca tu nu te-ai lamentat fara sa incerci sa schimbi ceva!
0
27-11-2013, ora 13:46
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Multumesc de mesaj.
Daca-mi placea scoala faceam facultatea si sigur cred ca va faceam concurenta acum.
In meseria mea faceam si munca de psiholog dar acum nemaiputand merge la munca ma multumesc cu acest forum, si cu aceasta ocazie sper ca voi reusii sa ajut in continuare oamenii care au nevoie de ajutor chiar daca nu pot fi prezent fizic in fata lor ca pana acum.
Am observat ce schimbare in comportament au oamenii atunci cand esti in fata lor ( asculta chiar daca esti mai mic ca el, )sau cum nu baga in seama atunci cand nu-l pot vedea pe cel cu care comunica, dasta am si pus poza cu familia pt. ca atunci cand cineva o vede capata incredere.
0
27-11-2013, ora 14:04
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Marton - e loc pt toata lumea si esti binevenit printre noi psihologii, oricand :)!
0
27-11-2013, ora 16:02
rbalboa4all
Nu este medic/terapeut
rbalboa4all
va multumesc mult de tot pt pareri.asa e, eu singur pot sa ma schimb am puterea asta la alcool nici nu imi sta gandul eu nu sunt alcoolic eu beam pur si simplu ca aveam impresia ca la discoteca la petrecere la nunta oriunde aveam impresia ca daca nu ma imbat nu ma distrez si imi facusem o obijnuinta dar orice invat are si dezvat.ma simt foarte bine cand cineva imi raspunde aici o sa ma schimb total o sa incerc sa nu ma mai gandesc delok la ameteli si sa nu stau prea mult in casa
0
27-11-2013, ora 16:52
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Bravo
sper ca sa mai tinem legatura ca sa vedem si in continuare cum i-ti va fi. SUCCES
0
27-11-2013, ora 20:28
Ahriman
Identitate neconfirmată
Ahriman
@rbalboa4all - Asa cum ati constatat si dvs., consumul excesiv de alcool nu este de nici un folos si chiar accelereaza agravarea starilor depresive.
Propria vointa, de renuntare la alcool, este cea care va da rezultatele cele mai bune si daca aceasta vointa nu este suficient de puternica, puteti apela la un psiholog sau psihoterapeut care va poate ghida si sustine pe aceasta cale.
Starile de slabiciune pe care le resimtiti cand practic depuneti efort pot fi puse pe seama lipsei unor elemente esentiale din organism, de aceea un tratament sustinut cu polivitamine (mai ales cele din grupa B1, B6, B12, PP etc. - dar orice complex polivitaminic poate sa dea rezultate bune) plus unul de refacere hepatica si re-energizare (fara a se considera reclama, Tonotil-N este bun pentru o astfel de recuperare - sau echivalent :) ) va fi de foarte mare ajutor.
Antidepresivele luate au mai multe efecte adverse decat rezultate benefice si, daca e sa dam crezare ultimelor studii publicate, majoritatea antidepresivelor nu sunt bune de nimic.
Pana la un psiholog sau psihoterapeut, un prieten care sa va tina departe de alcool este o solutie excelenta.
Succes!
0
27-11-2013, ora 23:16
rbalboa4all
Nu este medic/terapeut
rbalboa4all
am inteles si va multumesc.chestia este ca si acum cand numai consum alcool totusi nu sunt eu asa ma ia cate o stare parca nu ma recunosc nu am chilibru asa simt nevoia sa stau in pat nu sunt cum eram acum 1 an.sper sa rezolve o sa renunt si la xanax si sa iau mai multe vitamine
0
27-11-2013, ora 23:30
rbalboa4all
Nu este medic/terapeut
rbalboa4all
ce vreau eu sa se inteleaga este ca nu ma mai gandesc deloc la alcool gata am uitat nu ma mai intereseaza chestia este ca vreau sa rezolv cu ametelile cu echilibru sa numai fiu nevoit sa caut mereu ceva sa stau jos.ametelile numai sunt ca a doua zi dupa ce consumam alcool sunt mult mai usoare dat tot sunt..as incerca sa numai iau nimic sa stau o sapt asa sa vedem cum ma simt si dupaia daca nu ma simt bine sa merg sa un psihiatru sa sa incerc cu Tonotil-N ca am citit numai lucruri bune despre el.nu stiu in ce parte sa o iau da crek cea mai buna solutie este sa stau fara sa iau nimic sa vedem cum ma simt
0
28-11-2013, ora 22:46
Ahriman
Identitate neconfirmată
Ahriman
Cât timp vorbeşti despre alcool, te gândeşti la el. Nici măcar nu mai vorbi despre el.
Ameţelile nu vor trece cu una cu două. Până îşi va reveni organismul, va dura un pic, însă eşti pe drumul cel bun.
Pentru problemele de echilibru, dacă persistă, până la refacerea organismului, un compus gen Betaserc ajută, dar nu pe termen lung, dacă problema nu este de la nivelul urechii interne.
Între timp, discută şi cu un psiholog. Există destule programe gratis, dacă finanţele nu permit, pentru o astfel de discuţie.
Ceea ce ai descris tu nu sunt atacuri de panică 'clasice'.
Succes!
0
02-12-2013, ora 12:01
TriTzu
Nu este medic/terapeut
TriTzu
Buna ziua,

As dori sa cer si eu parerea unui specialist daca exista pe acest forum...
Am simptomele descrise mai jos si nu stiu ce sa fac sa scap de ele :

Tensiune musculara sau stare de încordare (nu ma pot relaxa niciodata)- senzatia de "a sta ca pe ghimpi"
Simt ca podeaua nu ma poate tine si ca voi cadea in gol
Lipsa acuta de concentrare.la un pas de pierderea constiintei
Oboseala cronica, stare de slabiciune
Somn excesiv sau somn neodihnitor
Agitatie
Tremuraturi
Pofta mare de mancare
Autocritica si teama de penibil
Comportament compulsiv
Stare generala de nelinste si emotii
Stare ca si cum as fi gata sa lesin
Frica de moarte
Uit foarte repede
Sunt hipervigilent, adesea nemaiputând sa ma bucur de viata, fiind mereu atent la potentialele pericole.
asteptarea celui mai tragic deznodamant, in mod irational; inexplicabile.
Ma enervez foarte repede

Desi nu este neaprat o regula simptomele apar cand:
Cand plec de acasa la o distanta mai mare de 100 km incepe sa mi se faca rau si imi vine sa ma intorc.
Simptomele apar instant cum urc la inaltime - etaj 2 in sus

De aceste simptome sufar din 2006 zilnic.. am fost la doctori...imi spun ca sunt perfect sanatos. Atacuri de panica inteleg ca nu sunt deoarece am inteles ca ele nu tin mai mult de 15-20 de minute...

Ma poate ajuta cineva cu vreo solutie de rezolvare?
Multumesc!
0
09-01-2014, ora 22:50
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
@ TritzuPoate fi anxietate generalizata, asociata cu atacuri care nu intrunesc toate conditiile pt a fi atacuri de panica si fobie de inaltime si agorafobie. Principiile de tratament sunt aceleasi.


Atacul de panica se caracterizeaza prin frica si disconfort intens si o serie de simptome fiziologice (transpiratie, palpitatii, tremor, senzatia de scurtare a respiratiei, de strangulare, greata, derealizare sau depersonalizare, frica de a nu-si pierde controlul sau de a nu innebuni, frisoane, valuri de caldura...Apare brusc, pe neasteptate, si dureaza de la 5 la 30 minute, de obicei cam 10 minute.
Se pune diagnosticul de tulburare de atac de panica doar daca au fost cel putin doua atacuri (intrunind macar jumatate din aceste criterii), iar persoana se teme de noi atacuri si isi schimba comportamentul (de ex., evita sa calatoreasca la distante mari pt ca atunci a experientiat primul atac). Uneori se asociaza cu agorafobie (fobia de locuri deschise, poduri, tunele, calatoria cu autobuzul, trenul, masina sau situatii de unde iesirea poate fi dificila sau este greu sa se obtina ajutor).

Pacientul trebuie sa fie examinat medical inainte de a merge la psiholog pt a se exclude tulburarile fiziologice care sunt insotite de simptome similare atacului de panica (de exemplu: tahicardie, boala cardio-vasculara, stenoza mitrala, hipertensiune, atac de cord, atac cerebral, embolie pulmonara, edem pulmonar, astm, bronsita, hipoglicemie, sindrom premenstrual, sarcina, tumori carcinoide, epilepsie temporala, otita medie, anemie, intreruperea administrarii antidepresivelor, sedativelor, alcoolului, substantelor stimulante, cafeinism...).

Ar fi indicat sa-si faca analizele recomandate de medicul de familie.

Atacul de panica este mai putin dependent de context ca alte tulburari de anxietate - poate aparea si in somn, cele mai frecvente fiind la 1 noaptea -.si de aceea pacientului ii este foarte dificil sa-si explice simptomele. Incearca initial sa si rezolve cum poate: daca a asociat atacul cu activitatea fizica, renunta la sport; daca l-a asociat cu anumite mijloace de tranport, evita sa le mai foloseasca. Uneori ajunge sa nu mai iasa din casa si recurge la alcool: se intampla des ca primul diagnostic pus sa fie cel de abuz de alcool, urmand ca apoi sa se descopere ca panica a fost cauza.

Panica are diverse explicatii, in functie de teoriile care stau la baza psihoterapiilor.

Terapia cognitiv-comportamentala este foarte eficienta in reducerea sau chiar eliminarea atacurilor de panica.

Explicatia atacului este considerata urmatoarea: se incepe cu o activare fiziologica normala (ameteli, respiratie precipitata, palpitatii, datorate functionarii normale a organismului, care are propriile lui "oscilatii", datorate stresului cotidian sau unor boli - cum ar fi cele mentionate mai sus -), iar persoana incepe sa-si interpreteze exagerat simptomele si sa faca - in mod constient sau inconstient - anumite evaluari de genul "Ceva nu e in regula cu mine", "Voi innebuni", "Imi pierd controlul". Aceste interpretari duc la hipervigilenta (concentrare excesiva pe senzatiile interne), iar hipervigilenta duce la senzatii fizice si ingrijorare sporita. Se ajunge la "alarma falsa": "Voi avea un atac de panica! Voi muri!" si abia apoi se traieste atacul, resimtit ca fiind ceva oribil, de nesuportat, groaza in fata unei morti iminente...
Apare anxietatea anticipatorie, care duce la evitarea situatiilor care incomodeaza/ in care a fost experientiat sau se anticipeaza ca va creste riscul de a avea atacul. Evitarea duce la linistire, pe moment si, astfel, ea devine o recompensa care faciliteaza mentinerea tulburarii. Prin evitare se rateaza ocaziile de a invata din experienta ca atacul poate sa apara sau poate sa nu apara, iar cand apare il putem tolera(desi cu greu): dureaza cateva minute, are un varf si apoi scade in intensitate.


In terapia cognitiv-comportamentala atacul de panica este abordat astfel: se face o ierarhie a fricii si se incepe expunerea la fiecare situatie, mai intai in imaginar, plecand de la cele mai usor de suportat. Se va asocia fiecare situatie cu relaxarea sau un discurs interior de linistire. Sunt multe metode, iar terapeutul va sti ce, cum si cand sa aplice.

ANXIETATEA GENERALIZATA este o stare de ingrijorare excesiva, privind multe domenii ale vietii, insotita de simptome precum nelinistea, fatigabilitatea, dificultati de concentrare, iritabilitate, perturbarea somnului, tensiune musculara.

Tulburarea de panica si anxietatea generalizata sunt frecvent comorbide.

Pentru tulburarile anxioase (exista mai multe: anxietate generalizata, fobia sociala, fobia specifica, panica, tulburare obsesiv-compulsiva, stresul post-traumatic) recomand sa se apeleze, in primul rand, la un psihoterapeut. Unele forme de terapie, cum este cea cognitiv-comportamentala, pot fi la fel de eficiente ca si medicatia. In plus, nu au efecte secundare, iar efectele se mentin si dupa intreruperea terapiei (daca terapeutul stie cum sa gestioneze ultimele edinte si sa ofere pacientului uneltele cele mai utile pt a se "lupta" singur cu starile anxioase care mai pot aparea).

Este nerealist sa ne asteptam sa dispara complet orice forma de anxietate.
Ingrijorarea si frica sunt reactii normale ale organismului in anumite situatii, fara ele nu am fi supravietuit ca specie: ce ar face un Homo habilis fara frica de tigri!? S-ar arunca in mijlcul lor si ar fi ucis. Sau fara teama de inaltime, de spatii deschise, de serpi etc...? Acestea sunt cele mai frecvente fobii si sunt explicate prin evolutie: suntem mai predispusi sa dobandim fobie de serpi decat de accidente, desi, in socieatea moderna, sansele de a fi ucis de veninul unei vipere sunt insignifiante fata de sansele de a muri calcati pe trecerea de pietoni...

Putem elimina anxietatea debilitanta, care ne impiedica sa ducem o viata echilibrata, sa ne atingem obiectivele in plan personal si profesional.
Grupurile de suport au si ele o oarecare eficienta, pt ca ne ajuta sa vedem ca nu suntem singurii in acea situatie. Mi-a fost impartasit acest lucru de mai multi pacienti si inteleg utilitatea. Daca exista pe acele forumuri si sfaturi ale unor experti, o anxietatea scazuta, neasociata cu o personalitate nevrotica, poate disparea de la sine urmandu-le. In celelelalte cazuri, un psihoterapeut sau un psihiatru cu formare in psihoterapie va ajuta sa va intelegeti simptomele si sa le rezolvati impreuna. Va rog sa nu uitati: contributia dvs. si a factorilor care depind de dvs (de la suport social la motivatie, incredere in terapie si terapeut, complianta si perseverenta) ajung sa conteze 50% din eficienta terapiei!


Sfatul meu este urmatorul: inainte de a recurge la medicatie, care are efecte secundare, apelati la psihoterapie! Panica nu este o tulburare dificil de tratat, de obicei in 15 - 20 de sedinte se pot elimina atacurile (poate dura si 10 si 30 de sedinte, in functie si de vechimea simptomelor).


Ai mentionat si cateva simptome care nu se regasesc la anxietate: "comportament compulsiv". Ce intelegi prin asta?

psiholog Ana Badita
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: