Astm Alergie sau altceva

28-03-2012
icad
Nu este medic/terapeut
icad
Buna ziua,
Sotul a fost recent diagnosticat cu astm bronsic si alergie la caine, cal si acarieni.
Diagnosticul de astm bronsic i-a fost pus pe baza unor analize de spirometrie (unde am inteles ca rezultatul a fost de 75% - dupa spusele d-nei doctor nu e rau dar s-ar putea si mai bine) si alte analize care sa excluda alte tipuri de boli (infectioase, ORL). Precizez ca radiografie pulmonara nu i s-a facut si nici alt specialist in afara de imunoalergolog si ORL nu l-a consultat. Sotul are 28 de ani, nefumator din ianuarie 2011 (s-a lasat de fumat pentru ca am crezut ca tigarile ar fi motivele tusei si nasului permanent congestionat si nu este nici fumator pasiv) si are o tuse sacaitoare de mai bine de 2-3 ani care nu dispare la niciun fel de tratament (antibiotice, anti-tusive, medicamente de alergie, inhalator). Aceasta tuse ii apare deoarece simte in permanenta ca ar avea ceva in gat, parca i-ar fi greu si sa inghita, si cateodata expectoreaza si sputa fie alba, fie uneori mai galben-verzuie. Pe langa aceasta tuse isi simte intotdeauna nasul plin (la inceput il ajuta tratamentul cu Zyrtec si Nasonex dar acum se pare ca nu mai raspunde nici la acelea si nu poate continua sa le ia in permanenta pentru ca medicii l-au tinut pe Zyrtec si Nasonex din decembrie pana saptamana trecuta 20 martie).
Precizez ca avem si un catel, care s-ar putea sa fie cauza multor simptome - la analizele de sange a iesit ca ar avea alergie la caine de gradul 6, dar amandoi fiind mari iubitori de animale nu se pune deloc problema renuntarii la caine - totusi nu cred ca alergia la caine explica virulenta simptomelor.
Din punct de vedere igienic incercam sa eliminam orice ar putea cauza probleme respiratorii sau de alergie, nu avem covoare sau perdele in casa, patul si canapeaua sunt aspirate saptamanal, lenjeria de pat schimbata si spalata la temperatura inalta saptamanal, aspirat si spalat pe jos si sters praful aproape la 3 zile (ca unii ar putea spune deja ca suntem obsedati de curatenie doar sa nu mai fie nimic ce i-ar putea provoca tusele si congestia nazala acasa). Este important de mentionat ca starea lui se inrautateste dupa ce stam mai mult timp acasa, de exemplu peste weekend sau de sarbatori. Iesim zilnic la plimbare la aer curat, facem sport de relaxare - ciclism (acolo nu are deloc probleme), cand e posibil si la serviciu mergem pe jos (serviciul de asemenea nu e un mediu care i-ar putea crea aceste simptome, lucram amandoi in domeniul IT la birou si e curat totul in jurul nostru - singurul vinovat la serviciu ar putea fi existenta mochetei, dar nu putem controla mediul in care suntem 100%).
Dupa mai mult de 1 an de consultat diferiti medici (am inceput totul in ianuarie 2011) a primit tratamentul final cu care ar trebui sa se simta bine si sa nu mai aiba niciun fel de probleme. Acest tratament presupune: pentru 14 zile Clarinase (care e de fapt Claritine, care dupa 2 zile a trebuit sa fie intrerupt din cauza unor efecte secundare care s-au manifestat la sotul - ameteli, tensiune foarte crescuta, senzatie de sufocare, durere de stomac si insomnie), Ecobec inhalator (beclometazon de 250 1 data dimineata si 1 data seara) pentru prevenirea crizelor de astm si Ventolin inhalator in caz de urgenta (la criza de astm). Problema este ca nu se simte mai bine nici de la acest tratament si de la beclometazone se plange ca simte ca il arde dupa inhalare si chiar ii provoaca tusea mai multa in loc sa il ajute.
Ce am mai observat este ca uneori face si febra (nu mare, dar are temperatura corpului un pic mai ridicata) in momentul in care intra de exemplu in contact cu anumiti alergeni pentru mai mult timp (de exemplu in ianuarie a avut temperatura corpului 37, 6 grade el nedepasind in mod normal 36 de grade) dupa ce am participat la ceva training intr-o sala destul de prafoasa pentru mai multe zile, cu toate ca in acea perioada lua deja de mai bine de 2 saptamani Zyrtec si Nasonex.
Alta problema mare este ca daca sta intr-un mediu cu o temperatura mai mare de 22 grade Celsius i se face foarte rau, in sensul de probleme de respirat, se inroseste si ii apar bubite rosii pe frunte, piept, brate, spate (pana acum niciun medic nu a luat in considerare acest aspect, probabil considerandu-l doar sensibil, dar nu e vorba doar de sensibilitate, aceasta stare se inrauteste in continuu pana la punctul in care face deja anumite evenimente sociale insuportabile - de exemplu iesit cu colegii de serviciu la un restaurant, etc).
De asemenea simte ca nu poate respira cand trecem de exemplu pe langa raionul cu detergenti sau mancare de caine in supermarket, sau ne apropiem de raionul de covoare, sau simte orice fel de miros puternic/chimic.
Mai precizez ca aceasta tuse nu este continua pe parcursul zilei, de exemplu noaptea nu il trezeste din somn, tuseste dimineata cand se trezeste, pe cand ajungem la serviciu incepe sa ii treaca, dar dupa pranz parca exact dupa ce bea cafeaua (am incercat sa o inlocuim si cu ceai negru sa vedem daca aceasta ar fi problema) reapare si cu senzatie de strangere in gat care il face sa simta ca e greu si sa inghita, iar inspre seara iar ii trece.
Acum 2 weekenduri am avut niste treburi in curtea si gradina de la casa si de la fumul de la focul din curtea vecinilor a simtit ca se sufoca (usturime in plamani cand inspira) (mai spre seara a luat beclometazonul si parca a cedat usturimea/sufocarea - dar e posibil deja sa fi fost doar o coincidenta - efectiv nu mai stim ce sa credem).
Intrebarea mea este daca sunteti si dumneavoastra de parere ca aceste simptome ar putea fi intr-adevar de la astmul bronsic insotit de alergii si tratamentul este cumva prescris gresit sau ar trebui sa insistam in continuare si sa cautam si alti specialisti (posibil endocrinologie pentru problema cu caldura...)?
Va multumesc foarte mult anticipat pentru timpul acordat si rabdarea dumneavoastra si asteptam si opinia dumneavoastra pentru ca noi suntem deja disperati ca nimic nu pare sa ajute, si in afara de analizele de alergie si spirometrie orice analize i se fac toate ii ies bune.
Va multumesc
8 comentarii
0
01-04-2012, ora 15:00
covorulmeu
Nu este medic/terapeut
covorulmeu
Faptul ca nu mai aveti covoare nu este un lucru pozitiv. Oricum cei mai multi dintre acarieni se afla in saltele si in perne, iar simptomele descrise corespund in mare parte unei alergii la acarieni. Calitatea vietii pot fi imbunatatite substantial pina la eliminare daca eliminam acesti alergeni. Din pacate nu mi se permite sa imi dau datele de contact ale blogului unde vorbesc pe larg despre subiect, dar puteti face o cautare pe google cu [dusmanii din saltele] care o sa va duca unde trebuie.
0
06-04-2012, ora 19:28
mihaelaioanan
Nu este medic/terapeut
mihaelaioanan
Buna ziua.
Problemele pe care le are sotul dvs le-am avut in mare parte si eu cu fiul meu, in varsta de 5 ani. El este diagnosticat cu astm de la 1 an si 8 luni, de atunci am "vizitat" multi doctori si am batut la usile multor clinici pana anul trecut cand, zic eu, am ajuns unde trebuia. Anul trecut, in iulie, i-am facut testarea alergologica, rezultatul a fost: alergie la praf si polen. Am inceput tratament cu singulair, o pastila seara, seretide 50/100 (pentru adulti este 50/250 sau 50/500), un puf dimineata si unul seara, si aerius sirop (pentru adulti sunt pastile) dimineata. Am facut si o cura de 10 zile la Ocna Sibiului si de atunci nu am mai avut probleme. Specific faptul ca la cel mai mic efort trebuia sa folosim ventolin spray iar internarile in spital erau frecvente, spitalul incepuse sa devina a doua lui casa. De cand am inceput tratamentul de mai sus starea s-a imbunatatit foarte mult, ventolinul este o amintire, alearga si face efort fara sa respire greu sau sa ajunga la criza si uneori imi cere sa il duc la spital pentru ca ii este dor de personalulu medical :)
Saptamana viitoare o sa incepem un vaccin (care mi s-a recomandat la aceeasi clinica la care am primit si tratamentul) impotriva acarienilor, am inteles ca dureaza intre 3 si 5 ani si sper sa fie benefic.
Multa sanatate.
0
08-04-2012, ora 20:05
marta_bejan2000
Nu este medic/terapeut
marta_bejan2000
BUNA SEARA. AM FACUT O SPIROMETRIE SI REZULTATUL ESTE DE 27%.
CE INSEAMNA? MULTUMESC ANTICIPAT
0
09-04-2012, ora 12:53
mihaelaioanan
Nu este medic/terapeut
mihaelaioanan
Buna ziua.
Referitor la spirometrie trebuie sa urmariti valorile FEV1 % si FEF 25-75 % (din cate am inteles de la doctorita fiului meu alea sunt valorile care indica procentul de respiratie).
0
28-05-2012, ora 14:44
lexi890
Nu este medic/terapeut
lexi890
Mai incercati sa mergeti si la D-na Doctor Schifirnet de la Gral Colentina, care este foarte buna in acest domeniu. Eu am fost sa ma consulte si sunt foarte multumita.
0
30-05-2012, ora 13:28
icad
Nu este medic/terapeut
icad
Buna tuturor,
va multumesc foarte mult pentru raspunsurile si sugestiile pe care mi le-ati oferit.
M-am gandit ca ar fi bine sa revin cu unasupra situatiei. Poate va fi de ajutor altor persoane care sufera de simptome similare, sau chiar exacte.
Sotul a primit intr-un final diagnosticul de astm. Asta dupa ce am fost la ORL, la Endocrinologie, s-au facut nenumarate analize pentru infectii, etc... Deocamdata nu am reusit sa determinam 100% daca e astm alergic sau doar astm in sine plus o mica alergie. Dar tinde spre astm fara alergie, pentru ca doctorita a spus ca alergia pe care o are este prea mica sa poata crea o criza de astm sau macar astm.
Deci, din martie am inceput tratamentul cu beclometazon de 250, 1 puf dimineata si 1 puf seara. Pe langa aceasta am primit Ventolin in caz de urgenta. Toate au fost bune si frumoase la inceput, in Aprilie a fost superb, cu exceptia a 2 situatii: 1. am intrat intr-un restaurant unde erau foarte multi fumatori si a trebuit sa iesim pentru ca a simtit ca nu mai poate respira si 2. i s-a parut foarte greu aerul de respirat cand am fost in concediu si era cald la pensiune iar cand am deschis geamul, pentru ca afara ploua, a crescut foarte mult umezeala si in camera pe langa caldura, si iar am avut mici probleme - dar nu exagerate.
Pana acum 1 1/2 saptamani totul a fost asa de bine - am mers chiar si cu bicicletele mult, ba chiar am urcat un munte (ma rog - munte=un deal cam cu o altitudine de 450m pe o distanta de 3 km prin padure - ceea ce si mie mi s-a parut destul de dificil neavand astm, dar nici eu nu ma pot mandri cu o conditie fizica excelenta). Si, cand am ajuns sus la popas erau mai multi care faceau gratar si l-a lovit fumul de la foc - a fost din nou destul de deranjat, deci repede repejor am "fugit" de acolo si nu au mai fost alte probleme. In schimb saptamana trecuta parca totul a inceput sa se inrauteasca. Trebuie sa amintim ca starea progresiva de rau a inceput odata cu venirea ploilor. Aici unde stam noi e constanta temperatura intre 22 si 26 grade celsius. Problema este cu umezeala, umezeala din aer de exemplu ieri a fost de 73% - ceea ce e foarte mare, face aerul foarte greu de respirat si pentru oamenii sanatosi, ce sa zicem atunci de astmatici.
Bun, sa ajung la ce vroiam sa spun. Saptamana trecuta starea a inceput sa se inrautateasca progresiv: la inceput a simtit ca e greu aerul, mai apoi s-a simtit cu nasul foarte infundat (nici sprayul nazal, Nasonex, nu l-a scapat de aceasta senzatie), a urmat durere in piept si presiune pe piept - am luat prima oara Ventolin - si-a revenit - dar numai pentru o perioada scurta... si au urmat aceleasi simptome iar si iar si tot mai tare de pe o zi pe alta - si de fiecare data Ventolin a ajutat, pana cand sambata noaptea s-a trezit la 2:30 ca nu mai poate respira deloc, il dor plamanii, dificultate in a vorbi, tremurat etc.. - repede am sarit pe Ventolin - niciun ajutor. Evident, s-a ajuns la a suna la 112 - au venit repede baietii (3 paramedici plus 1 asistent plus 1 doctor) si a primit intravenos ceva medicamente (Hidrocortizol si ceva Symfy... - nu pot descifra ce scrie pe raportul medical) care imediat i-au imbunatatit starea. Aceasta a fost prima criza de astm ca la carte. Au urmat dupa aceea tusele, am inteles ca e normal, pentru ca acele medicamente ajuta printre altele si la eliminarea mucusului care se depune pe caile respiratorii in timpul/datorita unei crize de astm. A adormit intr-un final, dupa ce ne-am linistit si am vazut ca stam bine cu respiratul. Duminica dimineata s-a simtit foarte bine, doar o mica durere de cap (explicabila dupa evenimentul de peste noapte). Am zis sa mergem duminica la o mica plimbare, ca nu strica o plimbare usoara - din pacate a stricat, nu foarte mult, pentru ca nu s-a ajuns la Ventolin iar, dar s-a stricat un pic starea. Luni a fost destul de greu iar cu respiratul, dar nu a fost nevoie de Ventolin, ieri in schimb iar a avut o mica criza dar 2 pufuri de Ventolin au rezolvat treaba. Ieri dupa masa ne-am dus inapoi la d-na doctor care repede a schimbat medicatia si l-a trecut pe ceva mai tare: Symbicort 400/12 - in zile proaste o data dimineata si o data seara - in zilele buna doar 1 data seara, Zyrtec pentru eventualitatea in care mica alergie ii cauzeaza nasul infundat (desi am observat ca nu prea ajuta, deci nu e de la alergie), Rhinocort pentru nas (2x1) - inca nu am inceput tratamentul cu Rhinocort pentru ca la farmacia la care am fost ieri nu aveau, si am primit si o cutie de Prednison in cazul in care suntem iar la un pas de a face o criza urata de astm care necesita chemarea salvarii.
Durerea pe care o mai resimte acum in spate, a spus d-na doctor ca e de la faptul ca mai are caile respiratorii, inclusiv bronhiile si bronhiolele din plamani, inflamate, si va trece o data ce medicamentele isi face efectul.
Am cumparat medicamentele aseara, am inceput cu Symbicortul - se pare ca are efect pentru ca astazi se simte mult mai bine, cu toate ca aerul si mediul nu prea s-au imbunatatit (la colegii de la birou parca le-ar fi frica si de aerul de afara dar si de aerul conditionat si e destul de inchis si murdar aerul - ca intr-un birou tipic modern unde e spatiu mare deschis si lucreaza 20-30 de oameni intr-un loc). Ca o paranteza - nu vreau sa fac reclama, dar tot citeam despre salinoterapie la astmatici dar din pacate momentan nu ne permite timpul sa mergem la o terapie la salina, deci am cumparat o "pipa de sare" care a sosit ieri si a fost testat aseara - a desfundat dupa cateva minutele nasucul ala care numai nu vroia sa fie curat ca sa poata fi folosit si pentru respirat nu doar de decor; a trecut si durerea de spate - si asta doar dupa prima utilizare, evident, au revenit un pic din simptome azi dimineata, dar nu se compara cu cum au fost zilele trecute. Sa asteptam intre timp si efectul tratamentului cu Symbicort - tinem pumnii sa fie destul de eficient, pentru ca de Prednison nici nu vrem sa ne atingem.
Voi reveni cu noutati cand vor fi.
Intre timp vroiam sa stiu ce fac altii care au astm cand simt ca se aproprie o criza de astm? Ceva trucuri daca stie cineva, pe langa medicatie?
Va multumesc din nou.
0
30-05-2012, ora 13:42
viocic
Nu este medic/terapeut
viocic
imi pare rau pentru sotul tau ca trece prin asa ceva. vad ca v-a recomandat-o cineva pe dr. Schifirnet si intr-adevar este un medic foarte bun, eu am apelat la ea si m-a ajutat.
0
30-05-2012, ora 13:52
covorulmeu
Nu este medic/terapeut
covorulmeu
Umiditatea intre 70-80% si temperaturi de 22-28 grade Celsius reprezinta raiul acarienilor din praful de casa !
Eliminarea lor ar trebui sa constituie o prioritate.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.