Am probleme foarte mari cu dantura si cu dintii in general

07-03-2010
Agikad
Nu este medic/terapeut
Agikad
Buna, numele meu este Agnes si am 17 ani jumate si am probleme foarte mari cu dantura, si cu dintii in general. Acum 3 ani a inceput toata povestea, niste dinti plombatii cu plomba de metal au inceput sa doara, durerea incepea sa persiste, se accentua si nu il mai suportam, am ajuns al un dentis, bun din punctul meu de vedere, fiind si o ruda apropiata cu mine, avand un gabinet bine dotat, mi-a facut un control si a ajuns la concluzia ca sub fiecare plomba de metal ( care au fost puse de o doctorita, de care nu mai vreau sa aud) se formeaza carii, unele deja fiind deja formate, am toate maselele plombate, de aceea "doctorita" care nu stiu de ce mi-a plombat toate acestea la varsta de 14 ani. In fine sa trecem la subiect, dentistul meu mi-a lucrat jos in partea dreapta la premolarul2 (4.5) si molarul1 (4.6) nu stiu daca numerotarea e buna, nu mi-a putut salva nici unul, cu tratamente lungi care au durat o luna-o luna jumate tot la extractie s-a ajuns. Aceste extractii au fost facute acum 1 an respectiv acum 4 luni. Dar si sus tot pe partea dreapta cu aceeasi problema m-am confruntat si mi sa extrax si premolarul2acum 1 an. Intrbarea mea ii ce pot face in partea de jos, se poate face proteza, sau un pod? ca deja ma deranjeaza lipsa lor, si incep sa mi se deplaseze si dintii. In ce consta o proteza de ce tip se poate, sau podul acela de care am auzit eu se poate? Sau ce altceva se poate face pentru a-mi pune dantura la punct, fara implant ca nu imi permit asa ceva. Va rog sa imi oferiti cat mai multe detali, as dori sa ma informati, cu ce va sta in putinta, si dupa sa ma indrept catre dentistul meu, sa aud si varianta lui. Multumesc
6 comentarii
0
07-03-2010, ora 15:23
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
cea mai buna solutie, conservatoare cu tesuturile dure dentare sanatoase, este solutia cu implanturi si coroane pe implant. in felul acesta nu se intervine in nici un fel asupra dintilor vecini cu zona edentata ( adica zona unde iti lipsesc dinti). tu fiind tanara si, presupun, sanatoasa nu ai avea probleme cu acceptarea implantului.
cea de-a doua varianta ar fi ce a puntii dentare. o punte presupune slefuirea ( pilirea) dintilor vecini, a unui dinte in fata si a unui dinte in spate. acestia se numesc dinti stalpi ( ca stalpii unui pod) si vor sustine corpul de punte ( adica dintele/ dintii lipsa). daca doresti ca puntea sa fie dintr-un material estetic, fara metal vizibil, atunci poti alege variante total fizionomice de portelan cu structura interna de rezistenta fie metalica, fie de zirconiu ( ambele de gasesc sub portelan si nu sunt vizibile ). pentru aceasta insa de cele mai multe ori este necesar sa se scoata nervul dintilor stalpi pentru ca este nevoie de slefuirea destul de consistenta a lor, lucru ce ar duce la apropierea de nerv. se intampla uneori ca dintii la care nu li se scoate nervul sa inceapa sa doara sub lucrare dupa ce aceasta s-a cimentat definitiv, de aceea unii medici prefera sa scoata de la inceput nervul acestor dinti.
aceasta varianta este mai rapida decat cea cu implanturi si mai ieftina, dar sacrifica dintii vecini prin slefuirea si eventual scoaterea nervului lor.
cantareste atent avantajele si dezavantajele pentru ca este foarte tanara si aceste punti nu tin o viata.
0
07-03-2010, ora 21:01
Agikad
Nu este medic/terapeut
Agikad
multumesc de raspuns, problema e ca in partea de jos mai am o singura masea ultimul molar, ( maseaua de minte nu o mai am, am fost operata) dar si acesta e plombat cu plomba de metal si presupun ca si acesta are vreo carie sub plomba, si nu ese devitalizata, din cate stiu eu, dentistul meu, mi-a propus sa renunt la ideea de pod, punte si chestiuni de genu, ca nu garanteaza ca tine, si cred ca asta e motiv, plomba dintelui. Dar eu ma gandesc la indea ca, nu mi-au tinut dinti mei naturali cum o sa ma descurc cu implantul, din punct de vedere medical sunt clinic sanatoasa, dar dantura e mostenire ereditara, si mi-e frica sa fac implant. as dori sa te mai intreb, ce inseamana slefuirea dintiilor vecini, adica se slefuieste pana la gingie, sau cum? Implantul la noi in oras e destul de scump poti ajunge si la 2000 de euro, si fiind in clasa a 12 am foarte multe investitii, si nici timpul nu imi permite sa imi pierd prea mult timp pe la cabinete. Un implant cat tine? tine mai mult decat o punte? sau o punte cat tine, ca oricum vreau sa dau la tehnica dentara si mi-as putea face eu peste cativa ani, puntea din nou, daca e necesar sau cum se face schimbarea puntei?
0
07-03-2010, ora 23:13
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
1.motivul pentru care medicul tau nu iti indica punte nu este acela ca dintele are plomba, eventual cu carie sub ( aceasta situatie chiar ar fi favorabila unei punti in sensul ca dintele oricum necesita tratament de canal si deci, sacrificiul nervului nu ar fi acela al unui dinte sanatos, deci se justifica.). banuiesc ca medicul tau se gandeste sa nu iti faca punte pentru ca aceasta ar fi o lucrare destul de lunga, de 4 elemente, sustinuta doar de 2, lucru ce ar duce la solicitarea acestora in timp cat pentru 4 dinti. in eventualitatea schimbarii puntii, va fi nevoie in viiitor sa se mai includa inca un stalp si, cum in spate nu mai este molarul de minte, se va extinde pe canin...
2. daca nu ai dinti prea buni, asta nu inseamna ca nu te vei descurca cu un implant. acesta in bucuresti are pretul intre 450 euro si 1000 euro ( nu includ in acest pret si pretul coroanei pe implant)
3.slefuirea dintilor nu se face pana la gingie decat daca dintele este foarte distrus si are nevoie si de un pivot inainte de a se face coroana, nu cred ca e si cazul dintilor tai. dintele se slefuieste de jur imprejur, reducandu-se ca diametru si inaltime pentru a se face loc coroanei facute in laborator.
4. un implant bine pus si bine intretinut de tine va tine mai mult decat o lucrare protetica.
0
08-03-2010, ora 18:09
Agikad
Nu este medic/terapeut
Agikad
Multumesc Andreea pentru detali, o sa merg zilele viitoare la stomatologul meu, si o sa ii cer sa analizeze situatia mea si sa vedem, sa incepem investigatiile pentru implant, am stat si am discutat si cu parintii mei, si am ajuns la concluzia ca mai bine facem acum un efort finaciar si o sa mi se indeplineasca "visul" mult dorit, ca deja sunt obsedata de problemele pe care mi le creaza dintii, norocul meu e ca nu am probleme cu teama de stomatolog si ma simt ca si cum as fi acasa. O sa mai revin cu intrebari daca mai apar. O dupa-masa placuta!
0
05-03-2012, ora 14:56
ghinea
Nu este medic/terapeut
ghinea
buna ziua am si eu o problema am fost la un stomatolog pt o durere de masea mi a acos nervul mi a pus plomba a trecut o saptamana de atunci si inca ma doare maseaua din ce in ce mai tare.un sfat va rog!!!
0
18-03-2013, ora 18:54
cristi marut
Nu este medic/terapeut
cristi marut
buna am si eu o problema cu dinti am 21 de ani si mam tot lasat depe o zi pe alta cu dinti acum am ramas lipsa dela canin pana la ultimul molar ma intreb daca sar putea face o punte ?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durerea de dinți
  • Dinții îngălbeniți - cauze și tratamente
  • Cariile dentare
  • Eroziunea dinților
  • Urgentele dentare - primul ajutor
  • Periuța de dinți manuală
  • Albirea dinților acasă
  • MIT: Dacă mănânci dulciuri faci carii
  • Obiceiuri care afectează dantura
  •